Оnkologija 1

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
sad sam izmiksala zel salatu sa sokom pd p[omorandje i lepo je , ko bi rekao onolika salata koliko malo kase , nije lose jesti tako i ja sam od juce pocela samo povrce i voce da jedem , pa da probam
Treba takodje znati sta ide sa cim. Ne ide svako voce i povrce zajedno. Nacicu informaciju sto mi je dao prijatelj koji studira nutriciju (studira zato sto voli ne zato sto misli da se zaposljava s tim, covek je u godinama i radi sasvim drugi posao, ali voli da se bavi zdravom ishranom i nacinom zivota). Jos jedna stvar sto mi svi gresimo, po pravilu voce se jede pre jela a ne posle. I treba da bude razmak, jer drugacije vrste kiseline se luce u zeludcu da bi rastvorile to. Doduse kada se sve izmiksa u kasu skoro da i nema varenja, to nam je da zamenimo zvakanje koje niko od nas ne uradi koliko treba.

sad sam izmiksala zel salatu sa sokom pd p[omorandje i lepo je , ko bi rekao onolika salata koliko malo kase , nije lose jesti tako i ja sam od juce pocela samo povrce i voce da jedem , pa da probam
Nasla sam uputstvo mog prijatelja o ishrani:
Na prvom mestu treba izbaciti mleko I mlecne proizvode, crveno meso (suvo meso), bar 6 meseci. Umesto toga jesti mladi ne masni sir, 0.5% masti.

Uglavnom jesti sve u svezem stanju, treba da bude 60-80% sveze hrane u jelovniku. Ako se nesto I kuva/pece ne sme to da bude na temperaturi vecoj od 44 stepena celzijusa.
Obavezno imati 5 obroka.
Poceti dan (u roku od pola sata od ustajanja) sa sokom o voca/povrca koje je izmiksano u blenderu ne u sokovniku cedjeno. Treba da bude kasasto, a ako je previse gusto dodati malo vode da bude u pitkom stanju. Tu smesu treba iskoristiti u prvih 15 min kada se izmiksa. Ako nesto ostane stavi se u frizider da bi se kasnije popilo.
Kombinacije za taj kasasti sok: 2-3 sargarepe (organic) plus 1 jabuka. Ili cvekla I kruska (ali ne cesce od svaki drugi dan). Ili sargarepa I cvekla (opet ne svakoga dana cvekla).
U ovaj sok moze da se doda 1 casica aloe (jutarnja doza).
Pravilo za kombinacuju voca I povrca. Sargarepa se mesa s bilo kojim vocem, a jabuka s bilo kojim povrcem. Lubenica se uvek jede sama, ne mesa se ni sa jednim drugim vocem ili povrcem.

Dorucak treba da bude obilan.
Za dorucak mogu da se kombinuju razne vrste zitarica
Za uzinu moze da e jede kombinacija 100 gr mladog ne masnog sira (ne slanog, sadrzi dosta proteina I Omega 3) pomesanog s 1 kasikom lanenog ulja. Uzimati bar 6 meseci.
Voce uglavnom jesti u pre podnevnim satima, ali ne treba previse. Praviti limunade. Jesti pomorandzu ali tako sto se jede I kora, u stvari se samo jako tanko isece povrsinski sloj kore (kao kada se ljusti jabuka), a ostalo se jede.
Za uzinu mogu da se jedu I bademi (treba ih uvece potopiti u vodu I staviti preko noci u frizider, ujutru prosuti vodu a bademe pojesti u toku dana), orasi, lesnici, semenke suncokreta (ne slane). Ne mora previse po 10 tak zrna od svakog

Rucak treba da bude jednostavan, kao za vreme posta, pasulj, socivo, grasak, boranija, prokelj (obavezno, jako je dobar, moze da se jede svez ili na pari spremljen za samo 3-4 min), brokoli, kiseli kupus...Od mesa jesti ribu I belo pilece I curece meso. Riba da bude morska. Dobro je jesti sardele, girice ali ne recne, nego morske I jesti is zajedno s kostima, dobro sazvakati. Inace svaki zalogaj treba zvakati bar 20-30 puta. Dobro je jesti I morske alge. Miso supa obavezno.
Evo malo informacija o njoj a I recept, preuzeto sa bloga B92
Miso supa se pravi od:
povrca
vakame alge
miso paste

sve ove sastojke mozete d akupite kod nas, povrce na pijaci, algu i miso pastu u prodavnicama zdrave hrane.
recept je vrlo jednostavan, supa je gotova za 10/15 minuta, veoma je zdrava za vegetarijasnce jer ima vitamina B12, kao i za sve ostale zbog probiotickih bakterija u miso pasti (slicno kao u jogurtima, samo sto je sve biljnog porekla).
http://www.zdravirecepti.com/zdravi_recepti/danas_na_jelovniku.html recept za miso supu (interesantan site za citanje).
recept za miso supu

Uvece jesti veliku ciniju salate/zelenisa (3-4 vrste, zelena salata, luk, praziluk, celer, beli luk, maslacak...). Salatu zaciniti konopljinim ili lanenim uljem (mora da bude organic, cold presed) I limunom.

