Ojadili 25.000 kupaca stanova

Тихи

Starosedelac
Banovan
Poruka
186.036
Ojadili 25.000 kupaca stanova
Izvor: Dnevnik

Beograd -- Po procenama Privredne komore Srbije, u našoj zemlji ima oko 25.000 prevarenih kupaca stanova.

687300573518aa89d779e9496800056_640x480.jpg

Iako je višestuka prodaja istih stanova smanjena, na tržištu nekretnina u Srbiji još je prilična doza nesigurnosti kupaca stanova koji se plaše prevare.

Da bi se što više povećala pravna sigurnost kupaca stanova, Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija izradilo je nacrt zakona o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti, koji je na javnoj raspravi.

Prevare nisu samo dvostruke, trostruke ili petostruke prodaje kvadrata već su oštećeni i oni kupci koji su platili stanove u koje ni posle osam, devet ili deset godina ne mogu da se usele jer su investitori nestali, a gradilišta ostala napuštena.

Bivši sekretar za građevinarstvo u PKS-u Goran Rodić kaže za "Dnevnik” da je većina tih investitora zatvorila svoje firme, novac su izneli na račune u inostranstvu, koji su van kontrole, tako da su mnogi kupci ostali i bez para i bez stana. Ogroman broj objekata je pod hipotekom. Mnogi koji su uspeli da se usele u svoje stanove sada imaju na grbači dugove investitora bankama.

Veliki deo tih investitora nedostupan je državnim organima i nema imovinu iz koje bi se kupci mogli obeštetiti. Sve je to posledica loših zakona iz prethodnog perioda. Prevaranti su koristili "rupe“ u propisima, mitom i korupcijom dolazili do skupocenih lokacija za male pare, veliki broj objekata ne odgovara tehničkoj dokumentaciji na osnovu koje su se izdavale dozvole.

Da bi se izbeglo takvo stanje, bilo je neophodno da se licenciraju i investitori i izvođači – što je tražilo Udruženje građevinara u PKS-u – da polože bankarske garancije iz kojih bi se kupci obeštetili ukoliko objekti ne budu završeni. Međutim, taj predlog nije prošao, tako da su i danas moguće prevare koje propisivanje uslova za rad agenata za promet nekretnina neće sprečiti, iako to ne može da šteti. Prevare su prvenstveno u rukama nesavesnih investitora i izvođača.

Da bi stala na kraj prevarantima, država je svojevremeno uvela registar investitora, koji je dostupan na internetu, kao što će biti i registar posrednika, kojem će zainteresovani građani moći neometano da pristupe. Međutim, da bi bili sigurni, kupci treba da se oslanjaju na kupovinu prvenstveno uknjiženih stanova, ali i tu treba biti oprezan jer je Zakonom o posebnim uslovima za upis prava svojine na objektima izgrađenim bez građevinske dozvole omogućen upis u Katastar i objekata koji su građeni bez građevinske dozvole pa u Katastru treba videti da li postoji klauzula – teret nezavršene legalizacije, odnosno neplaćenih dažbina.

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2013&mm=05&dd=08&nav_id=712077

Ja mislim da je broj prevarenih ljudi daleko daleko veci. Eto samo ja znam za 3 takva slucaja, dva ljudi iz moje opstine, a jednog iz Beograda.

Eto to je rezultat proEU politike koja se vodi od 2000te do danas.

Ne zele da urede tu oblast nego dozvoljavaju beogradskim lopinama da varaju i pljackaju ljude i otimaju im kompletnu ustedjevinu....

To je mentalitet srba,da se preko noci obogati...:per:

Ja toliko ne krivim ove sto varaju, krivim proEU vlast koja je sve to dozvolila.

Da su napravili jedean centralizovani kompjuterski sistem, bazu podataka, na nivou cele Srbije tacno bi se uvek znalo u svakom trenutku ko je vlasnik neke nekretnine.

Ali oni nece to da urade, jer su svi ovi neimari u stvari povezani kao creva sa kljucnim beogradskim politicarima i zajedno varaju ljude i love u mutnom.

Zamislite kako se osecaju ti nesrecni ljudi koji su celu svoju zivotnu ustedjevinu dali za tako neki stan i bili prevareni. Kakav je to stres.

U pitanju je klasicna sprega kriminalaca i drzave tj proEU vlasti DS-SNS-SPS-URS-LDP

Ja toliko ne krivim ove sto varaju, krivim proEU vlast koja je sve to dozvolila.

Da su napravili jedean centralizovani kompjuterski sistem, bazu podataka, na nivou cele Srbije tacno bi se uvek znalo u svakom trenutku ko je vlasnik neke nekretnine.

Ali oni nece to da urade, jer su svi ovi neimari u stvari povezani kao creva sa kljucnim beogradskim politicarima i zajedno varaju ljude i love u mutnom.

Zamislite kako se osecaju ti nesrecni ljudi koji su celu svoju zivotnu ustedjevinu dali za tako neki stan i bili prevareni. Kakav je to stres.

U pitanju je klasicna sprega kriminalaca i drzave tj proEU vlasti DS-SNS-SPS-URS-LDP

Ja krivim tebe jer si glasao za ovu vlast, ti si ista lopina i prevarant kao i oni..mozda jos gori posto si poznati sovinista a ti su naj gori ljudi na svetu.

Ja krivim tebe jer si glasao za ovu vlast, ti si ista lopina i prevarant kao i oni..mozda jos gori posto si poznati sovinista a ti su naj gori ljudi na svetu.

zajebo si se ja glasam vec 10 godina za Srpsku Radikalnu Stranku....

a soviniste su takvi kao ti koji mrze sve srpsko i pravoslavno.

