ODGOVORITI STIVENU HOKINGU...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Evo nekih mojih razmisljanja, ono sto sam kontao dok sam visio na merdevinama sa valjkom :-)

Prvo, bilo kakva akcija kada se preuzima potreban je jasan cilj i jasan plan kako to uraditi.
Tako i sa prezivljavanjem covecanstva.
Trebalo bi napraviti neki plan na nivou sveta kao "Kako da prezivimo u narednih 100 godina?", nesto na nivou Ujedinjenih Nacija i sto bi sluzilo kao smernica za sve nacije, organizacije i pojedince koji bi na razlicite nacine ucestvovali u tome.

Druga razmisljanja su me odvela na temu svetske ekonomije.
Jedan od najvecih ako ne i najveci problem sveta danas je siromastvo dobrog dela planete i neravnomerna rasporedjenost svetskog bogatstva.

Posto je besmisleno apelovati na bogate da podele svoje bogatstvo sa siromasnima, bilo milom bilo silom (sjasi Kurta da uzjasi Murta :-) potrebni su drugi nacini resavanja tog problema.

Ono sto sam sa druge strane primetio, a sto bi se moglo smatrati pozitivnim da se od Drugog svetskog rata do sada sire podrucja sveta koje nazivamo visoko razvijenima.

Posle II svetskog rata jedina razvijena zemlja bila je SAD, Evropa je bila u rusevinama.
Tada je doslo do infuzije americkih para radi obnavljanja Evrope i za par desetina godina zemlje zapadne Evrope su vratile u red visoko razvijenih.

Onda smo imali Korejski i Vijetnamski rat... u toku i posle tih ratova evropski i americki novac se poceo slivati u podrucje dalekog istoka.
Prvo Japan, pa onda i Juzna Koreja, Singapur, Tajland....jedan po jedan "azijski tigrovi" su usli u red visoko razvijenih.

Danas imamo situaciju da su na redu za razvijanje Istocna Evropa (sto mi jos uvek uspesno izbegavamo) posle nasih ratova, Kina i Indija.
Posle ce mozda slediti Afrika, Juzna Amerika i ostatak Azije.
Ako bi se takav trend nastavio mogli bi smo da ocekujemo da ce za 50-100 godina cela planeta biti visoko razvijena ili bar na onom nivou na kome su zemlje zapada danas.

Ono sto je lose, a sto se primecuje kroz istoriju je da takvim periodima razvitka uvek prethode neki ratovi.
I to bi bio jedan od problema koje bi trebalo resiti, naci mehanizme koji bi uspeli da nastave i da ubrzaju opsti porast blagostanja na planeti, a da se pri tom izbegnu ratovi i druge tenzije do kojih pri tom dolazi.

E i neke druge stvari koje sam kontao, ovog puta dok sam farbao radijatore ;-)

Drustveno uredjenje.....jos je debeli Cercil rekao "demokratija nije savrseno uredjenje, ali je najbolje sto sada imamo".

Ono sto se svuda po svetu vidi da iako demokratski sistem daje narodu mogucnost da bira svoju vlast, narod i dalje nema ili ima vrlo malo uticaja na odluke koja ta vlast donosi.

Mozda bi trebalo naci nacina da se ukine politicki proces onakav kakav ga danas shvatamo, sa partijama i izbornim politicarima.
Ti politicari na kraju krajeva ionako prave resenja koje zasnivaju na proceni svojih strucnjaka i koje ti strucnjaci sprovode, a odluke donose po partijskoj liniji ili koliko ce im to doneti glasova na izborima.

Pronaci nacina da se sam proces donosenja odluka vrati narodu, onako kako je nekada bilo na agorama u grckim gradovima-drzavama.
E to bi sada bilo moguce zahvaljujuci modernim komunikacijama i internetu.

Citave nacije ili svi zainteresovani za neku odluku bi mogli da glasaju, umesto parlamenata i skupstina kakve su danas.
A od danasnje politicke strukture zadrzala bi se samo izvrsna grana vlasti "tehnokrate", eksperti zaduzeni za sprovodjenje odluka, premijeri i predsednici postali bi koordinatori.

Tu sam ideju preuzeo iz nekog SF romana, ali stvarno ne mogu da se setim kog, mnogo davno bese.

I sama ideja je naravno krajnje idealisticka i bila bi znatno komplikovanija nego ovo kratko sto sam izneo, no shvatate sustinu.

Iskreno, ja mislim da ne treba svi ljudi da donose vazne odluke. Em nemaju dovoljno znanja, em nemaju potpun uvid u materiju, pa ih je uglavnom lako izmanipulisati, sto znamo iz licnog iskustva, je li? Strateske odluke bi trebalo da donose samo kompetentni, a u izboru politicara i parlamenta mogu svi da ucestvuju, al' da se malo izmeni politicki proces. Ko naprimer danas sa sigurnoscu moze reci koji je politicar ili opcija bolja? To se ionako promeni posle izbora, ai zavisi od mnogih faktora. Zato bi trebalo da politicari polazu racun za ono sto su uradili. Svakih godinu dana raport bato! Svi glasaju preko interneta, direktan prenos sa stadiona. Pa ko dobije vise zvizduka nego aplauza, bicevanje. Pa da vidimo da l' bi se i kurta i murta bavili politikom. Dobro, ajde, ne mora bicevanje, to bi razvilo razne sadisticke porive kod ljudi, ali otkaz da dobije i sve dotadasnje privilegije da mu se oduzmu, a ako je bas bio los, mesec dana rada u gradskoj cistoci. A ne ko kod nas, ako si jednom bio u parlamentu, imas maltene dozivotno izdrzavanje, sluzbena kola i telohranitelja.
A sto se tice globalne strategije planete, samo svetska vlada dolazi u obzir.

