Odlazak u Australiju-opšta diskusija

Vidim da vec neko vreme ovde nema nikoga, ali ako je neko raspolozen da pomogne, voleo bi da mi odgovori....
Planiram da apliciram za turisticku, ali da odem tamo stvarno turisticki i bez ikakvog kontakta tamo... jel ima neko takva iskustva ili savet??
Posto sve sto sam do sada procitao svodi se na odlazak preko prijatelja ili rodjaka koji salje garantno pismo...

Vidim da vec neko vreme ovde nema nikoga, ali ako je neko raspolozen da pomogne, voleo bi da mi odgovori....
Planiram da apliciram za turisticku, ali da odem tamo stvarno turisticki i bez ikakvog kontakta tamo... jel ima neko takva iskustva ili savet??
Posto sve sto sam do sada procitao svodi se na odlazak preko prijatelja ili rodjaka koji salje garantno pismo...

Ako imas dobar razlog i dobre stalne prihode (u smislu da vodis svoj biznis ili radis) i da imas razlog da napustis Australiju po isteku turisticke vize, onda je dobijas bez problema. Ako nisi zaposljen, a ostalo sve ovo vazi, onda ti treba neko ko ce da ti garantuje da ce da ti plati sve sta treba, u slucaju da je potrebno. Taj neko mora da ima stalne prihode i bank statement.

Osim toga pare na racunu samo kao takve ne igraju ulogu, to su neki mitovi, cuo sam to vise puta. Samo stalan prihod.

Ako imas dobar razlog i dobre stalne prihode (u smislu da vodis svoj biznis ili radis) i da imas razlog da napustis Australiju po isteku turisticke vize, onda je dobijas bez problema. Ako nisi zaposljen, a ostalo sve ovo vazi, onda ti treba neko ko ce da ti garantuje da ce da ti plati sve sta treba, u slucaju da je potrebno. Taj neko mora da ima stalne prihode i bank statement.

Osim toga pare na racunu samo kao takve ne igraju ulogu, to su neki mitovi, cuo sam to vise puta. Samo stalan prihod.

Pa vidim da to nisam rekao, ali imam svoju firmu vec tri godine, sve je koretkno, solidno zaradjujem...znaci vlasnik sam i direktor... Imam i nekretnine na mene i oca itd. E sad jos jedna stavka je, sto bi tamo posetio ortaka koji je otisao da studira tamo pre dva meseca, pa se bojim ako im navedem da idem kod njega, da ne posumnjaju u moje razloge posete Australije. Sta mislite o tome?

Pa vidim da to nisam rekao, ali imam svoju firmu vec tri godine, sve je koretkno, solidno zaradjujem...znaci vlasnik sam i direktor... Imam i nekretnine na mene i oca itd. E sad jos jedna stavka je, sto bi tamo posetio ortaka koji je otisao da studira tamo pre dva meseca, pa se bojim ako im navedem da idem kod njega, da ne posumnjaju u moje razloge posete Australije. Sta mislite o tome?

Ako ne planiras da zivis/boravis kod tog druga (u smislu smestaja) nemas potrebe da ga spominjes u sustini jer nije Australijski gradjanin, niti rezident (ne moze da ti bude sponsor) od nekog znacaja za tvoju vizu i tvoj boravak kako sam razumeo. Ako se sretnete ovako sretnete. Po onome sto si rekao mislim da mozes da apliciras bez problema.

Ako ne planiras da zivis/boravis kod tog druga (u smislu smestaja) nemas potrebe da ga spominjes u sustini jer nije Australijski gradjanin, niti rezident (ne moze da ti bude sponsor) od nekog znacaja za tvoju vizu i tvoj boravak kako sam razumeo. Ako se sretnete ovako sretnete. Po onome sto si rekao mislim da mozes da apliciras bez problema.
Pa mislio sam da budem kod njega do posle nove godine i da se vratim... i mislio sam da ga ne spominjem, ali da im ne bude cudno sto putujem sam turisticki tek tako...nisam pametan

Pa mislio sam da budem kod njega do posle nove godine i da se vratim... i mislio sam da ga ne spominjem, ali da im ne bude cudno sto putujem sam turisticki tek tako...nisam pametan

Navedi i kazi istinu uvek. Ako odsedas kod njega i taj covek igra neku ulogu u tvom putovanju onda prosto kazi istinu kako jeste. Sta je glavni razlog tvoje posete to ti je najbolje vodjenje. Posecujes drugara za novu godinu?! Posecujem drugara za novu i kod njega odsedam. Obilazis neki od landmarks i odsedas tu i tu?! Obilazim to i to i odsedam tu i tu. Ides na ronjenje i pecanje i camping?! Idem da ronim, pecam i camping...

