Odlomci knjiga koje volimo

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
647. Posmatraj sebe

Pemasiri Thera: Biti u društvu dobrih prijatelja je veoma važno.

David: Teško je naći dobrog prijatelja.

Pemasiri Thera: Ne, nije teško. Jasno razumevanje jeste dobar prijatelj.

David: Ali toliko je mnogo grubih ljudi.

Pemasiri Thera: Nema potrebe mnogo se obazirati šta drugi ljudi kažu ili učine. Navikli smo da stalno gledamo ka spolja, da posmatramo druge. To je loša navika. Zaista nema potrebe da motrimo na druge. "Živi", rekao je Buda, "neprekidno motreći na samoga sebe." Što više sebe posmatramo, biće nam bolje. Samo kroz vežbu meditatvnog razvoja ili bhāvane na jeziku pāli, otkrivamo u čemu smo jaki i u čemu smo slabi. Poznavati temelje tog meditativnog razvoja jeste veoma važno, ali je to tema kojoj se treba zaista posvetiti. Potrebno je otprilike šest meseci da se nauče te osnove.

Pemasiri Thera: Walking theTightrope

Ne voliš me više. Ali, tim gore po tebe! Ja tebe volim. Nije trebalo da se daš. Ne nadaj se da ceš se izvuci. Sve si ucinila da te volim, da sam ti privržen, da ne mogu živeti bez tebe. Poznali smo zajedno zadovoljstva koja se ne daju zamisliti. Ni ti se nisi odricala svoga dela. Nisam te ja na silu uzeo! Htela si. Još pre šest nedelja bila si zadovoljna. Bila si za mene sve. Ja sam bio sve za tebe. Bilo je trenutaka kada više nismo znali da li sam ja ti, ni da li si ti ja, i sad hoceš da te najedanput ne znam više, da budeš za mene tudinka? Tvoji poljupci, tvoj dah na mome vratu, tvoji uzvici, sve to, dakle, nije istina? Sve to ja izmišljam, je li? Pa dobro, ja se nisam izmenio. Ja sam ono što sam i bio! Nemaš ništa da mi prebaciš. Nisam te varao sa drugim ženama. Ne zbog toga da bih to sebi zapisao kao zaslugu. Nisam mogao. Kada je covek tebe spoznao, i najlepše su mu bljutave. Nikada nisam pomislio da te varam. Zašto me ne bi više volela? Odgovori mi, odgovori… Reci da me još voliš. Reci, jer je to istina. Tereza, odmah ceš osetiti da me voliš kao što si me nekad volela… (on polete ka njoj, vatren, raširenih ruku. Ona ga, ociju punih straha odbi sa ledenom grozom.) On razume, zaustavi se i rece:
-Imaš ljubavnika!”- Anatol Frans, Crveni krin

"Dodirnut ćeš nebo, Jonathane, kad dosegneš savršenu brzinu. To ne znači letjeti tisuću kilometara na sat, ni milijun,
niti letjeti brzinom svjetlosti. Jer, svaki je broj ograničenje, a savršenstvo nema granica...
Galebovi koji prezru savršenstvo radi putovanja putuju polako i nikad ne stignu na odredište.
Oni koji se odreknu putovanja radi savršenstva, mogu stići svuda, u tren oka.“

Richard Bach - Galeb Jonathan Livingston

Biće ono što mora, a moja je krivica da sam ono što sam, ako je krivica. Čini mi se da se sve stubokom menja, sve se u meni trese u samom temelju, i svet se ljulja sa mnom, jer je i on bez reda ako je nered u meni, a opet, i ovo što se dešava, i ono što je bilo, iz istog je razloga: što hoću i moram sebe da poštujem. Bez toga ne bih imao snage da živim kao čovek. Smešno je možda, bio sam čovek s onim od juče, i hoću da budem čovek s ovim od danas, drukčijim, možda i suprotnim, ali me to ne buni, jer čovek je promena, a zlo je ako ne poslušamo savest kad se javi.

Derviš i smrt,
Meša Selimović

Traktat o slikarstvu - Leonardo da Vinči

9. O tome kako slikar vlada svim vrstama ljudi i svim stvarima

Slikar je gospodar svih stvari koje čoveku mogu pasti na pamet i zbog toga, ako želi da vidi lepote koje će ga očarati, on ima moć da ih stvori; ako mu se prohte da vidi stvari koje ulivaju strah, ili šaljive i smešne, ili koje stvarno izazivaju sažaljenje, on vlada njima i može da ih stvori. A ako hoće da stvori puste predele, hladovita i sveža mesta za vreme vrućine - on ih naslika, a isto tako; i tople predele za vreme zime. Ako želi doline - isto; ako želi da sa visokih planinskih vrhova otkrije široko polje, ili ako mu se prohte da posle njih vidi horizont mora - on to može; a isto tako ako želi da iz niskih dolina vidi visoka brda, ili sa visokih brda niske doline i peskovite obale. I zaista, ono što postoji u svetu kao suština, stvatnost ili mašta prvo prolazi njegov duh, a zatim kroz ruke, a one su toliko izvrsne da istovremeno jednom jedinom pogledu pružaju skladnu harmoniju kakvu daju stvari.

