Odlazak u Australiju-opšta diskusija

@qwerty2

Mislim da se novac mora samo formalno prikazati, kao svota na računu ili vrednost nekretnine u ličnom posedu. Niko ne ( sme da ) kontroliše koliko ćete uneti.

Što se vize 489 tiče, na http://www.immi.gov.au/skills/skillselect/index/visas/subclass-489/ piše: "This points-based visa is for skilled workers who are nominated by a state or territory or sponsored by an eligible relative living in a designated area in Australia." Znači, i država može da sponzoriše za nju. Uslov je, naravno, da se živi van velikih gradova.

Ne znam kakva je situacija u Norveškoj za sve struke, ali drug koji je građevinac je proletos posle mesec-dva slanja CV-jeva dobio poziv za razgovor i potom dobio posao. Da bi otišao, mora da završi kurs Norveškog i da nostrifikuje diplomu, što će ovih dana okončati. Razgovor za posao mu je bio na Engleskom, iako će raditi u državnoj službi. Većina zvaničnih sajtova je takođe na Engleskom. Ja se ( za sada ) nisam bavio previše Norveškom, ali i ovde i na Elitesecurity-ju ima dosta rasprava o odlasku tamo, pa cenim da nije teško naći ljude koji su više upućeni. Sajt preko kog se traže poslovi je njihova Nacionalna služba za zapošljavanje.

Postovanje svima na forumu!

Nekoliko reci i ja da kazem.
Vidim da ste uglavnom ovde svi potkovani visim skolama ili fakultetom pa evo par reci od " zanatlije" - welder - varilac.
Moja prica za odlazak u Australiju je sledeca:

- Pronasao sam coveka ( naseg) koji je u Au vec 35,36 godina i ima firmu t.j agenciju za zaposljavanje ( nasih i ljudi sa balkana)
- Video se sa njim pre dva meseca u Bg-u, rekao mu cime se bavim, koliko dugo i ostale informacije.......
- Rekao je sta mi od papirologije treba, u mom slucaju Atest za varioca i naravno IELTS sa ocenom ne manjom ispod 5 iz sve cetiri oblasti.
- Naravno rekao je i svoju cenu ali tek po zavrsetku cele price i kad stupim u radni odnos sa poslodavcem koji mi on nadje ( sponzor)

Atest sam polozio, IELTS takodje, cuo se sa covekom prosle nedelje i sad je on na redu.

Sa moje strane , kako mi je on rekao je ostalo jos zdravstveni pregled da zavrsim ali to ce biti tek pri samom kraju.

Nadam se da ce cela prica biti zavrsena do kraja godine.

Pozdrav svima od mene!

Vidim da ste uglavnom ovde svi potkovani visim skolama ili fakultetom pa evo par reci od " zanatlije" - welder - varilac.

- Pronasao sam coveka ( naseg) koji je u Au vec 35,36 godina i ima firmu t.j agenciju za zaposljavanje ( nasih i ljudi sa balkana)
- Video se sa njim pre dva meseca u Bg-u, rekao mu cime se bavim, koliko dugo i ostale informacije.......
- Rekao je sta mi od papirologije treba, u mom slucaju Atest za varioca i naravno IELTS sa ocenom ne manjom ispod 5 iz sve cetiri oblasti.
- Naravno rekao je i svoju cenu ali tek po zavrsetku cele price i kad stupim u radni odnos sa poslodavcem koji mi on nadje ( sponzor)

Atest sam polozio, IELTS takodje, cuo se sa covekom prosle nedelje i sad je on na redu.

Sa moje strane , kako mi je on rekao je ostalo jos zdravstveni pregled da zavrsim ali to ce biti tek pri samom kraju.

Pozdrav svima od mene!

A da podelis i sa nama informcije o tom coveku :prstic::ceka:

Pozdrav svima od mene!

daj malo detalja o tom čovjeku, koliko košta igranka i kako ga kontaktirati.

Pročitao sam na više foruma nešto slično, ali se ne mogu setiti gde tačno. Stavi na Google "Australia sufficient funds", pa pogledaj komentare.
našao sam nešto al me ne veseli:
Upon arrival in Australia you might be required to show proof that you have enough funds to support your initial stay in the country. That’s why it’s advisable to have a recent bank statement with you when entering Australia. If you want we can open an Australian bank account for you and you can transfer your funds to it before travelling. We will provide you with a bank statement from this account which will be the best proof of funds.

