Onkomafija - vreme izmedju skenera 2

• Začetnik teme Začetnik teme Afroo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Marker ca19.9 konačno opao, inače zamalo ovog meseca na još jednu biopsiju, i to pankreasa. Čudne stvari su se izdešavale, na redovnoj kontroli u Novembru pronađen visok nivo ca19.9 (oko 96, normala je do 37 valjda) a koji imam još od Septembra kada mi je dijagnostikovan karcinom, a pojavio se u međuvremenu i pozitivan marker za rak dojke. E sad, ca19.9 je marker za kancer pankreasa a ne pluća, pa je prvobitno pitanje u Septembru bilo imam li karcinom pluća ili pankreasa. Daljom analizom se uspostavilo da je adenokarcinom, odn. kancer pluća.
ја сам на тебе већ заборавила...
колико се сећам тм могу бити повишени и због других стања,не само рака.
за рак дојке је десети тм..и откуд њега проверавају?
можда су омашили, па ти и њега проверили ;)
Sada je ubeđena da ciljana terapija alectinibom deluje i još je nešto prokomentarisala da može pratiti progres terapije kroz te markere.
па то онда значи, ако ти је тм 19-9 на нормалној вредности,
терапија делује, али ти немаш рак панкреаса, па ваљда за сваки случај, јер имаш нешто на њему.

рак на плућима пратиће како? тм сигурно не, него ћеш на ЦТ па да виде како ствари стоје.
знам да су за друге циљане терапије, ЦТ заказивали на 3 месеца, и сад си кандидат за ЦТ.

Срећно, и јави шта каже ЦТ..

колико се сећам тм могу бити повишени и због других стања,не само рака.
за рак дојке је десети тм..и откуд њега проверавају?
можда су омашили, па ти и њега проверили ;)

па то онда значи, ако ти је тм 19-9 на нормалној вредности,
терапија делује, али ти немаш рак панкреаса, па ваљда за сваки случај, јер имаш нешто на њему.

рак на плућима пратиће како? тм сигурно не, него ћеш на ЦТ па да виде како ствари стоје.
знам да су за друге циљане терапије, ЦТ заказивали на 3 месеца, и сад си кандидат за ЦТ.

Срећно, и јави шта каже ЦТ..

Sad baš pregledao nalaze iz Septembra i videh da sam se skroz zbunio. Pronađena su mi tada dva povišena markera: CA15-3 i CA19-9. Povišeni CA19-9 je bio 50.9 i uglavnom znači rak pankreasa (prema guglu), a pošto su pronašli i tumor na pankreasu (pored tumora na plućima) prvobitno se sumnjalo da imam rak pankreasa.
CA15-3 je bio 97 i odnosi se na rak dojke? Uglavnom preko biopsije i svih mogućih skeniranja i laboratorijskih analiza uzorka ustanovili su da je u pitanju rak pluća, adenokarcinom, nemikrocelularni karcinom pluća (valjda se tako prevodi na srpski) a terapija - ciljana - je Alectinib, lek koji deluje brzo (zaista deluje brzo). Posle samo nedelju dana, desno plućno krilo koje je bilo potpuno kolabiralo je na rendgenu pokazalo napredak i protok kiseonika (pre toga bila potpuna blokada desnog plućnog krila). Posle tri meseca vratio sam snagu, kilažu i ne gubim olako dah.

Pitanje koje je ostalo je da li je tumor na pankreasu metastaza ili zaseban tumor. Na poslednjoj kontroli ovog meseca svi tumor markeri su spali i doktorica kaže odlično. A ja sad i dalje ne znam je li to na pankreasu onda metastaza kancera sa pluća ili neki zaseban tumor?

Za CT ne znam kada ću ponovo, treba da se vratim na posao od nove godine.

