Организација удруженог капитала и рада

• Začetnik teme Začetnik teme milsu
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Исто ко је и до сада финансирао. Онај који уложи и капитал поред рада добије много више акција од оног који уложи само рад. Улагање само капитала а без рада не бих дозволио, то би било паразитирање. И нису сва предузећа "фабрике". Ова идеја се пре свега односи на мала и средња предузећа, а која би у перспективи могла да постану велика једног дана. Партнери - сувласници деле и профит и губитке према броју акција које имају.
Wow , ti bas nemas pojma sta pricas...ali ono bas bas...

Dodje covek vi nemate, kad kazem vi , mislim na 99 ostalih radnika, pare za novi proizvodni ciklus i sta cete....
On kaze hocu 99% profita....
Ti kazes ne moze, on kaze, onda duvaj u prste ovaj mesec, pa cekaj da se kokosi ispile....

Za 5 meseci ce ti biti bolje?
Nece, nego ce posle mesec dana svi u takvoj firmi reci daj da smanjimo nase vlasnistvo sa 100% na 1% a da radimo ovako vise ne ide...

Samo ti slikovito opisujem da ako nije njihova firma nego ja vodim glavnu rec, onda se ponasaju pristojno , inace su mrzi me, nemam vremena i milion opravdanja iako je njihova firma...

Није њихова фирма јер нису сувласници.

Још нисам срео власника фирме којег није брига да ли ће његово предузеће пословати успешно или ће пропасти. Власнику је стало да фирма успешно послује. Запосленом је стало да има редовну плату. Та два начина размишљања су као небо и земља.

Зато сви треба да су власници и да нема запослених. Само да једни улажу и капитал и рад да би били власници, а други да улажу само рад јер немају капитал, али на основу свог рада такође постају власници, само са знатно мањим уделом акција.

Улагање капитала без рада бих забранио, зато што је то паразитирање. Или радиш неки конкретан посао у предузећу, или немаш шта да тражиш тамо. Негде ме је Лукашенко највише инспирисао за ову идеју, мислим да би се њему допала.

Dodje covek vi nemate, kad kazem vi , mislim na 99 ostalih radnika, pare za novi proizvodni ciklus i sta cete....
On kaze hocu 99% profita....
Ti kazes ne moze, on kaze, onda duvaj u prste ovaj mesec, pa cekaj da se kokosi ispile....

Za 5 meseci ce ti biti bolje?
Nece, nego ce posle mesec dana svi u takvoj firmi reci daj da smanjimo nase vlasnistvo sa 100% na 1% a da radimo ovako vise ne ide...

Свако улаже колико има, неко улаже и капитал и рад, неко само рад, на основу чега имају одговарајући број акција, на основу којих опет деле профит, дугове, губитке, и све. Поента је да су сви сувласници и партнери, и да нико никоме не наређује. Што захтева еволуцију свести, али човечанство се креће у том смеру, и то ће се догодити пре или касније.

Овај самоуправни систем сам назвао "Организација удруженог капитала и рада" према бившој социјалистичкој "Организацији удруженог рада". Социјалистички самоуправни систем заснивао се на укидању власника и на друштвеној својини. У капиталистичком самоуправном систему сви ће бити власници. То је суштинска разлика између социјалистичког и капиталистичког самоуправљања.

Битна разлика самоуправног капитализма у односу на садашњи либерални капитализам је да се у самоуправном капитализму предузећа ни акције неће моћи купити нити продати, то је нешто што је слично са самоуправним социјализмом, предузећа ће се моћи једино основати или угасити. Ко има капитал, може да оснује ново предузеће или да се придружи као партнер постојећем, али не може да купи предузеће или акције предузећа.

Back