Орбан дао пристанак: "Мађарска подржава чланство Шведске у НАТО"

комшија

Stara legenda
Poruka
90.640
1706165224470.png

Orban dao pristanak: „Mađarska podržava članstvo Švedske u NATO“

1706164731674.png


Tanjug 24. jan 2024

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je danas generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu da njegova vlada podržava članstvo Švedske u alijansi.

Orban je u objavi na X platformi dodao da je Stoltenbergu u telefonskom razgovoru rekao i da će nastaviti da apeluje na mađarsku skupštinu da glasa za ulazak Švedske u NATO i završi ratifikaciju prvom mogućom prilikom, prenosi Rojters.

Stoltenberg je pozdravio odluku Mađarske da jasno podrži pristupanje Švedske Alijansi i da će uskoro ratifikovati njenu kandidaturu.

„Dobar razgovor sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom. Pozdravljam jasnu podršku premijera i njegove vlade za članstvo Švedske u NATO-u. Radujem se ratifikaciji čim se parlament ponovo sastane“, saopštio je Stoltenberg u objavi na X platformi.linkЈао па ово је страшно! А што че сада босански орбанољубци? Па они че јадни баш пресвиснут!
 
  • Haha
Reactions: PA8

1708963989110.png

Otklonjena je i posljednja prepreka: Mađari glasali za, Švedska ulazi u NATO


b_240226134.jpg


Parlament Mađarske danas je glasao o brojnim odlukama između kojih je i ona koja se odnosi na ulazak Švedske u NATO što je na kraju i odobreno sa 188 glasova za i šest protiv.

Nakon višemjesečnog čekanja i prolongiranja donošenja odluke, Parlament Mađarske glasao je za ratifikaciju ulaska ove zemlje u vojnu alijansu čime je otklonjena i posljednja prepreka na putu Švedske ka NATO savezu.

Protiv ulaska Švedske u NATO bili su predstavnici desničarske stranke Pokret naše domovine koji su tražili da se stavi veto na ovu odluku.
"Samo mi zagovaramo veto na putu ka trećem svjetskom ratu. Ovo što vlada radi je nacionalna izdaja", rekli su zastupnici ove stranke.

Ipak, nakon višesatne rasprave, predstavnici Fidesza koji predvodi Viktor Orban i druge strane ratifikovale su dokument što je svakako još jedan od historijskih trenutaka za NATO, ali i Švedsku.

Prije Mađarske, odluku o ulasku Švedske u NATO donijela je i Turska koja je također mjesecima prolongirala donošenje odluke.
Turski parlament je ratifikovao kandidaturu Švedske krajem januara ove godine.

Nakon odluke Mađarske, očekuje se kako će NATO potvrditi ulazak Švedske najkasnije do jula kada je zakazan i naredni veliki samit u Washingtonu. Nakon što je Mađarska ratifikovala odluku, dokument o ulasku Švedske u NATO bit će poslan u Sjedinjene Američke Države, tačnije State Department koji će također staviti svoj potpis na ovaj dokument te ga deponovati zajedno s ostalim dokumentima zemalja članica NATO-a.
 

1709697315099.png

Mađarski predsjednik potpisao odluku za švedsko članstvo u NATO-u


1657291612-000_32du3nn-900x600.jpg


Prije 9h

Mađarski predsjednik Tamas Sulyok potpisao je odluku koja omogućava ulazak Švedske u NATO, objavio je njegov ured u utorak, prenosi Al Jazeera Balkans.

Mađarski zastupnici odobrili su 26. februara kao posljednji članstvo u NATO-u nordijske zemlje koja je desetljećima imala politiku vojne neutralnosti, objavila je Hina.
 
На финалном такмичењу Евровизије у Малмеу неће да се слави само 50 година од како је на том такмичењу, тада одржаном у Брајтону, победила ABBA, већ ће великог народног весеља бидне и због скорог уласка Шведске у најелитнији клуб на планети, а то је НАТО!

:bravo:
 
  • Haha
Reactions: PA8
На финалном такмичењу Евровизије у Малмеу неће да се слави само 50 година од како је на том такмичењу, тада одржаном у Брајтону, победила ABBA, већ ће великог народног весеља бидне и због скорог уласка Шведске у најелитнији клуб на планети, а то је НАТО!

:bravo:
NATO je antikomunistička organizacija!

:bravo:
 
1710211371701.png
Zastava Švedske podignuta ispred sedišta NATO-a u Briselu


Državna zastava Švedske podignuta je danas ispred sedišta NATO-a u Briselu, četiri dana pošto je postala 32. članica alijanse posle dvogodišnjeg procesa pristupanja.

Zastava Švedske podignuta ispred sedišta NATO-a u Briselu


11.03.2024.


Uz upornu kišu, premijer Švedske Ulf Kristerson, švedska princeza Viktorija i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg posmatrali su kako dva vojnika podižu plavu zastavu sa žutim krstom među državne zastave ostalih članica zapadnog vojnog saveza.

Na ceremoniji, kojoj su prisustvovali ministri u švedskoj vladi i lideri vladajućih i opozicionih partija, Kristerson je rekao da je "ruska brutalna invazija na Ukrajinu ujedinila Švedsku u zaključku da je punopravno članstvo u NATO jedini razuman izbor".

Posle višedecenijske vojne neutralnosti, Švedska i Finska su 2022. podnele zahtev za ulazak u NATO, nedugo pošto je Rusija napala Ukrajinu. Švedska je postala članica NATO-a prošle nedelje, a Finska u aprilu 2023. godine.

Ministarstvo odbrane Finske pozdravilo je danas na Iksu "braću i sestre po oružju", navodeći da se dve zemlje sada nalaze "na početku nove ere" i da će zajedno sa drugim saveznicima biti "i u miru i u krizi".
Otvara se vazduhoplovna baza NATO u Albaniji

Otvara se vazduhoplovna baza NATO u Albaniji​Odluka predsednika Rusije Vladimira Putina da naredi trupama da uđu u Ukrajinu u februaru 2022. izazvala je buru u javnom mnjenju u obe zemlje, koje su tri meseca kasnije podnele zahtev za članstvo u najvećoj svetskoj bezbednosnoj organizaciji.

Kao jedan od razloga za pokretanje rata protiv Ukrajine, Putin je naveo širenje NATO-a na istok prema Rusiji, ali je ruska invazija imala suprotan efekat, pošto je podstakla druge zemlje da se pridruže alijansi. Lideri NATO-a su obećali da će i Ukrajina postati članica jednog dana, ali ne dok je u ratu sa Rusijom.

"Kada je predsednik Putin pokrenuo invaziju u punom obimu pre dve godine, želeo je manje NATO-a i više kontrole nad svojim susedima. Želeo je da uništi Ukrajinu kao suverenu državu, ali nije uspeo. NATO je sada veći i jači. Ukrajina je bliža NATO-u nego ikada ranije", rekao je Stoltenberg danas.

Ulaskom u NATO, Švedska će imati ima koristi od garancije kolektivne bezbednosti alijanse, člana 5 njenog ugovora, koji sadrži obavezu svih članica da brane neku od njih ako je napadnuta.

Ceremonija podizanja zastave održana je u danu kada je 20.000 vojnika iz 13 članica NATO-a počelo vojnu vežbu na krajnjem severu Evrope. Ti manevri su deo najveće vojne vežbe NATO-a u nekoliko decenija, uz učešće do 90.000 vojnika.
 
  • Haha
Reactions: PA8

Back
Top