Oglasna tabla za antikvitete

• Začetnik teme Začetnik teme ivaena
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ufff... Odobrenje za kolekcionarsko sakupljanje oruzja je nesto sto sam "jurio" 4 meseca i uspeo da dobijem, ali je procedura "brrrrrrr..."
Potvrda da se ne vodi postupak,
provera o osudjivanosti i o vodjenim postupcima,
i naravno "terenska" provera o podobnosti za posedovanje velikog broja "cevi".
Automatsko po vazecem zakonu ne moze da bude kolekcionarsko, onesposobljavanje ne postoji u recniku zakonopisca...
(a tone oruzja iz ratnih rezervi je po nekom pravilniku onesposobljeno i preko raznih odpada prodato "narodu" na kilo, kao staro gvozdje... i sam sam kupio par m56 automata, sa prebijenim cevima ...)

Dzepni sat TISSOT & FILS. stotinak godina star. Srebrn je, ima 15 rubina. Mehanizam je besprekoran, funkcionise. Serijski broj sa unutrasnje strane poklopca je 441533. Nedostaje mala kazaljka. Cena 2.500 din.

Prilozi

• sat.jpg
    sat.jpg
    1,6 KB · Pregleda: 117
  • sat 1.jpg
    sat 1.jpg
    2,6 KB · Pregleda: 113
Pre oko godinu dana, na obali Velike Morave, nasao sam stari od korozije unisten pistolj, meni tada nepoznatog porekla... raspitujuci se kako da legalno zadrzim nadjeni komad, dosao sam do porazavajucih informacija ... Postoji li jedan jasno definisan stav ili je sve prepusteno proizvoljnim tumacenjima zakona od stanice do stanice milicije?

http://img695.imageshack.us/i/01102008047.jpg/

Da ne bude zabune, komad sam uspeo uredno da registrujem i bio je prvi u mojoj zbirci oruzja.
Zna li neko kako je moguce legalizovati "mp38 ili mp40"?
Zakon kaze "automatsko ne moze biti kolekcionarsko"
Nad nama koji to volimo i sakupljamo je brdo problema... Nekako dodjemo do glasine da u "tom i tom" selu "taj i taj" poseduje komad (oruzja) koji njegov deda krije jos od 41-45, dovijamo se na sve moguce i nemoguce nacine da nagovorimo "tog i tog" da nam komad pokaze, pa onda dane utrosimo (zivce ne pominjem) da ga nagovorimo da se tog komada odrekne, placamo lepe sume i onda kada je komad u nasim rukama (ako Bog da da bude), zakon nam ne dozvoljava da od nelegalne, napravimo legalnu cev... U mom okruzenju je primer da je legalno registrovani, vrlo redak komad (mp41) oduzet i pretopljen.
Da li je zaista to tako?
Ima li resenja?

Pre oko godinu dana, na obali Velike Morave, nasao sam stari od korozije unisten pistolj, meni tada nepoznatog porekla... raspitujuci se kako da legalno zadrzim nadjeni komad, dosao sam do porazavajucih informacija ... Postoji li jedan jasno definisan stav ili je sve prepusteno proizvoljnim tumacenjima zakona od stanice do stanice milicije?

