ODGOVORITI STIVENU HOKINGU...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Sustina ljudske vrste na duze staze je da stvori novu vrstu koja ce se rasiriti u svemiru. Covek ovakav kakav je nije dovoljno savrsen za to. Postoji odredjen broj ljudi koji aktivno rade na napretku covecanstva ( naucnici), a sustina svih ostalih je prosto da medjusobnim ukrstanjem proizvedu genija poput Tesle koji ce ubrzati razvoj nauke i kreiranje nove vrste.
A u narednih 100 godina boricemo se sa nestasicom nafte, zagadjenjem, bolestima i ratovima. Mozda nas krkne i koji meteor, ali manje verovatno. Manjak nafte( energije) cemo prevazici alternativnim gorivima poput vodonika, ali tek za nekih 30 god, a do tada ce biti gadno jer ce cene nafte neprestano rasti, a time i cene svega ostalog, ali prezivecemo. Problem zagadjenja se izgleda moze resiti iskljucivo surovim zakonima. Bolesti ce nas moriti sve vise i vise, al' prezivecemo, nauka ce dovoljno uznapredovati. Siromastvo necemo nikad iskoreniti, jer ga odrzavaju velike sile. A i to je cesto posledica prevelikog broja ljudi na zemlji, tako da se mora uvesti kontrola radjanja u nekim delovima sveta. Ratovi se vode zbog resursa, ako se smanji broj ljudi, bice i manja potreba za resursima, pa ce se i ratovi redje izazivati.
Sve u svemu, glavni problem je previse ljudi na zemlji.

Uopste mi se ne dopada ono sto sam procitao u nekoliko oseznih objasnjenja! Svi pricaju o nekom trebljenju covecanstva!!! Po nima, najbolje da se rodi 50 Hitlera, da rese problem :-D

I takva metoda ce privremeno resiti problem siromastva, narkosa, i svih s*anja, kako su oni to objasnili i to po VEOMA VISOKU CENU.

Ali, ljudi ce se ponovo "namnoziti", ponovo ce biti budala, ponovo ce biti narkosa, ponovo ce biti nekoga ko hoce da ovlada svetom!

Mislim, stvarno sam se uzasio na pretpostavku da ono sto je, recimo SAL naveo sprovede u delo.

A problem sa naftom ce biti jos max. 30 godina, jer Kina i Indija sve brze trose naftu, a vec sada postoje prototipi automobila i motocikla na tecni vodonik. I postoje alternativni izvori energije kao sto su vetar, Sunce (SAHARA-odlicno mesto :lol: )...

A ako se neko boji da je to malo, neka pogleda kako kvantna fizika napreduje! Postoje masine koje na utrosenu energiju, vracaju 115% energije vise, sam osto su jos tek PROTOTIPI, a taj procenat ce se povecavati jos. Ili, problem ce resiti (barem sto se tice kvantne fizike) Hladna fuzija!

Eto, nadam se da sam doprineo pismu. Barem neke ideje da se sklope u pismo, ja sam prezadovoljan.

Dobar je post Robertos, svakako cemo ga uklopiti.

Kako ja zamisljam nije nam ni cilj da ovde dodjemo do resenja oko koga bi se svi slozili, problem je suvise kompleksan, vise da kroz razlicita misljenja naslutimo moguce pravce resavanja.

I ja mislim da bi ova planeta kada bi bila domacinski odrzavana mogla da pruzi udoban zivot i duplom vecem stanovnistvu nego danas.

Ali ako se nastavi dosadasnji odnos trosenja resursa/porasta stanovnistva kao i neravnomerna rasporedjenost bogatstva siromasne nacije sa viskom stanovnistva na jednoj strani i bogate sa niskom stopom prirasta stanovnistva na drugoj moglo bi za 30-50 godina postati neophodno zavodjenje neke globalne kontrole radjanja (kao sto su Kinezi uspesno izveli), a takva vrsta kontrole bi pak mogla izazvati nove tenzije i sukobe.