Umesto ruže na njegovom grobu

Milan Živanović

Na današnji dan pre sedamdeset godina u Mokrinu je rođen neponovljivi Miroslav Antić. Sve što je uradio potpisivao je kao pesnik, a ceo radni vek proveo je u "Dnevniku" i bio njegova "prva violina"

Miroslavu Antiću (Mokrin, 14.3.1932 - Novi Sad, 24.6.1986) ne treba nikakva lakirana biografija, lažna slava, unjkavi govor, prigodan tekst. Kao da je žurio da umre da bi ponovo živeo. Ni kod jednog drugog našeg mrtvog pesnika, grob nije počeo da uzdiže stvaralaštvo, koje je u svim žanrovima i oblastima iz jednog komada i antićevsko, pesničko u svom biću. U samrtnom času, preteći je digao glas nad svom mrtvačkom menažerijom, u kojoj amebe i paramecijumi traže svoj trenutak: "Niko ne sme da mi drži govor!". Vojvodina i ona stara Jugoslavija je zapamtila taj oproštaj, za koji je Antić sam napisao "Besmrtnu pesmu" i naručio Janikine tamburaše i "Pira manđe korkoro" ("Lutam sam po svetu").

Iz Ulice Mihala Babinke broj 1, kome je kao pesniku i kolegi iz iste redakcije i rubrike izborio sokak, Antić se preselio u legendu. Još za života je bio mit, a njegova meteorska figura zaparala je panonsko nebo ostavljajući opus kome je teško sagledati kraj, samo u pisanom obliku. Pesnik koji je bio simbol slobode i nezavisnosti svake vrste, posejao je tragove svoje genijalnosti i u "pobočnim umetnostima": na filmu, u pozorištu, slikarstvu. Da ne govorimo o novinarstvu. Tu skoro objavljena Antićeva bibliografija sadrži 3225 bibliografskih jedinica, 152 izdanja Antićevih knjiga.
U svemu što je takao, uradio svojom rukom, Antić je bio neponovljiv i postao, uistinu, kultna ličnost. Živeo je više života, najmanje osam, a svi detektivski napori da se oni rasvetle ostaju bez ikakvog rezultata. Oni koji su o Antiću "znali sve" iz kafanskih priča i naklapanja, hvalisanja onih koji ga možda nisu ni videli, tek iz njegovih sabranih dela su u prilici da dotaknu jednog autentičnog Miku. Onog koji nije mogao da se sakrije i kada je to žarko želeo. Jedna od tih dragih knjiga ima naslov "Rečnik Vojvodine". U njoj Antić nije čuo zvezde, razumevao ptice, mirisao trave, osećao moć zemlje. Više od knjiga čitao je ljude, savremenike koji su se uzdigli pedalj iznad razora i horizonta u kome se spajaju nebo i zemlja.
Antić je voleo da parafrazira Kandinskog i kaže kako je "sve što umetnik izdahne umetnost" - činio je to sa prevelikom strašću. On je sve to zvao - pesma. I potpisivao kao Pesnik. Krećući se u svim vremenima i prostorima, zahvaljujući novinarstvu i mestu reportera u "Dnevniku", Antić je znao da kaže:
- Sve je stvoreno iz kretanja, a ko se više kreće nego novinar. Zahvaljujući novinarstvu uspeo sam da obiđem ceo svet, sem Australije. Naravno da tamo nisam samo skupljao materijal za reportaže, nego se tu vrlo mnogo zalepilo za mene od drugih kultura.

Pesnik koji je poslednje dane propatio kao Isus na krstu, iznedrio je biser čiji je sjaj teško gledati otvorenih očiju. Antić nije hteo u kalup, u biografiju, i onda kada je promišljeno pravio. Sa zlatnim prahom među prstima otišao je na onaj svet da nam sa nebeskih visina u zvedanom jatu pokatkad namigne. To je ta njegova trajna i tajna veza:

Ljubav je jedini vazduh
koji sam udisao
I osmeh jedini jezik
koji na svetu razumem

Na ovu zemlju sam svratio
da ti namignem malo.
Da za mnom ostane nešto
kao lepršav trag

Miroslav Antić živi svoj drugi život u bljesku kometa, a njegov duh je u svemu što je svojom rukom uradio.

Tom Antiću vredi se vraćati. Uvek!

