Оnkologija 1

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vesna može li pojašnjenje molim vas?Ja sam radila dva puta nalaz receptora,prvi put kad sam operisana i dr.put jer konzilijum nije mogao da protumači nalaz patologa pa sam slala da se ponovo pregledaju kalupi i ustanovljeno je da sam tripl negativna i her2 je negativan ,a i limfne žlijezde su mi čiste,znači svih 19 izvađenih, Bogu Hvala! E sad mene zanima,kako nešto može biti agresivno,ako su recep.neg,čiste limfne žlijezde i her2 neg.a on je pokazatelj širenja dalje,nego nešto što ima pozit.receptore u tijelu pa se pije Nolvadex?
Ja ipak mislim da tu glavnu ulogu ima zahvaćenost limfnih žlijezda,a možda živim u zabludi?!:roll:

Sta znam,istrazivanja su tako pokazala,nije ni mnogo jasno sta "pokrece"taj rak.A kad je Er+ kazu da je estrogen najzesci pokretac,pa kad ga ugusis kastracijom,lekovima-on manje sansi ima za napredovanje...Mo-ko bi ga znao:think:

Joj,nije ti lako...Znas sta,tih dana jedi i pij ono sto osecas da telo moze-ne obracaj paznju na ono-ovo treba,ovo ne...Nista te nece ubiti tih par dana,samo sto vise tecnosti pi-bilo koje(ja sam ljustila sveps,voda mi je bila bljak,cajeve nikad ne pijem).kad ti lakne-udri u zdrave principe ishrane itd...

Ili da telo trazi... nekako verujem u ono da nas organizam u odredjenim momentima tacno zna sta mu je potrebno i da zbog toga imamo neodoljivu zelju za odredjenom vrstom hrane. Ja jabuke obozavam ali dok sam bila trudna nisam mogla da ih jedem, za razliku mandarine koje nisam volela jela sam u abnormalnim kolicinama... jednostavno mi jedan dan naislo da jedem mandarine i mlatila ih kao blesava... Banalan primer ali i kad se prisetimo nekih manjih prehlada u zivotu vidimo da smo jeli odredjenu vrstu hrane ne zbog saveta lekara vec zbog reakcije organizma odnosno potrebe.

Sta znam,istrazivanja su tako pokazala,nije ni mnogo jasno sta "pokrece"taj rak.A kad je Er+ kazu da je estrogen najzesci pokretac,pa kad ga ugusis kastracijom,lekovima-on manje sansi ima za napredovanje...Mo-ko bi ga znao:think:

Ma baš tako, ko bi ga znao!Mada sam ja ubijeđena da je u mom primjeru bio presudan stres kao okidač,a sve ostalo što sam čitala i slušala oko nastanka ca dojke mi nekako nema niti veze niti logike,a naročito to oko receptora,sve mi to liči na nagađanja i statistiku,a koliko pacijenata ne spada ni u jednu rizičnu grupu pa oboli! Ali jedina logičnost je da nema predaje i da samo vedar duh pobjeđuje,a vi Vesna ste nam mentor u tome!!!

Lilihip,jel su prosle mucnine? Nisam mogla preko vikenda da pisem a pratila sam vas sve:pVesna me slatko nasmeja kad je rekla da ce morati sad i vislje da se brija kad brija noge:hahaha:koja kraljica:klap::klap:Htela sam da ti kazem da pijes i poneki klometol i ranisan,ja sam tako miksovala kad nije ondosan bas nesto delovao:per:i jela sve sto mi padne na pamet i samo dok sam jela nije mi bilo muka.
Ja sutra ponavljam nalaze ALT i ACT,nadam se da su vrednosti opale i da je bilo nesto trenutno:whistling: Pozdravljam vas sve i samo napred:ok:Ako mogu nekako da pomognem bilo kome od vas slobodno me pitajte sta god vezano za moj slucaj,ja sam ovde vec DZOMBA:mafijas:Mislim,prosla sam sve jos pre godinu dana,pozz...

***...ja mislila prosla sam,ali eto,ponavljala sam-sad cu valjda,uz pojacan trud "poloziti"ovu skolu jednom za svagda!
Inace,moja odrana noga koja je jako bolela odjednom je presla u drugu fazu-jezivi svrab,a sve uvijeno,nedostupno...muvam prste,pokusavam da se pocesem,lupkam odozgo...nocu je najgore!Ovo gore,malo pecka,zicka,tu je i moj strah za tu kozu pa sam se iskrivila ko 12.paragraf,sve me ledja bole...Sve ovo da se smiri-sleduje mi bazen i pilates u velikim kolicinama da se ispravim,zategnem i vratim u formu.Jedva cekam!