Evo našao sam: http://forum.krstarica.com/showthre...hlight=niko+nema+prava+da+te+pita#post4612075

Što se tiče para dobro bi bilo da navedeš iznos koji ti je dovoljan za dve godine života tamo. To je oko 70 000 AUS dolara za četvoročlanu porodicu. Bilo dobro da taj novac možeš i da im prikažeš u vidu potvrde iz banke. Ja sam barem tako uradio. Ako poseduješ nekretninu možeš i to da prikažeš ali moraš uraditi procenu kuće od strane sudskog veštaka prevesti kod sudskog tumača i prikazati im. Njima je najvažnije da budu sigurni da u dve godine nećeš pasti na njihov teret. Ti te pare ne moraš da nosiš napolje zato što po njihovom zakonu kada ulaziš u državu niko nema prava da te pita koliko ti imaš para na računu. Mogu te samo carinici pitati koliko keša nosiš.

Naravno, post je star, ali ni na jednom forumu nisam naišao na nekog ko je imao problema zato što nije imao određenu količinu novca pri ulasku. Neka forumaši koji su otišli kažu kakva su njihova iskustva... Tree? Anyone else ;) ?

Poslednja izmena:
Evo našao sam: http://forum.krstarica.com/showthre...hlight=niko+nema+prava+da+te+pita#post4612075

Naravno, post je star, ali ni na jednom forumu nisam naišao na nekog ko je imao problema zato što nije imao određenu količinu novca pri ulasku. Neka forumaši koji su otišli kažu kakva su njihova iskustva... Tree? Anyone else ;) ?

Koliko sam ja upucena, oni ti samo tutnu papir da potpises da imas te pare, da ne bi mogao odmah traziti njihovu soc.pomoc. Ako ostanes bez para i trazis novcanu pomoc od drzave, samo ti pokazu taj papir sa tvojim potpisom i kazu da nemas prava 2 godine nista da trazis jer si potpisao da imas te pare, to sto si ti lagao tvoj problem. Verovatno su imali mnogo loseg iskustva, da su imigranti cim stignu trazili neku vrstu soc pomoci, pa su na ovaj nacin resili taj "problem".

Oni taj novac ne traže bezveze. Za život u Australiji je potrebno mnogo više nego ovde, po mojoj proceni oko pet puta. Evo dva citata sa stranih foruma posle vrlo kratke pretrage:

Adelaide the cheapest city in OZ. Break up is as follows:
1200 a month for rent
500 a month for food/groceries
80 a month for gas
100 a month for electricity
120 a month for bus tickets

Cost of living in Perth per month for one person:
Studio Apartment in Perth CBD fully furnished 1360 AUD
Internet - Unlimited Plan with landline 80 AUD
Mobile Phone Prepaid 30 AUD
Groceries and food( Including eating out) 800 AUD
Electricity 40 AUD
Gas 35 AUD
Medical Insurance 127 AUD

Ovaj iz Perta možda malo preteruje sa restoranima, ali računajte da je potrebno oko 2000 AUD za dve osobe i po 1000 za svaku sledeću. A na početku još više, jer je potrebno i opremiti stan/kuću, položiti vozački i kupiti auto ( makar 2-3000 AUD ). Skoro sam pričao sa čovekom koji se vratio iz Adelaide u Srbiju posle 14 godina tamo. Sa jednom platom je radio samo za troškove svoje petočlane porodice. Znači, ko nema nikog tamo ko bi ga primio za početak, bolje da ne polazi bez 10000 dolara.

Oni taj novac ne traže bezveze. Za život u Australiji je potrebno mnogo više nego ovde, po mojoj proceni oko pet puta. Evo dva citata sa stranih foruma posle vrlo kratke pretrage:

Ovaj iz Perta možda malo preteruje sa restoranima, ali računajte da je potrebno oko 2000 AUD za dve osobe i po 1000 za svaku sledeću. A na početku još više, jer je potrebno i opremiti stan/kuću, položiti vozački i kupiti auto ( makar 2-3000 AUD ). Skoro sam pričao sa čovekom koji se vratio iz Adelaide u Srbiju posle 14 godina tamo. Sa jednom platom je radio samo za troškove svoje petočlane porodice. Znači, ko nema nikog tamo ko bi ga primio za početak, bolje da ne polazi bez 10000 dolara.