Dok nema ispunjenja, nema smirenja. Samo je jedno, sakralno očekivanje i ako neko čeka na svoju potvrdu u predsoblju kancelarije, na klupi, nalazi se i u njemu, ako mu od kokaina trne lice, i čeka vađenje zuba, i ako čeka u redu za hleb, i ako čeka na autobus. Mogla bi se uspostaviti hijerarhija ko šta čeka. Većina čeka platu. Ali u tome postoji sakralno nestrpljenje, jer ako je daleka, dalje čeka na sledeću, jer ova nije to. U jednom mestu, razrešavajući vreme, lebdeti između otapanju u okean i lične vekovnosti. Život se proširi, drugo je značenje stvari i zbivanja. Nešto je nadrealno. Otvaranje sveta, i prizor da je iznutra prazno. Izgleda da nam je ceo život iščekivanje, i samo zato delujemo, jer smo nestrpljivi i verujemo da ćemo aktivnošću to brže postići. Čovek je sve delatniji što teže može da podnese očekivanje. Čekati nešto što će nas osloboditi i smiriti i zadovoljiti, na nečiji dolazak i na njegovu reč. U dubini našeg bića je glad, odnosno nedostatak, i to na celoj liniji, u materijalu i u prirodi, glad za životom, glad za suprotnim polom, ali naročito glad za rečju i svetlošću. Odustati od svake delatnosti, i čekati. Šta je to kad je očekivanje zaludno, i više nema šta da se čeka?
Patam Bela Hamvas

Sve je moguce, sve je na dohvat ruke, samo se covjek ne smije predati...

Tesko je dok se ne odlucis, tada sve prepreke izgledaju neprolazne, sve teskoce nesavladive. Ali kada se otkines od sebe neodlucnog, kada pobjedis svoju malodusnost, otvore se pred tobom nesluceni putevi, i svijet vise nije skucen i pun prijetnji. Kako su ljudi nesavrseni. U svemu. Ne mogu da zive sami, postoje samo kao jedna polovina. Drugu traze u zeni, u drugom covjeku, u lazi. Potrebna mi je ta druga polovina, a o njoj nista ne znam. Drugi covjek je zatvorena kutija i nista iz njega nece izaci ako to on ne zeli. Mi mozemo da stojimo pred tajnom danima, nista nam se nece otkriti. Nepotpuni smo, a zatvoreni. Postali smo neprirodni, odvojili smo se od sebe kakvi smo bili nekad, ko zna kakvi, izgubili smo nevinost. Ljudi misle zlo jedan drugom. Trebali bi da se vratimo prirodi i njenoj cistoti. Postajao je neki filozof koji je to predlagao ljudima. Nisu ga poslusali.

Smatrao sam duznoscu i srecom da sebe i druge cuvam od grijeha. I sebe, uzalud je kriti. Grijesne misli su kao vjetar, ko ce ih zaustaviti? U cemu je poboznost, ako nema iskusenja koja se savladavaju? Covjek nije Bog, i njegova snaga je bas u tome da suzbija svoju prirodu, tako sam mislio, a ako nema sta da suzbija, u cemu je onda zasluga? Sada o tome mislim drukcije. ali da ne pominjem ono sto ce doci kad bude potrebno. Bice vremena za sve. Na koljenu mi je hartija koja mirno ceka da primi moj teret, ne skidajuci ga s mene i ne osjecajuci ga sama, preda mnom je duga noc bez sna, i mnoge duge noci, na sve cu stici, sve cu uciniti sto moram, i da se optuzim i da se odbranim, zurba nije potrebna, a vidim da ima stvari o kojima mogu pisati sada, i poslije mozda nikad vise. Kad dodje vrijeme, i zelja da se kazu druge, i one ce doci na red. Osjecam kako stoje nagomilane u magazama moga mozga, i vuku jedna drugu, jer su povezane, nijedna ne zivi sama za sebe, a opet ima nekog reda u toj guzvi, i uvijek jedna, ne znam kako, iskace izmedju drugih i izlazi na svjetlo, da se pokaze, da osine ili utjesi. Ponekad se guraju, nasrcu jedna na drugu, nestrpljive, kao da se boje da ce ostati nerecene. Polako, za sve ima vremena, dao sam ga sam sebi, a sudjenje ima suocenja i svjedocenja, necu ih mimoici, i moci cu na kraju da donesem presudu sam sebi, jer sam samo ja u pitanju, niko drugi, samo ja. Svijet mi je odjednom postao tajna, i ja svijetu, stali smo jedan prema drugome, zacudjeno se gledamo, ne raspoznajemo se, ne razumijemo se vise.

