Oldtajmeri

• Začetnik teme Začetnik teme Zagor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
FBMW model 3200 CS Bretone, pokazan prvi put na sajmu automobila u Franfurtu 1961. godine. Proizvedeno oko 600 komada od 1962. do 1965.

10314682_157760287932956_4987020126707483038_n.jpg

Bmw 6, veoma redak auto.
Bio jedan kod mene u gradu donedavno, ne znam šta je bilo s njim. Nekada davno kroz maglu se sećam da sam viđao i ovo:

Krunski dragulj autoindustrije DDR-a: Wartburg 1000 Camping bio je uspješan i na Zapadu!​

Nekoliko stotina Wartburga završilo je i na tržištu SR Njemačke, a taj automobil je bio deset posto skuplji od sličnog VW-a 1500 Variant

wartburg.jpg

Danas mu još tepaju: najljepši automobil DDR ili Istočne Njemačke. Pomislit ćete, konkurencija je kao na hrvatskom izboru Pjesmu Eurovizije. Znate i sami, izaberu jednog nesretnika da ispadne u prvom krugu, gotovo prije nego što se kamere uključe.

No, šalu na stranu, Wartburg 1000 Camping, na ceste je krenuo krajem pedesetih godina prošlog stoljeća kao varijanta limuzine 311 i odmah je zaintrigirao publiku – i to ne samo u istočnom bloku. Motor je bio dvotaktni, 1,o-litreni sa 45 KS, a to je bilo dovoljno da ovaj karavan dostigne 105 km/h. Na izvoznim modelima sva sjedala mogla su se položiti, što mu je omogućilo i svestranost ad hoc hotelskog smještaja.

Ukupno je proizvedeno 15.718 primjeraka ovog automobila, a od toga je pola izvezeno u Mađarsku, Čahoslovačku, Poljsku, Rumunjsku, Bugarsku i Poljsku, ali i u Finsku, Belgiju, Dansku te Norvešku. Nekoliko stotina Wartburga završilo je i na tržištu SR Njemačke, a taj automobil je bio deset posto skuplji od sličnog VW-a 1500 Variant.
https://revijahak.hr/2023/01/28/kru...6wmWTwcGzYEFcAQKxeQh4aRyZ5eHusteVysTyYIA2UqiA

No, šalu na stranu, Wartburg 1000 Camping, na ceste je krenuo krajem pedesetih godina prošlog stoljeća kao varijanta limuzine 311 i odmah je zaintrigirao publiku – i to ne samo u istočnom bloku. Motor je bio dvotaktni, 1,o-litreni sa 45 KS, a to je bilo dovoljno da ovaj karavan dostigne 105 km/h. Na izvoznim modelima sva sjedala mogla su se položiti, što mu je omogućilo i svestranost ad hoc hotelskog smještaja.
To bese isla mesavina za gorivo ...imao jedan iz mojeg mesta Wartburga karavan bio verovatno 80 i neko godiste ali ga prodao posle.
Imao je bese i golfov motor.
A za ovaj dvokatni motor kad se vozi na nizbrdici mora da se izbaci iz brzine skroz...

To bese isla mesavina za gorivo ...imao jedan iz mojeg mesta Wartburga karavan bio verovatno 80 i neko godiste ali ga prodao posle.
Da, išla je mešavina i još tokom osamdesetih se to moglo uredno kupiti i na benzinskim pumpama. Mislim već promešano gorivo s uljem. Posle su ukinuli, tako da ko sad to ima mora mešati sa dvotaktolom.
A DKW su imali pumpicu i rezervoarčić za to, tako da ne moraš sam mešati.
Ovi karavani su inače bili veoma retki kod nas, a kasniji 353 su se već dosta mogli videti:

wartburg_353-tourist-1024x768.jpg

Imao je bese i golfov motor.
A za ovaj dvokatni motor kad se vozi na nizbrdici mora da se izbaci iz brzine skroz...
Nizbrdo je imao neki reduktor retsrder kako beše ne sećam se nedaj bože nikome. Kada rikne taj uređaj riknu i kočnice pogineš. Komšiju neko udario otpozadi a on sve sa sedištem i volanom završio u gepeku.

Back