Slazem se. Na pocetku su najvisi izdaci, jer treba dokupiti sve cega nema u stanu/kuci, pored kirije ostaviti i neki depozit, kupiti kola (ili placati prevoz), dokupiti garderobu da se covek malo uklopi u sredinu. Sve su to manje svari ali kada se sve sabere dobije se dosta velika svota.

Istina, novac ne traze bez veze. Istina je i da vecina nije trazila dokaz o novcu, Victoria nije za sigurno, a nije recimo ni WA. Ali ako traze da imas i napises da nemas, neces ni dobiti vizu; ako traze da imas, a nemas, a napises da imas.... pa mnogi smo vec ovde, jelda? I nije mi tesko da hiljaditi put ponovim, ako zadrzite misljenje da su Ozi pametni dobri i posteni, a mi Jugosloveni djubre, zajebacete se u startu. Ovo vazi za skilled vize, za neke druge, garancije idu drugacije.

Idemo dalje... Jedna plata je sirok pojam, jedna plata moze biti 2500 a moze biti i duplo toliko (i vise naravno, ali ostanimo zasad na tome). 2500 je koliko moja brlo stedljiva dvoclana porodica treba za mesec i vecina toga ide na ono sto se mora. Ima i troskova preko toga, ali racunamo sad samo za prezivljavanje u prvo vreme, jelda. Mnogi ljudi koje sam upoznao ovde i rade za male pare -do 20 dolara na sat, mnogi rade i za dosta vise, ali generalno svima je malo. Sirok je pojam i koliko ko i na sta trosi novac. Zasad mi ne biste verovali kako narod baca pare ovde i nije svestan toga, tako da ako imate steceno iskustvo u "snalazenju" i "prezivljavanju" ponesite ga, jer ovi sto su duze ovde su to zaboravili sta je. Zaboravili su ponekad malo i sta znaci misliti svojom glavom. Kako se moze ustedeti na raznim stranama umesto da samo kupis i platis koliko ti se trazi. Najvise ih deru npr telekomunikacije/net i auto-mehanicari... Mozda neki drugi put navedem par primera cisto za zabavu... Sa porezima dosta ljudi ima problema... porez je nesto na cemu moze da se ustedi fino na pocetku dok se ne snadjete, pa citajte i o tome malo.

Definitivno bez 500 za hranu mesecno ne ide, oko stotke bilo za prevoz ili za benzin stagod. Racuni poskupljuju redovno, kao i drzavne usluge, ko i u Srbiji, sto me najvise nerviralo - ebiga, zar opet... racuni razni, zavisno da li je grejanje i bojler na gas ili struju (gas povoljniji). Treba racunati na oko 600 tromesecno, leti. Auto za 2-3000 ce biti najverovatnije krs, koji ce odneto jos toliko za popravke. Moze i da se ubode dobar, to je vec lutrija. Osiguranje i registracija isto redovno poskupljuje, tako da sad treba oko 700 za obavezno, koje ne pokriva 3. lice. Za 3. lice jos 250-300.

Rent je uboden pravilno. Kao sto bi trebalo da znate, nema centrelinka na prve 2 godine. Ako imate klince doduse, mozete aplicirati za pomoc - za rent i za racune - do pola zavisno od zarade. Ko nema decu, moze da ide na deljenje kuce i racuna, prilicna usteda. Preporucujem sharing sa Indijcima i Kinezima, odmah da se naviknete na mirise hrane Orijenta :).
Inace je tesko iznajmiti prvu nekretninu, bez preporuka i cuvenog 100% of ID; Agenti ce biti ipak prema vama jako fini i uvalice vam nesto sto nikad ne bi izdali po toj ceni, da nema imigranata.
Za ID najbolje odmah polagati za vozacku - ona ima adresu na sebi i najjaci je ID. Vadite Hrvatsku dozvolu ko moze, jer sa njom ne mora da polazete 2 testa i voznju.
Za kucne potrepstine treba brdo love, ali ako niste gadljivi na stare stvari, ima nesto sto se zove freecycle i gumtree. Moze i ebay. Pa nove stvari kupujte kad ubodete posao od 70+K godisnje, takodje odmah kupite i kucu i 2 auta, i odmah naucite da kukate onima koje ste ostavili s druge strane planete da vam nista para ne ostane.