Ja sam ubijeđen da će problem energije biti riješen, već sada ima odličnih rješenja za iskorištavanje energije talasa, plime i osjeke, sunčane nergije, energije vjetra, termalnih izvora. Samo dok ima ovih konvencionalnih malo ko hoće da ulaže. Put do fuzije neće biti rješen u narednih 100 godina. Kad potrošimo naftu i ugalj to će dovesti do smanjenja zagađena, a što se tiče upravljanja bez svjetske vlade i jednakosti za sve ne vidim kako drugačije racionalno i mudro upravljati resursima.

Moram reci da me je poneo slican tok razmisljanja.

Globalni problemi traze globalna resenja.
Te nas to dovodi do onoga sto se u zadnje vreme zove "globalizacija".
Nije da mi se to bas dopada, stavise uopste ne.
Ali logika navodi da bi planetarno ujedinjenje dalo mnogo vise sansi za opstanak rase.

Tu je problem ako dodje do toga kako izbeci brisanje svih onih pozitivnih razlika medju narodima.

ender71:
Moram reci da me je poneo slican tok razmisljanja.

Globalni problemi traze globalna resenja.
Te nas to dovodi do onoga sto se u zadnje vreme zove "globalizacija".
Nije da mi se to bas dopada, stavise uopste ne.
Ali logika navodi da bi planetarno ujedinjenje dalo mnogo vise sansi za opstanak rase.

Tu je problem ako dodje do toga kako izbeci brisanje svih onih pozitivnih razlika medju narodima.

Хм...Глобализација свакако није решење проблема,јер ја би радије умро него се одрекао себе и свог народа.Ја сам Србин,а не грађанин Светсе Уније или шта већ.

Svima nam je poznato od cega se sastoji svemir...od planeta,asteroida,zvezda,kometa,crne materije,sitkom emisija itd...
Covecanstvo je stvoreno na jednoj planeti u osrednjem suncevom sistemu u osrednjoj galaxiji...i to nam je svima poznato...
Otkad covecanstvo postoji uvek je postojala ta zelja za sirenjem,ekspanzijom u sto vecem smislu,dakle napretku sve dok nam to same prilike dozvoljavaju,i napredak preko tih samih prilika,drugim recima-beskonacan napredak.
Kada pogledamo iz ove tacke gledista Egipcanima je bilo lako-oni su se sirili severno,prema Hetitima.I Rimljanima je bilo lako,oni su se sirili ka istoku i zapadu...
U ovom dobu modernih komunikacija,skyscrapera i ***** filmova,covek je uhvacen u jednu sasvim nepoznatu dilemu...Gde dalje?
Ovaj odgovor lezi upravo u tim Egipcanima,Rimljanima,Nibelunzima i Rastafarijancima...shirenje...
Svemir predstavlja jedino mesto gde covek sada zapravo moze da bezi...nijedna teritorija nije vecna,osim recimo raja,i zato se mnogi slazu da covek u dalekoj buducnosti mora naseliti zvezde...
Za to je,medjutim,potrebno srediti nase sopstveno dvoriste...
Zemlja je u velikoj nevolji,ekoloskoj tako i kulturoloskoj...ne smemo zaboraviti da se u 44 zemlje na svetu trenutno vodi rat,da 12% stanovnistva ima maligne,a malo vise polne bolesti...da je zivotni vek u Africi manji od 35 godina upravo zbog toga.
A imamo i veliko zagadjenje tropskih suma,izlivanje toksicnog otpada u okeane,itd...Ne vredi o tome kukati...
Prvo sto bi trebalo uraditi je stvoriti zajednicku svest o trenutnom stanju covecanstva,sto je prilican zadatak za bilo kakve strucnjake.Jedinka ce uvek brinuti u toku svog zivota vise za sebe nego za ukupnu rasu,tako je barem otkada imamo savremene drzave.Vise se ne brine o opstanku plemena,vec o sopstvenom opstanku,za sta se ne moze reci da je fundamentalna greska,ali nagon za opstanak plemena bi ovde mogao da se primeni na jednom veoma veoma globalnijem nivou.Kod coveka se mora dakle stvoriti slika koliko Zemlja brzo propada,koliko je svemir veliki,koliko su danasnje metode putovanja istim spore i slabe,i ne slute nicemu...koliko je covecanstvo zapravo u opasnosti od kompletnog istrebljenja,ili scenarija koji smo videli u filmovima tipa "Pobesneli Max".
Najjace sredstvo obavestavanja,zaludjivanja,i zabave danas predstavljaju upravo internet i televizija...evo,mi upravo koristimo internet daa odgovorimo nasem dragom gospodinu Hokingu,cak iz daleke Srbije,i samim klikom dugmeta cemo mu poslati te iste informacije,koje smo ovde otkucali na tastaturama...Mnogi misle da je problem upravo to sto se internet i mediji koriste za totalno pogresne svrhe...kada bi dete gledalo,od pocetka svoga zivota,kako se covek mora siriti na druge planete,i kako je Zemlja zagadjena,umesto Toma i Dzerija kako se jurcaju i stavljaju jedan drugom repove u misolovke dobili bismo sasvim drugaciju generaciju...Generaciju koja bi umela da se brine o sebi,generaciju koja bi imala zajednicku svest,generaciju koja bi nasla nacin da coveka vine ka zvezdama...Nije potrebno tu generaciju sasvim lisiti zabave...deca i dalje trebaju da igraju fudbal,gledaju crtace...ali mora se promeniti nacin obrazovanja,i naterati ih da shvate jos u najranijim godinama da njihova deca mozda nece moci da popiju vodu iz iste te cesme iz koje oni upravo piju...