Pitanje koje je ostalo je da li je tumor na pankreasu metastaza ili zaseban tumor. Na poslednjoj kontroli ovog meseca svi tumor markeri su spali i doktorica kaže odlično. A ja sad i dalje ne znam je li to na pankreasu onda metastaza kancera sa pluća ili neki zaseban tumor?
па мораш да знаш, ако су ти радили биопсију и панкреаса и плућа.
добио си пх налаз, тамо све пише..

како год, смлатио си циљном терапијом, у кратком року, рак, и сад, Бог да те види.
човече, циљана терапија се прима, или доживотно, или до потпуне регресије.

како пишеш, код тебе је потпуна регресија и то само контролним ТМ :eek:
ЦТ не требаш,ако добро разумем...

ај, нека ти је са срећом :lol:

Hvala puno! Da u pravu si, to je ciljana terapija. Danas preuzimam alectinib za Novembar, drugi mesec tretmana. Za sada sve odlično, kilažu koju sam izgubio sam skoro već povratio, apetit nikad bolji.

Da objasnim detaljnije kako je sve teklo - ultrazvukom otkrili nešto sumnjivo početkom septembra, istog dana me poslali na ct scan i pronašli kolaps pluća i šta sve ne. Pa onda hospitalizovan 4 dana, odradili analizu krvi i pronašli pozitivan marker, endoskopijom uzeli uzorak tkiva iz pluća, poslato na genetsku analizu i pronašli mutaciju. Onda za kraj PET scan da vide koliko se raširio i početak tretmana. Za nepunih mesec dana sam od dijagnoze krenuo sa terapijom.
Oni što je neverovatno je da sam bukvalno prve večeri nakon uzimanja prve doze već osetio poboljšanje.
Pozdrav White Guar.
Trebalo bi da pocnem sa terapijom Alecensa koju ti uzimas.
Kakva su tvoja iskustva sa tim lekom, da li je doslo do smanjena tumora, ili do stagniranja od kako uzimas ciljanu terapiju?
Mozes li ti meni da posaljes privatnu poruku ovde na forumu, s obzirom da sam ja nova, pa ne mogu da pisem, ili da mi ostavis ovde email, kako bismo razmenjivali iskustva?
Hvala!

E to je problem, nisu radili biopsiju pankreasa i planirali su za ovaj mesec ukoliko se ne spuste markeri. A pošto su se spustili, kažu da ne treba.
Pozdrav White Guar.
Trebalo bi da pocnem sa terapijom Alecensa koju ti uzimas.
Kakva su tvoja iskustva sa tim lekom, da li je doslo do smanjena tumora, ili do stagniranja od kako uzimas ciljanu terapiju?
Mozes li ti meni da posaljes privatnu poruku ovde na forumu, s obzirom da sam ja nova, pa ne mogu da pisem, ili da mi ostavis ovde email, kako bismo razmenjivali iskustva?
Hvala!

Da li je jos neko koristio ciljanu terapiju Alecensa kod karcinoma pluca?
To je nov lek, ja sam citala malo iskustva ljudi na nemackom forumu
i svi su jako zadovoljni, kazu da su metastaze nestale, imaju svi problema
sa probavom ( zatvor), voda u nogama, osetljivost na sunce, neki su dobili
i upalu pluca pa su morali u bolnicu, jetra mora da se kontrolise na svakih 14 dana,
ali je svima pomogao.
I kako ti je Afro rekla pisi ovde javno, za to postoji forum.

To je nov lek, ja sam citala malo iskustva ljudi na nemackom forumu
i svi su jako zadovoljni, kazu da su metastaze nestale, imaju svi problema
sa probavom ( zatvor), voda u nogama, osetljivost na sunce, neki su dobili
i upalu pluca pa su morali u bolnicu, jetra mora da se kontrolise na svakih 14 dana,
ali je svima pomogao.
I kako ti je Afro rekla pisi ovde javno, za to postoji forum.
Sve što je napisala Rayela je tačno, kod mene jedine nus pojave su osip, osetljiva koža i par puta sam imao naduvene zglobove. Lek je izuzetno efikasan i nakon 3-4 nedelje tumor je uspavan. Ja ga pijem od Oktobra i život mi se vratio u normalu a imao sam dosta napredan stadijum kancera, sa metastazom. Jetru i bubrege proveravaju svakog meseca, meni nekad rade i ekg.