Mesa Selimovic

"Ne možete zamisliti kakva tuga i srdžba obuzimaju dušu kada veliku ideju, koju odavno poštujete kao svetinju, dohvate nevešti ljudi i izvuku je na ulicu pred glupake kakvi su
i sami, i najedanput je nadjete na tržnici stareži, u prljavštini, naopako nameštenu, bez proporcija, bez harmonije - kao igračku kod nerazumnog deteta, i ne možete je više prepoznati... Ne"

Zli Dusi..F.M.Dostojevski

"...Huvensio stupi u sobu , sede na ivicu lepog ,mekanog , sirokog bracnog kreveta i pomilova je po kosi.Onda opet ustade i upita je:

-Lica, ko zapoveda u ovoj kuci ?-
-Ti ,Venco- odgovori mu ona kroz smeh i uvuce se u jastuke.-Ti ! -
-A kada ja nisam kod kuce , onda ti ,Lica ! -

...Ovaj dan kao da je donosio za Luizu sve nova i nova iskustva.Jer dva sata kasnije dosla je do onog novog saznanja ,za nju novog, da se pitanje ,cesto nepotpuno rascisceno , ko u braku ili kuci treba da zapoveda , a ko da slusa , uopste ne raspravlja u postelji u kojoj leze muskarac i zena jedno pored drugog i da se nece nikada raspravljati , sve dok se zakoni prirode ne izmene po nekom visem naredjenju. Jer na tom mestu moze se samo tako postici rezultat koji zadovoljava , ako muskarac naredjuje i ako se zena povinuje tom naredjenju s voljom i ispunjena ocekivanjem. Moze se biti siguran da ako u braku komanduje zena , to dolazi samo s toga sto muškarcu nedostaje sposobnost da u postelji zapoveda tako snaznim glasom , da zeni prosto ne preostaje nista drugo nego da slusa i da prizna da je ona potcinjena i pobedjena..."

Bruno Traven - Ukročavanje tigra

Moja sumnja glasi: Kako se onaj koji voli, mogao odlučiti na to, da ljude učini toliko krivim, da im njegovo ubistvo padne na dušu? Zar nije on, kao onaj koji voli, na svaki način mogao to sprečiti i radije malo popustiti...
Ali on želi svoju smrt. Kada neki čovek želi da umre, to znači da kuša Boga, jer nijedan čovek ne sme da se drzne na takav sporazum sa Bogom. Pa ako se i oslobadjanje krivice onih koji su ga ubili sastoji u tome što ga oni i pored najbolje volje nisu mogli razumeti, odgovornost će mu samo utoliko postati veća što će oni postati krivi zbog ubistva.
Ljudi često misleći na nekog savremenika kažu kako je nerazborito da se upustio u borbu sa silama koje ga mogu ubiti, ali se dive odavno umrlom koji je imao tu hrabrost i istrajnost da ostane pri svom mišljenju.
Zato se vera odnosi samo na ono čovečansko kada se priča o Hristu. Imati veru, ne znači biti kriv i grešnost svoju shvatiti. Već, shvatiti Hrista, njegov život ljudski shvatiti.

Kjerkegor, Dve rasprave

Jutros sam uzela Cehova sa police i podsetila se ove pripovetke, jedna mi je od najdrazih :))

A. P. Čehov - ŠALA
Vedro, zimsko podne... Mraz jak, puca, i Nađenjki, kojaj me drži ispod ruke, hvata se srebrnasto inje po kosi na slepoočnicama, i na maljama iznad gornje usne. Mi stojimo na visokom bregu. Od naših nogu pa do same zemlje pruža se strma ravan, u kojoj se sunce ogleda kao u ogledalu. Kraj nas su male sanke, tapacirane otvorenocrvenom čojom.
- Da se spustimo dole, Nadežda Petrovna? - molim ja. - Samo jedanput! verujte mi, ostaćemo čitav i nepovređeni.
Ali Nađenjka se plaši. Sav prostor od njenih malih kaljača do kraja ledenog brega izgleda joj kao strašna, beskrajno duboka provalija. Čim ja samo ponudim da sedne u sanke, ona umire od straha i prestaje da diše kad gleda dole; ali šta će biti ako reskira da se surva u provaliju? Umreće, poludeće.
- Preklinjem vas! - kažem ja. - Ne treba se plašiti! Znajte, to je malodušnost, kukavičluk!
Nađenjka najzad popušta i ja joj po licu vidim da ona popušta pred opasnošću po život. Ja je smeštam bledu, uzdrhtalu u sanke, obavijam je rukom i mi se zajedno survavamo u bezdan.

Sanke lete, kao strela. Presecani vazduh šiba u lice, hukće, zviždi u ušima, seče bolno, štipa od gneva, hoće da smakne glavu s ramena. Od pritiska vetra nemamo snage da dišemo. Izgleda da nas je sam đavo zagrlio kandžama i uz huku vuče u pakao. Sve oko nas sliva se u jednu dugu prugu koja naglo juri... Gle, gle, još trenut samo i mi ćemo, izgleda, propasti.

- Ja vas volim, Nađa! - kažem ja poluglasno.

