Odoh u baštu..

Plant

Ističe se
Poruka
2.370
Gde ste? Svi po baštama ?
Danas zalivam đubrivima, pokrivam tresetom i kompostom, . i malčiram kiselim ovu našu crnicu.. i sadim malo ruže,.. malo dan.i.noć.. malo orezujem drvca i muškatle...
I tako. A vi ?

odo'....

Jasna

Legenda
Moderator
Poruka
73.728
Na mojoj pijaci za sada ima samo zelja, mladih kopriva, blitve prošlogodišnje i celera.
Beli luk je nikao i grašak.

Jagorčevina juče slikana u bagremovoj šumi.

20230316_150122.jpg

Plant

Ističe se
Poruka
2.370
Krenuo sam sa ozbiljnijim prolećnim radovima,.. Uhvatila leđa, pa sam jutros dopunio elan iz čašice,.. zbog leđa,.. :) .
Uvek se setim svog đeda,.. on je išao u nadnicu,.. i bio je visok,.. kaže" Bole leđa, džaba ti forinte" - tada se ovde zarađivalo u forintama...
Uradio sam danas pola od planiranog,.. samo ne znam jel zbog leđa,. ili zbog dopinga :mrgreen: .. inače je to dozvoljeni voćni doping,.. ide fino uz jutarnju kaficu,.. a i uz drugu,.. .. :rumenko: zbog cirkulacije,..:lol: Trebam da dosejem travu, pre neke kiše,.. da posadim 10-ak ruža i tri dijantusa,.. ono morsko cveće,.. Lagisternia indika (tako neš') ,.. dve vinove loze, jedan kivi,... too sutra,.. a rakijicu ću samo jednu,...
Sutra smo u BG. u hram Sv. Save,
Nedeljom se ide u crkvu,.. prepodne,... :lol: ali mi ćemo prvo na selo, pa posle ručka u crkvu.

Auu, pa to ne bude sutra, nego danas,... :D

Jasna

Legenda
Moderator
Poruka
73.728
Razmišljam da zasadim krompir u džakove.
1.400 din semenski krompir..
Za 3.000 mogu da kupim tri džaka krompira i meni je dosta za celu zimu. Ovako samo slepo kuče hranim.

moonja..

Buduća legenda
Poruka
32.073
Da, dosta. I nama do sredine januara i krompir i paradajz.

Gde nabavljaš džakove?

Sačekaću još 10ak dana za krompir, hladne su ovde, u kontinentalnom delu, što bi rekla Kornelija, noći. : ) Lukac ide crveni i arpadžik sad.

moonja..

Buduća legenda
Poruka
32.073
Imam neke džakove od peleta i kukuruza. Ovde već sade krompir po njivama. Nije rano. Ne nikne on baš odmah.

Seme uzimam u polj. apoteci. A volela bih da nabavim neku staru sortu.
I ja, al uvek ono kao nemamo vremena. Srećom sam uzeo neki čačanski, seme za krompir u polju apoteci.
Voleo bih da probam sa batatom

Imaš iskustva?

Ili barem da nabavim ljubičasti krompir.

Kažu i ovde nije rano.

Brzo mi nikne, al zavisi i od semena. Prošle godine ne baš, al godinu pre toga šampionski prinos lol

Jasna

Legenda
Moderator
Poruka
73.728
Nije kod mene zemlja dobra za batat. Baš se mučio prošle godine i nije uspeo. Možda kada bih i njega sadila u džakove ili povišene leje...

Rasad batata nam je uspeo. Prvo proklija na krtoli, pa u vodu sa vrbinim sokom, pa u čašice. I super je bio. Al mu se zemlja i suša nisu svidele.
Sad je kasno da napraviš rasad, ali sigurno ima negde da se kupi.

moonja..

Buduća legenda
Poruka
32.073
Nije kod mene zemlja dobra za batat. Baš se mučio prošle godine i nije uspeo. Možda kada bih i njega sadila u džakove ili povišene leje...

Rasad batata nam je uspeo. Prvo proklija na krtoli, pa u vodu sa vrbinim sokom, pa u čašice. I super je bio. Al mu se zemlja i suša nisu svidele.
Sad je kasno da napraviš rasad, ali sigurno ima negde da se kupi.
Hvala.

E, da dodam novitet, od začinskih, uzeli smo kim, jer cveta, al je dvogodišnja biljka. Proba : )
Ima tu još sigurno neka ženina Inovacija i experiment.

moonja..

Buduća legenda
Poruka
32.073
Ove godine celer neću sejati. Imam ga od prošle godine, pa ću seme
sačekati za sledeću. Malo se sneveselio od ovih mrazeva, al preživeo
je.
Kako da probam da uzgojim lol celer korenaš?
Okej, rasad, okej, sve po redu do bašte, trebalo bi da čekam do sledeće godine i tek tada da ga uberem?

Sutra ću da sejem cveklu, potopio sam juče u vodi semenke.

Jasna

Legenda
Moderator
Poruka
73.728
Ja imam lišćar. Za korenaš nemam ideju kakva zemlja treba da bude i koliko da se zaliva da bi bio kao onaj sa pijace.
Da, celer je dvogodišnja biljka pa možeš da ga kombinuješ u leji sa nečim što ćeš ove godine počupati i napraviti mu više mesta.

Korenaš kad sam rasađivala, rekli su mi da se kida dno korena da ne bi vretenast koren bio.
Rano je sada za celer. On se za mesec dana rasađuje.

A muka je i rasad napraviti. Dugo mu treba da nikne pa ga sve travke prešisaju.

Jasna

Legenda
Moderator
Poruka
73.728
Eo je kiša, kod mene čak bilo i malo grada... al valjda do sutra stane, da ubacim cveklu .
@Jasna...jesi li videla možda one obične crne folije negde. Ne one debele, MSM ko kesa za đubre su... : )
Joj što ja negde idem, pa nešto da vidim..

Ne znam koje su polj. apoteke najbolje snabdevene.. a sad svašta i preko interneta može da se naruči..