Оnkologija 1

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ma Vesna,bice dobro,svima odavde.Znam to.
Moras da nam ozdravis zeno bozija.

da nam delis savete kad nas doktori iznerviraju....
A sta ide posle 6 fec protokola,ako ne ide operacija il zracenje.
Rekose zene po konzilijumima dok sam cekala;jos 4 taksotera,pa zracenje.

I mojoj mami je konzilijum prepisao nolvadeks odmah posle 6 terapije.
Ne znam ,a ako joj jos daju hemioterapije ,jel joj nece smetati nolvadeks?

Sve zavisi kakvi ce biti rezultati kontrole,mora da se vidi dal je dalo efekta,dal se proces smiruje...posle idu odluke.Nolvadex se obicno pije po zavrsetku hemioterapija.Ali kontrole su bitne da se procene efekti,da se menja terapija da se pacijent ne truje necim sto ne utice na njegov karcinom(dok sam ja primala Taxoteru proces napredovao u misic).

Ovde prepisuju konzilijume na svake tri hemioterapije ...Izgleda da je sve to individualno,kod svakog ponaosob razlicito.
Mene samo strah da ne prepisu opet istu jos 3 ove Fec.
A operacije dojke,jel su bolne i rizicne mnogo ili ne?

Operacija kao operacija,u glavnom se sve fino pregura,malo bolova posle(ali uz analgetike nista strasno).Naravno,svaka operacija nosi rizik(infekcije itd)ali u malom procentu,ne treba se mnogo muciti oko toga,ako se mora-mora se.Zracenje se dobro podnosi,vecina bez ikakvih problema,a po neko reaguje promenama na kozi,slicno opekotinama.Ja sam tu super prosla,samo blago perutanje koze,bila u top formi.Hemioterapija je najtezi deo posla,tako da ne brines,vidis da je tvoja mama kao vuk,pregurace sve sto mora u istom stilu.
I nemoj misliti da davis-pitaj sve,uvek ce se naci neko ko moze da da odgovor!:D

Hvala.
A ove hemioterapije,koliko najvise mogu da ih daju?
Mojoj mami bude super taj dan kad prima hemioterapiju,a posle 2-3 dana malo lose,temperatura malo povisena,i posle 3 dana opet je ona stara ,skroz normalno stanje.Sve vreme hemioterapija joj je krvna slika bolja nego pre pocetka lecenja,[to mi malo cudno],u stvari nalazi krvne slike uredni skroz ko kod devojke.Ne znam ,nama sve deluje da je to od cvekle,sargarepe i supice,koprive i ostaloga.Za sad pije neven ,belu imelu,i koprivu od cajeva.Al meni je cudno sto je mnogo svezija u licu,ona je celog zivota bleda ko krpa,a sad malo ima rumenila.Ne znam ,nju kao da ova hemioterapija podmladjuje,stvarno.To me buni.
I jos jedno pitanje...jel nakon svih hemioterapija pocinje rasti kosa?Briga mamu za to,znam,al cisto onako.

Hvala.
A ove hemioterapije,koliko najvise mogu da ih daju?
Mojoj mami bude super taj dan kad prima hemioterapiju,a posle 2-3 dana malo lose,temperatura malo povisena,i posle 3 dana opet je ona stara ,skroz normalno stanje.Sve vreme hemioterapija joj je krvna slika bolja nego pre pocetka lecenja,[to mi malo cudno],u stvari nalazi krvne slike uredni skroz ko kod devojke.Ne znam ,nama sve deluje da je to od cvekle,sargarepe i supice,koprive i ostaloga.Za sad pije neven ,belu imelu,i koprivu od cajeva.Al meni je cudno sto je mnogo svezija u licu,ona je celog zivota bleda ko krpa,a sad malo ima rumenila.Ne znam ,nju kao da ova hemioterapija podmladjuje,stvarno.To me buni.
I jos jedno pitanje...jel nakon svih hemioterapija pocinje rasti kosa?Briga mamu za to,znam,al cisto onako.

