Onkomafija - vreme izmedju skenera 2

• Začetnik teme Začetnik teme Afroo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pozdrav, ako može neko od stručnijih ili iskustnijih članova da mi odgovor, posavjetuje ili bilo šta... Pisao sam prije na forumu...mama karcinom pluća i prema genezi bolesti i svim istraživanjima dobila je da koristi Alecensa - Alektinib lijek. Kao što sam rekao kada sam prije pisao jedan/jedna od članova foruma mi je reklka da se lijek u prosjeku koristi oko 36 mjeseci odnosno dok ne dođe do progresije....Nekoliko prvih CT snimaka je pokazalo regresiju i sve je bilo ok, predposlednji snimak je pokazao ono što doktori kažu "začaurilo se" kao nema ni regresije ni progresije. Magnet glave od prije 3 mjeseca je pokazao značajno smanjenje metastaza znači tu je bilo regresije i nastavila je piti lijek.
Međutim CT pluća i abdomenalnog dijea od juče je pkazao da u jednoj od 3 tačke (tako da se laički izrazim) ima progresije bolesti. E sada, gledajući prošli CT nalaz ta tačka je duplo veća. Ono što nas buni prije nego dođemo do onokologa koje je tek za 10 dana jeste to da se ništa drugo nije mijenjalo sve ostalo je kao prepisano sa prethodnog nalaza, takođe opšte stanje nikada bolje. Da li je moguće da je greška na snimku, da li je moguće da je pogršno pročitan snimak, da je moguće da su svi nalazi, i iz krvi i urina i opšte stanje sasvim dobri a da bude progresija? Takođe ona taj lijek koristi nešto manje od 12 mjeseci, da li je i to moguće ako je neka statistika 36 mjeseci? Ništa nam nije jasno...
E da, spominjali su drugi članovi da i posljie Alecense ima nešto drugo, da li je to hemo ili nešto treće...

Hvala!
Postovanje,
Koju vrstu kancera pluća ima mama?
Zanima me, jer moj tata ima skvamocelularni, ima li nekog da sa tim kancerom prima Alecensu?😔
On trenutno prima hemioterapije Gemzar-platina

Postovanje,
Koju vrstu kancera pluća ima mama?
Zanima me, jer moj tata ima skvamocelularni, ima li nekog da sa tim kancerom prima Alecensu?😔
On trenutno prima hemioterapije Gemzar-platina
Кристина, сквамоцелуларни карцином плућа добро реагује на терапију. Многи људи уђу у деценијске ремисије/повлачење болести. Посебно ако није био висок стадијум.

Кристина, сквамоцелуларни карцином плућа добро реагује на терапију. Многи људи уђу у деценијске ремисије/повлачење болести. Посебно ако није био висок стадијум.
Stadium pocetni je bio T2N1M0 iz 2018.
Jedna pozitivna limfa u mediastinumu,
Trenutno ima 4 promene u levom pl.krilu, a prosle godine na vratu 2 limfe uvecane, primio takodje hemio i ozracen i to je sada mirno🥺 ali pluca su sada...nema druge metastaze
Ono sto me muci je to, da na nalazu gde mu je radjen PDL - koji je los za imunoterapiju, stoji i ALK ali nije odrađena analiza , takodje dtoji napomena da ALK test ume da bude lazno pozitivan kod skvamocelularnog i osoba preko 50god.
Zato i pitam i pisem, 🥺
Sofija puno mi znači ovo sto ste napisali, moram svim silama da se potrudim da ga ponovo testiraju😔

Stadium pocetni je bio T2N1M0 iz 2018.
Jedna pozitivna limfa u mediastinumu,
Trenutno ima 4 promene u levom pl.krilu, a prosle godine na vratu 2 limfe uvecane, primio takodje hemio i ozracen i to je sada mirno🥺 ali pluca su sada...nema druge metastaze
Ono sto me muci je to, da na nalazu gde mu je radjen PDL - koji je los za imunoterapiju, stoji i ALK ali nije odrađena analiza , takodje dtoji napomena da ALK test ume da bude lazno pozitivan kod skvamocelularnog i osoba preko 50god.
Zato i pitam i pisem, 🥺
Sofija puno mi znači ovo sto ste napisali, moram svim silama da se potrudim da ga ponovo testiraju😔
Kristina, analiza ALK mutacije se ne radi kod skvamocelularnog karcinoma, nije tipična za njega.
Samo PDL1.
Znači dijagnoza je postavljena pre 4 godine. Sa pozitivnim nodusima prognoza je ipak nešto lošija ali, kao što i sama vidiš, dobijeno je već neko vreme.
I dobiće ga tata sigurno još.

