Odlazak u Australiju-opšta diskusija

VI stepen nije bachelor već associate. Bachelor su osnovne studije koje sa izvesnim dodatkom postaju master. ...

Odakle sada ova informacija??? Bechlelor nije VI stepen malo mi sumljivo to sve. Ja kada sam poslao pitanje u EA dal mi odgovaraju kvlaifikacije oni su mi rekli da odgovaraju iako sam zavrsio Bechelor,cak su mi potvrdili to na forumu clanovi koji imaju vise iskustva.

Odakle sada ova informacija??? Bechlelor nije VI stepen malo mi sumljivo to sve. Ja kada sam poslao pitanje u EA dal mi odgovaraju kvlaifikacije oni su mi rekli da odgovaraju iako sam zavrsio Bechelor,cak su mi potvrdili to na forumu clanovi koji imaju vise iskustva.
Reci mi kako si im slao, tj. sta si im slao? Ja imam zavrsenu visu od 3 godine i posle sam zavrsio visoku. Visu sam pohadjao 3 godine ali mi nisu bili predmeti po 6 bodova svi vec u zavisnosti od tezine ispita je bio broj bodova. Za prebacivanje sa vise na visoku sam platio 30000 i uradio jos jedan diplomski. Zanima me dali ta visa od 3 godine moze da prodje kao bachelor jer bi mi onda malo jos falilo da nakrpim 3 godine od datuma diplomiranja. Jesi im slao diplomu u pdf-u ili spisak predmeta, jesi prevodio sve ili na srpskom?

Hmmm.

Iz EA booklet-a:

Professional Engineer
Academic qualification is an Australian four year Bachelor of Engineering degree following twelve years of schooling, or equivalent.

Engineering Technologist
Academic qualification is an Australian three year Bachelor of Engineering Technology degree following twelve years of schooling, or equivalent.

Kako na trajanje studiranja gledaju druge institucije ne znam.

Pozdrav svima ;) Nova sam ovde... I par meseci vec citam forume i sad se usudjujem da pisem sa nekim predznanjem :) ali mi i dalje mnostvo stavri nije jasno...
Eee ovako, suprug i ja bi a apliciramo za sponzorstvo od strane rodjaka, koliko vidim po novom su ostale 3 vrste tog tipa... Suprugu je od blize familije ovdje jedna sestra i jedna tetka,a u AU mnogo vise, druga rodjena sestra, 6-7 rodjenih tetki, njivoa deca, uglavnom vecina je tamo, pa da li bimi mogli ici na spajanje familije, tj kao preostalog clana ovde? I kakvi su onda uslovi?
Kada je on nosioc vize i ima 80 bodova, a ja 55 da li je to moguce, koje su njegove obaveze a koje moje, da li oboje moramo preci granicu od 65 bodova?
Eeee kada nam to na sponzora ne bi uspelo, isli bi na skill vize, on je varioc i ima 10 god iskustav i to je na SOL listi, a ja imam cetvorogodisnju skolu- ekonomsku ali radim kod rodjaka u knjigovodstvenom birou i imacu preporuku i platne liste, ali da li je moje zanimanje onda Accountant (General) 221111 CPA/ICAA/IPA sa srednjom skolom?
Unapred zaista zahvalna na odgovoru....

Spajanje familije tesko. To je jedino ako imaš dete koje je AU citizen ili tako nešto najbliže. Punoletni ljudi u nekom daljem srodstvu možda mogu da dobiju neku Tourist vizu i to ako imaju posao i pare da se izdržavaju i razlog da se vrate odakle su po isteku vize koji se "ovekoveči" sa no further stay condition. Znam slučaj gde je 80% familije u AU i jedan lik sa ženom kome su sestre, tetke, i njihova deca svi AU državljani i on nema šanse da ikako na taj način dobije bilo šta.

My guess would be some kind of skill visa ... Mada, ništa ne planiraj dok ne pitaš ambasadu. To je moj savet. Na kraju krajeva, oni su ti koji znaju trenutne zakone i koji su tu zbog toga. Nećeš sigurno ništa bolje da čuješ na forumu gde ljudi pričaju svoja iskustva koja možda više ne važe zbog neke nove promene zakona...