Za svaku hemoterapiju ponaosob postoji protokol po kome se ona primenjuje i koliko dugo moze svaki pacijent ponaosob da je prima, zbog toksicnosti. Generalno, dokle god je njoj dobra krvna slika i dokle god se terapijom postizu zeljeni efekti, ona ce je primati. U svemu tome najvecu ulogu ima psiha pacijenta. Obicno lekari kazu da je pozitivan stav pacijenta pola puta do izlecenja.
Svaka terapija svoje puno dejstvo dostigne tek posle 2 do 3 dana od primanja. I tada obicno pocinju malo jace nus pojave, kao sto je kod tvoje mama pojava povisene temperature. Sve je to prolaznog karaktera i prodje samo od sebe, a ako se ti simptomi nastave i dalje ili cak pojacaju, vrlo je bitno javiti se lekaru, da se proveri krvna slika, najcesce leukociti, jer oni najvise i stradaju, a tada je i organizam veoma podlozan infekcijama, koje mogu biti opasne.
Sve te dopune u vidu cajeva, prirodnih sokova i ostalog i te kako imaju dejstvo na organizam, jer je jako vazno ocuvati imuni sistem i drzati krvnu sliku pod kontrolom, a sama hemoterapija deluje bas suprotno na imunitet.
Odlicno je sto tvoja mama sve to onako muski podnosi i sto je uvek pozitivna. Nemoj mnogo da se opterecujes time kako je ona sveza, rumena i slicno, nego kazi hvala bogu da je tako.
Kada po odluci konzilijuma ona prekine sa terapijom, proci ce neko vreme dok sam organizam uspostavi kontrolu i dok se sva ta hemija iscisti iz organizma, a onda ce krenuti i kosa da joj ponovo raste, i to gusca i lepsa nego pre! Opusti se i ne brigaj brigu sa pitanjima sta bi bilo kad bi bilo, jer samo tako sebi kvaris raspolozenje, a to ti ne treba.
Ja se unapred izvinjavam ako sam u necemu pogresila, i ako jesam ne zameri mi jer nije bilo namerno, a sigurno ce se naci neko ko ce me ispraviti i ko bolje poznaje onkologiju. Ja sam to iznela samo na osnovu svog iskustva. Veliki pozdrav!

Jelena, nema potrebe da se zahvaljujes, zaista. I ja sam silom prilika usla u celu pricu, bez da sam to zelela, ali verovatno je tako moralo.. Drago mi je da su ti moje reci bile od pomoci, ali stvarno! Ne znam koliko godina imas, ali iz svih tvojih postova zraci ogromna ljubav, pozrtvovanost i hrabrost, i samo tako nastavi! Toliko pozitivizma mora da za krajnji rezultat ima pobedu!
Puno pozdravi mamu u moje ime i samo napred!!
Vesna kako si?

Puno pozdrava svima i srecni predstojeci praznici .
Jedno pitanje?Juce mi jedan decko koji je pre 5 godina imao rak testisa.rece da je koristio divlju ciklamu,ili je neko zove sumska ciklama.Jel ima neko iskustva sa tim?
hvala unapred

Tu ciklamu su ljudi uzimali(nesto spremljeno)u mojoj blizini,u Stalacu kod nekog coveka.Citala sam po forumima-kao i sve drugo-neko hvali,neko kudi...Ja sad uzimam nesto iz Makedonije(melem,kapi,caj,smesa sa medom)i B17...sve ono do sada sto sam uzimala obustavljam.Ja lepo vidim sta se desava(bar u dojci)pa kad nesto uzimam mesec dana,a ne vidim vajde ja menjam...Inace ja mislim da JA sebe lecim,a ostalo potpomozae mom telu da se brani od metastaza i unistava osnovni proces.Od medicine su mi dali samo Femaru.

slazem se sa Vesnom ,kao i uvek :) na prvom mestu POZITIVNA ENERGIJA ,HRABROST, (ocito da deluje, jer je mami sa 62 pre operacije ,onda 80, sad hemoglobin 108 :))) )a sem toga od prirodnih stvarcica mi koristimo:

-kakao i med, dobar je za gvozdje a samim tim i samu krvnu sliku bi vama koristilo
-estrakt koprive, kao kapi od koprive uzimaju se 30kapi ja mislim 2 ili 3 puta dnevno
-caj od koprive
-caj od bele imele ,potapa se u hladnu vodu i stoji preko noci pije se 2x dnevno,najbolje 3 ako moze iz gutljajeva
-caj od uve
-caj od kantariona
-onaj lek sa Kube Escozul, olaksana je njegova nabavka malo za Srbiju videla sam danas na forumu
-lesnik
-badem
-dosta limuna
-kostice od kajsije
-susene kajsije, i sljive
-maline,borovnicu
-vitamin c, 500mg ja mislim
-cedjene sokove u sokovniku svakog dana po casa minimum
-onda ona vitaminska bomba mozda si citala na netu, pola kg cvekle,sargarepe i limuna ,8decilitara vode i 250 gr meda... izrendati cveklu i sargarepu dodati u to vodu i sok od 250gr limuna sve to prekriti i staviti u frizider. nakon 24h iscediti i dodati u to ostatak soka od limuna i med i dobro promesati. drzi se u frizideru i uzima se pola case dnevno jednom ili dvaput dnevno

veliki pozz za sve :)

Osecam se dobro,aktivna sam puno,dosla mi kuma i najbliskija drugarica iz L.A.pa smo dosta zajedno.Dojka je sva u tom njenom procesu,spolja rane,unutra probodi...lokalno je taj proces aktivan,ja to obradjujem i trudim se da zivim sto normalnije.Pijem jedan analgetik dnevno i imam problema sa spavanjem(u lezecem polozaju ti probodi i nelagodnosti su jace).Sve tmurne misli zamenjujem pozitivnim,mada ova neizvesnost zna da obori.Ali ne dam se,odmah se podizem.Od terapije imam samo Femaru,uzimam biljne stvari...Posle praznika treba da se proveravam na metastaze,bice tu stresa...Stvarno specificna situacija na koju se treba nekako privici,plivati kroz nju...

Hm...dobra je poruka da se sa rakom moze izboriti,da treba menjati lose navike...Ali ovde ljudi mrtvi hladni forsiraju gluposti
1.Nije joj pomogla operacija pa je primala hemioterapiju???Hemio normalno ide posle operacije.
2.Podela terapija na crvenu,zutu,belu..pa je crvena najjaca!?
3.Sve sto je ovu zenu smlatilo(gubitak kose,mucnine,slabosti...)je posledica terapije.a ne znak da je bolest bila odmakla!

Kad naidjes na ovakve stvari ni ono sto je pametno receno ne daje ti prave efekte.

Моја тетка је пре 5 година оперисала лобарни карцином дојке, градус 4 плус метастазе у пазушној јами.
Прошла је мучну хемиотерапију, зрачну терапију, опадање косе, мучење с перикама...цела дојка одстрањена, урађена силиконска.

Њена девиза, након операције је била: ''Ја сам сад здрава жена!''
Њен хирург ју је тако инструисао. :)

Ништа од старих навика није одбацила, чак је наставила и да пуши.

Хвала Богу, ево је жива и здрава, заборавила да је некад имала проблеме с раком.
Верујем чак кад бисте је питали како се борила с тим проблемима да би рекла да она проблеме није ни имала. :lol:
А имала их је, знам, јер смо све време били уз њу. ;)
Можда јој је вољу за борбу дала чињеница да је у том моменту њена ћеркица имала само три године.

Много зависи од наше одлуке ! Знам случајеве где су жене са далеко блажом формом ''одлазиле'' за само пар месеци. :(

Hm...dobra je poruka da se sa rakom moze izboriti,da treba menjati lose navike...Ali ovde ljudi mrtvi hladni forsiraju gluposti
1.Nije joj pomogla operacija pa je primala hemioterapiju???Hemio normalno ide posle operacije.
3.Sve sto je ovu zenu smlatilo(gubitak kose,mucnine,slabosti...)je posledica terapije.a ne znak da je bolest bila odmakla!

Kad naidjes na ovakve stvari ni ono sto je pametno receno ne daje ti prave efekte.