Prosto, lepo kazi sta je slucaj. Jer ovako gde si posao, gde odsedas, jel si svestan koliko ti treba novca za smestaj i generalne troskove a da imas da pokrijes i put? Sta si istrazivao, koje hotele si gledao, koji smestaj? Prvi put si u Australiji? Da li si napravio sve potrebne rezervacije i plan? Jel imas nekog prijatelja ili familiju u AUS? Gde odsedas? Sta si planirao da obidjes i kako?

To su sve pitanja i ajde pokusaj da muvas ima da budes provaljen kolko krenes da kazes, ma kolko cujes pitanje i napravis prvu nesvesnu rekaciju... Pogotovu na granici. I onda zasto krijes, od koga krijes. Sta je navelo da ti sumnjas u ispravnost tvog odlaska u AU da si morao lazno da dajes podatke, ko je taj, cime se bavi i sta radio sto te je navelo da sumnjas u njegovu ispravnosti da ga ne predstavis u aplikaciji... Sta ces ustvari da radis... Znaci ne treba ti to. Lepo kazi sta je slucaj i posteno sta ces da radis.

Bok ekipa! Pozdrav iz Hrvatske.
Evo čitam ovaj forum već neko vrijeme, i nešto malo neke druge forume.
I stvarno ima super informacija ovdje i hvala svima na tome ali imam dvije stvari za pitati koje mi ne daju mira.
Za koju vizu je potreban najmanji prosjek ocjena na IELTS testu? Imam 26 godina, budući magistar agronomije.
I još nešto, dali je lakše(glupo rečeno) dobiti vizu i otići raditi i živjeti u Australiju ako idete sa djevojkom ili ženom, a ona ima neke daljnje rođake u Australiji? U kontaktu su stalno itd.

Eto, znam da su pitanja banalna ali bio bi zahvalan ako bi netko odgovorio, pa makar malo pomogao. :ok:
Pozdrav svima!!

Navedi i kazi istinu uvek. Ako odsedas kod njega i taj covek igra neku ulogu u tvom putovanju onda prosto kazi istinu kako jeste. Sta je glavni razlog tvoje posete to ti je najbolje vodjenje. Posecujes drugara za novu godinu?! Posecujem drugara za novu i kod njega odsedam. Obilazis neki od landmarks i odsedas tu i tu?! Obilazim to i to i odsedam tu i tu. Ides na ronjenje i pecanje i camping?! Idem da ronim, pecam i camping...

Prosto, lepo kazi sta je slucaj. Jer ovako gde si posao, gde odsedas, jel si svestan koliko ti treba novca za smestaj i generalne troskove a da imas da pokrijes i put? Sta si istrazivao, koje hotele si gledao, koji smestaj? Prvi put si u Australiji? Da li si napravio sve potrebne rezervacije i plan? Jel imas nekog prijatelja ili familiju u AUS? Gde odsedas? Sta si planirao da obidjes i kako?

To su sve pitanja i ajde pokusaj da muvas ima da budes provaljen kolko krenes da kazes, ma kolko cujes pitanje i napravis prvu nesvesnu rekaciju... Pogotovu na granici. I onda zasto krijes, od koga krijes. Sta je navelo da ti sumnjas u ispravnost tvog odlaska u AU da si morao lazno da dajes podatke, ko je taj, cime se bavi i sta radio sto te je navelo da sumnjas u njegovu ispravnosti da ga ne predstavis u aplikaciji... Sta ces ustvari da radis... Znaci ne treba ti to. Lepo kazi sta je slucaj i posteno sta ces da radis.

Druze, posto si se ti jedini cimao oko mene savetima, duzan sam da ti kazem da sam lagano dobio vizu, isti dan kad sam predao papire poslali su mi mail sa vizom :)
za dva dana idem u Melburn, bicu tamo neko vreme...zanima me jos jel moze tamo da se vozi sa nasom vozackom ili kako vec ? pozz i hvala ti

Ja ,moj muž i naša šestomesečna bebica takođe želimo da se iselimo za Australiju. Nismo ni sigurni odakle da krenemo osim što sada prikupljamo informacije i sl.
Naime u Australiji imamo rođake i prijatelje pa samo eventualno mislili da su nam veće šanse preko garantnog lista uz eventualnu mogućnost možda da jedno od nas dobije i radnu dozvolu ukoliko bi to bilo presudno. Činjenica je da smo oboje, što se tiče godina,prešli granicu kada je u pitanju bodovanje. Ja imam 36 a muž 46 godina.Postajemo očajni ovde boreći se godinama i radeći a jedva da imamo za pristojan život, sada kada imamo bebicu smo u stanju da prelomimo sa nadom da negde tamo možemo priuštiti sebi ako ništa drugo ono bar da pristojno živimo i da se osećamo kao ljudi Takodje smo malo pretraživali i na www.immi.gov.au ali bi nam značilo kada bi neko sa nama podelio neko svoje iskustvo - eventualno neki savet, smernice ? Hvala unapred svima..