***...ja mislila prosla sam,ali eto,ponavljala sam-sad cu valjda,uz pojacan trud "poloziti"ovu skolu jednom za svagda!
Inace,moja odrana noga koja je jako bolela odjednom je presla u drugu fazu-jezivi svrab,a sve uvijeno,nedostupno...muvam prste,pokusavam da se pocesem,lupkam odozgo...nocu je najgore!Ovo gore,malo pecka,zicka,tu je i moj strah za tu kozu pa sam se iskrivila ko 12.paragraf,sve me ledja bole...Sve ovo da se smiri-sleduje mi bazen i pilates u velikim kolicinama da se ispravim,zategnem i vratim u formu.Jedva cekam!

cim svrbucka, znaci da lepo zarasta..
a to sto se krivis :) ispravices se..

meni je drugarica jutros primljena na onkologiju..34 god..nikad radjala, ni jedan abortus, potpuno fit, sportski zivot..
na pregledu su joj pronasli cvorice...uradjena biopsija pokazala atipicna kiva..mamograf nista nije prepoznao..kazu joj da u njenim godinama ceto ne moze da prepozna..
malopre sam je cula - prepadnuta sva..
sutra je na programu..
kaze da ni ne zna sta treba da joj rade..(grudi su joj velicine A) 48kg..da li joj otkanjaju samo cvorove ili citavu dojku..'
da li analize koje rade mogu odmah da daju rezultat ili moraju da prvo otklone cvorove, da ceka 3 nedelje pa da joj ponovo rade intervenciju?
nista joj niko nije rekao..

Moj tata je kuci. Naravno - uplasen do bola. Pogotovo sto se zadnje dve-tri noci onesvescivao kad ode u wc. Jutros, nakon tusiranja, opet mu bila neka nesvestica - doktor ga pregledao, kaze pao mu pritisak, dao mu glukozu, prepisao neke vitaminske preparate i pustio kuci. Rekli su mu da kad ustane prvo malo sedi na stolici, pa da onda krene u setnju. A i malo se intenzivnije praznio poslednjih dana, pa je to jos dodatno iscrpelo organizam.
Mama kaze da je lepo jeo, pa se sad nadamo da ce mu boravak kuci vise pomoci, narocito na psihickom planu.
Pozdrav svima!

Lilihip,jel su prosle mucnine? Nisam mogla preko vikenda da pisem a pratila sam vas sve:pVesna me slatko nasmeja kad je rekla da ce morati sad i vislje da se brija kad brija noge:hahaha:koja kraljica:klap::klap:Htela sam da ti kazem da pijes i poneki klometol i ranisan,ja sam tako miksovala kad nije ondosan bas nesto delovao:per:i jela sve sto mi padne na pamet i samo dok sam jela nije mi bilo muka.
Ja sutra ponavljam nalaze ALT i ACT,nadam se da su vrednosti opale i da je bilo nesto trenutno:whistling: Pozdravljam vas sve i samo napred:ok:Ako mogu nekako da pomognem bilo kome od vas slobodno me pitajte sta god vezano za moj slucaj,ja sam ovde vec DZOMBA:mafijas:Mislim,prosla sam sve jos pre godinu dana,pozz...
prosla muka , juce se puno setala po sumi , tako mi prijao hladan vazduh , ali ne mogu nista da jedem kad mi muka , jer sve dobije puno jaci miris i povraca mi se od bilo kog mirisa , klometopl nisam pila , probacu to sledeci put , drugi dan od hemio pocne muka i tu u krevet i samo u komu da me stave , jer toliko mi bude muka i svaki put sve gore , ali jos 4 valjda izdrzim nekako i nema sanse da mi daju jos , da ja znam da mi je maligno pa ok ali ovako sve mislim mucim se bezveze , juce ja lepo uzeh liker od borovnica domaci , ne zbog alkohola vec radi zdravlja:hahaha::zper:, ono za krvnu sliku i tako to , pa rekoh sto je zivot lep :klap:, sad ove dve nedelje uzivam do sledeceg ciklusa , nadam se da ti nalazi budu ok , a i bice , :)

bices ti dobro , moja cerka ispekla nogu pa je bolela pa svrbela , sad si ti ta faza nove koze , ali kad zaraste macka i po budes , pa samo udri na sve strane ko nova , puno si se napatila sa tim silnim hemio a eto covek te operisao i napravio pravu stvar.