Sanke počinju sve lakše i lakše da klize, huka vetra i zvrka saonika nisu više tako strašni, ne zaustavlja se disanje usled straha, i mi smo, najzad, dole. Nađenjka nije ni živa ni mrtva. Ona je bleda, jedva diše... Ja joj pomažem da ustane.
- Ni za šta na svetu dru gi put ne smem - kaže ona gledajući me krupnim očima punim straha. - Ni za šta na svetu! Ja zamalo što nisam umrla!

Malo docnije, ona dolazi k sebi, i već mi upitno pilji u oči: da li sam ja kazao one četiri reči, ili su joj se one samo pričinile u huci vihora? A ja stojim kraj nje, pušim i pažljivo razgledam svoju rukavicu.

Ona me hvata pod ruku, i mi dugo šetamo oko brega. Zagonetka, po svoj prilici, ne da joj mira. Da li su one reči izrečene ili nisu? Da ili ne? Da ili ne? To je pitanje samoljublja, časti, života, sreće, pitanje veoma značajno, najznačajnije na svetu. Nađenjka nestrpljivo, tužno, pronicljivim pogledom zagleda mi se u lice, odgovara neumesno, čeka neću li ja otpočeti. O, koliko preliva na tom dragom licu, koliko preliva! Vidim, ona se bori sa sobom, njoj je potrebno nešto da kaže, o nečemu da pita, ali ona ne nalazi reči, njoj je nezgodno, strašno, smeta radost...
Znate šta? - kaže ona ne gledajući u mene.
Šta? – pitam ja.
Haj'te još jednom... da projurimo.

Mi se penjemo uza stepenike na breg. Opet smeštam bledu, uzdrhtalu Nađenjku u sanke, opet letimo u strašnu provaliju, opet huči vetar i stružu saonice, i opet, kad sanke najsilnije i najhučnije lete, ja govorim poluglasno:
- Ja vas volim, Nađenjka!
Kad se sanke zaustavljaju, Nađenjka baca pogled na breg, niz koji tek što se spustismo, zatim dugo zagleda u moje lice, prisluškuje moj glas, ravnodušan i nimalo strastan, i sva, sva, čak muf i kapuljača njena, sva njena pojava - izražava krajnju nedoumicu. A na licu joj je ispisano:
- U čemu je stvar? Ko je izgovorio one reči? On, ili mi se samo pričinilo?
Ta neizvesnost je uznemiruje, izvodi je iz strpljenja. Sirota devojčica ne odgovara na pitanja, tušti se, gotova je da zaplače.
Da nije vreme da idemo kući? - pitam ja.
A meni... meni se dopada ovo sankanje - kaže ona crveneći. - Kako bi bilo još jedanput?

Njoj se „dopada,, ovo sankanje, a međutim, sedajući u sanke, ona je, kao i pre toga, bleda, jedva diše od straha, dršće.
Mi se spuštamo treći put, i ja vidim kako me ona gleda u lice, prati moje usne. Ali ja stavljam na usne maramicu, kašljem i kad stižemo do sredine brega, uspevam da procedim:

I zagonetka ostaje zagonetka! Nađenjka ćuti, o nečem razmišlja... Ja je ispraćam sa sankanja kući, ona se stara da ide lakše, usporava korak i stalno čeka da li ću joj reći one reči. I ja vidim kako pati njena duša, kako se ona savlađuje da ne kaže:
- Nije moguće da ih je izgovarao vetar! Aja neću da to vetar izgovara!

Sutradan ujutru dobijam cedulju: „Ako pođete danas na sankanje, svratite po mene. N.„ I od tada ja i Nađenjka počinjemo svakog dana da idemo na sankanje i, spuštajući se sankama, svaki put ja izgovaram poluglasno iste reči:

Ubrzo Nađenjka se navikava na tu frazu kao na vino ili na morfijum. Ona ne može da živi bez nje. Doduše, sletati sa brega isto tako je užasno kao i pre, ali sad već strah i opasnost pridaju naročitu draž rečima ljubavi, rečima koje kao i pre predstavljaju zagonetku i muče dušu. Pričinjava se uvek ono dvoje: ja i vetar... Ko joj od nas dvoje izjavljuje ljubav, ona ne zna, ali njoj je, po svoj prilici, već svejedno; ma iz koga pehara pio... svejedno, samo da budeš pijan.

Jednom u podne odoh na sankanje sam; pomešan u gomili, ja vidim kako bregu prilazi Nađenjka, kako me traži očima... Zatim se bojažljivo penje stepenicama... Strašno joj je da ide sama, o, kako je strašno! Ona je bleda kao sneg, dršće, ide kao na gubilište, ali ide, ide ne osvrćući se, odlučno. Ona je, po svoj prilici, odlučila da pokuša: da li će se čuti one zanosne, slatke reči kad mene nema? Ja vidim kako ona, bleda, otvorenih usta od straha, seda u sanke, zatvara oči i, praštajući se zauvek sa zemljom, polazi s mesta... „Zzzz,,... zvrje saonici. Čuje li Nađenjka one reči, ja ne znam... Ja vidim samo kako ona ustaje iz sanki malaksala, nemoćna. I vidi se po njenom licu da i sama ne zna da li čuje nešto ili ne. Strah, dok se spuštala dole, oduzeo joj je sposobnost da sluša, da razlikuje zvuke, da shvata...

