Treba malo vremena. Ja sam odmah videla da u Srbiji opisuje Beograd kao prestonicu, koju je Car Dusan zasnovao, (to nismo dosad znali ) a posle njega pripala je Lodoviku Ungarskom,,a Vidin i reka Lom pripadaju Srbiji (to je na Berlinskom kongresu poklonjeno Bugarskoj). Ali ima još.. hvala, Mrkalj , za tekst, treba čitati dalje
Ne razumem uopšte kad pominje reke Moravu i Ibar kao da piše da Morava dostiže Ibar.. i još mi nije jasno, deluje kao da kaže da postoji mali i Veliki Ibar (a ne mala i velika Morava).Taj mi je deo sad najinteresantniji zbog srednjeekovnog naziva Ibar za današnju Maricu.
Ako može ta rečenica, Mrkalje, pa nek košta kol'ko košta
Опис Рашке односи се на северну Рашку (где живеше Раци), која се граничи са Власима у Влашкој, изнад Дунава, поред Темишвара итд..
Србија се описује као земља од Дунава до планина Балкана (која се завршава у крају око Једрена?, писац каже турски Балкан ), укључује планине "Аргентаро" (тренутно не могу да сетим где то беше),Шар- планину, македонске и албанске планине, провинцију Војводства (Дукађин), Бели Дрим, изгледа и Тирану.....Црне Горе (Клементи,Братунци, Белопавлићи)...област Трибала (Мезија супериор)..изгледа и део између Саве и Драве.., изгледа и Босну.
Ово сад симултано преводим, али текст заиста захтева пажњу.
П.С. Поводом "Монте Аргентаро", пошто сигурно опет није реч о Шар-планина (она је Катена Мунди), а није ни Копаоник (јер прича о планинама које омеђују Србију), нађох на нету да је то: исто Стара планина/Балкан
http://books.google.rs/books?id=E0v...#v=onepage&q=монте аргентаро албанија&f=false
Baš mi j e milo što još jednom propade teorija o nekoj srednjevekovnoj Bugarskoj .Mrki, zaslužuješ mnogo više od triesevra za ovaj benediktinski opis

Jedan od najuglednijih bugarskih političkih analitičara podsjeća na ne tako davnu prošlost.
„Samo prije nekoliko stotina godina,
između Crnog mora i Jadranskog mora bio je zapravo jedan narod, govorio se jedan jezik sa različitim naglascima“, govori dr. Ognyan Minchev sa Instituta za regionalne i međunarodne studije.
http://balkans.aljazeera.net/vijesti/balkan-planina-krvi-i-meda