http://img695.imageshack.us/i/01102008047.jpg/

Da ne bude zabune, komad sam uspeo uredno da registrujem i bio je prvi u mojoj zbirci oruzja.
Zna li neko kako je moguce legalizovati "mp38 ili mp40"?
Zakon kaze "automatsko ne moze biti kolekcionarsko"
Nad nama koji to volimo i sakupljamo je brdo problema... Nekako dodjemo do glasine da u "tom i tom" selu "taj i taj" poseduje komad (oruzja) koji njegov deda krije jos od 41-45, dovijamo se na sve moguce i nemoguce nacine da nagovorimo "tog i tog" da nam komad pokaze, pa onda dane utrosimo (zivce ne pominjem) da ga nagovorimo da se tog komada odrekne, placamo lepe sume i onda kada je komad u nasim rukama (ako Bog da da bude), zakon nam ne dozvoljava da od nelegalne, napravimo legalnu cev... U mom okruzenju je primer da je legalno registrovani, vrlo redak komad (mp41) oduzet i pretopljen.
Da li je zaista to tako?
Ima li resenja?
Da li je prvi primerak u tvojoj kolekciji na slici koju si prilacio?
Ne pises da li sada znas o cemu je rec?
A sto se tice tvoje price o nabavci starog oruzja i legalizaciji ona je kod 99% skupljaca ista ili slicna. Onih 1% su ljudi kojima se iz raznoraznih razloga tolerise imanje automatskog oruzja, iako za tako nesto nema zakonskog pokrica.
A sto se tice legalizacije nabavljenih primeraka nemoj ni pokusavati da shvatis zakonodavca i policajca. Neznam kojih si godina, ja sam davno prebacio 60 i vise od 40 godina "ratujem" sa pandurima i zakonodavcima oko tog pitanja. Do sad sam sakupio 3 zbirke. Bez prve sam ostao kada sam bio mlad i nisam bas previse vodio racuna o tome sta i od koga nabavljam. Kad je doslo dousiju panduraciji, zbirka je otisla.
Drugu sam skupljao duze i pazljivije, povezao se sa nacelnikom miliciske stanice, i "znacajnim" ljudima u opstini, pa mi je zbirka tolerisana. Naravno, podrazumeva se da za vise od polovine nisam imao nikakvo pokrice, a nisam ni prijavljivao. Bez te zbirke sam ostao u ratovima 90-ih.
Sada imam trecu, i za svaki primerak oruzja imam potvrdu da je prijavljeno i da pilicija zna za njega. Naravno to neznaci da je automatsko oruzje legalizovano, samo znaju da je u mom posedu i tolerisu, znaju da je kod mene i prave se ludi. Tu privilegiju sanm "zaradio" u ratovima 90.
Pokusavao sam i mnogim znacajnim ljudima, pa i tada aktuelnom ministru unutrasnjih poslova da objasnim da je bolje da se ljudima izdaju dozvole da kao kolekcionari poseduju sva moguca oruzja koja su proizvedena do zavrsetka Drugog Svetskog Rata. Na taj nacin nelegalno oruzje se prevodi u legalno i svi su zadovoljni. Ali nema pomoci. Policajci se u principu slazu samnom, ali, uvek ima ali, duzni su da se pridrzavaju zakona. A kako provuci u zakonsku proceduru novi zakon o oruzju koji bi eksplicitno tretirao i tu temu?
Predlog novog zakona o oruzju to na neki nacin dotice i spominje ali nije eksplicitan, i dosta toga je ostavljeno na volju policiskim sluzbenicima. Na predlog tog zakona su svi upitani dali saglasnost, ukljucujuci i tada aktuelnog ministra unutrazsnjih poslova gosp; Jocica, ali, kao sto znas gospodin je imao nesrecu i vise nije ministar. A i on je bio veliki i ljubitelj i poznavalac oruzja i da se nije desila ta nesreca, sigurno bi pomogao nama kolekcionarima da lakse legalizujemo nabavljene komade.
Nadam se da ti nisam skroz "ubio" volju da se bavis skupljanjem starog oruzja
Da na kraju dodam, resenja za tu situaciju sigurno ima. Formirana je NASA-Nacionalna asociacija za Oruzje Srbije. Treba da se sto vise nas uclanimo u nju, i kada bude dovoljn broj ljudi koji ce predstavljati odredjenu politicku snagu jel ce biti odredjeni procenat glasacko tela zakonodavac ce hteo ili ne morati da uzme u razmatranje i nase predloge.
Za primer treba da nam posluzi Americka asociacija vlasnika i ljubitelja oruzja. Ona predstavlja toliku politicku snagu da se ni jedan americki predsednik ne odlucuje olako da ih ignorise i i on i Kongres jako uvazavaju njihovo misljenje kada odlucuju da donesu neki novi zakon o oruzju.
Slicna je situacija i u Nemackoj, da sad ne detaljisem previse, na kraju ce post biti ko kraci roman.

Poslednja izmena:
Zato sto nisam zeleo da moj post lici na "kraci roman" nisam napisao nesto vise o kolekciji koju posedujem ( imam par desetina komada kratkog, dugog vatrenog, hladnog ... ) ... Neki kazu "internet je cudo" pa sam tako relativno lako dosao do podataka o kom i kakvom se pistolju radi. Misljenja sam da na ovim prostorima ne postoji adekvatno mesto na kome se raspravlja o kolekcionarskom oruzju, vojnoj opremi u kolekcijama , restauracijama, razmenjivanju iskustava i sl. Sto se tice NAOS a ideja mi se vrlo svidja i napravio sam vec neke korake u tom smeru... Bilo bi fino da postoji mesto gde mozemo pokazati slike svojih komada ili kolekcija ... moja "pasija" su karabini... odusevljava me model 1924 u svim mogucim varijantama ( model 1924 Herstal Belgijski..., model 1924 A,... model 1924 b,... model 1924 ATZ,... model 1924 VTZ...)