Daljnja ispravka dosadasnjeg ucinjenog bice veoma teska.Tu imamo nekoliko mogucih scenarija,jedini problem je shto mnogi od njih lice na svima nam poznate anti-utopijske scenarije koje je smishljao Orvel...
Cinjenica je,medjutim,da se svetska populacija mora smanjiti.Zemlja nije dovoljno velika za 10 milijardi ljudi,samo bi planeta povrsine Jupitera bila dovoljno velika da odrzi toliko ljudi...Veoma je razumno mishljenje,da planeta Zemlja moze da podrzi NAJVISE,i ni u kom slucaju vise od 500 000 ljudi,i to ukoliko uspe da nadje dobre resurse za ishranu i industrijsko delovanje.Ovde dolazi do veoma nezahvalnog zadatka,a to je genetski odabir ljudi koji ce ciniti tih maximalnih 500 000 ljudi koji ce ziveti na toj nasoj preuredjenoj Zemlji...Razume se,oni genetski moraju biti dovedeni skoro do savrsenstva,ili barem najblize savrsenstvu koliko je moguce....
Sve to,naravno,ne moze biti trajno resenje...covek se kad-tad mora vinuti ka zvezdama,i uciniti isti postupak kao i nasi preci,koji su osvajali strme Karpate,negostoljubive tundre sibira,i ledene ravnice severnog pola...isto tako nasi potomci moraju naseliti zvezde,jer tu lezi buducnost ljudskog roda...

