Odlazak u Australiju-opšta diskusija

http://www.immi.gov.au/skills/skillselect/index/visas/subclass-189/
Izboduj se i vidi gde si. Pri tom uzmi u obzir sledece. Radno iskustvo ti se racuna samo od datuma diplomiranja na fakultetu. Zavrseno obrazovanje i radno iskustvo MORA da bude usko povezano i MORA da bude na SOL listi. Kod radnog iskustva ti je bitna rec poslodavca, dakle mora poslodavac da ti napise i overi i kasnije da potvrdi kad ga nazovu/posete to sto je napisao. Treba ti oko 3500 evra za ceo proces, oko 1000 evra u prvih godinu dana i oko 2500 za samo apliciranje. Pre bilo kakvog pocetka moras da polozis IELTS test. Sve maltene o njemu imas na ovoj temi.

Hvala puno na odgovoru,

ali pošto mi se završeno obrazovanje baš i ne poklapa s radnim iskustvom :confused: (Diplomirani menadžer u turizmu- a radim kao regionalni menadžer prodaje) da li postoji šansa da idem na iskustvo pošto imam srednju Ekonomsku školu :worth:

http://www.immi.gov.au/skills/skillselect/index/visas/subclass-189/
Izboduj se i vidi gde si. Pri tom uzmi u obzir sledece. Radno iskustvo ti se racuna samo od datuma diplomiranja na fakultetu. Zavrseno obrazovanje i radno iskustvo MORA da bude usko povezano i MORA da bude na SOL listi. Kod radnog iskustva ti je bitna rec poslodavca, dakle mora poslodavac da ti napise i overi i kasnije da potvrdi kad ga nazovu/posete to sto je napisao. Treba ti oko 3500 evra za ceo proces, oko 1000 evra u prvih godinu dana i oko 2500 za samo apliciranje. Pre bilo kakvog pocetka moras da polozis IELTS test. Sve maltene o njemu imas na ovoj temi.

Slajo,

Sto se racunovodstva tice tu generalno imas dve vrste posla:
1. Accountant (CPA) - up tp $100/hr
2. Bookkeeper - up to $35/hr

Osnovna razlika izmedju ova dva je sto ovaj prvi radi sve moguce u acc oblasti: od ekonomskih kerefeka, pisanja godisnjih izvestaja i analiziranja istih, preko prijave individualnih i kompanijskih poreskih izvestaja pa do finansijskih saveta (accounting pogled na finansijski savet)
Ovaj drugi "bookkeeper" ne moze nista od toga... Moze samo da vodi knjige, znaci da nakljuka program podacima, ulaz-izlaz, prihodi-rashodi, e da bi ovaj prvi imao materijala da kroji svoje izvestaje.

Ono sto kompanije (mali privrednici) rade to je da zaposle bookkeepera da im sve podatke unesu u sistem (jer im je satnica daleko jeftinija), a onda zaposle accountanta da im odradi projavu poreza itd.

Sto se tebe licno tice, sa ekonomskim u BGD ovo pod #1 nebi mogla da budes, a ni ovo pod #2 onako smesta, kad sidjes sa aviona. Za ovo pod #1 bi ti trebalo ozbiljno doskolovavanje (CPA kvalifikacija se radi nakon zavrsenog ekonomskog faksa, svojevremeno je bilo 8 ispita cini mi se, to ti je ladno jos 2 godine). Za ovo pod #2 bi ti trebao lokani bookkeeping lingo (Assets, Liabilities, Payroll, General Journal, Trial Balance, BAS, Remittance Advice, Quote, General Ledger, Profit & Loss, Invoice, etc) kao i da znas programe koji se koriste. Za malu privredu MYOB je neprikosnoven.

E, sad... Nije to ono sto je najgore... Najgore je sto se, ovde u Syd, na jedno radno mesto za Bookkeepera javi jedno 150 ljudi... Pricala sam sa nekim ljudima iz agencija za zaposljavanje. Kaze koje god zensko je sislo sa aviona i pozelelo da radi to su odmah ili vaspitacice u vrticu ili bookkeepers. Da bi izasli na kraj sa zaista necuvenom navalom traze lokalno iskustvo. Jer te neke bookkeepers iz Indije ili Pakistana, Kine ili Ugande ne znaju pCetu doope da ubodu sto je moja baba govorila.

Znaci, trebalo bi ti i lokalno iskustvo.

