Оnkologija 1

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Cao narode!Evo mene,spadoh s'nogu,danas sam skitala bas..Juce idosmo kod dr.moja kuma dobro,hvala bogu,a ja...ova dr.predlaze sto hitnije i zesce terapije,smatra da su zahvacene i zlezde sa desne strane i da moze buknuti i desna dojka..brrr!Pokusavam da to stavim na stranu,hocu da uzivam sada!Sutra idem u Diznilend-ostvaricu nesto sto sam pozelela sa 10 godina!:D

Веснаааа!:D
Нисам хтела ништа да ти кажем о твојој жељи да те погледа неко у Америци али написала сам ти недавно како је мој ујак прошао у Немачкој лечећи се од рака. ;)
Знала сам да ће ти рећи да је старубално-ужасно и да треба да примиш још тону лекова. :roll:
Нек' их прими она.

Запад- медицина- бизнис !

То је нераскидив трио!

Схвати, мој ујак је био у агонији , букавлно предсмртној борби (сећаш се тог појма из судске медицине? ) кад су му нудили цитостатике.
Тамо су лекари баждарени да их само кеш занима.

Можда та др није толико лоша, можда она заиста мисли то што прича али не може да одскаче од система. Једноставно, тамо живи, ради и лечи по њиховим законима.

Ти знаш и сама да је наш однос према болести бр. 1 у излечењу.
Ево и Андреа је навела доста примера људи који су имали добар став и излечичи су се.
Ја сам имала две пацијенткиње са микроцелуларним карциномом плућа.
Једна је жива већ 7 година од дијагноза. Њу сам упознала много након њене борбе с болешћу. И другу која чим је добила дијагнозу поздравила се са животом- умрла је за три месеца.

Да ти не солим ја више памет, овако као што си до сад, тако и у будуће! ;)
И сигурно ће бити све ок. :D

Hvala Liki, dobila sam obe poruke, uspesno si ih poslala :) Javila mi se i njena prijateljica Vera, tako da smo se ja i Lilihip vec cule i lepo smo popricale. Ona od sutra pocinje novi ciklus i posle njega ima jos dva, ali se nada da sve zavrsi do Nove godine, a kaze da na kontrolu ide tek februara. Puno vas je sve pozdravila i rekla da stalno misli na sve nas ovde. Vera joj prenese po nesto jer i ona nema bas mnogo vremena. Ja cu je pozvati povremeno da vidim kako je, a i da imamo ovde neke informacije o njoj.

Meni to nesto kod Lilihip sve ubrzano, a kontrola tek u februaru. Meni logicnije da to prave na sredini ciklusa, da vide evikasnost terapije. Valjda znaju
sta rade? Imam utisak da kod nas svi nesto rade razlicito i da nekih posebnih pravila ni nema.
Sofija, tebi sam htela poslati p. poruku, ali nemam pojma koja si ti od onih silnih Sofija, mada mislim da mogu to i ovde napisati.
Danas obidjoh ove dve zenice koje su pre 2,5 godine, operisane u S.Kamenici kod dr. Donat. Obe Tripl negativ, prosle neku eksperimentalnu terapiju,
Mogu vam reci da su dobro. Kopirace mi dijegnoze pa mogu poslati Vesni ili Sofiji .Jeli moguce da je to radila samo Kamenica? Valjda neko prati korist od
eksperimentalnih terapija ? Sofija, imas li ti neka saznanja o tome. Taj dr. radi i privatno u N.S. Boze, kad udjes u tu pricu tek vidis koliko je to rasprostranjeno.
Epidemija. Meni su nabrajale i nabrajale ko sve ima- nisam znala, ali , nisam cula nista katastroficno. I bolje izgledaju nego pre bolesti - one kazu da je vise nemaju. I bas super !!! Tako ce biti i Vesna.
Danas joj je najlepsa skitnja, verujem. Sve ovo ostalo vidjeno na filmovima, ali ovo se dozivi.

Likita dobro da si me obavestila. Savladah i to.
Pozdrav

Sofija poruka ti je na mestu. Neka prima ona dr.