SRETAN VASKRS SVIMA!!!
Vesna upravu ste 100%! Ja sam sinoć odgledala i suština priče je ok,borba i pozitivan stav,mijenjanje starih navika i izbjegavanje stresa u širokom luku, ali što vi napisašte,kosa i malaksalost i dr.je sve nas snašlo sa famoznom crvenom terapijom,ma bilo bi i sa dr.sem gubitka kose,ali i to sam preživila i baš prije 7 dana sam konačno skinula periku i nabacila novi imidž!Sad idem naprijed u nove borbe,uživam u ljubavi,lijepom vremenu i novom kućnom ljubimcu..............još samo da se vratim učenju i bila bih ona star, ali baš ono mi je dosta stresa i donijelo!

Zaslepljena si modernom medicinom, pa si sklona traženju mana drugima. Da li je ona došla u takvo stanje (smrtno), jer je rak uznapredovao, ili (što je veća mogućnost) zbog hemoterapije, nije toliko bitno. U ovoj priči je bitno da hemoterapija ne može pomoći čoveku, šta više može mu samo pogoršati stanje. I način na koji se leči rak, ili bilo koja druga bolest. Jedino "lečenje" tumora savremene medicine je operativni zahvat, što uključuje i to, ako ti je tumor u palcu, treba odsjeći celu nogu - rešenja tog tipa. Ako se tako rešavaju problemi, daj onda da to primenjujemo i kod tumora na mozgu.

Kada prava osoba naiđe na ovakve stvari prepozna suštinu, način na koji se možemo izboriti sa bilo kojom bolešću. Ovo je samo zrno peska u poređenju sa mnogobrojnim činjenicama. Ali je malo ljudi koji misle svojom glavom da to prepoznaju.

Evo još jedan primer:

[video=google;-3389511125386133814]https://video.google.com/videoplay?docid=-3389511125386133814#[/video]

[video=google;-5038363436744385716]https://video.google.com/videoplay?docid=-5038363436744385716#[/video]

HRISTOS VASKRSE!! Zelim vam svima sve najbolje i da od sad sve krene na dobro!
Vesna, hvala na pitanju, tata gura nekako.. U petak je izasao iz bolnice, juce su bili sa mamom kod mene na rucku, to su neka sitna zadovoljstva koja ja mogu da mu pruzim, a njemu mnogo znace.. Sta da ti kazem...Generalno, sad je zavrsio sa 3. terapijom, ima jos jednu, ali je zamolio za pauzu, jer je ovu sada bas tesko podneo.. Mucnine, povracanje, opsta slabost, a sad i zatvor. Vene na rukama su skroz progorene, i ona rana na desnoj ruci za koju sam skoro pitala, nikako da zaraste. Bio je kod lekara, rekli su mu da je u pitanju klasicna opekotina, maze jomelop melem, i kad malo zaraste, opet se otvori i sve iz pocetka. Sad pocinje da mu se ljusti koza na drugoj ruci...
Posle ove 4. terapije u ciklusu ide na skener, pa cemo videti kako stoje stvari. Pitala sam lekara u Knez selu jos koliko ce primati terapije, jer je na njima neprestano vec 13 meseci, i rekla mi je dr da ce mu posle ove dati jos eventualno jedan ili 2 ciklusa i da vise nece smeti. On se nekako nosi sa svim tim, ali primecujem da sve manje i manje moze. Dosta lose izgleda... Kazi mi molim te kakvo je tvoje iskustvo u vezi tih terapija, konkretno kad prekine sa hemioterapijom, ostavljen je samom sebi tj lekari odustaju od daljeg lecenja ili mozda postoji neko drugo resenje? Sta se desava sa tim metastazama? Pretpostavljam da ce poceti da se sire na okolne organe.. i onda je verovatno izgubljena bitka...
Vidim da je kod tebe i dalje status qvo... Sta ocekuju da Femara postigne? Jel u pitanju preparat koji se preporucuje zenama u menopauzi za ublazavanje simptoma ili sam to pomesala sa necim drugim? Jel osecas bilo kakve pozitivne promene na dojci?