Caos, evo par licnih opazanja i pitanja :)

Nije se ni malo jednostavno snaci u obilju ove dokumentacije, pogotovo zbog situacije "procitaj to i to, kada zavrsis na kraju imas ono, ali... procitaj jos to i to...". Sto se tice "Skilled – Independent (Migrant) Visa (Subclass 175)", kod mene je stanje sljedece: dipl. ing. racunarstva i informatike (240 ECTS). Na "SOL" listi, pronalazim jedino "Computer Network and Systems Engineer". U ovom trenutku, ne znam da li se moje zanimanje moze podvesti pod ovo navedeno, ocigledno bih za 100% potvrdu morao da se obratim odgovarajucem sertifikacionom tijelu u Australiji, ASC-u i traziti "Assessment". Jesam li na dobrom putu? Pretostavljam da se procjena placa, koliko da li neko zna (vidim dosta vas je iz IT, pretpostavljam da znate :))? Nakon toga IELTS, prije EOI. Nasao sam ovaj tutorial na YT (
. Na kraju dokumenta imas i spisak industrijskih sertifikata koji se priznaju kao AQF diplome sa IT major. AQF diploma je 2 godine (kao kod nas visa skola) i ACS trazi (mislim) 2 godine dodatnog iskustva za prolaznu ocjenu sa AQF (konkretno ovde kazu 5 godina IT isustva uz AQF, nekad je bilo 6 godina).
Po mom iskustvu i iskustvu drugih koje znam a koji su prosli ACS procjenu, nema puno filozofije. Ako zadovoljavas zahtjeve, dobices prolaznu ocjenu bez problema, a ako ne onda neam pojma.

Poslednja izmena:
Pozdrav svima ;) Nova sam ovde... I par meseci vec citam forume i sad se usudjujem da pisem sa nekim predznanjem :) ali mi i dalje mnostvo stavri nije jasno...
Eee ovako, suprug i ja bi a apliciramo za sponzorstvo od strane rodjaka, koliko vidim po novom su ostale 3 vrste tog tipa... Suprugu je od blize familije ovdje jedna sestra i jedna tetka,a u AU mnogo vise, druga rodjena sestra, 6-7 rodjenih tetki, njivoa deca, uglavnom vecina je tamo, pa da li bimi mogli ici na spajanje familije, tj kao preostalog clana ovde? I kakvi su onda uslovi?
Kada je on nosioc vize i ima 80 bodova, a ja 55 da li je to moguce, koje su njegove obaveze a koje moje, da li oboje moramo preci granicu od 65 bodova?
Eeee kada nam to na sponzora ne bi uspelo, isli bi na skill vize, on je varioc i ima 10 god iskustav i to je na SOL listi, a ja imam cetvorogodisnju skolu- ekonomsku ali radim kod rodjaka u knjigovodstvenom birou i imacu preporuku i platne liste, ali da li je moje zanimanje onda Accountant (General) 221111 CPA/ICAA/IPA sa srednjom skolom?
Unapred zaista zahvalna na odgovoru....

Dobrodosla :)

Moj predlog je da pored foruma procitas i http://www.immi.gov.au/skills/skillselect/
Tu ces naci detaljno objasnjenje o vizama, sta, kako, gde...

S obzirom da spominjes rodjake mozda da pogledas i ovo http://www.immi.gov.au/skills/skillselect/index/visas/subclass-489/
This points-based visa is for skilled workers who are nominated by a state or territory or sponsored by an eligible relative living in a designated area in Australia.
The visa is valid for four years, and a visa holder must live and work in a specified regional area.
Mislim da to da li tvoj suprug ima jednu ili 6-7 tetki ne menja mnogo stvar. Bitno je da je sponzor (dovoljno je jedna osoba) citizen ili permanetn resident,da zivi u designated area http://www.immi.gov.au/skilled/general-skilled-migration/designated-areas.htm i da mozete dokazati srodstvo.

Naravno da je moguce da suprug ima 80 a ti 55 poena ili obrnuto, zavisi od godina, ocene na IELTS-u, radnog iskustva itd. Bitno je da jedno od vas dvoje, ko bude nosilac vize, pronadje svoje zanimanje na SOL listi http://www.immi.gov.au/skilled/sol/ polozi IELTS i ima barem 60 poena kada se izboduje. Ukoliko on ima dovoljno poena, ti nemas nikakve dodatne obaveze (sem IELTS-a) ali ukoliko hocete dodatnih 5 poena pogledajte Partner skill qualifications...

Sve ovo sto sam pisala se odnosi na skilled migration program, uglavnom 489 vizu, mada ako imate dovoljno poena uvek je bolja varijanta da idete na 189 vizu. O spajanju porodice ne znam nista, moza neko drugi moze da pomogne :)

Srecno!