- - - - - - - - - -

tebi za sve kriv eu, nema potpune pravne sigurnosti, uvik ima mala siva zona i moli boga da nisi na lopova naiša.

pa EU nam diktira zakonodavni sistem. Ko i vama.

Oni su nam ove stvari nametnuli...

Pa zakoni se i nece menjati. Ljudima na vlasti odgovaraju takvi zakoni. Bezimeni opstinari koristeci te zakone pune dzepove i sopstvene i svojim gazdama na mnoogo visim funkcijama. Kao sto su Miskovici i ostali proizvod istog sistema a ne sopstvene dovitljivosti. A nasi politicari specijalizivani demagozi proizvodi istog tog blago receno lopovskog sistema. Malo je verovatno da nas takva konstalacija u drustvu vodi napred. A sto je najgore reseenja neeema.

Poslednja izmena:
zajebo si se ja glasam vec 10 godina za Srpsku Radikalnu Stranku....

a soviniste su takvi kao ti koji mrze sve srpsko i pravoslavno.

- - - - - - - - - -

pa EU nam diktira zakonodavni sistem. Ko i vama.

Oni su nam ove stvari nametnuli...

nisu nego naša pohlepa, kad pogledaš ko naebe, a ja to znam vrlo dobro, viruj mi, uvik popuše oni koji se u prvi mah hvale, ejjjj naša san jeftin stan, ispod cijene, bila je velika prilika i ja iskešira. ma faca sam, znam znanje. potoci suza slijede.

nisu nego naša pohlepa, kad pogledaš ko naebe, a ja to znam vrlo dobro, viruj mi, uvik popuše oni koji se u prvi mah hvale, ejjjj naša san jeftin stan, ispod cijene, bila je velika prilika i ja iskešira. ma faca sam, znam znanje. potoci suza slijede.

ove prevare se desavaju preko 10 godina. I vise

I ko je kriv sto te rupe nisu zatvorene?

PA VLAST . Ko drugi.

Тихи, докле ће други да нам буду криви за наше грешке?

pa koji drugi? kriva je vlast koja je donela zakone koji ovo omogucavaju.

Ovakvih prevara nije bilo 90tih da se isti stan prodaje po vise puta

Bila je samo prevara Stankoma, to se secam, kada su ljudi platili stanove a investitor Stankom nije zavrsio zgradu.

A slucajeva da se isti stan proda po 10 puta toga nije bilo to je produkt proEU rezima*

zato odavde treba ici u tri lepe...bio sam protivnik toga, ali sam shvatio da gde god odes ovakvog olosa i sljama koji se ugradjuje u elemente sistema neces nigde naci u ovoj meri kao u srbiji.

brate ne treba mi da bezimo vec treba da dovedemo POSTENE LJUDE NA VLAST - sa obavezom da ovakve iz SNS DS SPS LDP-a pohapse i osude na dozivotne robije i oduzmu im sve sto imaju.

Ova zemlja pripada POSTENIM LJUDIMA - a ne lopinama kao Tadic, Djilas, Vucic, Nikolic, Dacic, Dinkic i Ceda Jovanovic!

Obican narod je kriv zasto glasa za LOPOVE I LAZOVE mesto za postene i casne!

ne mogu se te rupe zatvorit, samo treba zatvorit lopove. uvik će se moć prevarit naivce koji žele dobro i jeftino, ispod cijene

Mogu vrlo prosto. Napravis jedan centralizovan kompjuterski program - sistem za kupoprodaju stanova sa jedinstvenom bazom podataka. Kao na primer sistem u policiji za izdavanje licnih karata.

I kad prodavac proda nekom stan automatski se prilikom overe ugovora unosi u jedinstveni sistem, novi vlasnik i datum kupoprodaje od koga je kupio i sve ostale informacije.

Znaci ja sam kupio stan sa prodavcem idem u sud. U sudu sluzbenica se povezuje na sistem putem interneta, loguje se sa svojom sifrom i korisnickim imenom, unosi neophodnu promenu vlasnistva , naplacuje taksu za to, stampa pristiskom na taster print kompletan ugovor na stampacu, overava ga pecatom suda, kupac i prodavac potpisuju ugovor i zavrsena prica.

Potencijalnim kupcima se putem sajta omogucava da provere koje je stanje nekretnine koje ih interesuje, ko je vlasnik , kompletan istorijat uz neku placenu recimo taksu od 1000 dinara.

I na ovaj nacin su sve potencijalne prevare eliminisane, jer nije moguce overiti kupoprodajni ugovor u sudu bez prethodno unete promene vlasnika u sistem.

Poslednja izmena:
pa koji drugi? kriva je vlast koja je donela zakone koji ovo omogucavaju.

Ovakvih prevara nije bilo 90tih da se isti stan prodaje po vise puta

Bila je samo prevara Stankoma, to se secam, kada su ljudi platili stanove a investitor Stankom nije zavrsio zgradu.

A slucajeva da se isti stan proda po 10 puta toga nije bilo to je produkt proEU rezima*

Није донет закон да исти стан може да се продаје више пута већ су у градској управи седели и седе људи који тим криминалцима који зидају зграде узму кеш за дозволу да исту праве и после не постоји никаква контрола.
То што је у овој држави испливао сав шљам на површину не можемо да кривимо никог до себе саме.
Сами морамо и да почистимо двориште.

ne mogu se te rupe zatvorit, samo treba zatvorit lopove. uvik će se moć prevarit naivce koji žele dobro i jeftino, ispod cijene
Каква цена?Државице на Балкану су лоповске државе.Амери су 2008. продавали некретнине по ценама од 10-20 000 долара,само да не пропадају и да се продају.У Србији а вероватно и у Хрватској,куће зврје празне а не продају се ''испод цене'',јер рекет општинарима и државним службеницима мора да се да.

Back