Apsolutno sam protiv SV!!!
A ono što Ender spominje o biranju bliže narodu imali smo na papiru u socijalizmu.Neka se potsete stariji, to se zvalo delegatski sistem.Mesna zajednica je birala svoje delegate koji su birali delegate u opštinama itd.To je bilo veoma blizu naroda jer su MZ male zajednice gde svi znaju ko je kakav.To bi se moglo primeniti uz bolju demokratsku kontrolu izbora.
A slažem se i sa Garvorom da prosečan čovek ne može odlučiti o stručnim pitanjima od kojih zavisi opstanak sveta.Kako prosečnoj osobi koju interesuje samo kako da što više zaradi i što bolje živi za svoga života objasniti da tako ide u propast i da njegovi potomci neće imati gde da žive zbog toga što je recimo ispuštao ulje iz kola u kanalizaciju i sl.. Potrebna je neka vrsta kontrolisane zakonske regulative koja će naterati ljude da prestanu da budu egocentrični.
Evo tek sada čitam kraj Rame pa je to lep primer ljudske gluposti i sebičnosti po pitanju zagađivanja okoline.Što je najgore stvarno smo takvi.

dan je u pravu.
Kina je jos slaba po pokazateljima koji se ticu blagostanja zivota kao sto je dohodak po glavi stanovnika.
Ali imaju najdinamicniji industrijski rast, najveci su potrosaci celika i uglja, drugi struje i najveci su zagadjivaci na planeti.
Njihovo vreme tek dolazi.

Upravo sam proverio ...ima jos 7 dana za davanje odgovora, tako da mozemo jos malo da nastavimo ako neko ima jos nesto da prilozi.

Ovako sam zamislio koncept pisma:

- pozdrav i objasnjenje ko smo i sta smo...

- opsti zakljuchci do kojih smo dosli tokom rasprave.

- citirani najbolji delovi postova ...tako do 3-4 recenice od svakoga.

- pozdravi i zelje ;-)

E sad pitanje takozvane Svetske Vlade...iskreno suvise sam antiutopija procitao da bi mi se ta ideja bas toliko dopadala.
Iako bi efikasna svetska vlada bila resenje za dobar deo problema sa kojima se covecanstvo suocava, pitanje je koju bi cenu trebalo da platimo u integritetu i nezavisnosti za to.

U svakom slucaju, mislim da je nerealno ocekivati da bi do toga moglo doci u narednih 100 godina, 500 mozda.

Mada ako Evropska Unija uspe da opstane u narednih 50 godina i da se oformi na nacin na koji bi trebalo to ce postati model za ceo svet, kako da nacije razlicitih istorija i kultura zajedno zive u jedinstvenoj drzavi.
Ma sta mislili o EU to je svakako najznacajniji politicki eksperiment jos od ruske revolucije.

Ono cemu bi mogli da se nadamo da ce se desiti u narednih 100 godina je stvaranje jedne paralelne svetske kulture (samo da to ne bude MTV kultura) u kojoj bi svako sa bilo koje strane sveta imao zajednicke osnove za razumevanje bez obzira na razlicita kulturoloska i istorijska nasledja.

A osnova za tako nesto je zajednicki jezik koji bi svi mogli da se sporazumevamo, tako da bih ja kao jedan realan i pozeljan cilj postavio da u narednih 50-100 godina svi stanovnici planete pored svog maternjeg znaju i jedan opsti jezik za sve.
Jasno je da bi to morao biti engleski kako zbog rasirenosti tako i zbog lakoce ucenja.

Iskreno receno, prosao sam dosta sveta i ono sto sam primetio je da su u sustini 90% ljudi isti bez obzira odakle su, samo ako ste u mogucnosti da se razumete.

Ja u stvari uopste nisam toliki pesimista po pitanju buducnosti covecanstva kao sto je Hoking.
Mislim da cemo za 100 godina svi ziveti bolje i bogatije nego danas, da ce mnogi problemi sa kojima se danas suocavamo biti reseni, ali isto tako da ce se pojaviti neki novi problemi o kojima danas nemamo pojma.

Nesto malo manje vezano za topic je da citam ovih dana Krejtonov "State of Fear", to je nesto kao ekoloski triler.
I sad znate kakav je Krejton njegove knjige su pune naucnih cinjenica i osvrta, u ovoj knjizi je samo bibliografiju strucnih dela koje je koristio dao na 40 strana.

Interesantne stvari koje sam do sada saznao je da opsta ekoloska situacija na planeti uopste nije onakva kakvom je mi zamisljamo.
Recimo "globalno zagrevanje" jos uvek nije 100% dokazano, povecanje temperature nije u toj meri znacajno da bi se moglo zakljuciti da to potice od delovanja coveka ili od normalnih ciklicnih perioda klime na planeti.
Pa drugo, znate kako pricaju o topljenju polova, i ni to nije bas sasvim tacno, Juzni Pol se topi samo na jednom malom podrucju (a Juzni Pol je kontinent veci od Evrope ili SAD), a u velikom delu se cak i prosiruje.
I tako dalje....ima dosta toga i o delovanju ekoloskih organizacija, mnogo podataka, tabela, pozivanja na naucna dela.

Ja je citam na papiru, ali imam i eBook pa koga interesuje poslacu, vredi procitati.

Pa znas oduvek je postojao neki jezik koji je bio "svetski" zavisno koja je nacija bila dominantna, dugo je to bio latinski, pa francuski, danas engleski. No uvek su maternji jezici ostajali prvi, samo sto smo danas prvi put u mogucnosti da svi, a ne samo obrazovani i bogati znaju jos jedan jezik pored maternjeg.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back