Opravdavanje i razumevanje svega i svacega

Mislim da svako danas sme da kaze sta misli (naprotiv od uvodne konstatacije), a to da li ima razumevanja za necije postupke je sasvim deseta stvar.
U principu treba u ljudima uvek pronaci nesto dobro jer ne postoji u coveku apsolutno zlo, kao sto ne postoji ni apsolutno dobro.
Sad, naravno, postoji i neka granica kad je nesto ocigledno kao takvo, a neko to negira skroz, onda bi se moglo reci da taj covek recimo ima tendenciju da prikriva lose, tj. ima potrebu da zivi u bajci.
Mislim da je manjak takvih ljudi koji u principu imaju dosta razumevanja.

Nesto razmisljam u poslednje vreme koliko se promenio pristup zivotu i pogled na stvari. Danas je nacin funkcionisanja takav da vise niko ne sme da kaze sta misli ili da se sluzi zdravim razumom u oceni stvari, nego se namece taj opravdavajuci i razumevajuci stav. Kao da svi moramo da razumemo sve i svakoga i da i u najjasnijem motivu, nalazimo ono "pa mozda nije kao sto izgleda..."..itd.

A zar nije najcesce da su stvari bas onakve kakve izgledaju. Postoje izuzeci ali izuzeci potvrdjuju pravila. Koliko su se ljudi danas pogubili u pokusaju da budu "puni razumevanja za sve" (sto jeste dobro ali u nekoj razumnoj meri) i koliko na taj nacin beze od istine? Sta mislite o ljudima koji uvek imaju opravdanja za sve i stalno se rukovode nekim izuzetkom.

Ja imam jednog prijatelja u blizini koji stalno nalazi opravdanja za druge ljude, sta god da ucine. Tipa, trazi unapredjenje i direktor mu u lice kaze kao da se slaze sa tim, ali da generalni direktor nece iz nekog razloga i kao to je to. I ako ja kazem "ma, direktor nece to da ti ucini, kao i nikome do sada", on nalazi opravdanja za njega i kaze "ma ne, hoce ali ne moze covek"....sto je notorna glupost jer niko u firmi za tog direktora ne moze da kaze nista lepo. Onda se meni desi da na semaforu pokusaju da me opljackaju, dok sam sedela u kolima, pridje decko i otvori suvozacka vrata i krene rukom na torbu, medjutim posto je torba bila na zadnjem sedistu (a bio je mrak i nije video), on je samo poceo da bezi. Ja to ispricam, a moj prijatelj kaze "pa mozda je pogresio kola"....kao pokusao da udje, pa video da se zeznuo....I sad on misli da je mnogo dobar covek jer eto kao, ne trazi zadnje motive u ljudskim postupcima, a ja sam los covek jer mi je jasno kao dan da je to pokusaj pljacke, i tako na hiljadu primera.

Da li imate to u okruzenju i sta mislite o tome?

Pa nalaze opravdanja ljudi jer im je ISTINA suvise bolna pa im je lakse da veruju u svoje izgovore. Gluposti!
Ja uvek kazem onako kako jeste...

a sto mislis da je tvoje vidjenje stvari tacnije od njihovog?

Dive draga
zato sto ja ne zivim u iluzijama i na 7 nebu, msm covek pogresio kola cuj,..imas ljudi koji sve vide kroz pink naocare i ne zive u relanom svetu
i onda kada im je tesko nadju izgovor za svoj neuspeh,..kao eto unapredice me on ali eto ne zna zsto nije...Ili ona cuvena "da razvesce se on od zene papiri su na sudu vec 6 godina" mislim daj...

..opravdavam i razumem dok me se ne tiche :mrgreen:
a uzasno sam uvredljiva (i osvetoljubiva :rumenko: ) ako me se tiche..

Ne opterecujem se onim sto me se ne tice - to je pozitivan stav. :mrgreen: :D

- - - - - - - - - -

Imaju razumevanja jer su površni i zašto bi imali išta protiv ako ih se lično ne tiče.
Otud je to licemerje navodnog razumevanja i tolerancije.

Tako nekako... :mrgreen: :lol:

Moram da napravim razliku, da li trazim opravdanje za drustveni sljam i polusvet ili za neku tamo babu o kojoj najradije ne bih ni govorila, kamoli sudila njenim postupcima.
Ljudi ne vole te nijanse, nemam pojma zasto, vec krenu da te smaraju i opterecuju nekim trivijalnostima tipa hoce li biti gay parade ili nece...kako da im kazes, briga me, savrseno me ne zanima ni tudja baba, ni tudji krevet, ni tudje dete ali posto me ne zanimaju i ne ugrozavaju, nemam razloga da ih osudjujem a posto ih ti osudjujes u mom prisustvu nalazim da je fer da ti kazem kako nisi fer...ali jok, on ne odlazi bez osude i onda ti ispadnes previse liberalna...doduse, u zivotu takve situacije izbegavam jer bih morala da se krljam sa nekim i podizem sebi pritisak.