Naravno, najlaksi ali ubedljivo NAJLAKSI nacin da se nadje posao je preko veze tj preporuke. Evo ja sam ti zivi primer. Ja sam zaposlila nasu zenu koja je dosla u Australiju da se uda. Udala se u roku od 5 dana (dosla je na svadbu, zapravo, znali su se od ranije). 5 dana kasnije sedimo nas dve i pricamo i kaze ona radila bi, ne sedi joj se kod kuce. Ja kazem moja firma dala oglas za admin staff, ali joooj ne znam jel konkurs jos otvoren. Sutradan na poslu proverim - zatvoren. Kazem ovoj zeni zatvoren je, ali pre dan dva. Daj ti napisi CV ali hitno i posalji a ja cu zeni koja bi ti bila sefica reci da si mi poslala taj CV odavno a ja zaboravila da ga FW.

I zenska se zaposlila.

Nije znala ni jezik ko covek. Da je bila regularna selekcija, nju nebi selektovali. Ne zna jezik, kvalifikacije... onako, ne moze da da kontakte da joj se provere refferals jer je is Srbije.

Ato, tako i ti kod muza. Ako moze da ti nadje posao negde, da te poreporuci, ili da te njegov kolega preporuci - to je precica za bilo koji posao.

Hvala Ozi na iscrpnim informacijama...:-)

Ovo sto trenutno radim ima veze sa # 1i # 2 i to mogu reci da imam bas velikog iskustva, narocito sto sam radila za dosta multinacionalnih kompanija i u raznim programima ( bar poznatim kod nas SAP, DAX, Topman...). Pretrazicu da vidim kakav je taj MYOB, mada svaki program moze da se savlada, samo da znas sustinu knjizenja...

Na to da moram da krenem ispocetka sam spremna, samo se nadam da posle nekog vremena bih mogla da pokazem da znam jos nesto, a ne samo klasicno knjizenje 'Assets, Liabilities, Payroll, General Journal, Trial Balance, BAS, Remittance Advice, Quote, General Ledger, Profit & Loss, Invoice'..., a i doskolavanje je u opticaju....samo su ispiti dosta skupi...pa cu na to misliti kasnije...

E sad, ono sto meni predstavlja problem je sto ne znamo tamo gotovo nikog...muz je upoznao neke ljude ali oni nisu iz te price ( ekonomija/racunovodstvo )...On radi u maloj firmi, tako da nemaju klasicno fin. odeljenje gde bi mogao nekog nesto da pita...Palo mi je na pamet, da posaljem CV na neke oglase pa da me kontaktiraju preko skypa...ili sl.

Da li tamo imaju klasicne agencije za zaposljavanje, koje testiraju tvoje znanje/iskustvo, a onda ti na neki nacin nadju posao ili te preporuce i da li znas neku?

Hvala puno jos jednom! :D

Hvala puno na odgovoru,

ali pošto mi se završeno obrazovanje baš i ne poklapa s radnim iskustvom :confused: (Diplomirani menadžer u turizmu- a radim kao regionalni menadžer prodaje) da li postoji šansa da idem na iskustvo pošto imam srednju Ekonomsku školu :worth:
Sa srednjom skolom dobijas 0 bodova na obrazovanje. Ne moze da se bas ne poklapa radno iskustvo i obrazovanje, mora da se poklapa bas tacno. Probaj da nadjes nekog ko ima firmu koja je usko povezana sa tvojim zanimanjem pa da ti on sredi papire da si radio kod njega. Mada imaces od DIAC-a provere tako da ti je to rizik, i to poprilicno veliki jer su im jake provere.

Sa srednjom skolom dobijas 0 bodova na obrazovanje. Ne moze da se bas ne poklapa radno iskustvo i obrazovanje, mora da se poklapa bas tacno. Probaj da nadjes nekog ko ima firmu koja je usko povezana sa tvojim zanimanjem pa da ti on sredi papire da si radio kod njega. Mada imaces od DIAC-a provere tako da ti je to rizik, i to poprilicno veliki jer su im jake provere.

Hvala puno.
Ispitacu još malo pa ću se priključiti.

Pozz

Iz casopisa Migration:

Australia, New Zealand

Australia's population, which is growing by 1.7 percent a year, surpassed 23 million in April 2013; Australia has the fastest-growing population among industrial countries. Net immigration of 185,000, plus 16,000 refugees, accounted for 60 percent of Australia's population increase in 2012. About 43 percent of Australia's 2011-12 immigrants were already in the country on temporary visas.

Australia plans to accept about 190,000 immigrants in 2013-14, including 128,550 skilled migrants and their families and 60,885 foreigners for family unification.

The leading countries of origin in 2011-12 were India (29,018) and China (25,509); the UK (25,274) was fourth. Two-thirds of Australia's immigrants arrived under the skilled or point-based selection system. The 45,000 New Zealanders who moved to Australia in 2011-12 are not included in these data because there is free movement between the two countries.

