ОФТАЛМОЛОГИЈА

skidanje diotrije....prvo pitanje,koju dioptriju nosite?to je dobra stvar za nekoga ko ima bas veliku diopt.mada uglavnom zaostane neka mala sferna diopt.ili mali cilindar.obavezno napisite i koliko godina imate.jer od 40te se pojavljuje diopt.za citanje tako da u svakom slucaju naocare nemozete izbeci....normalna fizioloska potreba.sto se tice laserske operacije kod nas,najbolji su:klinika milos,micro focus,zenith....u beogradu i klinika dr.DZinica u novom sadu.
pozz

Диоптрија ми је -3, 75 на десном и -3, 5 на левом оку. Чула сам да треба диоптрија да "мирује" годину дана да би захват био успешан. Препоручили су ми Еликсир, клинику која сарађује са руским офтамолозима. Видећемо...

Хоћете да кажете да се ласером не може потпуно кориговати диоптрија?

moze...ali ako npr nosite diopt.-8,00 cyl -2,00 uradite lasersko skidanje diopt. vama ce biti -0.75/-0.5 sto je za vas ogromna razlika i mozete da funkcionisete i bez naocara.mada nije jos 100% utvrdjeno sta se desava posle 10ak godina!dobra je stvar za velike dioptrije ali naravno...predhodno je potrebna detaljna konsultacija sa oftalmologom.

moze...ali ako npr nosite diopt.-8,00 cyl -2,00 uradite lasersko skidanje diopt. vama ce biti -0.75/-0.5 sto je za vas ogromna razlika i mozete da funkcionisete i bez naocara.mada nije jos 100% utvrdjeno sta se desava posle 10ak godina!dobra je stvar za velike dioptrije ali naravno...predhodno je potrebna detaljna konsultacija sa oftalmologom.
Хвала Вам на информацији.
И ради се заиста о великој диоптрији, -5, али не мојој.
Распитивали смо се за ВМА. Али сад се не сећам зашто смо тамо били упућени, да ли због тога што најдуже имају опрему (самим тим и највеће искуство) или због цене...не сећам се.:)

Иначе, и мене занимају евентуалне последице?

1 SUSIE: mene ako pitas,za tu diopt licno nikad ne bih isao na korekciju.jednostavno izdvoj 8.000 din za tanjenu plastiku,essilorovu koja kad se lepo ugradi izgleda kao 0,75 i uzivaj u lepom pogledu:)

2 SOFIJA: najverovatnije iz razloga sto su prvi poceli da rade,sto ne znaci da lose rade mada ne znam nikog licno ko je na vma radio korekciju.Upuceniji sam u privatne klinike jer i sam saljem zainteresovane stranke kod njih.licno i za -5 ja mojima ne bih preporucio jer u nasoj bransi to se ne smatra za ogromnu diopt.
sto se tice ne uspele operacije...bolje i ne razmisljati o tome!operacije su uglavnom uspesne,iskreno neznam procentualno koliko.

3 ANDREAVK: u pravu ste,znam da je skoro kupio najsavremeniji laser i da odlicno radi korekcije,mada pored njega vec sam nabrojao ona najbolje.

Чула сам да треба диоптрија да "мирује" годину дана да би захват био успешан.

Постоје много више критеријума да би захват био успешан, али тестови за њихово утврђивање се не спроводе, да би доктори намамили што више пацијената. Често се код оперисаних јавља кокошије слепило, сенке које се стално појављују у видном пољу и јако сметају, доживотно укапавање капи у очи, због постоперативне сувоће ока итд. Код неких вид нагло ослаби не само ноћу него и кад се наоблачи, то је јако често. Поента је у томе да је лаж да су те операције сигурне и лагодне како их они представљају. Понекад вид почиње да пропада месецима након операције

Један американац је написао своје искуство на неком форуму-имао је диоптрију -1.5 на оба ока, али му ђаво није дао мира, па је платио операцију, да нема ни толико. Софтвер који управља ласером се забаговао за време операције и тешко му оштетио рожњачу. Вид му је био упропаштен, па је морао да плати трансплантацију рожњаче 40 000 долара, после чега је прешао на мање плаћено радно место јер му је вид био трајно оштећен. И то може да буде исход операције

Постоје много више критеријума да би захват био успешан, али тестови за њихово утврђивање се не спроводе, да би доктори намамили што више пацијената. Често се код оперисаних јавља кокошије слепило, сенке које се стално појављују у видном пољу и јако сметају, доживотно укапавање капи у очи, због постоперативне сувоће ока итд. Код неких вид нагло ослаби не само ноћу него и кад се наоблачи, то је јако често. Поента је у томе да је лаж да су те операције сигурне и лагодне како их они представљају. Понекад вид почиње да пропада месецима након операције

Један американац је написао своје искуство на неком форуму-имао је диоптрију -1.5 на оба ока, али му ђаво није дао мира, па је платио операцију, да нема ни толико. Софтвер који управља ласером се забаговао за време операције и тешко му оштетио рожњачу. Вид му је био упропаштен, па је морао да плати трансплантацију рожњаче 40 000 долара, после чега је прешао на мање плаћено радно место јер му је вид био трајно оштећен. И то може да буде исход операције

z:cry:Хвала

Zdravo,

Bio sam na pregledu i konstatovan mi je astigmatizam. Nosim sledeća sočiva.
O.D. -1.25 Sph. -0.50 Cyl. Ax. 180 stepeni
O.S. -0.50 Sph. -0.50 Cyl. Ax. 160 stepeni
P.D. 63/61 st.

