Оnkologija 1

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
citala sam i ja o yondelisu , poslacu i njima pismo pa cu videti , nas sistem je jako los , pare idu na racune ljudi a lekova nema , ustvari cela zemlja je propala bas i svakim danom je sve gore

Mrzim ovu nemoc... a znam da se uvek nesto moze...
I evo kod nas , mislim da ce biti , po oblacima kako izgledaju, smak sveta .... crno i crveno...

Iskreno...moram da priznam da sam se uplašila da sam malo bila pregruba prema Lili, ali čitajući vaše postove, vidim da svi delite moje mišljenje. Lili, stvarno ne zameri mi, ali ja stvarno želim da iscrpiš svaku mogućnost :heart:
Naš zdravstveni sistem jeste truo, tu se svi slažemo..Ali da bi on postao takav kakav jeste, potrebni su ljudi da ga načine takvim. A dovoljno je da samo jedan čovek na pravom mestu bude naopak da cela država sa svim sistemima ode u đavola.
Liki lee, nisu lekari svemoćni ja to znam. I oni su pre svega ljudi od krvi i mesa kao i svi mi. Ali ja im ipak zameram. Mišljenja sam da ako su već odabrali tu profesiju, a nebitni su razlozi zašto baš medicinu, onda treba da ostanu ljudi do kraja. Svaka grana medicine je ozbiljna, ali mislim da su onkologija i pedijatrija i neurologija posebno teške i zahtevne grane medicine. Zato što kao lekar dolaziš u dodir sa ljudima koji su zbog svoje bolesti osetljivi i dovoljna je jedna loša reč pa da pacijent potone još dublje. Verujte mi, provela sam dosta vremena po bolnici dok mi je tata primao terapiju, i za svakog u toj sobi sam trčala, donosila vodu, zvala sestru da promeni bocu, prinosila lavore kad im je muka, tešila ih, a nikome od njih nisam ranije oči videla. I svako od njih mi je bio zahvalan i sam taj njihov pogled u očima mi je bio dovoljan... Znam da vremenom oguglaš na sve i otupiš na ljude i njihove probleme, ali budi bar čovek do kraj! Nikada ali nikada neću moći da shvatim i razumem da doktorka sedi pored mog oca koji gubi dah, guši se, a ona ga sluša slušalicama i čeka kada će srce da prestane da mu kuca da bi proglasila vreme smrti. I onda kad sam dreknula zašto ništa nije preduzela ona mi ladno kaže kako je bolje što je umro. Pa ok niko ne želi da se muči i svi želimo da kad nam dodje sudnji dan odemo lagano u snu, ali gledati čoveka hladnokrvno kako se bori za vazduh i da ništa ne preduzme to ne mogu da shvatim!!!

Ne vidim danas Vesnu,a zanima me kakvo je zdravstveno stanje.D&J kako je suprug?Ne znam sta se desava kod slucajeva kakv je moja majka.Isprimala je terapiju i ne znam sta dalje ako skener pokaze da je tumor stabilizovan(tako je bilo na proslom skeneru)Ima li neko kakvo saznanje o nekom slicnom slucaju.Ja sam malo nestrpliva do sledeceg konzilijuma za dve nedelje.Njeno trenutno stanje je dobro.Posle rterapije bilo malo malaksalosti,ali i to je proslo.

Osnovno pravilo u onkologiji je da ako tumor ne raste i ne menja oblike, dimenzije, ne treba ga dirati. Tada se stanje samo redovno prati.
Drago mi je da je mama dobro. Samo nastavite napred!!!

U slučaju trupa maternice 98% malignih tumora predstavlja karcinom endometrija (rak sluznice maternice), a oko 2% malignoma otpada na maligni tumor mišićnog i vezivnog tkiva maternice koji se naziva sarkom maternice. Sasvim suprotno od karcinoma endometrija, sarkom uterusa se odlikuje gotovo asimptomatskom ranom fazom. Najčešće se slučajno otkriva. U kliničke simptome ubrajaju se brzi rast maternice i vrlo rijetke anomalije krvarenja, kao i bolovi u donjem dijelu trbuha. Dijagnoza se postavlja temeljem histološkog nalaza. Pri tome je od osobitog značaja broj mitoza i staničnih atipija, kao i prodor u limfne odnosno krvne žile. Pomoć u dijagnostici mogu pružiti ultrazvučni pregled i CT male zdjelice, a frakcionirana kiretaža je pozitivna tek u 50% slučajeva sarkoma maternice. Najčešće se dijagnoza postavlja za vrijeme operacije ili poslije operacije (histološka dijagnoza). Podjela na stadije kod sarkoma odgovara podjeli na stadije kod karcinoma koji se javljaju na istom mjestu. Učestalost maligne alteracije mioma maternice procjenjuje se na oko 0.1%.

Iako je mjesto nastanka karcinoma endometrija i sarkoma maternice jednako - ogromne su biološke i terapijske razlike između ova dva malignoma. Najvažnije od razlika su:
metastaziranje limfnim putovima je kod sarkoma rijetko (< 15%);
recidivi sarkoma su relativno česti (50%) i
najveći broj recidiva javlja se izvan male zdjelice (intra-, odnosno ekstraabdominalno), često uz plućne metastaze hematogenim putem,
prognoza je u slučaju sarkoma bitno lošija, a izlječenje (5-godišnje preživljavanje) je između 20 - 30%. Od velikog prognostičkog značaja je stadij bolesti, stupanj diferenciranosti tumora, kao i broj mitoza. Izvrsne terapijske prognoze imaju tumori u ranom stadiju (stadij I) gdje je izlječenje između 85 - 90%.

