Oglasna tabla za antikvitete

• Začetnik teme Začetnik teme ivaena
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Moram da ti odgovorim iako nisam prvenstveno citirao tvoju poruku.
Posalji slike noza svoga brata ,molim te slikaj malo otvoren bodez
Po mogucstvu dijagonalno da bi autenticnost slike bila potvrdjena.
Voleo bih da prodiskutujem sa tobom o tim brojevima.Podeli bar
nesto sa ljudima koji imaju tu strast da skupljaju lepe stvari i bave
se predivnim hobijem.Sta ako je ceo noz izradjen ?
Jel postoji i ta mogucnost ili samo brojevi.
Izvinite zbog cene precenio sam bajonet ,bavim se numizmatikom
pa sam poredio raritet noza pogresno.Verovatno on i vredi onoliko
koliko je neko spreman da plati.Ali gledajuci to sa ljubiteljske strane on
je od neprocenjive vrednosti.
Spar: Kanija ja od istog bajoneta i to se lako da utvrditi...
mikini, na osnovu samo slika je tesko nesto garantovati, ali sam skoro siguran da noz nije nanovo radjen autentican je, ali je komplet sastavljen od razlicitog noza i kanije.
Kao sto i sam mozes primetiti, majstor kada je kucao brojeve, u to vreme se na bajonetima to radilo rucno, ne valjkom, je pogresio i to oba puta na broju "4" to je malo verovatno.
Na dalje pogledaj plocicu sa lobanjom sa ukrstenim kostima. Ona je na originalu uradjena od mesinganog lima pa flisovana za kaniju. Posto je kanija tvrdo hromirana izgleda kao da je i plocica od celika sto nebi trebalo da bude. To proveri.
Znak "VTZ" na secivu noza izgleda autentican iako ga nije tesko kopirati, ali je tesko sakriti falsigikat tog znaka jer je on na originalu radjen valjkom, a ne graverkom.
Ima jos dosta "sekundarnoh" znakova koji ukazuju da je noz autentican, ali mu je na zalost vrednost jako umanjena sa poliranjem i tvrdim hromiranjem. Da je bar taj koji ga je polirao znao to da uradi kako treba, pa i Boze pomozi nebi mu narusio estetiku.
Ovako...
Ali bezvredan sigurno nije jer su ti nozevi dosta retki i malo ih kolekcionara ima.
Po nekim mojim istrazivanjima i iskustvu ima ih u istocnoj Bosni, ja sam moje tamo nasao dosta davno pre ratova 90-ih, ali sam ih i tada za one prilike poskupo placao.
Posto su imali na sebi mrtvacku glavu, znak cetnickih jedinica, svi kod kojih bi se tako nesto naslo su od strane tadasnjih komunistickh vlasti bili hapseni ili pozivani na "informativne razgovore", pa su ih ljudi krili ili preradjivali za nozeve za klanje svinja.
Dobro sacuvani kompletni primerci su uvek bili retki.
Posto neki ljudi kod nas u Srbiji NDH paradne "docasnicke" bodeze cene po 300 ili vise E onda mozes racunati da ti za taj noz mozes uzeti i dosta vise.
Jel kada nesto nemas u kolekciji, onda za prvu priliku uzmes ono sto mozes da nadjes, pa makar i nebilo u najboljem stanju, a onda trazis dalje.
taj ti je princip poznat iz numizmatike.

Poslednja izmena:
pozdrav svima,prvo hocu da se obratim prodavcu m-24ck,vidi ovako prijatelju cena nije mala i nemoj da dajes bajonet za manje,jel onaj ko to voli i kome treba platice toliko jel tih bajoneta prakticno vise nema kod naroda da se nade,ja imam srecu pa sam nasao 4 komada sliku jednog sam odavno stavio i na ovaj forum a i slike ostalih na neki drugi kolega BEKCA zna i video je slike i zna o cemu pricam,znaci pusti sta drugi pricaju jedni to govore da su brojevi prekucavani ili ti tako nesto iz nekog neznanja iliti iz zlobe posto je opste poznato da se kolekcionari nevole mrze jedan drugoga i zavide jedan drugome mada svaka cast pojedincima,vec kad se pominju brojevi koji su prekucavani da to znaci da nije original ili mu cenu spusta to je glupost velika onda ni jedam bajonet m-48 nije original jel je na svakom drugom brojevi prekucavani,a sto se kanije tice to nije nista kako je nanet nikl ta ko moze istim putem samo obrnutim redosledom da se skine i u cemu je problem,nego prijatelju ti lepo posto se mi srbi kolekcionari nikada necemo opametiti nego cemo kao sto je ovde slucaj da sumjnamo u verodostojnost tvoje price odakleti u verodostojnost brojeva itd e zato brate ti to lepo rodaj rusima za 3000 soma evra i zavrsio si poso a ne ti da ostane ovde eto vidis sta ti kazu ovi kolekcionari,sve u svemu pitaj kolegu BEKCA nek ti da mail jednog zajednickog prijatelja bugarina koji je svojevremeno kupio m-24 ck od naseg poznatog kolekcionara branka bogdanovica pa ga preprodao rusima eto tyoliko prijatelju i nedaj se ajkule su svuda oko tebe,veliki pozdrav ljuba. ZA KRALJA