Sve što je napisala Rayela je tačno, kod mene jedine nus pojave su osip, osetljiva koža i par puta sam imao naduvene zglobove. Lek je izuzetno efikasan i nakon 3-4 nedelje tumor je uspavan. Ja ga pijem od Oktobra i život mi se vratio u normalu a imao sam dosta napredan stadijum kancera, sa metastazom. Jetru i bubrege proveravaju svakog meseca, meni nekad rade i ekg.
Taj se lek i daje tek kad je stadijum jako " napredan"z;)
Uzimali su ljudi koji su imali metastaze i na mozgu pa su i te nestale, ostali su samo oziljci.
Nekoliko je osoba pisalo isto sto i ti, uzasan svrab, ali to resavaj kako znas i umes, malo hladne vode,
malo nekog gela sa kortizonom.
EKG je zbog pritiska i jako niskog pulsa.

Pozdrav svima! LikiLee me je usmerila na ovu grupu, hvala joj i ovde🤗💚
Htela sam da razmenimo iskustva(šteta što nisu lepše teme).
Naime, mojoj majci je odstranjen želudac zbog adenokarcinom difuznog tipa pre 17 dana. Takođe je rađena omentektomija kao i odstranjivanje limfnih čvorova. Još uvek čekamo PH nalaz. Majku su otpustili ranije zbog virusa u klinici (operisana je u Kliničkom centru). Tamo je dobila Klostridiju pa je otpuštena sa antibioticima bez temperature i dijareje. Međutim, čim je došla kući dobila temperaturu i dijareju. To je trajalo par dana i prestalo. Pije Voxin i Orvagil. U petak, dakle tačno 14 dana posle operacije smo otišli na vađenje konaca i rana super zarasta. Međutim, mene brine bol sa leve strane. Jako je boli da jauče. Dajem joj Paracetamol pošto su nam u bolnici rekli da to sme. Opisuje bol kao nešto što je preseče ili steže i širi se ka sredini stomaka. Inače, u bolnici je počeo taj bol, možda 2-3 dana nakon operacije i ona misli da je zbog toga što se uhvatila za rukohvate iznad kreveta da se podigne. Pomenula je lekaru ali je on rekao da oni tu ništa nisu dirali tokom operacije i to je bilo to. Nije na početku osećala bolove jer sam joj davala Paracetamol zbog temperature. Danas smo bili privatno kod fizijatra i rekao je da to nije za njega i da odemo da uradimo UZ. Uradili smo odmah i to, međutim ništa. Video je da postoji pleuralni izliv (o tome ću drugom prilikom) i malo tečnosti u stomaku ali ne bi trebalo da izazove tako jake bolove. Uputio nas je na hirurga. Odlučili smo se za jednog koji je bio na njenoj operaciji i radi privatno. Naravno da je tako lakše doći do njega.
Da li bi to mogao biti kolitis izazvan Klostridijom? Ili su možda priraslice nakon operacije? Plašim se da ćemo otići na pregled i da nam ništa novo neće reći. Ko hoće, nek' podeli iskustva. 🦔

одлично!
и даље пијеш лек?
Da, i dalje 1200mg alectinib dnevno. U Aprilu će biti 6 meseci od početka terapije i prvi CT sken od tada... Stanje mi je "stabilno" prema rečima doktora, kilažu vratio na 100kg sa nepunih 83kg koliko sam imao u najgorem stanju pred terapiju, a za moju visinu to je malo, bio sam baš mršav i suv, sad kad pogledam moje slike iz tog perioda ne mogu da verujem kako sam bolesno izgledao.
I dalje imam senku na desnom plućnom krilu ali znatno manju.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back