meni je drugarica jutros primljena na onkologiju..34 god..nikad radjala, ni jedan abortus, potpuno fit, sportski zivot..
na pregledu su joj pronasli cvorice...uradjena biopsija pokazala atipicna kiva..mamograf nista nije prepoznao..kazu joj da u njenim godinama ceto ne moze da prepozna..
sutra je na programu..
kaze da ni ne zna sta treba da joj rade..(grudi su joj velicine A) 48kg..da li joj otkanjaju samo cvorove ili citavu dojku..'
da li analize koje rade mogu odmah da daju rezultat ili moraju da prvo otklone cvorove, da ceka 3 nedelje pa da joj ponovo rade intervenciju?
o boze , pa ako ona bolesna tako ko onda moze biti zdrav , narod sve bolesniji ...valjda prodje sve u redu , ali mlado bas

Diva, pa lepo te molim da napises, kakve tegobe je imala tvoja drugarica, kada je otisla kod dr. Pa svi imamo neke kvrzice, i izgleda da sve imamo CA. Ej, 34 godine.
Pa necu da se pipkam , proveravam i brigam . Neka bude sta bude. Ovo je vec van svake pameti.
Mene boli desna dojka 30 godina, sada imam 57. Kako sam u Ljubljani radila dva puta epruvetu, primala neke hormone, nije uspelo,odustala od daljih pokusaja da ne odlepim, i kako rekoh, malo me nesto bolela desna dojka pa nije zgorega otici, mislim na termoviziju u Novi Sad .Nekakvi kolektivni pregledi .Davno proslo vreme.
Uradili, nije nista, ali dodji za 6 meseci. Nikada nisam otisla, boli uvek isto, samo
o tome nisam mislila, dok nisam pricitala za tvoju drugaricu. Zaista, zaboravila sam.
Sazivi se covek sa takvom nelagodom.
Da odem sada kod dr. garant bi nesto nasao.
Necu reci da nije potrebno ici kod dr., ali ovo je previse.....
Pozdrav svima i svako dobro tvojoj drugarici , mozda da joj preporucis ovaj Forum ,kako bi izdrzala sve sto je ceka .

Ma procice i te 4,ne moraju one ovako tesko da ti padnu,nema pravila veruj mi,meni je druga i peta bila grozna,sestu kao da nisam ni primila,al i ja sam cepala kupinovo vino:per:zbog krvne slike naravno:whistling: Evo citam i Vesni prolazi noga,svrbucka,sjajno:pzivot je leeeeeep,bre!!!!! Pozz

Diva, pa lepo te molim da napises, kakve tegobe je imala tvoja drugarica, kada je otisla kod dr. Pa svi imamo neke kvrzice, i izgleda da sve imamo CA. Ej, 34 godine.
Pa necu da se pipkam , proveravam i brigam . Neka bude sta bude. Ovo je vec van svake pameti.
Mene boli desna dojka 30 godina, sada imam 57. Kako sam u Ljubljani radila dva puta epruvetu, primala neke hormone, nije uspelo,odustala od daljih pokusaja da ne odlepim, i kako rekoh, malo me nesto bolela desna dojka pa nije zgorega otici, mislim na termoviziju u Novi Sad .Nekakvi kolektivni pregledi .Davno proslo vreme.
Uradili, nije nista, ali dodji za 6 meseci. Nikada nisam otisla, boli uvek isto, samo
o tome nisam mislila, dok nisam pricitala za tvoju drugaricu. Zaista, zaboravila sam.
Sazivi se covek sa takvom nelagodom.
Da odem sada kod dr. garant bi nesto nasao.
Necu reci da nije potrebno ici kod dr., ali ovo je previse.....
Pozdrav svima i svako dobro tvojoj drugarici , mozda da joj preporucis ovaj Forum ,kako bi izdrzala sve sto je ceka .

skoro su joj punktirali na preponi upaljeni koren dlake..drugi put..nije imala nikakve tegobe..
dr joj je napipao cvoric..uradio punkciju i poslao posle dobijenih rezultata na operaciju..
najludje od svega sto njoj ni danas nije jasno kakvu operaciju treba da joj urade..
sa dobijenim rezultatom je otisla na komisiju koja je pitala da li treba da se operise..iako su gledali nalaz i napisano misljenje dr..
ona je odgovorila - rekao je dr da treba..i tako se nasla na operacionom stolu a da pojma nema sta ce da joj rade..
koga god da je pitala odgovorio je - polako, kad dodjete na red..
ne znam da li bih na njenom mestu otisla u bolnicu..mislim da bih trazila misljenje jos nekog dr pre toga..
probala sam to da joj predlozim kao opciju, ali je ona toliko prepadnuta da ne zeli uopste da prihvati mogucnost da i lekari mogu da budu strucni i manje strucni kad je ta dijagnoza u pitanju..
meni su pre tri godine pronasli cvor na stitnoj i naravno odmah kao i svi pomislila sam na najgore..
i pojurila vezu tamo gde nije trebalo - na onkologiji..kad sam stigla do dr - ambulantno me je ispipao, pogledao rezulate laboratorije i rekao:ma izvadicemo cvor, u stvari kad vec radimo interveciju da se ne vracas ponovo izvadicemo polovinu reznja..a mogli bi i ceo, nema to nikakve veze samo ces do kraja zivota uzimati po jednu tableticu i ko da nista nije bilo..
u soku sam izasla sa instituta..
pronasal drugu vezu za dr endokrinologa koji mi cvor prati i kaze da ne treba da se dira hirurski uopste.
svi imaju pravo na gresku, a mi smo ti koji treba da pazimo da se greske ne desavaju na nama.
na zalost posto je moja prijateljica danas na operaciji preostaje mi jedino da joj cvrsto drzim palceve da se sve zavsi kako treba i da analiza pokaze da je u pitanju bengna izraslina.