Marija, hvala ti mnogooo ;) Sve vreme sam racunala kako da oboje dobijemo po 65 poena a sada si me mnogo obradovala.... Idem da proucavam koja je viza najbolja za nas, znam da je bitno samo jedno da je sponzor, ali koliko sam shvatila za spajanje porodice moras biti jedini preostao clan ovde a da su svi u AU, ali nadam se da ce mi se javiti neko sa iskustvom sa tom vizom ;)

Spajanje familije tesko. To je jedino ako imaš dete koje je AU citizen ili tako nešto najbliže. Punoletni ljudi u nekom daljem srodstvu možda mogu da dobiju neku Tourist vizu i to ako imaju posao i pare da se izdržavaju i razlog da se vrate odakle su po isteku vize koji se "ovekoveči" sa no further stay condition. Znam slučaj gde je 80% familije u AU i jedan lik sa ženom kome su sestre, tetke, i njihova deca svi AU državljani i on nema šanse da ikako na taj način dobije bilo šta.

My guess would be some kind of skill visa ... Mada, ništa ne planiraj dok ne pitaš ambasadu. To je moj savet. Na kraju krajeva, oni su ti koji znaju trenutne zakone i koji su tu zbog toga. Nećeš sigurno ništa bolje da čuješ na forumu gde ljudi pričaju svoja iskustva koja možda više ne važe zbog neke nove promene zakona...

Hvala mnogo na odgovoru, i predpostavljala sam da su postrili mere za spajanje porodice.... Ali opet mozda ima neki nacin i da se tako ode....

Hvala mnogo na odgovoru, i predpostavljala sam da su postrili mere za spajanje porodice.... Ali opet mozda ima neki nacin i da se tako ode....

Australiji je bitan samo prihod, prihod, prihod i to je to. Neće da te puste nikako da budeš državi teret. Ne možeš rodjenog brata i sestru da dovedeš, a kamoli ostalo...

Najrealniji su moguće i ne mogu da se zajebu ili uhvate na emotivnu priču. Skilled viza ti najbolja opcija ili studentska koja mnogo košta.

Hmmm.

Iz EA booklet-a:

Professional Engineer
Academic qualification is an Australian four year Bachelor of Engineering degree following twelve years of schooling, or equivalent.

Engineering Technologist
Academic qualification is an Australian three year Bachelor of Engineering Technology degree following twelve years of schooling, or equivalent.

Kako na trajanje studiranja gledaju druge institucije ne znam.

A reci mi ovo 3 godine i 4 godine, jel oni imaju broj predmeta koji moram da polozim po godini pa onda moram da imam taj broj predmeta x3 odnosno x4 ili na neki drugi nacin moram da zadovoljim kriterijume?

A reci mi ovo 3 godine i 4 godine, jel oni imaju broj predmeta koji moram da polozim po godini pa onda moram da imam taj broj predmeta x3 odnosno x4 ili na neki drugi nacin moram da zadovoljim kriterijume?

Ne znam, ja imam pet, pa se nisam zanimao... Kvaka je u "or equivalent", gde oni daju sebi slobodu da procene da li si dovoljno dobar. Tu se mešaju i oni poeni po Bolonji... Najbolje bi bilo da e-mail-om pošalješ svoj slučaj instituciji koja bi trebalo da te oceni.

Mislim da je objasnjenje pod "job description" vise nego dovoljno da sam skontas da li tvoja diploma moze proci kao net/sys eng.
Computer Network and Systems Engineer - 263111
Ako ti jos uvijek nije jasno, postavi ovde transkript predmeta ili posalji na pm pa cu ti ja odgovoriti. Uglavnom, trebalo bi da je IT bio "major", a to je na njihovim (trogodisnjim) faxovima za bachelor degree 12 predmeta (od ukupno 24), co-major je 8, minor je 4. Imas i npr. bachelor of engineering koji traje 4 godine i ima mislim 32 predmeta (4x8) ali mislim da su sve IT diplome 24 predmeta.
Ovde ti je specificirano neophodno iskustvo po diplomama/vizama... ACS - Summary of Criteria. Na kraju dokumenta imas i spisak industrijskih sertifikata koji se priznaju kao AQF diplome sa IT major. AQF diploma je 2 godine (kao kod nas visa skola) i ACS trazi (mislim) 2 godine dodatnog iskustva za prolaznu ocjenu sa AQF (konkretno ovde kazu 5 godina IT isustva uz AQF, nekad je bilo 6 godina).
Po mom iskustvu i iskustvu drugih koje znam a koji su prosli ACS procjenu, nema puno filozofije. Ako zadovoljavas zahtjeve, dobices prolaznu ocjenu bez problema, a ako ne onda neam pojma.

Generalno, moze proci. Isto tako moze proci i jos par zanimanja. Ono sto me muci jeste razlika u zvanju. Gledao sam sada u dodataku diplomi, ICT je definitivno major, najmanje 24 od 44 predmeta za 4 godine studija. Nosim se sa mislju da im posaljem jedan mail, popisem predmete i pitam da li prolazim pod tim i tim zanimanjem. Ako je odgovor potvrdan da krenem sa priznavanjem diplome. E sada, sto se tice iskustva, po "Summary of Criteria" trebaju mi dvije godine radnog iskustva.

