Oдложено гласање о резолуцији о Сребреници 2. маја

Ko jos UN i njene rezolucije shvata ozbiljno?
I da donesu tu rezoluciju, pa sta. Dan dva i zaboravice se.
Skretanje paznje kod nas je u pitanju.
Pogledajte stanje na Kosovu 2012 i sada. Srbi sada nemaju ama bas nikakva prava i uskoro ih uopste nece biti.
Odradio poso.

da sad kad MI SRBI pobedimo onda ko ebe OUN!
ma nije valjda?!?!

Ko jos UN i njene rezolucije shvata ozbiljno?
I da donesu tu rezoluciju, pa sta. Dan dva i zaboravice se.
Skretanje paznje kod nas je u pitanju.
Pogledajte stanje na Kosovu 2012 i sada. Srbi sada nemaju ama bas nikakva prava i uskoro ih uopste nece biti.
Odradio poso.
"Ovaj odradio poso, onaj odradio poso...":roll:

Slobodan potpisao kapitulaciju, za vreme DOS-a i Kostunice narod proteran sa juga Kosova, sada ovaj odradio posao da nemaju prava, pa ko nije onda "odradio posao"?

Nije, nego su ovi nezgodni a jaci trenutno su na njihovoj strani i ti ako neces da budes bombardovan, ako zelis mir koliko toliko, prinudjen si da razgovaras sa najgorima, teroristima koji traze svoje kao mafija, imaju lobije i podmicuju, ne prezaju ni od cega.

Ali, nece uvek biti tako.

"Ovaj odradio poso, onaj odradio poso...":roll:

Slobodan potpisao kapitulaciju, za vreme DOS-a i Kostunice narod proteran sa juga Kosova, sada ovaj odradio posao da nemaju prava, pa ko nije onda "odradio posao"?
I u njihovo vreme proglašena nezavisnost "Kosova" i postavljeni administrativni prelazi.
A onda ti dođe neka budaletina i kaže "ali imali smo Gazivode" i nismo priznavali njihove tablice.
Kao da je uopšte bitno da li će šipci da prelepljuju tablice ili neće, za ceo Zapad oni su država,
samo idioti ne mogu da shvate da bi se sve to isto desilo, taman da je na čelu Srbije Bog Otac.
Da zapadni licemeri mogu u istoj rečenici da kukaju za teritorijalnim integritetom Ukrajine i u isto
vreme da slave "neviđenu demokratiju" u "državi Kosovo" je ogoljeno licemerstvo.

A o temi, za sve ove NATOghuzoljupce:
Pogledajte koliko je Engleska platila Ruandi, da bi mogla sve ilegalne migrante da deportuje
u Ruandu, bez obzira odakle dolaze.
E sad, čika Sunak je verovatno objasnio slepcima iz Ruande šta će da im se desi ako ne
podnesu zahtev zajedno sa Nemačkom.

Nema veze što je u Ruandi izvršen genocid nad milion Tutsija, nije bitno što je Nemačka izvršila
genocid u Namibiji, da ne pričamo o Prvom i Drugom svetskom ratu i Jevrejima.
Podržava ih Turska, koja je izvršila genocid nad 1.500.000 Jermena.

I sad neki pametnjaković dođe ovde da mi drobi o tome kako je Vučić izgubio nešto,
prodao nešto, potpisao nešto?

Niko iz Srbije, čak ni žuta banda, nije ništa prodao ili izdao, sve je to oteto na silu, uz
kršenje svih međunarodnih normi i međunarodnog prava.
Kome to nije jasno i još uvek drobi o nekoj izdaji, je jednostavno retardiran.

