Omega 3 i zdravlje

mačka zagrebačka

Stara legenda
Moderator
Poruka
89.504
često posežemo za raznim dodacima prehrani vođeni mišlju da tako dodatno radiimo nešto dobro za zdravlje
no tekst o omega 3 i kontinuiranom uzimanju ovoga suplementa ne govori u prilog tome
link https://net.hr/magazin/zdravlje/sup...lijecnik-7eced030-d8c9-11ef-8356-ee0b203e749c
često puta sam čula da ljudi baš pretjeruju s uzimanjem nekih dodataka, recimo imam poznanika koji svakodnevno godinama uzima aspirin... kozmetičarku koja je uzimala toliko beta karotena da su joj požutjeli zubi i dlanovi, izgledala je zastrašujuće.
Da li uzimate dodatke prehrani, koje i radite li pauzu?
Posljednje što sam uzimala bio je vitamin D po preporuci stomatologa jer sam imala neki zahvat...
Ostalo, ponekad (par puta mjesečno) uzmem magnezij

često posežemo za raznim dodacima prehrani vođeni mišlju da tako dodatno radiimo nešto dobro za zdravlje
no tekst o omega 3 i kontinuiranom uzimanju ovoga suplementa ne govori u prilog tome
link https://net.hr/magazin/zdravlje/sup...lijecnik-7eced030-d8c9-11ef-8356-ee0b203e749c
često puta sam čula da ljudi baš pretjeruju s uzimanjem nekih dodataka, recimo imam poznanika koji svakodnevno godinama uzima aspirin... kozmetičarku koja je uzimala toliko beta karotena da su joj požutjeli zubi i dlanovi, izgledala je zastrašujuće.
Posljednje što sam uzimala bio je vitamin D po preporuci stomatologa jer sam imala neki zahvat...
Kao i u svemu treba biti umjeren, ne pretjerivati.. Mg često koristim, a nedavno sam i B vitamin zbog herpesa.

Ima jedan kinez što me je fascinirao bioenergijom. Inače sam težak skeptik ali sam svojim očima video kako je izlečio kičmu jednoj osobi.
E, on je propovedao Omega 3 i to u formi ribljeg ulja. Kaže, kad nema kapsule, on pojede konzervu sardina.

To što se ne hranim sa ulice i planiram i pripremam sama svoje obroke smatram velikom prednošću u odnosu na one koji se svakodnevno hrane u pekarama i drugim prodavcima brze hrane, ali uvek može bolje.
Ne zavisim od kapsula i tableta koje su KAO predviđene da nam nadomeste dnevni preporučen unos minerala i vitamina. Više polažem na režim ishrane prema godišnjem dobu, tj., konzumiranjem sezonskog i svežeg, a najbolje voća i povrća koje sama uzgajam u svojoj bašti.
Malo poverenja imam u svemoćnu tableticu, a mnogo više želim da hrana koju spremam bude što manje termički obrađena i sa što manje zlih aditiva.
Inače sam od onih koji imaju zdravstvenu knjižicu, ali im nije potrebna.

sardine su i bolje od kapsula
Ја сардину волим да поједем а капсуле или не дај боже чисто рибље уље на кашичицу само да се исповратим.

п.с. Причао сам ти за оне египатске сардине што су без коске и без коже, чисто месо. Е те волим скроз. А узо сам неки дан неке из Литваније у теглици. Много јако, не могу више од 3-4 да поједем

Brate, ako iole brineš o svom zdravlju, jedeš nešto što sam izabereš.
Ljudi se masovno hrane NA ULICI.
Imaš li kuću, imaš li ikog da ga je briga šta jedeš? To što je ukusno nije i zdravo!
Kljoknućeš sa 40-50, a inače je trebalo da živiš 120. Lupam, ako nije jasno!
Trpam u sebe smeće, i očekujem da bude sve OK. Neće biti sve OK-ČEKAJU TE tvoji loši izbori iza prvog ćoška!
Jedeš g*vna, i sve je super? Nije super, razbolećeš se 1000%.