Temporary worker visas are being debated in the run-up to September 2013 elections. Australia has issued 457-visas to skilled foreign workers since 1996, but in 2001 the government abolished the requirement that Australian employers try to recruit local workers before offering jobs to foreigners who arrive with 457-visas in occupations on labor shortage lists, the Consolidated Sponsored Occupations List (CSOL), that included 600 occupations in summer 2013.

The Skilled Occupations List (SOL) compiled by the Australian Workforce Productivity Agency and used to award points to foreigners seeking to immigrate as skilled workers included 192 occupations in summer 2013.

In June 2013, the Labor government proposed to re-introduce labor market testing even if the job in question is on a labor-shortage list, the position favored by unions. Prime Minister Julia Gillard was replaced as head of the Labor party in June 2013 by former PM Kevin Rudd, who will face Tony Abbott, the leader of the opposition Liberal-National coalition, in September 2013 elections. Rudd warned that Abbott's proposal to have the Australian navy tow boats of asylum seekers back to Indonesia risked military conflict.

India and China are also the leading sources of temporary migrants to Australia. Some 253,000 foreign students were admitted in 2011-12, 223,000 working holiday makers, and 125,000 temporary workers, mostly skilled workers who arrived on 457-visas.

Australia offers immigrant visas to foreigners who invest at least A$5 million in government bonds

New Zealand. Earthquakes in September 2010 and again in February 2011 damaged over 100,000 homes in Christchurch and the surrounding Canterbury region; aftershocks have slowed rebuilding. As reconstruction moved into high gear in 2013, there were fears of labor shortages and rising wages, prompting employers to request permission to hire migrant workers.

Net immigration of 185,000, plus 16,000 refugees, accounted for 60 percent of Australia's population increase in 2012.

Zanimljivo je da je od planirane cifre od oko 70000 ljudi koji bi došli preko skilled viza (189, 190 i 489) kroz SkillSelect u periodu Jul 2012. - Jun 2013. pozvano da preda dokumentaciju samo oko 30000. Verovatno neće svi biti primljeni, a novo povećanje cena će još smanjiti broj onih koji se prijavljuju. Znači da vredi biti uporan i skupljati novac ako se ispunjavaju uslovi.

Za radnu vizu potrebno je da imas poslodavca iz Australije koji ce da ti ponudi radni ugovor. Bez njega ne mozes da apliciras sama za ovu vizu. Najveci problem kod ove vize - pronadji poslodavca odavde. Mozes da pokusas ali znam mnogo ljudi koji su pokusali koji su kvalifikovan kadar i trazili su im da imaju neku vizu za Australiju. Mozda ti je bolje da ides na studentsku vizu sa porodicom, uz ovu vizu dobices i radnu vizu pa na licu mesta mocices mnog lakse da se snadjes.

Pozdrav svima
Nov sam ovde i imam jedno pitanje pa ako neko moze da mi odgovori bio bi vam zahvalan. Interesuje me da li mogu otići u Australiju preko dede koji je bolestan i meni bi poslao papire i bio garant za Cerer(subclass 836) vizu. On je Australijski gradjanin i vec je 50 godina tamo. I zanima me dali neko zna koliko traje procedura za dobijanje takve vize posto nigde na na zvanicnon site-u Australijske vlade i Imigracionog nije navedeno.. Unapred hvala na odgovoru. Hvala

Na konto vozackih dozvola, posto smo ih pomenuli:

http://www.rta.nsw.gov.au/licensing/newtonsw/recognisedcountries.html

In February 2013, Roads and Maritime Services introduced another category of recognised countries which takes into account driver experience when converting to a NSW driver licence (see Recognised Country B list). This new category allows experienced overseas licence holders over 25 years of age to obtain a NSW car and/or rider licence without the need for computer and driving tests. Recognised Country B licence holders below the age of 25 years are subject to normal testing requirements.

Recognised Country A:

Holders of a class C (car) and/or R (rider) equivalent licence from one of the following countries are exempt from computer and driving tests when applying for a NSW licence of the same class:

Austria, Belgium, Bosnia and Herzegovina, Canada, Croatia, Denmark,
Finland, France, Germany, Greece, Guernsey,
Ireland, Isle of Man (licences issued since 1 April 1991), Italy, Japan, Jersey, Luxembourg,
Malta (licences issued since 2 January 2004), Netherlands, New Zealand (except where a paper licence is presented), Norway, Portugal,
Singapore, Spain, Sweden, Switzerland, United Kingdom, USA.

Na konto vozackih dozvola, posto smo ih pomenuli:

http://www.rta.nsw.gov.au/licensing/newtonsw/recognisedcountries.html

In February 2013, Roads and Maritime Services introduced another category of recognised countries which takes into account driver experience when converting to a NSW driver licence (see Recognised Country B list). This new category allows experienced overseas licence holders over 25 years of age to obtain a NSW car and/or rider licence without the need for computer and driving tests. Recognised Country B licence holders below the age of 25 years are subject to normal testing requirements.