sdkznacke.jpg

Oznaka na dnu sarzera kaze da je sarzer proizveden u mauzerovim fabrikam, stilizovani orao je znak da je oruzje proslo komtrolu WafenAmta, nemackov vojnog zavoda za kontrolu vojnog naoruzanja i da je dozvoljeno za upotrebu u wermahtu nemackoj vojsci onog doba.
Takvu "gravuru" - zigove imaju svi vojni okviri za lugere. Onos to ti mislis da je srebro, nije to je aluminijum.
ali, ako je taj okvir izvorno okvir tog pistolja brojevi na pistolju i brojevi na okviru moraju da se slazu.
Trenutno nisam kuci da izlistam literaturu, nemogu bas sve da pamtim o lugerima, puno je knjiga napisano o njima .
Kada ga okrenes sa donje strane cevi uz sam pocetak do navlake ima ugravirane neke brojeve. Sta ima ugravirano?
Takodje sa leve strane navlake bi trebao da ima tri grupe zigova. za punu identifikaciju dobro bi bilo da i njih slikas.
I naravno broj oruzja. nemci su zbog velike kolicine proizvedenog vojnog oruzja u toku rata uveli specifican nacin numeracije oruzja.
Sa gornje strane navlake gde je cev uvrnuta u nju ima ugraviran broj S/42 jesam li u pravu? Ako ima tu izgraviranu oznaku to je oruzje proizvedeno u mauzerovim fabrikama za wermaht. Ozaka S/42 ne znaci da je oruzje proizvedeno 1942 godine nego je to kodna oznaka fabrike proizvodjaca. Lugeri proizvedeni u mauzerovim fabrikama do pocetka rata imaju ugraviran i mauzerov znak na zatvaracu, kasnije se ta oznaka gubi.
Teoretski, ta oznaka bi trebala da se izgubi sa pojavom kodne oznake S/42, ali sam vidjao lugere gde je postoje obe te oznake.
Tvoj luger ima plasticne korice, ako su uzvorne, sto znaci da je proizveden od pocetka 1941, do pocetkom 1943. U 1943 godini je proizvodna lugera i prestala.
Na slikama je takodje vidljivo da je tvoj luger naknadno bruniran, sto mu sa stanovista kolekcionara umanjuje vrednost.
Nasim ljudima i "kolekcionarima" je tesko objasniti da neko staro oruzje koje ima losiji izgled, delomicno izgubilo brunir, ponegde ima i tragove plitke korozije vise vredi pravom kolekcionaru nego isto takvo oruzje koje je dato "majstoru" da ga izbrusi, ispolira i brunira, pa se cakli ko pasja mooda
A to sto ponekad iz njega "sagoris" i po 50 metaka nije strasno, ali izbegavaj to ako zelis da ga cuvas kao kolekcionarsko oruzje. a i bolje ces ga prodati, ako ti je to namera ako bas nije previse izraubovan. I ocistim ga posle tog senluka.
Vecina lugra koji su mi prosli kroz ruke je imala jako nagrizene cevi. Zbog neciscenja.
Ni danasnji sportski strelci koji ispaljuju velike kolicine metaka ne uspevaju da uniste cevi pucanjem jer ih posle pucanja ociste koliko se unistavaju ako odstoje smo nedelju dana posle pucanja neocisceni. Pogotovu ako je korozija vec krenula
I za kraj, ako ti se "gadi" da o svemu ovome diskutujemo na javno, javi mi se na pp.
ja cu polovinom ovog meseca biti kod kuce pa onda mogu i vise da ti kazem o tvom pistolju, naravno ako mi posaljes slike svega sto sam ti trazio.
imam pistolj za prodaju luger p08 u odlicnom stanju... ponude saljite na kaja91s@gmail.com

Luger P08 je vrlo vredan pistolj, zato mala dobro razmisli da li ces ga prodati...
I da bi ti jos malo priblizio cena mu ide i do par hiljada evrica, naravno u zavisnosti od stanja u kome je, a za emotivnu ili neku drugu vrednost ne bi ni pricao.Pozdrav i ako ti nesto nije jasno slobodno pitaj !

prijatelju lugeri su kod mene od 250 do 500e koji par hiljada stvarno smesno
Bekca, do juce si mjaukao po krsti kupujem luger - kupujem luger, pa si se meni cudio kada sam ti pisao za koliko se moze naci. I nasao sam ti tri, ali se tebi nije svidelo gde treba da ih preuzmes. Mozda su kod tebe lugeri kao sto navodis, ali sumnjam.
Mozda nebih uradio lose da dodjem pa da vidim sta imas mozda i kupim nesto vredsno jer ti o lugerima pojma nemas cim pises koji par hiljada stvarno smesno
Na nasim terenima se moze naleteti i na lugera ne od par hiljada nego i od 10000E.
A koji je to necu ti reci, pitaj spara on je za lugere doktor. Zna o njima sve ili skoro sto se moze znati.
Samo mala digresija. Pre nekog vremena si coveku ponudio 100E za lugera koji mje imao razlicite brojeve jer je slapan od vise razlicitih i tu si sam sebe nacrtao koliko o lugerima znas jer je covek lepo prilozio sliku zigova, a oni su nekome ko se malo razume u lugere sve rekli.

Back