Odgoj djece odgovor i na konflikt

mačka zagrebačka

Stara legenda
Moderator
Poruka
89.538
Slušam neki dan razgovor oca koji vodi sina iz obdaništa. Mali priča kako se potukao s nekim dečkom i kako ga je gađao kamenom, otac sluša i kada je maleni (dijete od nekih 3 ili 4 godine) završio otac samo ozbiljno prokomentira "A šta ćeš morao si"
Naravno da nasiljem ne rješavano nasilje, što biste vi rekli tom ocu ili tom djetetu da imate priliku? Kakav će biti taj malac kad bude stariji?

Malo je diskutabilno to. Deca kad im kazes da mogu da se brane, mogu da shvate da odbrana podrazumeva vise od onog sto bi vi kao roditelji hteli.
Ja sam se mnogo plasila te recenice: Moras se braniti.
Nisam to sinu govorila iz straha da ne zloupotrebi, da ne uradi pogresno.
Na srecu, ispalo je dobro.
I bez mojih instrukcija po tom pitanju, on zna sta treba.

Slušam neki dan razgovor oca koji vodi sina iz obdaništa. Mali priča kako se potukao s nekim dečkom i kako ga je gađao kamenom, otac sluša i kada je maleni (dijete od nekih 3 ili 4 godine) završio otac samo ozbiljno prokomentira "A šta ćeš morao si"
Naravno da nasiljem ne rješavano nasilje, što biste vi rekli tom ocu ili tom djetetu da imate priliku? Kakav će biti taj malac kad bude stariji?
Hm.
Nekad ne možeš drugačije nego na nasilje uzvratiti nasiiljem.
Ćerku smo naučili da prva ne započinje ali isto tako i da se odbrani i uzvrati istom merom.

Ako se on tuce sa 3,4 godine i gadja kamenom drugo dete to onda nije nesto u redu u tom obdanistu a i kuci moguce.nasta to lici da se deca tog uzrasta kamenjuju?strasno.
Ne bih mu rekao nista jer takvi tesko da slusaju nekog nego treba da se poostri paznja vaspitaca u obdanistu.ajde molim te deca se malo potukla i ovaj odmah kamen.uzas.

Ako se on tuce sa 3,4 godine i gadja kamenom drugo dete to onda nije nesto u redu u tom obdanistu a i kuci moguce.nasta to lici da se deca tog uzrasta kamenjuju?strasno.
Ne bih mu rekao nista jer takvi tesko da slusaju nekog nego treba da se poostri paznja vaspitaca u obdanistu.ajde molim te deca se malo potukla i ovaj odmah kamen.uzas.

Nasiljem se ništa ne rešava. Kako se malo dete potukao u obdaništu i odakle mu kamen da gađa drugare.

Slažem se sa @Mecenaa Postoje problemi i u obdaništu i u porodici tog dečaka.

Verovatno nece dugo ziveti jer ce naleteti na jos vecu budalu

ne bih generalizirala ali roditelji su iz Dalmacije. Za vrijeme rata imali smo neke izbjeglice iz Dalmacije i mali se lemao u školi svaki dan. Uglavnom, to su bili djed i baka s unucima, djevojčica je imala oko 2 godine a "mali" e išao u 2 razred osnovne škole i nekako se nije uklopio u razred. Svaki dan je dolazio iz škole i pričao kako se potukao s nekim iz nekog razloga. Odgovor njegovog djeda bio je "samo udri i reci da si kršni dalmatinac". Ne mogu opisati kako sam bila sretna kada su napokon otišli...
Ovo sada slična priča, maleni često ima neke napadaje plaća i bijesa (žive u susjedstvu pa vidim i čujem), djeluju prilično divlje i nekako mi to sve ne izgleda normalno. Ako ima odgajatelja koji je zadužen za čuvanje nikada djetetu ne bih rekla d/a je moralo da se brani nego da je trebalo tražiti pomoć odgajatelja. A kamen, pa vjerojatno su bili negdje u dvorištu vrtića na igri...

Не знам шта да кажем.
Мачо балканска култура је врло често узрок великих проблема.
Нисам никад за насиље...
мене су моји учили да се увек повучем из свађе, и да се не тучем са децом...
Али, живот не игра по правилима...десило се неколико пута да сам морао...
А да сам слушао свог оца и мајку, надобијао бих се батина као магарац.
Срећом, размишљао сам својом главом.
Клинце треба учити две ствари: да не започињу свађу и не нападају први, и да се бране кад су нападнути...
Само им треба скренути пажњу да гађање других камењем или нешто још горе од тога, није дозвољено.
Нека се гребу и чупају мало...ако већ мора...

Ovo sada slična priča, maleni često ima neke napadaje plaća i bijesa (žive u susjedstvu pa vidim i čujem), djeluju prilično divlje i nekako mi to sve ne izgleda normalno

Možda će vaspitačica skrenuti pažnju roditeljima ukoliko se ovo ponašanje nastavi.

ne znam, kao musko mogu samo da kazem ili tuces ili te tuku, tako je bilo u moje vreme. Prebijed najaceg u generaciji svi tr gledaju ko Boga..surovo znam, al tako je vauda bilo

Da li si se tukao u obdaništu ili u osnovnoj školi? Nije isto kad imaš 2 ili 12 godina.

Te tuče dečaka u osnovnoj školi su prirodne. Ne opravdavam nasilje, ali te povremene, sitne dečije tuče u osnovnoj školi nisu neki veliki problem.

Problem je kada se neki dečak stalno, svakodnevno tuče i kad počne da maltretira drugu decu. To je vršnjačko nasilje o kome moraju da znaju i roditelji i nastavnici i školski psiholog.

Možda će vaspitačica skrenuti pažnju roditeljima ukoliko se ovo ponašanje nastavi.

Da li si se tukao u obdaništu ili u osnovnoj školi? Nije isto kad imaš 2 ili 12 godina.

Te tuče dečaka u osnovnoj školi su prirodne. Ne opravdavam nasilje, ali te povremene, sitne dečije tuče u osnovnoj školi nisu neki veliki problem.

Problem je kada se neki dečak stalno, svakodnevno tuče i kad počne da maltretira drugu decu. To je vršnjačko nasilje o kome moraju da znaju i roditelji i nastavnici i školski psiholog.
jesam, sl sam se uvek branio, nisam prvi napadao.
Nisam nikad nikog maltretirao, cak sta vise branio sam takve

Ne bih ja izdržao ja bih se umešao. Tražio bih od deteta da mi kaže u koji vrtić ide i otišao bih odmah kod direktora tog vrtića. A detetu bih najiskrenije rekao da tatu više nikada ne posluša u životu jer mu je tata idiot.

Ma i dobri smo kako smo odrastali.

Baś jutros gledam onaj udžbenik iz Biologije koji je u Srbiji korišten od 1991-2003 i na njemu slika Nicolas Cage zagrlio neku ženu i drži uperen pištolj u bebu koju je kidnapovao.
Kako je to svima bilo normalno i kakve veze ima sa biologijom..ja ne znam.

Niko se tome nije čudio više od decenije. Ne znam koje je tragičnije..mada je malo i komično 😅

Back