I u njihovo vreme proglašena nezavisnost "Kosova" i postavljeni administrativni prelazi.
A onda ti dođe neka budaletina i kaže "ali imali smo Gazivode" i nismo priznavali njihove tablice.
Kao da je uopšte bitno da li će šipci da prelepljuju tablice ili neće, za ceo Zapad oni su država,
samo idioti ne mogu da shvate da bi se sve to isto desilo, taman da je na čelu Srbije Bog Otac.
Da zapadni licemeri mogu u istoj rečenici da kukaju za teritorijalnim integritetom Ukrajine i u isto
vreme da slave "neviđenu demokratiju" u "državi Kosovo" je ogoljeno licemerstvo.

A o temi, za sve ove NATOghuzoljupce:
Pogledajte koliko je Engleska platila Ruandi, da bi mogla sve ilegalne migrante da deportuje
u Ruandu, bez obzira odakle dolaze.
E sad, čika Sunak je verovatno objasnio slepcima iz Ruande šta će da im se desi ako ne
podnesu zahtev zajedno sa Nemačkom.

Nema veze što je u Ruandi izvršen genocid nad milion Tutsija, nije bitno što je Nemačka izvršila
genocid u Namibiji, da ne pričamo o Prvom i Drugom svetskom ratu i Jevrejima.
Podržava ih Turska, koja je izvršila genocid nad 1.500.000 Jermena.

I sad neki pametnjaković dođe ovde da mi drobi o tome kako je Vučić izgubio nešto,
prodao nešto, potpisao nešto?

Niko iz Srbije, čak ni žuta banda, nije ništa prodao ili izdao, sve je to oteto na silu, uz
kršenje svih međunarodnih normi i međunarodnog prava.
Kome to nije jasno i još uvek drobi o nekoj izdaji, je jednostavno retardiran.
Od reci do reci tacno, jedino bih te zamolila da drugi put izraz "slepci" stavis pod znake navoda, nije korektno prema zaista slepim ljudima, a ovde su u pitanju dusevni i umni slepci.

Moze, sve moze, sta znalac zna da odradi , to 1000 gluperdi ne zna ni da zamisli...
Ti ako tako mislis da nastavis da pises, sve u nekim neduhovitim i nejasnim "dosetkama", bolje me zaobidji.

Naravno da Kosovo bez rata (necijeg rata, ne mora naseg niti da mi pocnemo) ne moze da se vrati, kada kako i koliko ce vremena proci do toga druga je stvar.

Neki ljudi toliko mrze našeg Predsednika da otvoreno priželjkuju propast države i sunovrat nacije samo da bi njemu napakostili.
Ne, oni toliko mrze Vucica kao predsednika, da su im glave oguglale na nesto vaznije od toga i od njega, ali i od nas svih, a to je drzava Srbija, njen duh i tradicija, postojanje i opstanak.

Ne, oni toliko mrze Vucica kao predsednika, da su im glave oguglale na nesto vaznije od toga i od njega, ali i od nas svih, a to je drzava Srbija, njen duh i tradicija, postojanje i opstanak.
Tačno, Državaa je iznad bilo koje političke ličnosti, ja nisam voleo i podržavao Tadića, ali nikada ne bih rušio Srbiju da bi njega srušio sa vlasti. To nije moralno ponašanje.

Tačno, Državaa je iznad bilo koje političke ličnosti, ja nisam voleo i podržavao Tadića, ali nikada ne bih rušio Srbiju da bi njega srušio sa vlasti. To nije moralno ponašanje.
U teskim vremenima, ko god da je na vlasti, ne ometaj ga, ne zbunjuj, cuti ako nemas sta pametnije da predlozis, a ako imas, predlozi.

Ovo ovako deluju mi kao zadrigli neradnici i neke pijanice ispred zadruge koji samo gledaju kako da sapletu nekoga, u svoj svojoj nesvesti.

Od reci do reci tacno, jedino bih te zamolila da drugi put izraz "slepci" stavis pod znake navoda, nije korektno prema zaista slepim ljudima, a ovde su u pitanju dusevni i umni slepci.
Ma slepci u smislu ekonomski jad i beda, naravno da ne želim time ni da ponizim,
ni da uvredim običan narod Ruande.
Jednostavno su se zaigrali, pa preračunali, sad su zavisni od Usranog Kraljevstva
i Nemačke, mogu oni da pričaju o satelitima i ostalim čudima i moodima koliko hoće...