Moja zena i Ja , imamo zelju da odemo za Austaliju posto ovde nevidimo neki napredak . Sledece nedelje planiram da odem u ambasadu da se raspitam ali me interesuje kolike su sanse kad ides sa bracnim parom i malim detetom.
Jako bi bio zahvalan ako bi neko podelio svoje iskustvo s nama

HVALA UNAPRED
Nemojte ici u ambasadu jer oni veze nemaju sa procesom dobijanja vize. Sve ide preko interneta. Mora neko od vas dvoje da ima zanimanje na SOL listi i mora da radi makar 3 godine u tom zanimanju. Ako vas nema na SOL listi nista od ozilenda. E da, morate i da imate fakultet u tom zanimanju i 3 godine rada mora da bude od datuma diplomiranja. Ceo proces ce da vas olaksa za oko 3500 evra.

Ima li neko skorašnjeg iskustva sa turističkom vizom, a da je student u Srbiji?
Da li je dovoljan dokaz što je upisana Visoka škola ili treba da budu položeni ispiti?
Hteo bih da odem na 3 meseca u goste kod rođaka i da završim kurs engleskog jezika pa me interesuje može li on da garantuje za moje troškove tamo, tj. da li ja moram da imam novac na računu kako bih otišao? Ja bih platio avionsku kartu, vizu, a on bi snosio sve troškove tamo i platio bi mi kurs.

Druze, posto si se ti jedini cimao oko mene savetima, duzan sam da ti kazem da sam lagano dobio vizu, isti dan kad sam predao papire poslali su mi mail sa vizom :)
za dva dana idem u Melburn, bicu tamo neko vreme...zanima me jos jel moze tamo da se vozi sa nasom vozackom ili kako vec ? pozz i hvala ti

Za dozvolu je najbolje ovde da pogledas negde: http://www.vicroads.vic.gov.au/Home/Licences/NewToVictoria/OverseasDriversLicences.htm. Hvala na feedback. Lep provod.

Cheers.

Bok ekipa! Pozdrav iz Hrvatske.
Evo čitam ovaj forum već neko vrijeme, i nešto malo neke druge forume.
I stvarno ima super informacija ovdje i hvala svima na tome ali imam dvije stvari za pitati koje mi ne daju mira.
Za koju vizu je potreban najmanji prosjek ocjena na IELTS testu? Imam 26 godina, budući magistar agronomije.
I još nešto, dali je lakše(glupo rečeno) dobiti vizu i otići raditi i živjeti u Australiju ako idete sa djevojkom ili ženom, a ona ima neke daljnje rođake u Australiji? U kontaktu su stalno itd.

Eto, znam da su pitanja banalna ali bio bi zahvalan ako bi netko odgovorio, pa makar malo pomogao. :ok:
Pozdrav svima!!

To oko familije i rodjaka se ne gleda puno u tom smislu da je bitno za tvoj licni slucaj. Njima treba da ispunjavas odredjene uslove za tebe licno i ostale nosioce viza pojedinacno i to je to. Ti prijatelji i rodjaci ne igraju neku ulogu osim eventualno da ti garantuju sa bank statement ako imaju dobre volje. Osim toga sve je apsolutno na nosiocu vize.

Lakse ti je sa Hrvatskom vozackom dozvolom , ne moras da polazes za to i generalno ti je lakse iz Hrvatske da dodjes.

Cheers.

Cao svima!
U pitanju je studentska viza.
Da li neko zna koliko dana/nedelja pre pocetka kursa sme da se udje u zemlju? Ne verujem da ce dozvoliti mesec dana ranije, ili mozda da...? Isto pitanje i nakon zavrsetka kursa.. na koliko traziti vizu?

To valjda treba da ti pise u vizi. Svaku vizu koju dobijes imas odredjene uslove i rok dokle ostajes i dokle da udjes. Zavisi kolko ti traje kurs tu gde si upisao na osnovu cega dobijas tu vizu.

