okinawa karate

Pozdrav svim vezbacima!

Polemika je dobra stvar ali trening je jos bolji, mislim treba i jedno i drugo odnosno ne ide jedno bez drugog!!
Sta vi mislite?
A sto se Maria tice tacno je sve sto ste rekli jedino se plasim da neko ko ne poznaje problematiku takvih ljudi krene da ih velica u svojoj glavi pa onda i u tudjim glavama i da se prica kao o onom relnom aikidou i samoprozvanom majstoru Ljubi...
Zna se ko i kako moze da dodeli zvanje i cije ime moze da se koristi kada se nosi neko zvanje.
Pozz SHINJIN DOJO

Koje dodelio osnivaču Aikidoa 10 dan Moriheju Uešibi, niko sam sebi jer je osnivač, pa zašto ne bi Ljuba sebi kada je osnivač Realnog Aikido-a.

Pozz drustvo..
Nisam imao vremena da ista napisem o seminaru i turniru u Volosu, Grcka, na kojem sam ucestvovao. Ukratko, seminar je bio dobar obzirom da je dosta ucesnika otkazalo ucestvovanje iz raznih razloga, a mogao je da bude bolji. Tako da smo bili mi iz Srbije i naravno grci.
Takmicenje je bilo iznad ocekivanja. Veoma veliki broj dece je uzelo ucesce u borbama sto je za mene bilo veliko iznenadjenje. Bilo je veoma lepo videti toliki broj dece koji treniraju borilacke vestine posebno shohei/uechi ryu.
U seniorskom delu takmicenja (gde smo se mi takmicili) prvo mesto u borbama je osvojio Tadic Dejan 2.Dan Shidoin, a trece mesto Nemanja Petrovic 2. Dan. U katama je prvo mesto osvojio Yamasaki Hisashi 1. Dan iz Srbije, a drugo Nemanja Petrovic 2. Dan. Ja sam u katama bio peti a u borbama nisam ucestvovao iz zdravstvenih razloga. Imate na nasem sajtu kratak izvestaj.
Evo par snimaka:

Poslednja izmena:
Koje dodelio osnivaču Aikidoa 10 dan Moriheju Uešibi, niko sam sebi jer je osnivač, pa zašto ne bi Ljuba sebi kada je osnivač Realnog Aikido-a.

Pozz., ALEHANDRO
Izgleda da nisi dobro procitao ono sto sam napisao?! Ueshiba je osnivac aikidoa a sta je realni ... zapitaj se, jel to neka do tada nevidjena vestina mozda> zasto nije onda kao srbin napravio neku srbsku vestinu i proglasio sebe za osnivaca??? i da li u Japanu ima nekih drugih aikidoa sem ovog koji jeste???
Pozz SHINJIN DOJO

Ueshiba je napravio sistem borenja koji do tada nije postojao i koji je sadržao tehnike koje su se razlikovale od tadašnjih škola borilačkih veština (karate, kendo, dzudo...). :worth:

Ako je realni aikido nešto što je nastalo u Srbiji i ako je njegov tvorac Srbin, zbog čega se taj sistem borenja i dalje zove po japanskoj reči?
Ili, zašto se tehnike izgovaraju na japanskom, i odnose se na japansku terminologiju u borilačkim veštinama?
Ili zašto su zvanja na japanskom (DAN znači stepen na japanskom)?:roll:

Logično je kada se malo zamisliš, da je u suštini to izmenjen aikido i da nema veze sa nekom novo otkrivenom veštinom...
Možda je bolje reći modifikovan (a sada, da li na gore ili na bolje, to je drugo pitanje i mislim da se o njemu raspravlja u posebnoj temi )

STILOVI AIKIDOA KOJE SU OSNOVALI UJESHIBINI UCENICI NAKON NJEGOVE SMRTI I POTPUNO SU NEZAVISNI OD AIKIKAI

TOMIKI AIKIDO …………………………….KENDJI TOMIKI

JOSEIKAN BUDO……………………………MINORU MOCIZUKI

JOSHINKAN…………………………………..GOZO SHIODA

KORINKAI…………………………………….MINORU HIRAI

MANSEIKAN………………………………….KANSHU SUNADOMARI

SHINEI TAIDO………………………………..NORIAKI INOUE

NIHON GOSHIN AIKIDO…………………….SHODO MORITA

CI SHU…………………………………………CAN KAM

KEIDJUCUKAI AIKIDO………………………TOMAS MAKIJAMA

SHIN SHIN TOICU AIKIDO………………….KOICI TOHEI

KI NO MICI…………………………………......MASAMICI NORO

TENDO RYU AIKIDO…………………………KENDJI SHIMIZU

SHIN BUDO KAI.................................................SHIZUO IMAIZUMI

SHIZENDO KANO KANVA KAI....................HIDEO KIMURA

:D

Ajde da i ja napisem nesto ( mozda se boduje za sledece polaganje ko zna )