Poslednja izmena:
Ima i u Srbiji lekara kojima je dobrobit pacijenta na prvom mestu.. Ima ih, ali vrlo malo.
Danas sam poslala poruku radiologu koji je čitao snimke sa CT-a mom ocu, čisto da mu javim da je tata preminuo.. Čovek me je odmah pozvao i glas mu je zadrhtao dok mi je izjavljivao saučešće... A mog oca je video svega 3-4 puta. Rekao mi je da bez obzira što tate više nema, uvek i u svako doba mogu da mu se obratim za pomoć ja ili neko od moje porodice. Tako su me dirnule njegove reči... Nije teško biti fin, zar ne?
Na današnji dan prošle nedelje sam izgubila oca.... Teško je i boli i dalje, ali guram napred. Ne dam se. Moj otac se borio kao lav, i ja ne smem da budem slaba. Sutra je komemoracija na fakultetu... Biće teško...

Da,znam da je mnogo tesko.
Meni ni malo nije lakse,ko kaze da vreme leci ...mene je slagao.
Al se mora prihvatiti.
Ne volim ovakve stvari da pricam zbog drugih ljudi ovde.Al sigurna sam da je ovo poslednja zrtva na forumu.
Inace ,sam besna za drzavu celu zbog ove bolesti.Neko cudo jeste.U mojoj ulici [slepa ulica]je bilo 17 zena od toga 3 imale karcinom,sada je na zalost jos jedna obolela.Nije mi jasno ,ni od gripa nema tolko obolelih.Sto ova nasa drzava,ne uradi ista po pitnaju prevencije ,il nekog ranog lecenja ,il djavo bi ga znao cega.
Mi ovde pod Jastrepcom,totalno nastradasmo.
Mada sam ja i ranije cula ,da Jastrebac ima nesto u sebi sto zraci,nesto kao bapske price,al ko bi ga znao.
Znam da je slicno i u drugim mestima.
Opa ,Vesna nam se skita po L.A.Ako i treba.
I jos nesto,sve sam sigurnija da vazi ona :Kad ima veka ima i leka.
Zato svi odavde moraju da ozdrave.

Lilihip je danas primila terapiju. Leukociti nisu bili u redu, pa su ponovili opet pre terapije. Ovo je poslednja hemio, nije dobro razumela doktoru, tako da joj je malo laknulo. Ono sto mene brine je sto se stalno zali na bolove u donjem stomaku i kicmi. Ja stalno insistiram da pita, danas joj je rekla doktora da to hoce od terapije.
Sada je odahnula jer ih nema vise, i danas smo pricale da negde malo ode.
Sve vas pozdravlja, a ja cu vas po nekad izvestavati.
Naravno svima od :heart: sve najbolje zelim.

Vera, pa najbolje tako odokativno. Mogla bih opsovati..... , a bilo bi dobro da je
samo to. Zar nema da konsultuje nekog drugog onkologa?
Jeli njena dijagnoza potvrdjena ili ja nisam dobro razumela - da nisu sigurni
da je maligno?
Pozdrav
Nisam bas sigurna da je pametno ici negde sa niskim leukocitima - kada se malo poprave da.
Neka malo ojaca - slanine i luka , zasto da ne ? To je izgleda najbolje.

Poslednja izmena:
Vera, pa najbolje tako odokativno. Mogla bih opsovati..... , a bilo bi dobro da je
samo to. Zar nema da konsultuje nekog drugog onkologa?
Jeli njena dijagnoza potvrdjena ili ja nisam dobro razumela - da nisu sigurni
da je maligno?
Pozdrav
Nisam bas sigurna da je pametno ici negde sa niskim leukocitima - kada se malo poprave da.
Neka malo ojaca - slanine i luka , zasto da ne ? To je izgleda najbolje.

Draga Liki ja sam u bedaku od kad se razbolela. Da li ne mogu da shvatim ili ne znam vise ni sama, ali kad mi ona prica kakav odnos imaju prema bolesnicima, kako nista ne moze da pita, kako je niko ne gleda niti zarezuje, ostanem bez reci. Nazalost, u ovoj zemlji Srbiji je tako. Ne moze na skener posto je sve zauzeto do februara. Doktorka kaze dijagnozu bez pregleda. Strasno.
Koliko sam ja shvatila, oni nisu sigurni da je to kod besike maligno.
Sto se tice odlaska, nece ona odmah. Ali bi trebala da ode negde. Da napuni baterije.