Naravno,u svemu tome mozemo naici na velike probleme,a najvazniji je sigurno globalizacija,to jest podsticanje ljudi da shvate da smo svi ista rasa,isti kov,da nismo Hriscani ili Muslimani,Rusi ili Kinezi,belci ili crnci,mongoloidi ili hindusi,vec da smo LJUDI.Razlikujemo se po mestu stanovanja,razlikujemo se po tome sta jedemo,kome se Bogu molimo,koje dogadjaje slavimo,a koje tugujemo,ali smo po genetskoj osnovi ISTI.
Sve to covek,naravno mora prevazici.Ako ne u kratkoj buducnosti onda konacno,u jednom trenutku,svaki od nas mora biti spreman da stane pored svoga sunarodnika,i pored osobe sa sasvim drugog kontinenta,i da sa punim srcem kaze da su mu obojica braca,i da ih obojicu voli iz sveg srca.
Najveci problem tu ce predstavljati zadrti vernici.Tu ce se naici na problem,jer su neki ljudi jednostavno vaspitani u takvom duhu,da nikada ne bi prihvatili Srba,Brazilca,Rusa,ili Amerikanca u svoju kucu,vec bi ga motkom gurnuli niz stepenice,dok je okrenut ledjima...tu opet dolazimo do vec pomenute izmene obrazovnog sistema,i prilagodjavanja interneta i medija,da mladez zapravo informisu o onome sto mora da zna.
Prva stvar koja se mora uraditi je da se rascisti sa prosloscu.Upravo Dzihad,Krstaski pohodi,sveti ratovi,sprecavaju covecanstvo od daljeg napretka.Mora se prestati sa vezivanjem za proslost!Ti ljudi su ziveli i umrli pre vise od 700 godina,a covecanstvo i dalje vuce njihove senke,i postuje njihove nazadne principe primitivizma.To ne sme biti dozvoljeno u drustvu kojem zelimo da stvorimo
Metod verovatno lezi u detaljnom obrazovanju sto se tice stvarne razlicitosti rasa koje danas nazivame evropoidne,mongoloidne,negroidne itd...
Svako,od najranijeg detinjstva,mora shvatiti da se jedan tamnoput covek razlikuje jedino po tome sto je kod njega pigment ispod koze aktivniji,i zato dobija tu braonkastu boju.Svaki negroid mora shvatiti da se njegov beli brat od njega razlikuje jedino po tome shto Sunce nema toliki uticaj na njegov fizioloski sastav pigmenta.
Mora se sasvim zaboraviti na sve Dzihade,Krstaske ratove,'Alahove obozavatelje' , 'Hriscanske bogomoljce' i prionuti se sasvim novom principu.

Nakon sto je resen problem ujedinjavanja covecanstva,i uspostavljanja kontrole nad maticnom planetom,imacemo veliki problem resursa,i mogucnosti da se nadje alternativni nacin putovanja svemirom,od ovog hemijskog.
Problem je u sledecem(citiracu Daglasa Adamsa):"Svemir je veoma veliki,znate.Zapravo,veoma neugodno veliki".
Tu lezi glavni problem u ovoj oblasti.
Postoje dve vrste putovanja svemirom,onako grubo podeljene,a to su podsvetlosna i nadsvetlosna.
Pocnimo od podsvetlosne.Svima je poznato da je brzina svetlosti zapravo 300 000 km/s i da je to najveca brzina u Vaseljeni,i dalje neprevazidjena od strane bilo koje druge materije/tela/pogona.
Putovanje svemirom do sada nam je omoguceno hemijskim putem,dakle uz pomoc koriscenja goriva.
Ovde se mogu koristiti razne vrste goriva,ali je to u ovom trenutku sasvim bezznacajno,obzirom na to da ovakva vrsta putovanja ima jedan fundamentalan problem-PRESPORO je.Sa ovakvom brzinom treba nam barem 2 nedelje cak i do Meseca...jasno je da sa takvim pogonom ne mozemo ni razmishljati o naseljavanju drugog Suncevog sistema...
Druga stavka shto se tiche podsvetlosnog pogona jeste antigravitacija.Ona coveku naravno jos nije poznata,ali je potvrdjena mogucnost postojanja antigravitacije.Tu bi se dolazilo do brzine od 20 km/s.Opet nedovoljno.
Moze se jos pomenuti i kvantni pogon,alternativna goriva,ali to sve ne resava problem naseljavanja daljih delova galaxije.

Onda dolazimo do nadsvetlosnog pogona,to jest,hipersvemirskog skoka.
Postoji vise teorija vezanih za hipersvemir,uglavnom neispitane 98%,ali dokazano je da je naucno u nekoj buducnosti izvodljivo.
Teorija hipersvemira je da se udje u hipersvemir,koji bi se presavio,odrede tacke ulaska i izlaska,i jednostavno prodje kroz 2 cm puta.Ovakva vrsta putovanja predstavljala bi najpovoljniju i najbrzu,ali veoma je neispitana,i o njoj se ne moze razmisljati na bilo koji ozbiljniji nacin,dok covek jednostavno ne izuci te oblasti fizike i astrofizike.