Te me interesuje do kojeg stepena astigmatizma se mogu naći meka sočiva, tj. da li ja mogu nosti meka, pošto se baš i ne razumem u ove vrednosti :zstidljivko:

ta10tz.gif

Evo i ja da se pridružim ovoj za mene zanimljivoj temi. Zapravo i ja sam još pre nekoliko godina primetila da mi na desnom oku, kad pogledam na levo, na desno, gore ili dole i kad vratim pogled pravo pojavljuje kao neki dim i brzo nestane. Naročito mi je smetalo pri jakoj svetlosti. Kratkovida sam na desnom oku -5 a na levom -1. što je velika razlika. Više mi smeta kad su mi oči zamorene od čitanja i rada. Primetila sam i kad zatvorim levo oko na desnom mi je ivica, npr. televizora, od pola zakošena na gore. Bila sam kod oftalmologa i rekao da je došlo do blagog odvajanja mrežnjače. Od tada pijem OLIGOGAL ACE sa selenom i, hvala bogu bolje mi je. :kafa:

Poz prijatelji!

Kupio sam pre nekoliko dana suncane naocare sa dioptrijskim(zatamljenim na 75%,siva)staklima u koja su stavljena ,i ako nisam rekao,antireflex zastita.
Levo -4,5 desno -7.

Problem je u tome sto je sve ok,medjutim,kada su stakla izlozena svetloscu
promene boju u neku ljubicasto-crvenu boju.Iskreno to me malo iritira sto bas u crvenu
da promene,tacnije ljubicastu boju.Generalno sa strane izvedbe je sve ok.
Kad nisam izlozen svetloscu stakla su siva kako sam i trazio.

E sad kad se zalim da nisam trazio antireflex za koji sam i rekao da necu,a stavljen je
sta da radim?Vec sam poslao mail inspektoratu rada,ali nisam dobio odgovor.

Imate li neki predlog???

Da li si u optici u kojoj si izradjivao naocare trazio da ti urade druge ? I, da li imas napismeno, da, kada si narucio, si naglasio da ne zelis antirefleks ? Znam da je to sada standardna oprema, ali oni moraju da ispostuju tvoju zelju kad vec dajes stotinak evra po staklu (ako se ne varam).
Znam problematiku jer je moj muz takodje MINUS, a to je medju opticarima poznat izraz za vas sa takvom dioptrijom koji uglavnom imate prevelike zahteve (mada ja to podrzavam). I kada dodje do toga da sa uradjenim naocarima nesto nije u redu, najcesce naprave druge ( bar je tako bilo u slucaju mm) jer im je to lakse nego da se proteruju.
Vidim da si i ti minus cim si vec krenuo sa mailovima insektorima.
Sustina je da ako si ti narucio bez refleksa, oni tako narucili, sto pise u njihovoj porudzbenici, onda proizvodjac napravi novi par stakala za dzabe a ovaj par ti ostane. A ako oni nisu to narucili tako, mozes samo optiku da ganjas. To je neko nase iskustvo.
A to zatamnjenje u njegovom slucaju ide na neku braon ljubicastu boju i , valjda se naviknes vremenom, vidim da se vise ne zali posto mu je taj antireleks potreban zbog voznje.
Samo budi uporan, a pre svega bezobrazan, znaju oni dobro sta ce sa minusom i da on nece odustati. To sam sigurna jer imam druga koji je bio opticar u nasoj zemlji, sada radi u Italiji a kaze da je sa vama svugde ista prica, bolje vas je ne ljutiti.

Uh napokon kupio sociva..sav srecan sto sam ih lako stavio u ordinaciji kod doktorke..pomislio sam nikakav problem. Sutra dan sam se mucio sat vremena da ih stavim i ne ide.. znaci popizdeo sam..sve radim ok..otvorim oci..i stavim socivo na oko ali nece da se "zalepi" za oko..i kako ja nastavljam da guram..socivo kao da se odbija i na kraju zalepi za prst. Opet isperem sociva..pokasam da stavim i ne ide...na kraju sam morao caleta da zamolim da mi stavi i to onako kao kada nanosite malter na zid...tako je i on socivo.

Veoma mi je cudno zasto se toliko TESKO lepe za oko a i nakon toliko mucenja mislim da cu da inficiram oko..Inace tecnost koju koristim je Solo Care Aqua.

Pa ako neko ima neki savet...:(

Back