A za omega 3 kiseline ti je dovoljna šaka oraha domaćeg dnevno.
Nikakve tabletice, kapsulice ne trebaju.
Ovo je netačno (da si rekao 2 kašike lanenog semena to bi već imalo smisla)... kapsule ne moraju ako se ima neki bolji prehrambeni izvor a to domaći orah nije (orah i slični koštunjavi plodovi obiluju omega 6 masnim kiselinama ali današnji čovek retko ima manjak toga već tih ulja unosi i previše)

on je propovedao Omega 3 i to u formi ribljeg ulja. Kaže, kad nema kapsule, on pojede konzervu sardina.
Ovo je tačno - 100 gr sardina ima oko 2 gr omega 3, kao i 100 gr skuše, haringe ili lososa (ako nije iz uzgoja već divlji)

sardine su i bolje od kapsula
naravno da su bolje - 1 konzerva sadrži količine omega 3 kao u 4-5 kapsuliranih omega 3 ali sadrži i 20-ak gr belančevina, jod, fosfor, kalcijum... koje kapsule uopšte ne sadrže (ono ulje iz konzerve sardina je najbolje baciti... ako nije maslinovo ili voda)

Poslednja izmena:
Brate, ako iole brineš o svom zdravlju, jedeš nešto što sam izabereš.
Ljudi se masovno hrane NA ULICI.
Imaš li kuću, imaš li ikog da ga je briga šta jedeš? To što je ukusno nije i zdravo!
Kljoknućeš sa 40-50, a inače je trebalo da živiš 120. Lupam, ako nije jasno!
Trpam u sebe smeće, i očekujem da bude sve OK. Neće biti sve OK-ČEKAJU TE tvoji loši izbori iza prvog ćoška!
Jedeš g*vna, i sve je super? Nije super, razbolećeš se 1000%.
Tacno tako!Na ulici prodaju kebape stare mesecima,rostilj ostane im od pre mesec dana pa prodaju,hleb u maxiju i lidlu podgreju star i uvaljuju kao svez.
Zlo zlo .ista ocekivati naravno zlo u stomaku mamicu im ***** da postoji inspekcija pa sve to pokaznjavat i pozatvarat.

Ovo je netačno (da si rekao 2 kašike lanenog semena to bi već imalo smisla)... kapsule ne moraju ako se ima neki bolji prehrambeni izvor a to domaći orah nije (orah i slični koštunjavi plodovi obiluju omega 6 masnim kiselinama ali današnji čovek retko ima manjak toga već tih ulja unosi i previše)
U pravu ste obojica donekle.
Orasi imaju dobar odnos omega 3 i omega 6 kao i laneno seme tako da jesu dobar izvor omega 3, samo što ima i boljih.

Orasi imaju dobar odnos omega 3 i omega 6 kao i laneno seme tako da jesu dobar izvor omega 3, samo što ima i boljih

Koji je (među)odnos omega 3 i omega 6 se smatra dobrim (optimalnim) a koji je tek prihvatljiv (podnošljiv) a koji je loš?... Da budemo malo i "edukativni"

I kako tu stoje orasi (u koju od ove 3 kategorije spadaju)? Kolike su količine omega 3 i omega 6 u njima (međuodnos)?

p.s. A da ima i boljih izvora od lana, ima (više zbog vrste omege 3 u njemu tj. iskoristljivosti)

Koji je (među)odnos omega 3 i omega 6 se smatra dobrim (optimalnim) a koji je tek prihvatljiv (podnošljiv) a koji je loš?... Da budemo malo i "edukativni"

I kako tu stoje orasi (u koju od ove 3 kategorije spadaju)? Kolike su količine omega 3 i omega 6 u njima (međuodnos)?

p.s. A da ima i boljih izvora od lana, ima (više zbog vrste omege 3 u njemu tj. iskoristljivosti)
Optimalan je između 1:1 i 4:1 (omega 6 : omega 3)

Orasi imaju 4:1, lan ima još više omega 3

Back