Sanchin, koji stil, karate, aikido, judo, ken-yutsu, taekwondo ?
Moj savet svima je da vezbaju onu vestinu koja se njima dopada i cije vezbanje je za njih zadovoljstvo pre svega. Danas u 3 milenijumu, majstorstvo u bilo kojoj borilackoj vestini nema znacenje kao sto je to bilo kroz vekove. U Kini je nekada, ne tako davno, postojala bas surova selekcija majstora i onih koji bi svoju vestinu zeleli da prenose. Odatle i potice izreka '' Puna su groblja laznih majstora ''. Neiskustvo i lose vladanje vestinom se skoro uvek placalo GLAVOM !
Mozda ovo i jesu uzroci nastanka ( vec opisanom selekcijom) iskljucivo prakticnih vestina cija je jedina filozofija bila da se neprijatelj sto je moguce brze i efikasnije
'' neutralise'' ( da tako kazemo ). Te vestine su uglavnom '' ne-interesantne i dosadne'' za vezbanje sa posebnim naglaskom na tezinu vezbanja ! Cuvena je izreka o ponavljanju tehnika hiljadama puta sto mnogi majstori u Srbiji pogresno tumace pa ne retko teraju svoje ucenike da neki udarac DANAS izvedu hiljadu puta ?? To su obicno oni sto pokusavaju od sportskih disciplina da prave tradicionalne, ratnicke ! Ajd da budem uctiv posto je UCTIVOST prakticno primarna osobina svakog vezbaca borilackih vestina ( a koje danas retko ima) pa da kazem da je taj POSAO prakticno kao da imate recimo AUDIO snimak neke pesme i vi je prebacite u MP3 . Tada on izgubi deo kvaliteta koji je posedovao a jos veca je glupost VRACATI taj snimak u AUDIO posto je kvalitet sada isti samo je velicina fajla VECA.
Mario Topolsek ima iza sebe veliki broj kvalitetnih majstora sirom ex YU. Ako se rukovodimo poslovicom da je '' ucenik ogledalo ucitelja'' Mario je bio VELIKI majstor u vreme kada je tim svojim naslednicima prenosio svoje znanje. Pomenimo recimo Igora Prasnikara, Vladimira Popovica, Milana Dimitrieskog. Nazalost, prakticne borilacke vestine su veoma surove prema onima koji ih ne vezbaju redovno i koji ne usavrsavaju svoja stecena znanja, posebno su surove prema onima koji ne postuju prosto pravilo da '' vezbanje ti govori sve '' vec se upustaju u okultizam, praznoverje i slicno a ne uzdaju se u svoju tehniku. Ovde je red da se pomene upravo SANCHIN kata. Ustvari to jeste bazna, primarna kata stila Shohei/Uechi RYU. Vezbanjem te kate vezbaci bi trebalo da dobiju odgovore u vezi sa nacinom izvodjenja neke od tehnika ! Ako se rukovodimo time, a i Kanbun je vezbao na taj nacin, treba voditi racuna o tome da se nacin tj. princip izvodjenja pokreta u SANCHIN kati PRENESE na tehnike i kate ? Zar je ovde bitnije KO I KAKO izvodi ovu katu od toga da li te principe PRENOSI i u tehnikama i da li su onda te tehnike REALNO primenjive ??
'' Pravilno izvodjenje tehnika i njihova pravilna primena'' osnovni je duh Okinawa karate do-a a moglo bi se reci i bilo kojeg drugog sistema borenja. Tako nije vazno koja se vestina vezba, vazno je kako se vezba i da li je onaj koji vam je prenosi dovoljno kompetentan tj da li je prenosi u svom izvornom obliku. To sto je neko postao majstor danas, ne znaci sutra ama bas nista ukoliko taj neko NE VEZBA i ne usavrsava svoju tehniku. Sama titula je mrtvo slovo na papiru. Takvih je danas mnogo kako kod nas tako i u svetu. Kite se titulama i kilometarskim nazivima a iza toga nista samo praznina. Sve sama komercijala i reklamerstvo u stilu jednom se zivi i udri dok si mlad, ali vestina ostaje do smrti. Retki su oni koji su svoje PRAVE ucitelje prevazisli tokom njihovog zivota zato sto su ucitelji uvek bili tehnicki ispred svojih ucenika i to ne na recima vec na delu.