Ali dolazi i prolećni mesec mart... Sunce postaje ljupkije. Naš ledeni breg se mrači, gubi sjaj i kravi se najzad. Prestajemo da se sankamo. Sirota Nađenjka nema gde više da čuje one reči, pa nema ni ko da ih izgovara jer se vetar ne čuje, a ja se spremam u Petrograd... na duže, možda, zauvek.

Nekako pred odlazak, na dva dana, sedim u sumraku u baštici, a od dvorišta u kome stanuje Nađenjka ta baštica je odvojena visokom ogradom sa gvozdenim šiljcima... Još je prilično hladno, na đubretu ima još snega, drveće je mrtvo, ili već miriše na proleće i, spremajući se na počinak, živo grakću gračci. Ja prilazim ogradi i dugo gledam kroz šupljinu. Ja vidim kako Nađenjka izlazi na stepenice i upravlja tužan, očajnički pogled u nebo... Prolećni vetar joj duva pravou bledo, setno lice... On je podseća na onaj vetar koji nam je hujao onda na bregu kad je ona slušala one četiri reči, i lice joj postaje žalosno, žalosno, niz obraze će poteći suza... I sirota devojčica pruža obe ruke, kao da moli taj vetar da joj donese još jednom one reči. I ja, sačekavši vetar, izgovaram poluglasno:
- Ja vas volim, Nađa!
Bože moj, šta li se zbiva sa Nađenjkom! Ona kliče, smeška se celim licem i pruža ruke u susret vetru, radosna, srećna, tako lepa!

A ja idem da se pakujem...

Davno je to bilo. Sad je Nađenjka već udata; udali su je, ili je sama pošla... svejedno, za sekretara plemićkog masalnog fonda i sad već ima troje dece. Ono kako smo ja i ona nekad išli na sankanje i kako je vetar donosio do nje reči „ja vas volim, Nađenjka,,, nije zaboravljeno; za nju je to sada najsrećnija, najnežnija i najlepša uspomena u životu...

I meni sad, kad sam postao stariji, nije više jasno zašto sam izgovarao one reči, zašto sam se šalio...

''Jedna izmedju najobicnijih i najvecma rasprostranjenih praznoverica jeste to da svaki covek ima samo jedne svoje odredjene osobine, da covek biva dobar,zao,pametan, glup,energican, apatican itd. No ljudi nisu takvi. Mi mozemo reci za coveka da cesce biva dobar no rdjav,cesce pametan no glup, cesce energican no apatican i obratno; ali ce biti neistina ako kazemo za jednog coveka da je svagda dobar ili pametan,a za drugoga da je svagda zao ili glup. A mi svagda tako delimo ljude. A to je netacno. Ljudi su kao reke: voda je u svima jednaka i svugde je jedna i ista,no svaka reka biva cas uska, cas brza, cas siroka, cas tiha, cas hladna, cas mutna, cas topla. Tako i ljudi. Svaki covek nosi u sebi klice svih svojstava ljudskih, i pokoji put ispoljava jedna od njih, koji put druga, a cesto zna biti i takav da ga niko ne moze poznati, premda on uvek ostaje jedan i isti. Kod nekih ljudi te promene bivaju narocito ostre.''
''Vaskrsenje'', Tolstoj

“Onaj Pravi će popraviti sve što ne valja”
Da li iko još veruje da će Gospodin Princ na belom konju doći, oboriti Vas sa nogu i spasiti Vas od svih briga?!? Ako je tako, vreme je da te fantazije ostavite za pisce španskih serija. Jer, samo Vi možete spasiti same sebe! Sreća nije okolnost koja se čeka, već zadatak koji treba izvršiti. Morate biti zadovoljni onime ko ste i onime što radite da biste stvorili jednu zdravu vezu.
....................
“Morate biti udati do 35-te”
Da li biste radije bili udati jednom do svoje 42-ge ili razvedeni dva puta do svoje tridesete? Izbor je, čini mi se, veoma lak. Dani usedelica davno su prošli, a Vi niste mleko u prahu, već ljudsko biće. Nemate rok trajanja utisnut na pakovanju. Nemojte žuriti u lošu vezu zato što je tetka rekla da morate biti u paru kada dođete u određene godine.

Brenda Della Kasa, “Pepeljuga je lažov

Hm...ne da mi se citirati. Samo ću navesti ono što mislim da su vrhunci- manji dio njih..