Jedno moje zanimanje je medicinska sestra-tehničar, ali nemam ni dana radnog staža jer sam odmah nakon škole upisala fakultet pošto su mi na klinici tražili "da podmažem kola" sa par hiljada evra kako bih volontirala. Drugo, fakultetsko, je takođe zadnjih par godina unazad na SOL listi (koliko pratim te informacije), ali tu imam samo rad na crno pa me je jako obeshrabrilo to što se za dokazivanje radnog iskustva to ne prihvata. Engleski jezik mi jako dobro ide, na nivou C1 sam (po The Common European Framework sistemu), što znači valjda negde oko 7-7.5 po IELTS-u, s tim što već dodatno sve učim i idem na časove kako bih taj nivo podigla preko 8 i dobila maksimalnih 20 poena na proceni. Uh, idem opet da čitam booklete i uslove za skills assessment. Hvala na lepim rečima, zaista puno znače :)

Edit - za godine uzimam maksimum, jedino me one i znanje engleskog "vade" da bez ičeg drugog imam 50 poena, ali bez radnog iskustva doguram do 60 poena (jedva), a vidim da taj minimum nekad nije dovoljan da te pozovu. Ih, al sam se raspričala. Pozdrav svima.
Kao prvo, preporuka poslodavca ti ne treba. Zaboravi na sve što si čula do sada. Od kako je uveden SkillSelect, sve je mnogo drugačije. Popunjavaš EOI, kompjuter ti sabere poene, apliciraš za sponzorstvio ako ti fale poeni ili imaš rođaka tamo, ili ti je zanimanje na CSOL listi, ne na SOL listi. Ako imaš 50 poena bez staža, to ti je dovoljno, jer dobijaš 10 na bliskog člana porodice koji bi te sponzorisao. Napomena-to ne može biti baba-tetka, nego tetka i sl, jer su ljude i odbijali. Ja sam dobila 2 sponzorstva i za Viktoriju i za WA, i to VIC u roku od 24 sata, a najrigorozniji su. Ipak sam se odlučila za Pert, tamo su nam prijatelji. Imala sam 55 poena+5 za sponzorstvo, znači minimum i u roku od 3 dana sam pozvana da apliciram za vizu, tako da nema veze sa mozgom to da pozivaju pre one sa većim brojem poena. to je bilo ranije možda, sada uglavnom većina ima 60 poena, tj. na granici su. Nisam htela da tražim poene na staž, iako ga imam u struci, jer oni traže dlaku u jajetu, npr. isečke iz banke, a ja platu dobijam na ruke, i potpisujem prizranicu, takva mi je vrsta posla. Ne bih ti preopručila daq lažiraš staž jer to proveravaju uzduž i popreko...
P.S. NIKO u proteklih 2 godine nije dobio sve 8.-mice na IELTS-u u Bg-u, tako da ne zanosi se sa time, ja sam dobila L,R,S, 8., W-7.5 i kada sam išla da se žalim u Britanskom Savetu, rečeno mi je da ne shvataju na šta se žalim, pošto bolji rezultat nisu videli. Svi mi imamo broj centra na testu-EA East Adriatic, malo povoljnije ocenjuju kandidate koji polažu u Sarajevu, pokušaj tamo. Srećno.

Rekoh sam sebi zasto ne pitat, kad vec sam ne znam :)
Planiram doci u Australiju, točnije Sydney za nekih mjesec dana, na turističku vizu (vec sam rijesio sve i samo čekam polazak),
Kakva je situacija s poslovima, da se zaradi koji dinar dok zujim po Sydneyu.
Slavo sam vec na gumtree i jobseeker, pa nije nesto bilo izrazite srece.
Hvala svima koji odgovore, častim s pivom/pivama :)

Rekoh sam sebi zasto ne pitat, kad vec sam ne znam :)
Planiram doci u Australiju, točnije Sydney za nekih mjesec dana, na turističku vizu (vec sam rijesio sve i samo čekam polazak),
Kakva je situacija s poslovima, da se zaradi koji dinar dok zujim po Sydneyu.
Slavo sam vec na gumtree i jobseeker, pa nije nesto bilo izrazite srece.
Hvala svima koji odgovore, častim s pivom/pivama :)

Nije dozvoljeno da radis na turistickoj vizi. Osim toga verovatnoca je da ce da te vrate sa granice posle ispitivanja posle cega ces vrlo tesko ikad da dobijes vizu za AUS, ili ako te nanjusi imigraciono. NSW ima jaku kontrolu za to. Moj savet je ako si dobio turisticku, budi turista, eventualno mozes neki kurs da upises.

Back