U jednom postu Vesni napisah o nama, o poslusnim doktorima , direktorima Domova zdravlja i svim ustanovama vezanih za zdravstvo , a to se odnosi i na sve ostalo.Ona sama cini sve za svoje pacijente i verovatno ima daleko vise dobrih doktora, ali ocigledno da nisu kadri bilo sta promeniti. Mi treba da se udruzimo, da ih podrzimo,da vrsimo pritisak , pretpostavljam, na Ministarstvo , ali i onda i kada nas se ne dotice.Ne mogu verovati da osim Vesne i Sofije nema dr., koji citaju ovakve Forume i da ne pozele da se ukljuce i koliko toliko pomognu. Ovo je cini mi se najaktivniji Forum sto se tice zdravlja - ostali svi razbacani pa se sve nesto prepucavaju, pa reklamiraju svasta nesto - izvlace ljudima pare za razna cudesa koja sve i svasta lece.
Zar nismo kadri organizovati se kao npr., Hrvatski "Za novi dan ". Verovatno su i oni po uzoru na nekoga to napravili. Nemam pojma kako se to radi,ali ima vas koji to znate pa ajde da probamo. Ja bih rado pomogla. Znam da je svaka bolest teska,ali onkoloski bolesnici su ipak posebna prica. Prozivela sam to.Ubismo se birajuci kojekakve.... ali ne za nasu korist. I znate sta - vama u prestonici i vecim gradovima je prilicno toga dostupno. Nama je katastrofa. Pa samo odlasci u bolnicu su vec problem, silne upute od izabranog lekara prema specijalisti pa Komisije,pa moras bas u Sr.Mitrovicu , a ne recimo Bgd., VMA, S.Kamenica , a morate priznati da su veliki centri ipak veliki centri .Zasto moram da imam vezu? Lilihip je nema i milion njih je nema.I muka mi je od nase neobavestenosti. Ljudi citajte koje su vam OBAVEZE I PRAVA u zemlji Srbiji i drzi te se toga - inace nas nece biti. Nemojte samo cutati i miriti se sa postojecim stanjem i cekati neku novu vlast i tako do .....
I lazu da nema novaca.Pa nemam ni ja kad spiskam bez nekog plana. Naucih silom da funkcionise i sa malo, ali sada pravim prioritete.Pa kad mogu ja -moze - mora i drzava. Ma sve vi to znate, ali kad bi samo neko drugi odradio . Jedan , nista ne moze, osim da se razboli od muke. I sad razmisljam koga da zovem da pomognem Lilihip, a mi od svih veza iskoristili samo jednu da ode u KBC i vise nije hteo.I na to jedva pristao. Moj komsija je dr., i kada mu ja tako kazem .... ma ti si luda ... nista ne vredi.Meni je pre on lud. Jel tupim.... i jesam pritiv veza, al Lihip ne moze da ceka...
Pozdrav i valjda nesto smislim.

Има Лики пуно добрих људи у здравству само проблем је у томе што све конце у овој нашој јадној земљици држи у рукама несвет.
Ово време у ком живимо је , што би Андрић рекао, смутно.
Знаш ту чувену реченицу из ''На Дрини ћуприја'' : ''Кад дођу смутна времена паметан заћути, будала проговори, а фукара се богати''.
Тако нам је тренутно у свим сегментима друштва. Самим тим ни здравство није изостављено.
И у здравству је тренутно таква ситуација. Многа звучна имена су испротежирана политички, са медицином појма немају.
А како народ увек мисли да је тај који је главни и најбољи, идентификују остале докторе са њима и генерални закључак је, наравно, да су сви очајни, незналице и лоши.
А бих могла да се опкладим да је у медицини фукаре исто као и свуда, у свакој бранши ~ око 5%.
Само што они сад коло воде. Сад је њихових 5 минута.