* Proust- smrt bake u "Vojvotkinji de Guermantes", početak o homoseksualcima u "Sodomi",
ravnodušnost prema Albertini po primitku pisma u "Bjegunici"

* vrućica i umiranje malog u "Karamazovima"..tatice, nas su tako ponizili ..

* ubojstvo i mučeništvo Joea Christmasa u Faulknerovoj "Svjetlosti u augustu"

* svršetak Franceova "Prokuratora Judeje"

* zadnja dva poglavlja Flaubertova "Sentimentalnog odgoja"

* zadnja stranica-dvije Conradovog "Srca tame"

* umiranje kneza Andreja u "Ratu i miru"; kraj "Smrti Ivana Iljiča"

* rastanak Antoinea i Rachel u "Porodici Thibault"

* 11. poglavlje Melvilleovog "Billyja Budda"

* svršetak Solženjicinova "Odjela za rak"..neki je zločinac bacio duhan u oči makaki irusu

* zadnji veliki govor Macbetha; kopanje očiju Gloucesteru; govor Edmunda o "prirodi" koju slijedi

* Danteov ulazak u Empirej i svršetak Komedije

* zadnje 2 stranice Grossmanovog "Sve teče"

* poniženje "junaka" "Zapisa iz podzemlja" na domijenku

* "Misliti o vremenu" iz "Whitmanovih "Vlati trave"

* svršetak Goetheova "Fausta"

* svršetak dijela o Tiberiju iz Tacitovih "Anala"

* svršetak "Therese Raquin" Zole

* ....

"Životom ne vlada volja ili namera.
Život je pitanje nerava, vlakana i sporogorećih ćelija u kojima se misao krije a strast doživljava snove.
Možda zamišljaš da si bezbedan i smatraš sebe jakim. Međutim, neočekivana nijansa boje u sobi ili na jutarnjem nebu,
neki naročiti miris koji si nekad voleo i koji budi divna sećanja, stih iz zaboravljene pesme na koji si nekad naišao,
akord iz muzičkog dela koje si prestao da sviraš – kažem ti, Dorijane, od takvih stvari zavisi naš život."

Slika Dorijana Greja-Oskar Vajld

tumblr_mehh9bZgjY1rs7qm8o1_400.jpg

……Ona ne samo da je u njima budila želje; inspirisala ih je i na pesme, stihove, slike, čak, govorilo se, i na jedan roman koji je postigao znatan uspeh, a čiji je rukopis, sa posvetom autora, čuvala u svojoj biblioteci, u jednom zasebnom odeljku svog pisaćeg stola, zajedno sa drugim rukopisima, uvek sa posvetama, sa knjigama poezije, filmskim scenarijima, zbirkama priča, pa čak I muzičkim partiturama…….

….i kako je bio veoma sentimentalan, odmah su mu navrla osećanja i bilo je kao da mu se stomak popeo u grudi, pa sve do grla, nije mogao da zadrži suze, preplavilo ga je osećanje neobjašnjive tuge i neizmerne sreće, sreće od nečeg što je bilo u njegovom sećanju, kao nešto oplemenjeno, a za koju je unapred znao da će je proticanje vremena samo potvrditi…….

….Posedovala je veoma redak dar, dar divljenja, i znala je da obrazloži zbog čega se i čemu divi, i to sa takvim ubeđenjem da se oko nje širio entuzijazam…..

….Upoznali su se, kako je ona ponekad govorila, uprkos svim prognozama, u jednoj od onih izuzetnih prilika kada su se svetovi koje je svako od njih dvoje nosio u sebi ukrstili…..

…I nije li posredi bio nesporazum kolosalnih razmera, zar nije došlo do zabune u primeni zakona koji su pokretali svet i nije li mu neko nametnuo biografiju koja u stvarnosti nije bila njegova….

…Nije znao šta ga je guralo ka njoj, zbog čega ju je tražio, kao što nije uspeo da shvati zbog čega je ona, u nekim drugim prilikama , bežala od njega……

…Živeo je kao u nekom transu, naizmenično između fatalizma i volje, izmišljene hrabrosti i neizlečivog očaja…

Antonio Munoz Molina – “U Blankinom odsustvu”

Ponekad upoznamo ljude koje znamo od uvek. Jednostavno ih osecamo. Ne znamo nista o njima, a znamo odmah kakvi su i od cega su. Nismo ih nikad do sada videli ali ih poznajemo. Ne mozemo sebi objasniti zasto su nam toliko bliski, a i ne pokusavamo... jer bitno nam je samo da nam je sa njima lepo i da smo opusteni kraj njih. Volimo iste stvari, na isti nacin gledamo na zivot, istim se stvarima smejemo i uzivamo u onom sto volimo. Takvi smo moj Tajni i ja. Znam ga od uvek. On je ja i ja sam on.

