Oldtajmeri

• Začetnik teme Začetnik teme Zagor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Jednom sam sa prijateljem krenio u potragu za Spacecima,Amijima i sl,po okolisu Novog Sada i nadjemu u jednom dvoristu Spaceka prevrnutog na bok,totalni krs...kaze gazda,dobar je on,pali ma nije ni truo-400evra....
Mhm 400e? A sto ga prevrnuste na bok?

Ma to moj sin nije mogao proci traktorom pa ga prevrnuse,budalesaju se djeca jbga...ma cekaj malo evo sad cemo ga na tockove....
Nemoj,nemoj,ajd u zdravlje dobri covjece.:bye:

Eto klasike koliko oces,samo je treba znati postaviti na tockove.;)

Ууу има класике код нас ко плеве, као што Еспањол рече у сваком селу постоји по један лелемуд који има неког крша за који му фабрика нуди нов модел, али он ето не да...:hahaha:

Ууу има класике код нас ко плеве, као што Еспањол рече у сваком селу постоји по један лелемуд који има неког крша за који му фабрика нуди нов модел, али он ето не да...:hahaha:
Ma, on bi i dao al' ne daju naseljene kokoške i džukci... :per:

Kada budu usvojeni predlozi zakona vezani za oldtajmere, da biste mogli da sa takvim vozilima ostvarite usvojena prava, moraćete da budete članovi nekog od oldtajmer klubova, kojih kod nas ima dosta.
Da ne bi svako sa trulim kršem tražio smanjenje registracije i ostale olakšice samo da bi uštedeo koji dinar. ;)

911s [SK];12972269:
Kako nije, vozilo više srednje klase.
Dok je sirotinja u Srbiji sanjala Fiću na doživotni kredit, pripadnici srednje klase u Švabiji su vozili ovo.
Bilo ih je u jednom periodu po Beogradu koliko hoćeš. Prodavao ih je Inetercomerc i nisu baš razbijali cenom...A ni ljudi nisu nešto padali nikad na Fordove.

Kod kontrole izduvnih gasova se gledaju odstupanja u odnosu na propisane vrednosti za taj konkretan model, tj. ne postoji neka univerzalna granica.

@Espanol: Odakle ti to da oldtajmer sa plinom nije oldtajmer, zivota ti?

Kod kontrole izduvnih gasova se gledaju odstupanja u odnosu na propisane vrednosti za taj konkretan model, tj. ne postoji neka univerzalna granica.

@Espanol: Odakle ti to da oldtajmer sa plinom nije oldtajmer, zivota ti?
Života mi, postoji knjiga standarda za oldtajmere pa pogledaj gde piše da model koji nije bio fabrički predviđen za plin sada može da ugradi londrinu u gepek i izigrava oldtajmera? I na kraju, ne važe više vrednosti za određeni model. Važe vrednosti (za sada) u okviru Euro- 3 standarda. Sviđalo se to nama ili ne...

FIVA u klasifikaciji oldtajmera izmedju ostalog kaze:

Tip D - MODIFIKOVANO VAN PERIODA

Modifikacije nacinjene van perioda na ISTORIJSKOM VOZILU sa dokazanim identitetom, tipicne za period i uz koriscenje delova po specifikaciji iz perioda, gde je period vreme kada je vozilo bilo u svakodnevnoj upotrebi.

Venturi plin je postojao i '60-ih, zar ne?

Drugo, u Motor Klassiku je pre nekoliko godina bio clanak o ugradnji plina u (pazite sad) Mercedes-Benz 450 SL. Ali dobro, sta znaju Nemci sta je oldtajmer.

A ovo za Euro 3 - znaci nijedan dizel i benzinac bez plina proizveden pre 2001. nece proci tehnicki Malo morgen...