Izbegavati so, ali ako se koristi onda obavezno morska so.

Izbaciti slatkise
Za zasladjivanje koristiti med, melasu, evaporated cane sugar (obrazlozenje na srpskom ispod), moze da se koristi I stivia (ne znam da li je ima kod nas).
Цане сок
Цане испари сок је здрава алтернатива рафинисани шећер.Иако су обе свеетнерс се праве од шећерне трске, испарила трске сок не подлежу истом степену обраде која се рафинисани шећер. Дакле, за разлику од рафинисани шећер, он задржава више хранљивих материја налази у шећерне трске. Трске сок је доступан током целе године.

Treba piti bar 3 litre vode dnevno I to mlake. Ne treba piti vodu dok se jede ili odmah posle jela. Ako mora da se pije uz jelo, onda mali gutljaji mlake vode.

Informacija o uljima

Treba koristiti organsko, ne rafinisano, cold pressed ulje. Ulja treba da se kupuju u staklenim tamnim flasama. Sto vise taloga u flasi to je ulje bolje, ne treba gledati da bude bistro.

Za przenje koristiti ulje od semenki grozdja. Laneno ulje treba drzati u frizideru. Mogu se koristiti I maslinovo ulje, ulje od semenki bundeve, konopljino ulje, ulje od susama.

Kalijum je jako bitan a veliki izvor je u avokadu. Moj jednostavni recept za avokado, preliti ga s malo maslinovog ili nekog drugog ulja I poprskati sokom od limuna, a moze da se ispasira da se doda beli luk, sitno seckani crni luk, jedan paradaiz (ali I ne mora), limunov sok I malo soli I bibera za ukus. Ja ovo mazem na hleb.

Ja kao nesto sredjivala dvoriste,kolko da se vrtim napolje,odma me ruka zabolela i prestala sam....Kako to sad od jednom,do skoro sam se normalno sluzila tom rukom sad sve vise zeza?!
Proci ce i to jednom....

Upravo sam gledala po meni sjajnu reportazu. Ne znam da li ste culi za Oncotype DX Test, na osnovu koga se moze utvrditi da li ce hemo terapija uopste da radi, i kakve su prognoze ako i radi za povratak kancera. Ovo je laicki i u kratkim crtama, ali ima na netu na medicinskim sajtovima. Pogotovo ima efekta kod raka dojke u ranom stadijumu jer ako test pokaze da hemo ne bi ucinila nista onda se pacijent spasava bez potrebnog trovoanja.

lepo,ali to se rutinski ne primenjuje!

Vesna, u Hrvatskom nekom casopisu se pojavio clanak u vezi leka , ili je to neka supstanca DIKLORACETAT ( DCA) kazu novi leka za CA, ali , uvek ali ..., pa procitaj .....
Pozdrav i Bikilix , sparaj malo ruku . Ti zapovedaj, a ostali neka rade i koristi drugu ruku. Sveze je to jos, a i vreme je neobicno .... i bolje da vezbas one preporucene vezbe ;)

Vesna, u Hrvatskom nekom casopisu se pojavio clanak u vezi leka , ili je to neka supstanca DIKLORACETAT ( DCA) kazu novi leka za CA, ali , uvek ali ..., pa procitaj .....
Pozdrav i Bikilix , sparaj malo ruku . Ti zapovedaj, a ostali neka rade i koristi drugu ruku. Sveze je to jos, a i vreme je neobicno .... i bolje da vezbas one preporucene vezbe ;)
Citala sam o tome....ma nemam bas neko misljenje o tim cudesima.
Stedim ja ruku kolko mogu i naredjujem i po malo me slusaju,ali...dosadno mi i moram nesto da radim.
Moram da se pohvalim,sejala sam luk,3 brazde,Lara mi je ,,pomagala,,ja ubodem ona iscupa,zubima,pa ponovo,tako 20 puta...
Sledece nedelje malo blitve,persun,sargarepu...pa paradajz i krastavac,malo krompira kolko da imamo mlade krompirice i to je to,svega po malo.
Postadoh i ja domacica:zper:
Pozdrav:bye:

Citala sam o tome....ma nemam bas neko misljenje o tim cudesima.
Stedim ja ruku kolko mogu i naredjujem i po malo me slusaju,ali...dosadno mi i moram nesto da radim.
Moram da se pohvalim,sejala sam luk,3 brazde,Lara mi je ,,pomagala,,ja ubodem ona iscupa,zubima,pa ponovo,tako 20 puta...
Sledece nedelje malo blitve,persun,sargarepu...pa paradajz i krastavac,malo krompira kolko da imamo mlade krompirice i to je to,svega po malo.
Postadoh i ja domacica:zper:
Pozdrav:bye:

Bar znas sta jedes, da je prirodno i bez hemikalija... Ali samo polako ne moj da se preforsiras. Svakoga dana po malo.

dobro jutro narode
ja somod jutros vredna
peglaaaaaam
sta cu kad sam za vikend radila pa skitala
Dobro jutro,ajd na kafu....
coffee-art-2-1.jpg
[/IMG]

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back