Trebamo jedan drugog... ocajnicki... jer jedino kad smo zajedno mi znamo ko smo i sta smo. Jedino tad. Oboje ceznemo da se budimo jedan pored drugog. Ja sanjam tome da ga probudim poljupcima na njegvom vrelom telu, da ga usnama milujem ispod pokrivaca dok ne pocne polako da se budi…. Samo uz njega osecam se zivom. Osecam drugaciji vazduh... ostriji... gledam u nebo.Vidim predivno nebo i divne bele oblake. Razmisljam koliko dugo vremena nisam videla oblake. Sve je ovde cistije… i kuce i sume i grad... sve.. bas sve! Ovde je sve drugacije i lepse, prihvata me ovo nebo i ovi oblaci, jer ovde smo dosli, da bismo bili zajedno. Salje mi poruku: Veceras sam sa tobom. Srce pocinje jace da mi udara... zamisljam nase trenutke bivse i buduce i ta sreca mi oduzima dah...

Noc je pala. Cekam ga. Otkljucavam vrata jer treba svakog trena da dodje. Vrata ostavljam otkljucana da odmah udje... bez kucanja, da ga niko ne vidi... jer on je Tajni. Cujem kucanje. Tu je. Ne ljubimo se i ne rukujemo se. Samo se smejemo i grlimo. De si ti Lutak rece mi... Pa tu sam, odgovaram. Sedamo na krevet.... pocinjemo da pricamo. Kaze mi: Nisam hteo da dodjem ovog puta... Kada sam primio poruku rekao sam sebi: Necu ici.... ali ti si me urekla..... nisam mogao da se obuzdam... Pocinjem da se smejem. I ja i on. Pokusava da bude duhovit, ali ja znam da je iskren. Ne ljutim se... zato ga trebam... sto je uvek iskren i sto ne postoji maska na njegovom licu. Njegova iskrenost me cesto zaboli, ali ovog muskarca sto sad sedi kraj mene, volim vise od svega na svetu.

Samo uz njega se osecam zivom, samo sa njim sam ono sto jesam! Volimo se i trebamo jedan drugog. I sedimo jedno kraj drugog na krevetu. Pijemo vino... gledamo se... bez dodira. Ne dodirujemo se dugo... predugo... jer zelimo da zelja za nama samima postane sto veca. Gasim svetla… palim svece i otkrivam pokrivac sa kreveta. Krecemo da nestajemo sa ovog sveta i odlazimo u svet dodira i zadovoljstva. Goli smo, pijani i zivi. Ne postoji niko i nista na ovom svetu osim nas... samo mi… nasa tela i zadovoljstva. Jedno zadovoljstvo prelazi u drugo pa u trece... ne mozemo da prestanemo..... ponekad uzivamo u neznosti a vec sledeceg trenutka u grubosti... zavisno od toga u sta se tog trenutka pretvorimo. Pijemo i topimo se u hiljade boja.Vidim boje... konacno!

Sara Miles - "Moj Tajni"

Dobro se razumem u opsesiju. Bio sam joj podložan više no iko. Dobro znam koliko čovek može biti opsednut nekom idejom, kuda ga ona može odvesti, koliko ga zaneti, kakvim ga opasnostima ludila može izložiti, koliko netolerantnosti i idolatrije to podrazumeva, na koliko uzvišene bezobzirnosti prisiljava… Znam podjednako da je opsesija osnova strasti, izvor koji je izdržava i održava, tajna koja je čini trajnom.
Moja zemlja..Emil Sorian

Ко је за спорт, има масе на својој страни, ко је за културу, има их против себе, говорио је мој деда, стога су увек све владавине за спорт а против културе.

Бернхард: Узрок

“Izmicala mi je – to sam osecao – u neku oblast koja više ne zna za ime, nego samo za tamu, i možda, nepoznate zakone tame.
Ona to nije htela, i vracala se. Ali više nije pripadala meni, a možda nikad nije ni pripadala meni …
Ko uopšte kome pripada i šta znaci pripadati jedno drugom – te gradanske reci beznadne iluzije?
Ali sam uvek nanovo, kad se vracala, za jedan cas, za jedan pogled, za jednu noc,
sam sebi izgledao kao knjigovoda koji ne treba da racuna, nego ne pitajuci da primi ono što mu daje jedna lutalica, nesrecnica, osudena na smrt.
Znam da za to postoje druga imena, jeftina, površna i nipodaštavajuca – ali ona mogu odgovarati drugim okolnostima i ljudima
koji svoje egoisticne zakone smatraju zavetnim plocama Božijim.
Usamljenost traži saputnika i ne pita ko je on. Ko to ne zna, taj nikad nije bio usamljen, nego samo sam …”

Remark – Noc u Lisabonu

tumblr_mduzaatFbY1rl47pzo1_500.jpg

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back