Hvala.
A ove hemioterapije,koliko najvise mogu da ih daju?
Mojoj mami bude super taj dan kad prima hemioterapiju,a posle 2-3 dana malo lose,temperatura malo povisena,i posle 3 dana opet je ona stara ,skroz normalno stanje.Sve vreme hemioterapija joj je krvna slika bolja nego pre pocetka lecenja,[to mi malo cudno],u stvari nalazi krvne slike uredni skroz ko kod devojke.Ne znam ,nama sve deluje da je to od cvekle,sargarepe i supice,koprive i ostaloga.Za sad pije neven ,belu imelu,i koprivu od cajeva.Al meni je cudno sto je mnogo svezija u licu,ona je celog zivota bleda ko krpa,a sad malo ima rumenila.Ne znam ,nju kao da ova hemioterapija podmladjuje,stvarno.To me buni.
I jos jedno pitanje...jel nakon svih hemioterapija pocinje rasti kosa?Briga mamu za to,znam,al cisto onako.
Za svaku hemoterapiju ponaosob postoji protokol po kome se ona primenjuje i koliko dugo moze svaki pacijent ponaosob da je prima, zbog toksicnosti. Generalno, dokle god je njoj dobra krvna slika i dokle god se terapijom postizu zeljeni efekti, ona ce je primati. U svemu tome najvecu ulogu ima psiha pacijenta. Obicno lekari kazu da je pozitivan stav pacijenta pola puta do izlecenja.
Svaka terapija svoje puno dejstvo dostigne tek posle 2 do 3 dana od primanja. I tada obicno pocinju malo jace nus pojave, kao sto je kod tvoje mama pojava povisene temperature. Sve je to prolaznog karaktera i prodje samo od sebe, a ako se ti simptomi nastave i dalje ili cak pojacaju, vrlo je bitno javiti se lekaru, da se proveri krvna slika, najcesce leukociti, jer oni najvise i stradaju, a tada je i organizam veoma podlozan infekcijama, koje mogu biti opasne.
Sve te dopune u vidu cajeva, prirodnih sokova i ostalog i te kako imaju dejstvo na organizam, jer je jako vazno ocuvati imuni sistem i drzati krvnu sliku pod kontrolom, a sama hemoterapija deluje bas suprotno na imunitet.
Odlicno je sto tvoja mama sve to onako muski podnosi i sto je uvek pozitivna. Nemoj mnogo da se opterecujes time kako je ona sveza, rumena i slicno, nego kazi hvala bogu da je tako.
Kada po odluci konzilijuma ona prekine sa terapijom, proci ce neko vreme dok sam organizam uspostavi kontrolu i dok se sva ta hemija iscisti iz organizma, a onda ce krenuti i kosa da joj ponovo raste, i to gusca i lepsa nego pre! Opusti se i ne brigaj brigu sa pitanjima sta bi bilo kad bi bilo, jer samo tako sebi kvaris raspolozenje, a to ti ne treba.
Ja se unapred izvinjavam ako sam u necemu pogresila, i ako jesam ne zameri mi jer nije bilo namerno, a sigurno ce se naci neko ko ce me ispraviti i ko bolje poznaje onkologiju. Ja sam to iznela samo na osnovu svog iskustva. Veliki pozdrav!