Puno pozdrava svima i srecan Vaskrs.
Dace Bog da svima bude dobro.
Mama mi sutra ima zadnju crvenu hemioterapiju.
Bila u selu deset dana,pa se lepo oseca.Mada konstantno ima suv kasalj i kijavicu od juce.
Al dobro ,progurace to.
Sad se vala apsolutno ne obazire na lekare.Nista je ne boli,lepa,zarumenela se.Jede zdravu hranu ko azdaja .I
ima vala da joj bude dobro,makar ja celi svet okrenula.Ako je mogla moja baba tetka da zivi 40 god posle dijagnoze sigurne smrti,ima da svi ozdrave.
A sada ohrabrenje za Vesnu.
Vesna citala sam sve postove koje si pisala ,dok si prvi put bila bolesna,tada je prognoza bila super pa eto iskomplikovalo se.
Sada ce ti sigurno biti dobro.
Da ti iskreno kazem: Vi lekari nekad mnogo zanovetate sa tim dijagnozama.
Mene ovde u Prokuplju na hemioterapijama odusevljava jedan cika ,koji boluje od raka grla ihaj ,skoro 20 god.I uvek samo kaze doktoricama:''ajd zencici,Vi me ubodite sas ovi otrovi ,a ja cu se izlecim sam,ne mos me vi opravite"Cim se on leci 20 god ,i ziv i veseo ,znaci vala izlecice se svi.
Napred samo....

Zaslepljena si modernom medicinom, pa si sklona traženju mana drugima. Da li je ona došla u takvo stanje (smrtno), jer je rak uznapredovao, ili (što je veća mogućnost) zbog hemoterapije, nije toliko bitno. U ovoj priči je bitno da hemoterapija ne može pomoći čoveku, šta više može mu samo pogoršati stanje. I način na koji se leči rak, ili bilo koja druga bolest. Jedino "lečenje" tumora savremene medicine je operativni zahvat, što uključuje i to, ako ti je tumor u palcu, treba odsjeći celu nogu - rešenja tog tipa. Ako se tako rešavaju problemi, daj onda da to primenjujemo i kod tumora na mozgu.

Kada prava osoba naiđe na ovakve stvari prepozna suštinu, način na koji se možemo izboriti sa bilo kojom bolešću. Ovo je samo zrno peska u poređenju sa mnogobrojnim činjenicama. Ali je malo ljudi koji misle svojom glavom da to prepoznaju.

Znas sta,to sto pricas deluje logicno na prazno,ali kad si akter price-nije lako odluciti!Naime,sve osobe koje ja znam da su dobro prosle ipak su medicinom lecene.Ostalo je "necije komsinice strina'"cuo sam..." itd.Ja sam se drzala medicine,sve je delovalo super,hrabro sam izdrzala sve terapijske torture-i taman sam uhvatila vazduh da opustenije disem-tras!Povratak bolesti,munjevitom brzinom i u jako teskom obliku.Sada sam bez neke medicine,udarila u zdravu hranu,meleme,trave...(i meni se nikako ne svidja trovanje hemioterapijom i zracenjem)...Ali postoji strah!Jer nije lako svaki dan se zagledati(meni je dojka sva nekroticna,u ranam) i videti da se proces ne zaustavlja,previjati sebe vise puta dnevno i pitati se gde sve to vodi?!?Drzim se sto normalnijeg zivota,idem na posao,druzim se,po kuci sve kao i pre...ne zelim da budem pacenik i da sekiram one koji me najvise vole.Ne zelim da deci pravim traume.Razmisljam pozitivno(nekad milom,nekad silom)..Ipak, ja bih bila srecna da neko moze,hoce da me operise,da skine celu dojku koja je sada jedna velika rana.
Zivot postaje cudan,nejasan..vise nista nije isto.Kad odem na kotrolu metastaza,ako mi ponude jos neku hemioterapiju-da li prihvatiti,veliko mi je pitanje.Posle ovih poslednjih pomislila sam"nikad vise-mene ovo oslabljuje i zato tumor raste,ni jedna ga nije sredila"Ali po nekad pomislim-mozda bi neka druga pomogla?
Hocu reci-nije tako lako odbaciti medicinu i ako su joj metode drakonske..

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back