Klasifikacija sarkoma uterusa:
Leiomyosarkom
Miješani mezodermalni sarkom
Sarkom porijeklom iz endometralne strome: preko 50% pacijentica je u premenopauzalnom dobu, a mogu biti pogođene i sasvim mlade pacijentice.
Ostali sarkomi: maligni tumori krvnih žila maternice, limfo- i retikulosarkomi, kao i neklasificirani sarkomi.

Terapija:
Operativni zahvat: Analogno liječenju raka endometrija, ukoliko to zdravstveno i opće stanje pacijentice dozvoljava, preporuča se operativni zahvat, pa makar se radilo i o optimalnom "debulking" -u. Operativni zahvat se sastoji u odstranjenju maternice, jajnika i jajovoda (koji su oko 10% slučajevi zahvaćeni malignim procesom), kao i limfnih čvorova.
Adjuvantna kemoterapija: Primjenjuje se samostalno ili u kombinaciji s hormonskom terapijom. Ovisno o histološkom nalazu, stadiju bolesti, kao i pojavi recidiva primjenjuju se najčešće holoxan i farmorubicin.
Radijacijska terapija: U slučaju inoperabilnih pacijentica sprovodi se primarna radijacijska terapija palijativnog karaktera. Nije sasvim jasan terapijski značaj radijacijske terapije kod operiranih pacijentica (adjuvantno zračenje), svakako postoji određena vrijednost u sprječavanju lokalnih recidiva, dok je utjecaj na pojavu udaljenih metastaza slabiji.

Prognoza je općenito loša, a svakako je ovisna o stadiju oboljenja, kao i histološkom nalazu. Izlječenje (5-godišnje preživljavanje) se postiže u oko 20 - 30% slučajeva.

Lilihip,a slusaj "moju"statistiku:Mastitis carcinomatosa-smrtnost u 1.godini iznosi 80%.petogodisnje prezivljavanje 2%.

Necu da budem deo nikakve statistike,ja sam individua sa sopstvenim putem,sudbinom..nazovi kako hoces.I tacka!

Lilihip,a slusaj "moju"statistiku:Mastitis carcinomatosa-smrtnost u 1.godini iznosi 80%.petogodisnje prezivljavanje 2%.

Necu da budem deo nikakve statistike,ja sam individua sa sopstvenim putem,sudbinom..nazovi kako hoces.I tacka![/QUOT

Ovo mi se ni malo ne svidja. :sad2:To sto statistika kaze nije uvek tacno, analizira se "reprezentativan" uzorak i onda se dobiju neke glupe bojke. Ne zelim da verujem u to!

citam vec 20 min
al ste se raspisali
ja ne znam za statistiku moje dg
nikada nisam proveravala
ali maligni melanom clark III breslow IV
posle 18 meseci metastaze u jednoj axili pa posle 20 meseci u drugoj axili
dg govori sama za sebe, nije joj potrebna statistika
procenat petogodisnjeg prezivljavanja porazavajuci
svi su me sazaljivo gledali
jao kako mlada a tako ozbiljno bolestna
ali ja sam na sve to rekla NE
i evo tako vec 5 god od poslednje op

Necu da budem deo nikakve statistike,ja sam individua sa sopstvenim putem,sudbinom..nazovi kako hoces.I tacka![/QUOT

Ovo mi se ni malo ne svidja. :sad2:To sto statistika kaze nije uvek tacno, analizira se "reprezentativan" uzorak i onda se dobiju neke glupe bojke. Ne zelim da verujem u to!

Ma to nije nikada tacno, al valjda moraju i to da pisu. Pozdrav tebi .

Dobro jutro!!
Od čega te hvata panika? Nema potrebe. Bolje da te bes uhvati pa da našu Lilihipicu presaviješ preko kolena i iskažeš svoj bes na njenoj guzi :hahaha: Vidiš da je neke lutke uvatile pa samo udara kontru!
Lili srećo, kad bi se svi vodili statistikom koju navodiš, Vesna bi već odavno i to najmanje 2 puta trebala da bude na onom svetu, ali ona je ŽIVI (i to vrlo ŽIVAHAN) primer da statistika nije u pravu!!

Dobro jutro!!
Od čega te hvata panika? Nema potrebe. Bolje da te bes uhvati pa da našu Lilihipicu presaviješ preko kolena i iskažeš svoj bes na njenoj guzi :hahaha: Vidiš da je neke lutke uvatile pa samo udara kontru!
Lili srećo, kad bi se svi vodili statistikom koju navodiš, Vesna bi već odavno i to najmanje 2 puta trebala da bude na onom svetu, ali ona je ŽIVI (i to vrlo ŽIVAHAN) primer da statistika nije u pravu!!
a znam , a ni ja ne bi ovako izgledala zdravo , valjda me strah od konzilijuma i od hemio opet

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back