Kristina, analiza ALK mutacije se ne radi kod skvamocelularnog karcinoma, nije tipična za njega.
Samo PDL1.
Znači dijagnoza je postavljena pre 4 godine. Sa pozitivnim nodusima prognoza je ipak nešto lošija ali, kao što i sama vidiš, dobijeno je već neko vreme.
I dobiće ga tata sigurno još.
Da li to znači da ce konziljium odbiti da odradi analizu ALK mutacije?
Mene zanima kako se onda Alecensa propisuje kao terapija?

Da li to znači da ce konziljium odbiti da odradi analizu ALK mutacije?
Mene zanima kako se onda Alecensa propisuje kao terapija?
Alecensa se prepisuje pacijentima sa adenokarcinomom, ne sa skvamocelularnim.
Ono što bi moglo da se uradi posle gemzar-cisplatine je eventualno rebiopsija, pa opet PDL1 analiza. Pa ako se konvertovao u pozitivan da se uključi kejtruda.
Ali moram da se ogradim jer je za sve to od iznimnog značaja status pacijenta tj. koliko je objektivno dobro.
Radi se i analiza EGFR mutacije ali samo kod nepušača i mladih ljudi.
Važno je znati da biološke terapije nisu otkriće veka i da oni mogu i da naškode tj. da pogoršaju stanje pacijenta.
Tako da ne treba da mučiš sebe tom temom. Sve što je indikovano od terapije i objektivno ne može da naškodi, biće dato.

Alecensa se prepisuje pacijentima sa adenokarcinomom, ne sa skvamocelularnim.
Ono što bi moglo da se uradi posle gemzar-cisplatine je eventualno rebiopsija, pa opet PDL1 analiza. Pa ako se konvertovao u pozitivan da se uključi kejtruda.
Ali moram da se ogradim jer je za sve to od iznimnog značaja status pacijenta tj. koliko je objektivno dobro.
Radi se i analiza EGFR mutacije ali samo kod nepušača i mladih ljudi.
Važno je znati da biološke terapije nisu otkriće veka i da oni mogu i da naškode tj. da pogoršaju stanje pacijenta.
Tako da ne treba da mučiš sebe tom temom. Sve što je indikovano od terapije i objektivno ne može da naškodi, biće dato.
Razumela 😔

Gde ste drugari :zag:
Bila jutros dala krv, uradila pcr, negativan naravno. Malo se prosvrckala po gradu nisan mogla da odolim suncu ❤️

Došla kući malo dremnula, rucala I sad kafica i čaj od koprive. Sutra terapija :aha:
е, нека си се мало прошврћкала, леп је био дан.
не могу се похвалити да сам скитала, али јесам била напољу.
некад морам нешто и радити.:fdlan:

срећно сутра.:zag:

Dobro veče drugari :zag:
Bila danas da primim novu terapiju (38-mu po redu). Potrajalo je od 9h do 13 i 30, ali je bilo podnosljivo. Društvo u sobi za dnevnu terapiju je bilo bas prijatno, što bas puno znači.
Inače necu primati Zarzio za,sad, kaze doca da ks nije loša pa da probamo bez, ali ako ne budem ok da se javim pa cemo videti.
Ljubim vas i mislim na vas stalno bez izuzetka ❤️🍀🙏

Sta radite drugari :zag:

Ja se jutros probudim u 7h i kao požurio jer navodno kasnim kod lekara :bljuc: srećom brzo shvatim da je subota i da ne treba nigde sa idem pa se vratim i nastavim da spavam :lol:

Kasnije ustala doruckovala, pila kafu, pa spremila malo rucka i tako. Obrazi od terapije crveni kao da me je neko šamara bar pola dana. Haos, ali prolazi polako. Još uvek sam solidno, pa cu do večeras kuvati neku corbu jer već od sutra kreće malo teži period pa da imam nesto na kasiku.
Kako ste vi?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back