Ovaj deo je napisan pomalo traljavo,obzirom na to da mi se prilicno zuri,izvinite :D

Uh, ljudi, vi to ozbiljno.
Moram da se osvrnem na neke postove.
Ova planeta uz sadašnju tehnologiju može da prehrani oko 15 milijardi ljudi pa nema nikakvog "viška" ljudi na Zemlji.U pitanju je raspodela dobara između bogatih i siromašnih.U kapitalističkom svetu ovo nikada neće biti rešeno zato što je osnov kapitalizma u ličnoj pohlepi.Sve se meri novcem i svetom upravljaju oni koji ga imaju najviše a ne najmudriji.Protokol iz Kjotoa o smanjenju ispuštanja "gasova staklene bašte" (CO2) nije potpisao jedino najveći zagađivač-SAD.Taj potpis bi ih lupio po džepu a to nikako ne žele, novac je važniji od našeg opstanka.

Nijedna mašina ne može da "vrati 115% energije vise", čak ni 100% jer bi to bio perpetuum mobile.
O hladnoj fuziji sam pisao i za sada nije sigurno da li je moguća.Prvi fuzioni reaktor bi trebalo da naprave Rusi, već je potpisan ugovor između nekih zemalja, a praviće se, čini mi se, u Francuskoj.
Problemi sa naftom, vodom, zagađenjem i sl. posledica su našeg delovanja i mi možemo da utičemo na njih ali na prirodne promene i katastrofe ne možemo i trebalo bi da barem budemo spremni da ih dočekamo i preživimo sa što manje štete.

Svetska vlada izgleda primamljivo ali nikako je ne treba dozvoliti.Ender, deluješ mi kao nepopravljivi optimista u pogledu ljudske dobrote, pa valjda zato vidiš samo dobre strane SV.Najmoćniji ljudi današnjice sanjaju upravo SV kao oblik svoje supremacije nad ostatkom ljudskog roda.Mislim da bi UN sa (vrlo)malo više ovlašćenja i bez prava na veto bio dovoljan da obavlja funkciju domaćinskog upravljanja planetom.
Akademik Srejović je pred smrt za časopis IQ napisao kratak zaključak o svom pogledu na istoriju a na osnovu svog naučnog rada.Podelio je kulture na tri "vrste": vodeća, koja je najjača sa najviše uticaja u svom vremenu (Vavilon, Egipat, starogrčka civilizacija, Rim, itd.), prateće, koje pokušavaju da budu kao vodeće i oponašaju ih, i nezavisne (ne sećam se tačnog termina ove poslednje) koje se same razvijaju.Ono što je najbitnije, kada vodeća kultura propadne iza nje ne ostaje naslednik.Setite se istorije, ni iza jedne moćne države nije ostala neka duga država naslednica koja bi nastavila tu kulturu.Posle pada vodeće civilizacije nastaje haos (setite se mračnog srednjeg veke posle Rima) i samo neka od nezavisnih kultura mogu polako uvesti red u taj haos svojim razvojem.Zato je od najveće važnosti očuvati različitosti među današnjim nacijama, kulturama, religijama... da bi neka od njih preuzela ulogu koju danas ima zapadna civilizacija a pre svega SAD.(koje već previše guše razvoj drugih).
Današnja globalizacija i potencijalna SV uništavaju te vitalne različitosti i tome se treba odupreti.Naravno, nije moguće pobeći od značajnog uticaja vodećih ali treba insistirati na očuvanju svoga.Mi tu "bitku" već gubimo, pogledajte po ovom forumu koliko nas piše našom latinicom ili ćirilicom.Da bi mogli ponuditi nešto korisno svetu moramo prvo biti svoji i to svoje podariti drugima.Niko ne može biti veći Amer od Amera samih i nije dobro imitirati ih i još pri tom misliti kako je to bolje nego biti prvo svoj, pa onda građanin sveta.
Svi smo različiti(kao osobe) i jednaki(u pravima i obavezama). (ovo stvarno mislim, zato ponavljam i ovde)
Bojim se da ne vidim kako bi mogli da promenimo sami sebe i svoju prirodu i pomalo sam skeptičan baš kao i sam Hoking u tom pogledu.
Sada pročitah i Oxijevo razmišljanje.Nikako nije tačno da je Zemlja premala za sve.To
apsolutno nije istina!!! :!:
Današnja tehnologija je veoma neefikasna u pogledu potrošnje sirovina i energije i proizvodi mnogo otpada koji zagađuju okolinu.Nova nanotehnologija koja već nastaje mnogo će popraviti efikasnost.Takođe nove hemijske i biotehnologije imitiraće prirodu i proizvoditi sa minimalnim utroškom energije i sirovine, koju će moći da uzimaju čak i iz otpada.
Rešenje za te probleme nauka će verovatno naći ali pravi problem je u nama samima.Mi smo verovatno potekli od grabljivica i to nam je u prirodi, kako to promeniti a da opet ostanemo ljudi?