Ovako gledajuci, cini mi se da imam dovoljno za prolaznu ocjenu, odnosno ako ACS odradi svoje + IELTS, imacu 55 bodova ili 60 kada sakupim 3 godine radnog iskustva od sticanja diplome. Mislio sam doskora da je 65 potrebno, ovaj link me demantuje (http://www.immi.gov.au/skills/skillselect/index/visas/subclass-189/). Svakako treba pogledati i CSOL listu, pokusati pronaci sponzorstvo teritorije.

untitled.jpg

Generalno, moze proci. Isto tako moze proci i jos par zanimanja. Ono sto me muci jeste razlika u zvanju. Gledao sam sada u dodataku diplomi, ICT je definitivno major, najmanje 24 od 44 predmeta za 4 godine studija. Nosim se sa mislju da im posaljem jedan mail, popisem predmete i pitam da li prolazim pod tim i tim zanimanjem. Ako je odgovor potvrdan da krenem sa priznavanjem diplome. E sada, sto se tice iskustva, po "Summary of Criteria" trebaju mi dvije godine radnog iskustva.

Ovako gledajuci, cini mi se da imam dovoljno za prolaznu ocjenu, odnosno ako ACS odradi svoje + IELTS, imacu 55 bodova ili 60 kada sakupim 3 godine radnog iskustva od sticanja diplome. Mislio sam doskora da je 65 potrebno, ovaj link me demantuje (http://www.immi.gov.au/skills/skillselect/index/visas/subclass-189/). Svakako treba pogledati i CSOL listu, pokusati pronaci sponzorstvo teritorije.

Pogledajte prilog 278931

Pa to "...da im posaljem jedan mail, popisem predmete i pitam da li prolazim pod tim i tim zanimanjem" se zove skills assessment i moras da platis za uslugu. Oni ne vracaju novac ako je assessment negativan. Zvanje nema nikakve veze sa ovim. Ti nominujes zvanje i saljes papire, a oni onda potvrde da li je to to ili nije. Ako profulas sa nominacijom, mislim (al nisam siguran) da ce oni nominovati zanimanje koje je najpribliznije tvojoj edukaciji i radnom iskustvu. Mozes da ides na nekoliko assessment-a sa razlicitim nominacijama ako ti to treba, i ako ispunjavas uslove dobices pozitivan odgovor za sve aplikacije. Ali svaki od tih procesa se radi odvojeno i naravno placa posebno. Ono sto mozes da provjeris sa ACS-om je da li radno iskustvo mora biti steceno poslije zavrsetka studija. Koliko sam ja shvatio, oni traze samo da je bilo puno radno vrijeme i regularno placeno. Imas kontakt na ACS-ovom sajtu pa mozes da pitas sve sto te zanima.

Poslednja izmena:
Niko ti u mail-u neće gledati spisak ispita. Samo navedi šta si završio, koliko godina traju studije i eventualno koliko poena po Bolonji to donosi.
Hvala na sugestiji. Njima je izgleda bitno samo da je bachelor. I izgleda da mi nece praviti probleme u vezi datuma diplomiranja (posto ja imam diplomu inzenjera i za diplomu bachelor-a mi treba 2 ispita). Kazu da mogu da uzmu datum diplomiranja diplome inzenjera.
E a zanima me sledece, kad sam pitao za dokazivanje radnog iskustva oni su me uputili na njihov buklet i odredjenu stranicu. Tamo samo pise da mi je potreban papir od poslodavca da sam radio kod njega odredjeni period to i to i da mi napise da mi je placao. To mi je sve malo sumnjivo jer to moze svako ko zna nekog sa firmom da nabavi?

Dragi prijatelji

U Australiji je veoma vazno da imate njihovu diploma. Najlaksi nacin da se stekne jeste studirati neki od dobro respektovanih dopisnih univerziteta u Australiji sto se moze uciniti iz bilo kojeg dela sveta. Jednom kada zavrsite undergraduate course onda mozete da nabavite u Srbiji potvrdu (reference) da ste u toj struci radili nekoliko godina I to ce vam veoma olaksati da dojete u Australiju a narocito da dobijete posao jer ce te imati Australijsku diplpmu za manje od dve godine.
Znam nekoliko nasih koji su se tako veoma lepo snasli u Sidneju I Melburnu.
Evo vam jedan veoma repektovan univerzitet na kojem mozete da pohadjate dopisno studiranje:

http://www.csustudycentres.edu.au/

Back