Venturi plin je postojao i '60-ih, zar ne?
Naravno, to sam i napisao, samo očigledno pažljivo ne čitaš. Možeš plin da ugradiš i u RR, ko ti brani? Pitanje je šta će da ti kaže žiri na bodovanju. I ne mislim više da raspravljam na ovu temu. Lične želje su jedno a zakon drugo. Piši kao si prošao na tehničkom sa svojim teorijama...;)

Espanol je verovatno mislio da to više nije oldtajmer po najstrožijim merilima najpoznatijih svetskih oldtajmer klubova, a nešto mi se javlja da mi nećemo imati želju da budemo članovi istih.
Dalje, iskreno ne verujem da će oni imati propisane vrednosti izduvnih gasova za bukvalno svaki model proizveden u istoriji automobilizma, cenim da će postojati neka maksimalna granica koju ne prelazi ni autobus GSP-a koji je pred umiranjem.

911s [SK];12984988:
A i mnogo njih je došlo iz uvoza, kada su Zapadnjaci počeli s filozofijom da posle 5-6 godina menjaju autimobil za novi.
Daaaaa, to stoji. Gastarbajteri su ih dovozili masovno. Po Dojču su mogli da se pazare bambadava. Interesantno je takođe da su cene Fordova drastično padale sa godinama, dva- tri puta više nego recimo Opela.

Jeste, i zato ovi imaju ne garanciju nego rok trajanja. Kad izletiš iz garantnog roka možeš da se.....za delove, održavanje i sl. Što reče moj drugar kad staneš sa takvom konzervom na putu treba ti prvo pola sata da poskidaš sve one ukrasne plastične poklopce koji ne služe ničemu, a onda ukapiraš da bez lap-topa i odgovarajućeg programa možeš samo da plačeš pored kredit- lizing *ovna. Nekad si mogao da uzmeš šrafciger, razbucaš i produvaš karburator, promeniš platine ili razvodnu kapu, ako ti pukne kaiš skineš hulahopke suvozačici pa improvizuješ isti. radi do prve radnje...Ali, hteli ste šminku, modu, elektroniku, plastiku, izbečene i iskerefečene farove, pa platite danak.

Kako izgleda zrikavi Kinez? Pogledajte farove Renoa Kangoo, pa cete razumeti.... Apropo farova....

Modifikacije nacinjene van perioda na ISTORIJSKOM VOZILU sa dokazanim identitetom, tipicne za period i uz koriscenje delova po specifikaciji iz perioda, gde je period vreme kada je vozilo bilo u svakodnevnoj upotrebi.

Sam si već objasnio. Spolja će to da bude oldtajmer. Ali, ako za neko vozilo, primer Austin u dotičnom periodu nije postojala odgovarajuća modifikacija za TNG, a ti ugradiš neki savremeni Lovatto gotovo je sa oldatjmer standardom. Na to sam mislio. A što se tiče emisije izduvnih gasova postoji minimum koji neće po našem zakonu da ispuni ni 90% vozila, nažalost. Daleko smo mi još od evropske tolerancije za oldajmere i čuvanje tehničkog kulturnog blaga. I ne staj mi na muku, potrošio sam silne godine u rvanju sa administracijom oko oldtajmera, dozvola za uvoz, privremene registracije i osiguranje, pravu tuču oko prostora za Muzej automobila...da ne dužim. Voleo bih jako da posle tridesetak godina rata sa administracijom razmišljam olako na tvoj način, ali ne vredi.

Daaaaa, to stoji. Gastarbajteri su ih dovozili masovno. Po Dojču su mogli da se pazare bambadava. Interesantno je takođe da su cene Fordova drastično padale sa godinama, dva- tri puta više nego recimo Opela.
Koliko sam do sada uvideo, uglavnom zbog neinformisanosti po pitanju održavanja i poistovećivanjima tipa "a pa to je američko, to je skupo".
Sinoć sam jednog drugara vozio u svojoj Granadi Ghia X, i čovek ladno za nju kaže "kako su Ameri nekad dobro pravili vozila"! :eek:

Back