Dive, nadam se najboljem u vezi tvoje drugarice. Bice sve ok!
Vesna! Cudo jedno! Dobro je da svrbi, znaci da raste mlada, sveza koza! Ceskaj ti pomalo, al ne preteruj! Jos malo i skidaju ti zavoj.
Mi bili na skeneru juce. Lose je.... Tumori porasli duplo, al se sada sire na suprotnu stranu od vene porte i pritiskaju zucne vodove, pa je za ocekivati da u skorije vreme tata pocne da zuti... Danas je konzilijum, i verujem da vec od naredne nedelje pocinje sa novom terapijom, pa videcemo... Za sad... Ne valja... I tako...

Eto maler,em samo iz desne ruke smem da vadim krv,em mi je ta vena vec nikakva,izraubovana od silnog vadjenja krvi,braunila...trudim se da sto redje to radim,kad mi jedva udje igla u venu,krv nece da krene?!Ladno neki spazam krvi i ni kap nisam mogla da izvadim:evil:pa cu sutra morati ponovo da busim jadnu venu:(nadam se da ce krenuti.Zezaju me kolege,radila sam kod mene u firmi u nasoj laboratoriji(pio fond) da ne mogu ljudski ni da se samoubijem ako resim da secem vene:confused:Kod mene je sve u zivotu tako,zasto jednostavno kad moze komplikovano:per:

Ma strasno,vec imam fobiju od obicnog vadjenja krvi,bezveze.Ne verujem ni da cu moci sutra jer mi se sad to mesto uboda nadulo i poplavelo ko zrno graska ispod koze,a onkolog mi trazi te rezultate ove nedelje.Pa ponudicu im i ja nogu pa nek vade odakle znaju!Pozdrav tebi Vesna i lepo nam se oporavljaj:D

Dive, nadam se najboljem u vezi tvoje drugarice. Bice sve ok!
Vesna! Cudo jedno! Dobro je da svrbi, znaci da raste mlada, sveza koza! Ceskaj ti pomalo, al ne preteruj! Jos malo i skidaju ti zavoj.
Mi bili na skeneru juce. Lose je.... Tumori porasli duplo, al se sada sire na suprotnu stranu od vene porte i pritiskaju zucne vodove, pa je za ocekivati da u skorije vreme tata pocne da zuti... Danas je konzilijum, i verujem da vec od naredne nedelje pocinje sa novom terapijom, pa videcemo... Za sad... Ne valja... I tako...

likita,žao mi je zbog tate!Nadati se bar da ta nova terapija pomogne!Veliki pozdrav!

sutra je na programu..

Dive, tzv.ex tempore nalaz koji se radi u toku op.može da pokaže da li je maligno ili ne,ako ne daj Bože bude,mislim da je pametnije uraditi cijelu dojku,to je moje lično iskustvo!Nažalost, ovo zlo više ne pita za godine i opšte psiho-fizičko zdravlje,nego tek tako ušeta u naše živote! Nadam se da će tvoja drugarica bolje proći i da to bude benigno!

Hvala svima na podrsci. Zavrsen je konzilijum, Boze zdravlja od sledece nedelje pocinje sa hemo. Prima jedan dan u nedelji, 4 nedelje, pa 15 dana pauza. Bar ce primati u dnevnoj bolnici, a ne u knez selu (bar nesto pozitivno!).
Ceo dan citam strane forume i misljenja su vrlo pozitivna po pitanju te terapije. Svi smatraju da vredi istrpeti nuspojave. I kazu da sto su nuspojave izrazenije, to je dejstvo terapije na tumor bolje. Videcemo. Nadam se i ja pozitivnim rezultatima!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back