U teskim vremenima, ko god da je na vlasti, ne ometaj ga, ne zbunjuj, cuti ako nemas sta pametnije da predlozis, a ako imas, predlozi.

Ovo ovako deluju mi kao zadrigli neradnici i neke pijanice ispred zadruge koji samo gledaju kako da sapletu nekoga, u svoj svojoj nesvesti.
I u toj svojoj nesvesti sapliću samu Srbiju, neki svesno a neki nesvesno...

Ti ako tako mislis da nastavis da pises, sve u nekim neduhovitim i nejasnim "dosetkama", bolje me zaobidji.

Naravno da Kosovo bez rata (necijeg rata, ne mora naseg niti da mi pocnemo) ne moze da se vrati, kada kako i koliko ce vremena proci do toga druga je stvar.
Moze, sve moze, ali moze i da ne moze ....
Zavisi kako ljudi veruju i koliko su spremni da rade na tome..
Sve moze da se radi i malo prljavo i malo lobiranjem i malo pritiskom i malo diplomatijom i malo ucenom...ljudi su to ....
Pa kad je moglo da se navuku na akciju Banjska koja ne znam kome je pala na pamet, takve stvari ne znam da predvidim, meni su nejasne...pazi da hocu da pravim fuseraj opet ne bi mogao da ga tako napravim a da znam na cijoj sam strani...

Kosovo je ekonomski slabo , sto znaci mozes da ga ebes kako hoces preko ekonomskih manipulacija...
Dodas pritisak, ubacis malo sluzbe, svasta tu moze da se odradi da cela kosovska elita popuca...
Jedino sto vise natezes kosovo , to ce vise da beze ka CG....ali to te zabole....

Kosovo je ekonomski slabo , sto znaci mozes da ga ebes kako hoces preko ekonomskih manipulacija...
Dodas pritisak, ubacis malo sluzbe, svasta tu moze da se odradi da cela kosovska elita popuca...
Kako mali Perica to lepo zamišlja, zažmuri i ne vidi amere, nemce i engleze...
Pa šta misliš od čega živi država "Kosovo"?
Od industrije svakako nije, ajd pogađaj od čega?

Kako mali Perica to lepo zamišlja, zažmuri i ne vidi amere, nemce i engleze...
Pa šta misliš od čega živi država "Kosovo"?
Od industrije svakako nije, ajd pogađaj od čega?
Pa ja vidim velike perice kako se zaebavaju i trkaju ko ce bolje da izd....amerima....
Sve se moze, samo se ovde radi kome se sta vise isplati..

Како лупа, све кочнице су му отказале! Одгађање седнице је 1) због немогућности представнице Немачке да присуствује седници која је била заказана за 2. мај, а Немачка је уз Руанду предлагач Резолуције, 2) текст исте ће још да се "дотера".
Иначе добро је да изгласавање Резолуције буде што ближе 2. јуну када су локални избори у Србији, јер ће због Чипуљчаниновог пораза гледе Резолуције многи национал-шовинисти из беса да гласају за опозицију.

1714147452047.png

ŠTA BI DODIK OTCJEPLJIVAO: RS za godinu dana izgubila više manjih općina, stanovništvo se masovno iseljava

Na kraju prošle godine RS je imala oko milion i sedam hiljada stanovnika.

jezero_slika_1.jpg

Prije 8h

Već više od 20 godina Republika Srpska ima negativan prirodni priraštaj, a takav trend nastavljen je i u prošloj godini, kada je RS "izgubila" nekoliko manjih opština poput Krupe na Uni, Jezera, Istočnog Starog grada i Istočnog Mostara zajedno, jer je broj umrlih lani bio veći za 4.199 u odnosu na broj rođenih.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, tokom 2023. godine u RS-u je rođeno 9.309 beba, dok je broj umrlih mnogo veći, odnosno 13.508. Tako je u odnosu na 2022. godinu, lani situacija bila malo bolja. Naime, u 2022. godini je u matičnu knjigu rođenih upisano 9.118 beba, a u matičnu knjigu umrlih 16.263 osobe.