ne znam mnogo tih koji opravdavaju..uglavnom samo vidim attack, attack..na tvu mada i sve onako public ljudi nesto zavlace, kukavicluk..meni nekad bude zao, a vise cisto da bih nervirala tako nekog predatora samo podbadam i opravdavam..i prvo sto mi pade na pamet jesu ovi gejevi sto hoce nikolica ne celu, i eto, njih ne razumem, i necu, i muka mi od tih ljjiga isfemkanih...i nije normalno, covecanstvo ima 2 pola sa razlogom..da ne razruse pola grada, ne bih imala nista protiv da ih i biju..libo me ceuv..msm, nije u redu da ih biju, al sta i to mora toliko da se nabija, gej si gej..cuti i skloni me se..

ne znam mnogo tih koji opravdavaju..uglavnom samo vidim attack, attack..na tvu mada i sve onako public ljudi nesto zavlace, kukavicluk..meni nekad bude zao, a vise cisto da bih nervirala tako nekog predatora samo podbadam i opravdavam..i prvo sto mi pade na pamet jesu ovi gejevi sto hoce nikolica ne celu, i eto, njih ne razumem, i necu, i muka mi od tih ljjiga isfemkanih...i nije normalno, covecanstvo ima 2 pola sa razlogom..da ne razruse pola grada, ne bih imala nista protiv da ih i biju..libo me ceuv..msm, nije u redu da ih biju, al sta i to mora toliko da se nabija, gej si gej..cuti i skloni me se..

I ti vidis samo oko sebe attack? Ne vidis ga u sebi...jok?

Imaju razumevanja jer su površni i zašto bi imali išta protiv ako ih se lično ne tiče.
Otud je to licemerje navodnog razumevanja i tolerancije.

meni se pre cini da su ljudi vise skloni tome da osudjuju nego da opravdavaju tudje postupke, stavove... pratim npr dnevnu stampu preko fejsa i njihove naslove/objave i sudeci po komentarima ispod, cini mi se da ljudi prosto jedva cekaju da opljunu i da obozavaju da se zgrazavaju
mada je u realu situacija drugacija skroz, lakse je valjda prikloniti se i potvrdjivati nego ulaziti u diskusije... da, da u pravu si, naravno i potpuno se slazem, uglavnom odrade posao

Vise se nerviram kad vidim da drugima neko cini nepravdu, posebno kada se radi o zivotinjama. Naucila sam da se izdignem iznad situacije. Glupo mi je da se pridruzim kad nekog olajavaju, cak ga i branim tako da razumem onog lika sa pocetka teme. To ne znaci da se samozavaravam nego da prihvatam ono sto ne mogu da promenim.

Poslednja izmena:
meni se pre cini da su ljudi vise skloni tome da osudjuju nego da opravdavaju tudje postupke, stavove... pratim npr dnevnu stampu preko fejsa i njihove naslove/objave i sudeci po komentarima ispod, cini mi se da ljudi prosto jedva cekaju da opljunu i da obozavaju da se zgrazavaju
mada je u realu situacija drugacija skroz, lakse je valjda prikloniti se i potvrdjivati nego ulaziti u diskusije... da, da u pravu si, naravno i potpuno se slazem, uglavnom odrade posao

Nemaju baš ljudi lični stav, nisu baš karakterna bića, samo slede kolektivno, psihologija mase - ako te pljuje uticajni pljuvač, onda ću i ja, iako se to od mene ne traži jer nemam nikakve posledice, eventualno mogu da imam korist. Gledaću i da se od mene ne podrazumeva da reagujem kad ti ustreba moja podrška, nego da se izvučem kao puvanjak.

Vise se nerviram kad vidim da drugima neko cini nepravdu, posebno kada se radi o zivotinjama. Naucila sam da se izdignem iznad situacije. Glupo mi je da se pridruzim kad nekog olajavaju, cak ga i branim tako da razumem onog lika sa pocetka teme. To ne znaci da se samozavaravam nego da prihvatam ono sto ne mogu da promenim.

Cek znaci kad neko cini nepravdu nad zivotinjama ti okrenes galvu jer eto ne mozes da im pomognes...a zanima me da li si ikada i pokusala da pomognes zivotinjama?!

Mogu da opravdam tuđe i svoje postupke ako sam sigurna da je valjani razlog u pozadini nečijeg ponašanja. Ali, ako loši postupci postanu šablon nečijeg ponašanja, onda to govori o razvijanju lošeg karaktera i tu opravdanja nema. Svesna sam da svi ljudi greše, ali niz grešaka daje ili sliku budale, ili pokvarenjaka.

joj kako volim sto je sve uvek crno belo:zcepanje:
ima jedan super stari fazon, ide nekako ovako
srele se dve prijateljice, i pita jedna drugu
kako si draga ,kako su ti deca?
a on kaze jao pa cerka je odlicno, udala se za jednog divnog coveka, dobro zaradjuje, sve joj pare daje, i pri tom kuva, pere sudje, pegla, ma sve joj pomaze
a sin mi je totalno nastradao, ozenio neku kucku, mora sve pare da joj da, i jos od njega ocekuje da kuva, pere sudje, i da joj pomaze..:evil:

Back