http://img81.imageshack.us/i/m24ceska.jpg/

p.s. Na slici je model 1924 A (iz moje kolekcije) inace proizveden u Ceskoj kao experimentalni model, kupljen za potrebe vojske Kraljevine Jugoslavije

A da... Naravno da sam i ja "morao" da se "povezem" sa izvesnim ljudima iz policije... i meni su "ovlascenja" daleko iznad prosecnog gradjanina, naravno da je u takvim slucajevima toleracija vrlo velika i rastegljiva ...

Poslednja izmena:
menjam za drugi sat ili prodajem cortebrt pozlaceni 18kt iz 60-tih godina nagrada za preciznost (mehanizam je i rolex ugradjivao u svoje satove firma iz 1790 god.)i darvil calibar 7018 60-tih godina satovi su u perfektnom stanju ponude ovde ili na pp

Zato sto nisam zeleo da moj post lici na "kraci roman" nisam napisao nesto vise o kolekciji koju posedujem ( imam par desetina komada kratkog, dugog vatrenog, hladnog ... ) ... Neki kazu "internet je cudo" pa sam tako relativno lako dosao do podataka o kom i kakvom se pistolju radi. Misljenja sam da na ovim prostorima ne postoji adekvatno mesto na kome se raspravlja o kolekcionarskom oruzju, vojnoj opremi u kolekcijama , restauracijama, razmenjivanju iskustava i sl. Sto se tice NAOS a ideja mi se vrlo svidja i napravio sam vec neke korake u tom smeru... Bilo bi fino da postoji mesto gde mozemo pokazati slike svojih komada ili kolekcija ... moja "pasija" su karabini... odusevljava me model 1924 u svim mogucim varijantama ( model 1924 Herstal Belgijski..., model 1924 A,... model 1924 b,... model 1924 ATZ,... model 1924 VTZ...)

http://img81.imageshack.us/i/m24ceska.jpg/

p.s. Na slici je model 1924 A (iz moje kolekcije) inace proizveden u Ceskoj kao experimentalni model, kupljen za potrebe vojske Kraljevine Jugoslavije

A da... Naravno da sam i ja "morao" da se "povezem" sa izvesnim ljudima iz policije... i meni su "ovlascenja" daleko iznad prosecnog gradjanina, naravno da je u takvim slucajevima toleracija vrlo velika i rastegljiva ...
Dobronameran savet, nemoj me pogresno shvatiti.
Onaj pistolj koji si prvi nasao, moze imati samo za tebe neku vrednos. Prijavljivanje tako neceg, namerno nisam napisao oruzje, apsolutno nije potrebno. ono, po klasifikaciji zapadnih skupljaca spada u kategoriju "relikt" ostatak. I ovaj karabin je u dosta losem stanju.
Pokusaj da dodjes do boljih primeraka. U magacinima ex Jugoslavije je bilo karabina M24 svih mogucih modela. Na teritoriji Hrvatske i Bosne, kada su ti magacini "pukli" nikom nije bilo zanimljivo to oruzje i sada ga u RS-u mozes naci u odlicnom stanju.
I ponavljam, nemoj me pogresno shvatiti, nije mi namera da ti kudim kolekciju, samo dobronameran savet.

Nisam ni shvatio tvoju poruku kao "kudjenje" vec kao savet... U pravu si da "tamo" ima svega i svacega i to je istina, ali ... i sam znas kolekcionarsku razliku izmedju komada koji je cuvan na tavanu od 41-45 i komada koji je prezigosan, prepakovan, prebruniran i ko zna sta jos pre... i tako spakovan u magacin ratne rezerve ... ja nisam rekao da nemam "top komada" ali tvrdim da nemam komada iz RR a ... pistolj sam prijavio iako je trulez jer u to vreme nisam poznavao ljude koje sad poznajem a i ti dobro znas da u zakonu o oruzju pise da "sve nadjeno bez obzira da li je oruzje ili deo oruzja mora biti predato MUPu u roku od 24 h" e dok zec dokaze da nije bik, odose j-ja ... e da, nisam rekao, imam cetrdeset i neku godinu i nisam "balavander" ...

Back