Recognised Country A:

Holders of a class C (car) and/or R (rider) equivalent licence from one of the following countries are exempt from computer and driving tests when applying for a NSW licence of the same class:

Austria, Belgium, Bosnia and Herzegovina, Canada, Croatia, Denmark,
Finland, France, Germany, Greece, Guernsey,
Ireland, Isle of Man (licences issued since 1 April 1991), Italy, Japan, Jersey, Luxembourg,
Malta (licences issued since 2 January 2004), Netherlands, New Zealand (except where a paper licence is presented), Norway, Portugal,
Singapore, Spain, Sweden, Switzerland, United Kingdom, USA.

Otkud da bosanske priznaju a srpske ne priznaju?

Poslednja izmena:
Pozdrav svima

Vidim da je tema aktivna i da ste svi se uključili u diskusiju,pa da postavim par pitanja vjerovatno ih već ima negdje u topic-ima ali da ne čitam sve ima previše strana :)

Interesuje me odlazak u Australiju kao što je i naziv ove teme,Imam 20 godina,završio sam Elektrotehničku školu zanimanje 'Tehničar Elektronike' sada trenutno radim kao skladištar u jednoj lokalnoj firmi ovde u gradu,interesuje me najlakši put za odlazak u AU,imam brata u AU sad neznam da li mi on može biti sponzor,on je državljanin AU već nekih 20tak godina ? Drugi način je da idem da studiram tamo u BiH nisam upisao nikakav fakultet ali planiram ako je olakšavajuća okolnost da se sa ovog ovde prebacim nekako tamo,i tamo da nadjem neki part-time job da radim 20 sati sedmično i da budem kod brata mislim da bih mogao koliko toliko da pokrijem troškove za studiranje..Sada imam i polaganje IELTS-a pa se nadam barem ocjeni 6,5 u svim sferama..Treći način je brak,kad bih otišao tamo na turističku vizu išao bih na to da se oženim tamo sa nekom čisto radi formalnosti i papira sad neznam koja je najsigurnija varijanta i najbolja..Ko ima informacije ili bilo šta neka me kontaktira ovde,ili na skype ognjen.josipovic

Cheers

Pozdrav svima

Vidim da je tema aktivna i da ste svi se uključili u diskusiju,pa da postavim par pitanja vjerovatno ih već ima negdje u topic-ima ali da ne čitam sve ima previše strana :)

Interesuje me odlazak u Australiju kao što je i naziv ove teme,Imam 20 godina,završio sam Elektrotehničku školu zanimanje 'Tehničar Elektronike' sada trenutno radim kao skladištar u jednoj lokalnoj firmi ovde u gradu,interesuje me najlakši put za odlazak u AU,imam brata u AU sad neznam da li mi on može biti sponzor,on je državljanin AU već nekih 20tak godina ? Drugi način je da idem da studiram tamo u BiH nisam upisao nikakav fakultet ali planiram ako je olakšavajuća okolnost da se sa ovog ovde prebacim nekako tamo,i tamo da nadjem neki part-time job da radim 20 sati sedmično i da budem kod brata mislim da bih mogao koliko toliko da pokrijem troškove za studiranje..Sada imam i polaganje IELTS-a pa se nadam barem ocjeni 6,5 u svim sferama..Treći način je brak,kad bih otišao tamo na turističku vizu išao bih na to da se oženim tamo sa nekom čisto radi formalnosti i papira sad neznam koja je najsigurnija varijanta i najbolja..Ko ima informacije ili bilo šta neka me kontaktira ovde,ili na skype ognjen.josipovic
Ognjene situacija ti je sledeca. Da se ozenis tesko da ces naci neku koja ce se formalnosti radi ozeniti osim ako tvoj brat ima neku bas dobru drugaricu. Pare koje dobijes za prodaju stana u bosni za njih i nisu neke pare... Australija je zemlja u kojoj ljudi i nemaju bas neki sirok krug ljudi sa kojima se druze tako da se poprilicno tesko prave brakovi. Srbi odande uglavnom dovlace Srpkinje odavde i obrnuto. Isto vazi i za druge nacije iz sfrj. Hocu da kazem, ako ce neka da se uda za tebe udace se za stvarno, jako tesko da bi ti imao papire. Ako hoces da ides na iseljenicku vizu moraces da zavrsis fakultet i da posle radis 3 godine u toj struci koju si zavrsio a da pritom ta struka bude na njihovoj sol listi-http://www.immi.gov.au/skilled/sol/. Ako hoces da studiras treba ti oko 15,20 hiljada dolara po godini studiranja. Ako bi dobio studenstku vizu mogao bi da radis 20 sati nedeljno legalno.

Back