ender71:
Sal i Garwor su za sada dali dovoljno kompletne postove, da ih mozemo u ukljuciti u poruku Hokingu.

Salov :-) :-) :-) mozemo iskoristiti za kraj poruke, bice malo cupav za prevodjenje, ali mislim da mogu preneti sustinu :-)

Nemoj samo ono o krepanju i povratku iz sveta senki...:)

Inace zamisao ti je fenomenalna, mislim da ce matori sa odusevljenjem citati nase pismo, buduci da ga je sastavljalo neko tamo sf drustvo iz neke tamo Serbije...Odlicno, druze, odlicno.....:):)

Robertos:
Uopste mi se ne dopada ono sto sam procitao u nekoliko oseznih objasnjenja! Svi pricaju o nekom trebljenju covecanstva!!! Po nima, najbolje da se rodi 50 Hitlera, da rese problem :-D

I takva metoda ce privremeno resiti problem siromastva, narkosa, i svih s*anja, kako su oni to objasnili i to po VEOMA VISOKU CENU.

Ali, ljudi ce se ponovo "namnoziti", ponovo ce biti budala, ponovo ce biti narkosa, ponovo ce biti nekoga ko hoce da ovlada svetom!

Mislim, stvarno sam se uzasio na pretpostavku da ono sto je, recimo SAL naveo sprovede u delo.

A problem sa naftom ce biti jos max. 30 godina, jer Kina i Indija sve brze trose naftu, a vec sada postoje prototipi automobila i motocikla na tecni vodonik. I postoje alternativni izvori energije kao sto su vetar, Sunce (SAHARA-odlicno mesto :lol: )...

A ako se neko boji da je to malo, neka pogleda kako kvantna fizika napreduje! Postoje masine koje na utrosenu energiju, vracaju 115% energije vise, sam osto su jos tek PROTOTIPI, a taj procenat ce se povecavati jos. Ili, problem ce resiti (barem sto se tice kvantne fizike) Hladna fuzija!

Eto, nadam se da sam doprineo pismu. Barem neke ideje da se sklope u pismo, ja sam prezadovoljan.

Nisi me dobro shvatio...
Ja pricam o prirodnoj selekciji, o evoluciji...kakvi tebi hitleri padaju na um ?
Brko Adolf je genije sa zlocinackim umom...Njemacku podigao iz bede i dao svakom svabi sve za kratko vreme....

drugo, ima nas mnogo koji bismo zaista ocuvali planetu i svaki dinar iz vojne i ostalih glupih industrija usmerili ka nauci i napretku ne jedne nacije, vec celog clovecstva.
Mnogo nas ima i brilijantnih, a ipak letargicnih....kao "ma, jbe se meni za sve, daj da otplatim kredit i kupim deci plejstejsn, a ljubavnici platim kiriju..."
Nazalost mala vladajuca vecina ce uvek kociti napredak celokupnog covecanstva, zarad njihove moci i zarad njihove nacije koja zivi na grbaci ostatka clovecstva...(pa i moje i tvoje..sta su oni majke ti bolji od nas? Cime su oni zasluzili da takvi budu? )

Zar onda nije jedini logicno da se oni prirodno istrebe,a ostatak pici napred...

Za kraj zemljace banjalucane, zar bi vise voleo u sledecem ratu gladan i zeljan svega da primis metak u glavu zarad necije guzice da joj bude udobno ili da budes kolonista na marsu, da zivis jednako medju jednakima, a postovan prema svojim doprinosima i sposobnostima ???

Pozz

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back