Tako da tih 10000 sto je bolje da ne polazis, imas za recimo 4-5 meseci, 6 ako manje jedes ;). Vaznija je prica koliko ste spremni da radite ono sto nije vasa struka, dok ne nadjete pravi posao. I sad sam zaglavio bas a imam posla :mazi:
Bye

Skoro sam pričao sa čovekom koji se vratio iz Adelaide u Srbiju posle 14 godina tamo. Sa jednom platom je radio samo za troškove svoje petočlane porodice. Znači, ko nema nikog tamo ko bi ga primio za početak, bolje da ne polazi bez 10000 dolara.

Eeee, i on se žali? Baš me interesuje kako preživljava sad u Srbiji. Gde sa jednom platom više ne možeš ni sebe da prehraniš, a kamoli još 4 člana pored...

Jel taj blesav? U 90 odsto zemalja sa jednom platom jedva čovek može da priušti sebi i ženi pristojan život a ovde se neko žali kako ne može od jedne plate da izdržava njih PET. I šta radi taj u Srbiji gde za godinu dana zaradi koliko tamo za mesec dana... Ne sumnjam da si mu lepo objasnio kako stoje stvari u Srbiji.

Čovek je imao tamo građevinsku firm(ic)u, pa mu je plata bila pozamašna, no kaže da su se troškovi povećavali nesrazmerno sa zaradom. Kaže da je krajem devedesetih moglo da se poprilično uštedi, nekoliko desetina hiljada dolara godišnje, dok je poslednjih godina radio samo za troškove. Ovde ima nekretnine, pa mu smeštaj nije problem. Cenim da će par godina da krcka ušteđeno iz Australije, a posle mogu deca da ga izdržavaju... Kaže, tamo ne može da se nađe valjana kuća ispod 300000 dolara, porezi veliki, a život ne baš nešto sjajan... Žali se kako je komšije viđao samo u autu, kako uveče nije smeo da prošeta.

Tree, šetaš li ti uveče po Melburnu :) ?

Setnja, voznja bajsa, stagod. Bas volim u gluvo doba, ionako me ljudi samo nerviraju. A gluvo doba, zavisno od kraja, negde i u 7 uvece ne sretnem nikog na ulici, negde posle 9... a ima i zivahnijih krajeva, mada opet daleko je to od Beogradske zivosti kad je lepo letnje vece...
Taj sa gradjevinskom firmicom je mogao dosad "nakrckati" boga oca ako je cuvao a ne potrosio sve. Objasnicu vam ovu jednu stvar koju bar mislim da sam dosad skapirao, a pitajte me obavezno opet za 6-12 meseci kad jos bolje skapiram. Ovde su ziveli ko bogovi. Drzava je bila fina ko Finska. Sve bilo jeftino, gorivo hrana komunalije kuce (od '92-93 recimo na ovamo). Samo je trebalo da nisi lenj i posla i para bilo uvek. Ovi su za stednju culi samo preko televizije. Novci se trose na takve gluposti da ne bih mogao ni da opisem. Naravno, i od tih gluposti neko zaradi, pa i on lepo zivi. Kriza, svetska, osetila se svuda, pa i ovde. Sad Australija cini mi se klizi ka Americi polako... Sve lagano poskupljuje, racuni, gorivo, kuce, rente, hrana, oni sto nisu stedeli, poceli su, skrece se ka Azijskim jeftinijim proizvodima, zatvaraju se fabrike i proizvodnja prebacuje u Kine Malezije i Indije, Vlasnici nekretnina se trude da zadrze svoj visoki life-style... Oziji se osetno bude iz "easy-going mate", ovi sto ih mrzelo da rade sredom i petkom, sad traze posla, uzimaju cak i poslove koje su emigranti samo hteli da rade...
Ali opet... dokle god Australija ima nepogresivi minimalac od 15 dolara na sat, sve se to fino kotrlja... I gradjevinac da je mogao malo da ustedi na radnicima, mozda bi ostao.

I sad si me terao da se raspisem, treba da se pakujem bre, selim se opet :) U stan od 300 i kusur hiljada dolara, za rentu od 1000 i nesto mesecno, sa bondom od jos toliko... Ugovor je jasan, hm, ne cini mi se da gradjevinci ipak nisu bas toliko jadni :)

Back