blooser
Veoma poznat
- Poruka
- 14.953
Ovi što škrabaju vesti mogli bi malo pre toga da saznaju nešto više o SETI projektu, a takođe i HAARP, nije mi jasno kako su ove dve stvari strpali zajedno.
SETI koristi radioteleskope prilikom traganja za mogućim signalima vanzemaljskog porekla, i radi na frekvenciji od 1,42 GHz (1420 MHz), dok HAARP skalamerija (za koju nije baš poznata namena) radi sa čitavom šumom antena na kratkim talasima, dve poznate frekvencije su 3,39 MHz i 6,99 MHz. Svako ko iole poznaje elektrotehniku zna da je nemoguće pomoću kratkih radiotalasa zapaziti svemirske brodove na toj daljini, tako da već zbog toga taj članak sam sebe diskvalifikuje. Na stranu to što SETI projekt nije povezan sa HAARP, u SETI@home može čak svako ko želi da se uključi i sa svojim kućnim kompjuterom, i time da doprinese traganju. A HAARP projekat je neka teška mutljavina amerikanaca, i namere mu nisu baš najjasnije i čiste.
Ahm, da se vratimo malo na temu, moze?
Uz gornje Alex-ovo lepo objasnjenje da HAARP nema namenu radioteleskopa i da radi na potpuno drugim frekvencijama, jer mu je i namena takva, hteo bih da ukazem na jos jednu nelogicnost koja je mnogo ociglednija i lako razumljiva.
Kako je SETI lepo napisao, koordinate navodnih brodova su prakticno na juznom polu (odnosno osi kada bi se produzila u svemir). Nemoguce je videti i delovati na objekte koji su tako ekstremno na juznoj hemisferi neba sa severne polulopte. To je bukvalno kao da pucate ispred sebe ciljajuci iza ledja.
Dakle ova vest je samo patka. Uz to bih dodao da su autori verovatno namerno odabrali bas juznu hemisferu za "brodove" jer navodna Nibiru ili planeta X dolazi bas sa juzne hemisfere. Naravno ne tako ekstremno juzno, al' sta zna raja - planeta X, svemirci, na isto mu to dodje...
Sta su tacno one plavicaste slicice ne znam, ali definitivno nisu brodovi uoceni HAARP-om. Mozda su uopceni SPT-om - ali nije tako objavljeno. Stoga... :] lepa sala.
P.S. namera ovog posta je samo da da misljenje o verodostojnosti date vesti - apsolutno se ne upusta u temu da li postoje vanzemaljci ili neka druga humanoidna bica, da li ce nas posetiti i sl.