Што се онкологије тиче, ту је ситуација врло специфична.
Пре свега, ми од бомбардовања 99. године имамо епидемију рака. Гађали су нас осиромашеним уранијумом. Посебно доле на југу је изражено.
Увалили нам скупе цитостатике, а на власт нам ставили лопове који су опљачкали фонд.
Последица пљачке фонда је двојака 1. нема новца за цитостатике (то је тобоже прича о нестанку цитостатика) 2. немају новца да запосле нове кадрове, чак ни на места пензионисаних не доводе нове људи, а обим посла сваки дан све већи и већи.
Замисли сад једног онклога који ради у тим условима. Ма ја им не бих у кожи била никад. Не само због тешког посла већ пре свега због те опште и јако лоше ситуације.
Не правдам бахате свиње, мада ко зна како би се акви понашали да су услови нормални. Можда би и они били сасвим нормални. Ипак, немамо сви исти праг толеранције. А веруј ми, рад у лошим условима итекако фрустрира. :(

Sofija znam da je onih 5 % toliko rdjavo da ovo ostalo i ne vidis. Ej, pa pocrkacemo zbog njih. Znas, mene izludjuje ovo nase mirenje sa stanjem. Pa sta nam mogu, ako nadjemo nacina da ih prozivamo , doslovno pljujemo, jer oni bolje i ne ocekuju.
Traju dok traju i nece se postideti nicega. Sami se nece pomeriti, mi smo bolesni i
nedaj boze da se nekome zamerimo. Oni na to i racunaju. Pa normalno je da smo
mi uz 95 % dobrih, ali nemojmo samo cutati.
Ja pomenuh u jednom postu Klinicki centar Srbije - Hirurgija jednjaka , prof.Peska P. i njegov tim , u to se uverih, sa glavnom sestrom i ostalima , uslovi ocajni , ali oni
IMAJU MOJE VELIKO POSTOVANJE I ZAHVALNOS i nema veze kao je zavrsilo, ali zasluzili su to. Videh u kojim uslovima rade i koliko rade. I mogu ja odvojiti neki novac i dati, ali to je kap u moru. I mozemo svi po nesto dati i opet ide kod onih 5 %. I dokle vise... i ovako nas malo.... , a dadosmo grdne pare za neke travke, cudesa koja sve lece i bojimo se doktoru i reci. I sve naopako ....
I znam da su nas zaprasili sa svim i svacim-muka mi je od njih, ali to su oni , a ovo ovde mi moramo i mozemo da resimo,na nasu korist.

Pozdrav tebi i neobicno mi sto se Vesna nije javila.A valjda skita....

Dok se ja ovde zabavljam,vi udarile u teske teme...Sve je lepo Sofija rekla,a dodacu samo jos nesto-verovali ili ne,ali masa nasih ljudi juri upravo doktore koji su nadrndani,moras da ih cekas,jedva da ti nesto kazu...nekako se masi cine kao da vise znaju,vrede,kao do njih se tesko dolazi.Jos kao mlad lekar cesto sam dobijala"savete":Cekaj,ne trci,neka te cekaju-vise ce da te cene".I zamislite radost sto vas je "cenjeni i cekani"primio-pa se treba oduziti poklonom itd...posle se gundja i prica naokolo,ali ide se tamo.Jos smo mi polupismeni,Kad pacijenti ne bi tolerisali takvo ponasanje ni takvi doktori ne bi imali(cesto)dobar rejting.Sto puta sam cula"Gadan je covek,al sto je dobar dijagnosticar..."Meni dobar doktor mora da bude obavezno dobar covek.

Dok se ja ovde zabavljam,vi udarile u teske teme...Sve je lepo Sofija rekla,a dodacu samo jos nesto-verovali ili ne,ali masa nasih ljudi juri upravo doktore koji su nadrndani,moras da ih cekas,jedva da ti nesto kazu...nekako se masi cine kao da vise znaju,vrede,kao do njih se tesko dolazi.Jos kao mlad lekar cesto sam dobijala"savete":Cekaj,ne trci,neka te cekaju-vise ce da te cene".I zamislite radost sto vas je "cenjeni i cekani"primio-pa se treba oduziti poklonom itd...posle se gundja i prica naokolo,ali ide se tamo.Jos smo mi polupismeni,Kad pacijenti ne bi tolerisali takvo ponasanje ni takvi doktori ne bi imali(cesto)dobar rejting.Sto puta sam cula"Gadan je covek,al sto je dobar dijagnosticar..."Meni dobar doktor mora da bude obavezno dobar covek.