Eto toliko

p.s. nadam se da sam sad polozio teoretski deo prakticnog ispita bar za jedno 3. dan xexxexxe :) :)

Potpuno se slazem sa misljenjem Hanshi-a, ali bih dodao neki svoj komentar.

U toku svog vezbanja imao sam prilike da se sretnem sa velikim brojem instruktora razlicitih Karate stilova i da vidim njihovu interpretaciju Karate-a. Zakljucak je bio samo jedan - stil je dobar onoliko koliko je dobar onaj koji ga vezba.

Pomalo mi smeta prozivanje Shotokan Karate-a kao jednog iskvarenog i potpuno neefikasnog stila, a verujte mi da se ono sto prikazuju vodeci instruktori ovog stila granici sa fantastikom. Treba videti te majstore na delu, pa se usuditi komentarisati njihov rad. Ja licno, kada sam to dozivljavao, svaki put bih se podsetio koliko jos treba da vezbam i koliko je "moj" Karate nesavrsen. Pri tom ne podcenjujem instruktore drugih stilova, vec naglasavam da svaki od njih ima da kaze po nesto i nista ne treba unapred odbacivati kao nepotrebno samo zato sto dolazi od strane instruktora drugog stila. Mnogi vezbaci i ne znaju da pojedine tehnike njihovog stila ili principi njenog izvođenja nisu autohtoni, već uvezeni direktno iz stila koji kritikuju kao neefikasan.

Druga stvar koja mi smeta je nipodistavanje dela Funakoshi Sensei-a ili bilo kog drugog naseg Karate

Potpuno se slazem sa misljenjem Hanshi-a, ali bih dodao neki svoj komentar.

U toku svog vezbanja imao sam prilike da se sretnem sa velikim brojem instruktora razlicitih Karate stilova i da vidim njihovu interpretaciju Karate-a. Zakljucak je bio samo jedan - stil je dobar onoliko koliko je dobar onaj koji ga vezba.

Pomalo mi smeta prozivanje Shotokan Karate-a kao jednog iskvarenog i potpuno neefikasnog stila, a verujte mi da se ono sto prikazuju vodeci instruktori ovog stila granici sa fantastikom. Treba videti te majstore na delu, pa se usuditi komentarisati njihov rad. Ja licno, kada sam to dozivljavao, svaki put bih se podsetio koliko jos treba da vezbam i koliko je "moj" Karate nesavrsen. Pri tom ne podcenjujem instruktore drugih stilova, vec naglasavam da svaki od njih ima da kaze po nesto i nista ne treba unapred odbacivati kao nepotrebno samo zato sto dolazi od strane instruktora drugog stila. Mnogi vezbaci i ne znaju da pojedine tehnike njihovog stila ili principi njenog izvođenja nisu autohtoni, već uvezeni direktno iz stila koji kritikuju kao neefikasan.

Druga stvar koja mi smeta je nipodistavanje dela Funakoshi Sensei-a ili bilo kog drugog naseg Karate
Celavi,najjaci si!

Vidim, pojavio se klon ove nase teme :-).. Pa reko, ajde da je malo aktiviramo :-)))
Ima na ovoj temi jako dobrih zapazanja pa bi mogli da budemo svi zajedno malo aktivniji.....
Pozz

Jedan kratak deo iz jedne emisije, bavi se karateom. Medjutim osoba koja je "glavna" je Kiyohide Shinjo a master (8th dan) of Uechi Ryu karate(or shohei ryu). Vrlo je zanimljiv i kratak video, bilo bi lepo da svi prakticari karatea pogledaju ^^

Poslednja izmena od moderatora:

Jedan kratak deo iz jedne emisije, bavi se karateom. Medjutim osoba koja je "glavna" je Kiyohide Shinjo a master (8th dan) of Uechi Ryu karate(or shohei ryu). Vrlo je zanimljiv i kratak video, bilo bi lepo da svi prakticari karatea pogledaju ^^

U pitanju je serijal emisija o borilačkim veštinama pod nazivom "Human weapon".

Back