Uzimajući u obzir podatke iz popisa iz 2013. godine, manje od 4.199 stanovnika imaju opštine: Donji Žabar, Han Pijesak, Ljubinje, Novo Goražde, Oštra Luka, Berkovići, Trnovo (RS), Kalinovik, Krupa na Uni, Jezero, Istočni Stari grad, Petrovac, Kupres (RS), Istočni Mostar i Istočni Drvar.

"Od 2002. godine prirodni priraštaj Republike Srpske je negativan. Kontinuitet pada prirodnog priraštaja ukazuje na sve veći broj umrlih, a manji broj živorođenih. Stopa prirodnog priraštaja u 2023. godini iznosila je -3,7 promila", naveli su iz Zavoda za statistiku RS-a dodajući da je ipak u 2023. godini zabilježena najviša stopa ukupnog fertiliteta.

Stevo Pašalić, demograf, ističe da veći problem predstavlja odseljavanje stanovništva nego negativan prirodni priraštaj, koji je, kako kaže, u 2023. godini bio povoljniji u odnosu na prethodne. Kako navodi, statistika ne uzima u obzir spoljne migracije, a cijeli region je upravo negativan kada se govori o tom pitanju.

"Za ovih 10 godina nakon popisa zaključno sa 2023. godinom, došao sam do broja od 104.000 odlazaka, to je u prosjeku oko 10.430 odlazaka godišnje. Takođe, imamo i unutrašnje migracije u BiH, gdje je Republika Srpska pozitivna", kaže Pašalić za "Nezavisne novine".

Kako ističe, raduje ga podatak da je u RS-u rođeno više od 9.000 beba, mada je i to malo, te da se mjerama mora povećati broj rođenih bar na 10.000.
Pašalić navodi da je potrebno donijeti mjere koje neće biti populističke niti političke, već stručne i da akcenat treba da bude na kvalitetu, a ne samo na kvantitetu.

"Ne trebaju klasična davanja, ona daju najmanje efekata. Ona svakome dobro dođu, ali ne daju efekte", kaže on za "Nezavisne novine".
Prema njegovim podacima, na kraju prošle godine RS je imala oko milion i sedam hiljada stanovnika.

Vladimir Vasić, sociolog, ističe za "Nezavisne novine" da se u današnje vrijeme porodica samo deklarativno stavlja na prvo mjesto, ali i da pad nataliteta nije samo karakterističan za bh. društvo, već da sa tim probleme vode i druge zemlje.

"Jedan od razloga jeste taj što veliki broj mladih ljudi u najreproduktivnijoj životnoj dobi napušta državu, dakle, odlaze iz BiH i ona floskula da ćemo postati država staraca čini mi se da se obistinila. Dosta ljudi, odnosno i žena i muškaraca, napušta državu, odlaze i samim tim odnose ljudski resurs, odnosno, rađaju život van granica BiH i te generacije koje se tamo rađaju, one, nažalost, ostaju tamo", kaže on.
Takođe, kako ističe, danas je često karijera na prvom mjestu.

"Granica ulaska u brak i kod muškaraca i kod žena se pomjerila. U dubokim tridesetim godinama stupamo u brak i rađamo jedno ili dvoje, maksimalno troje djece, što, već vidimo, utiče na negativni prirodni priraštaj", ističe Vasić za "Nezavisne novine".

Kako navodi, problem su i odluke koje su često samo "kozmetičke", a ne suštinske.

"Dakle, da bi se dugoročno riješio ovaj problem, država treba aktivno da se uključi i da se stvore neki realni socijalni uslovi za sklapanje brakova, za rađenje novog života", smatra on.

Back