Апсолутно!
Нераскидива ствар.

Treba nam jos jedna koja isto misli i spasimo se.

Sto je lepo kad mozes , bar na kratko , da podetinjis. Bas se obradovah sto si se
javila. Diznilend je , pretpostavljam, bas dozivljaj. Uzivaj .

Htela bih nekako pomoci Lilihip pa zivkam.... da vidim ko je prziveo u sistemu.Uff...
Ma vas dve ste divne, a znam i da niste jedine .
Znas Vesna, cim dodjem na Forum , nekako automatski pronadjem tebe, stisnem i
pogledam tvoju sliku ej, bas si lepa , a bogami i vredis.
Sofija se sakrila pa nje nema .....

Svima pozdrav - ja pokusavam staviti kupus za kiseliti.Valjda uspem-to je radila za
nas moja majka. Nije normalno, ali dete si i sa 50 i nesto godina.

Лики, ово сам ја од летос, онако, из даљине. :)

Обрисаћу слику кад је будеш видела. ;)

Ако слика неће одмах да ти се отвори, покушавај док се не отвори.

Poslednja izmena:
Kod Dragane tj. Lilihip ima i nastavak. Juce je najzad pocela da prima terapiju, i srecom posle nekog vremena je usao drug koji je dosao po nju, i video da je sva buknula. Naravno niko je nije do tada obisao. Onda je nastala frka. Prekinuli su terapiju, njoj je pao pritisak, dobila je za alergiju, i tek kasnije nastavili. Kad je pitala zasto, dr je rekao da su promenili proizvodjaca i verovatno je to.
Nazalost, ta rec VEROTVATNO ili MOZDA se cesto koristi u nasem zdravstvu.
Ta nemoc da nemas kome da se obratis, da te niko ne sljivi ne zarezuje, znam da ima divnih ljudi, ali oni se retko primete u tom grotlu.
Necu zaboraviti Draganinu pricu o doktorki koja porucuje iskljucivo mocart kugle ili bajadere i doktorkine zamerke da pacijent nije pogledao rok isteka a doneo ih je.
Strasno.
Isto to je i u prosveti i u sudstvu i u administraciji, ali zdravstvo je ipak primarno. Mnogo je bolesnih, mnogo siromasnih a pri tom nemocnih.
Malo pre smo se cule, nije joj lose, uspela je nesta i da pojede.
Eto posto nema nje, nadam se da se ne ljutite ali polako se odomacujem kod vas.

Баш ми је жао што јој се тако заломило. Али не сме да се предаје. На великом је искушењу али баш има добре разлоге да истраје у борби.

Nisam mogla da odolim, a da ne zvirnem u Sofijinu sliku... :zper: Sta reci, osim da mi se više svidja tvoja slika, nego avatar. Što bi moj sin rekao EKSTRA SI!!
Baš mi žao Lilihip... E nema sreće baš! Ja joj danas poslala poruku, ali mi nije odgovorila..

Хвала Лилкита. :D
Па нек' је погледа свако ко се задеси, ал' кад је Лики ошацује, бришем је. :lol:
Ја сам ти од оних ликова који не воле тако некако јавно да се експонирају. Интровертна сам, уствари.

Ala imamo lepe doktorke. Vidoste vi to?
Sofija , prilici ti ono... Sofija se pita. Ima nesto u tvom drzanju ....
Ocekivala sam nesto onako , malo ledenije , barem prema komentarima....
Imate sve - pametne, dobre , postene , sa stavom - znaci LEPE.
Zadovoljna sam vidjenim mada nije nuzno biti i lep ali ..... nije smetnja.

Bas si me obradovala.
Molicu lepo, a sto da maknes? A mozda i bolje dok ...p..čimo po ovima....
Pozz
Pa ti si mi bas mlada. Dva ti puta sam zvirkala.

Vesnu i prije nego li sam videla , pomislih ova je kao zvrk.

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back