Odbrambeni mehanizam?

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Uglavnom nismo u stanju da kontrolišemo svaku situaciju, niti mozemo uvek da znamo šta nas očekuje u kontaktu sa ljudima , niti da li ce i kada, neko nesvesno ili namerno da nas uvredi . Ne samo u real life vec i na forumu...Iznesete svoje misljenje a neko dodje i soli vam pamet ubedjujuci vas da niste
u pravu, pri tom vas i vredja.

Na koji način branite svoj ego ili integritet kada ga neko povredi, uvredi ili omalovaži ?
Kojim se odbrambenim mehanizmom najviše služite i u kakvim sve situacijama?
Ja sam pocela da vezbam stavljanje na ignor u rl
Znaci na cao cao uljudno a za sve ostalo vidno te ignorisem i kuliram tako da i ti provalis da je djavo vise odneo salu i da mi neces vise jesti zivce
Videcemo dokle ce to da funkcionise, tek je u test fazi :lol: cilj mi je da dodjem dotle da me ne pogadjaju vise reci i dela tih ljudi....

Na koji način branite svoj ego ili integritet kada ga neko povredi, uvredi ili omalovaži ?

Imam supermoć: matora sam :) Najčešće sam nezainteresovana, tj. boli me uvo. Volim nekad da se posvađam oko neke ideje ili filma, pogotovo na forumu, ali to je zabava a ne ozbiljan sukob... A u stvarnom životu izbegavam ljude koji mi ne prijaju, sa kolegama iskuliram jer moram, te ostaju samo retki bezumni sukobi sa potpunim neznancima (šalteri, uglavnom) tipa "Divlje priče" (Bombica :heart:).

Kao svako umno zdravo bice imam potrebu da iznesem svoj stav
Nekad sam se bas upinjala da objasnim onima koji ga osporavaju, zasto tako mislim
Sad sam na nivou da mi je potpuno nebitno da li se neko sa tim slaze..u rl nemam vise potrebu da ljudima objasnjavam bilo sta..to ne znaci da sam se predala, samo mi vise svi ljudi nisu vazni
Oni koji jesu, sa njima nemam nikakvog sukobljavanja..pa ni misljenja
Zivot je u stvari tako jednostavan
Komplikujemo ga mi dajuci prioritetne pozicije nebitnim I nebitnom
Ala ti imas inspiraciju u poslednje vreme, lepe su ti teme :)

Da bre, nekad je bila tema o tome kako otkaciti tipove sa malim polnim organima, sto je takodje bila neka vrsta odbrambenog mehanizma, a onda se desio ovaj bum. :think:
Одбрамбени механизам је игнорисати теме о величини полног органа и дебљини новчаника. Ако има пара, мали му је. Ако му је велик, нема пара. И сличне небулозе.
Имамо и ми гомилу комплекса, али сте ви прекардашили са цм у гаћама и нулама на рачуну. Кога то брига ако има оно што треба!? :)
А већина има једва новца и ок цм :)

Ne znam kako me vide drugi ljudi samo mogu reći kako ja doživljavam sebe.:lol:

Dok sam bila mlada znala sam da se rasplačem, ućutim, šokiram, ostanem bez teksta i da se glođem u toku i posle scene. Sada sam drugačija, nisam svađalica ali ne prećutim kad mi nešto smeta, ili me uvredi, ili me "ne primete" u redu, i slično. Jasno i glasno kažem, na fin način, i ne odustajem. Naročito kad je neko laktaš, ako je iz nehata umem da progledam kroz prste i da se našalim.
Ponekad nemam volje za isterivanje pravde, pa pustim.

Ne znam kako me vide drugi ljudi samo mogu reći kako ja doživljavam sebe.:lol:

Dok sam bila mlada znala sam da se rasplačem, ućutim, šokiram, ostanem bez teksta i da se glođem u toku i posle scene. Sada sam drugačija, nisam svađalica ali ne prećutim kad mi nešto smeta, ili me uvredi, ili me "ne primete" u redu, i slično. Jasno i glasno kažem, na fin način, i ne odustajem. Naročito kad je neko laktaš, ako je iz nehata umem da progledam kroz prste i da se našalim.
Ponekad nemam volje za isterivanje pravde, pa pustim.
Isti je problem bio i sa mnom...nagledao sam se u zivotu laktasa ili osetio u konverzaciji s kolegama novinarima..Onda je doso poziv iz jedne susedne zemlje da idem na bojiste Kod Borovog sela..svi su odbijali ja nisam bilo je opasno i vec prvog dana mi poginuo osvetlitelj..no nije to tema..hocu reci da sam otad postao drugaciji...ignorisem napadne i nasilnike.. teram svoj zivot kako meni odgovara i pazim da ne nastetim drugima..lakse je tako nego trpeti nekog ko misli da je iznad tebe..bas zbog nicega

Uglavnom nismo u stanju da kontrolišemo svaku situaciju, niti mozemo uvek da znamo šta nas očekuje u kontaktu sa ljudima , niti da li ce i kada, neko nesvesno ili namerno da nas uvredi . Ne samo u real life vec i na forumu...Iznesete svoje misljenje a neko dodje i soli vam pamet ubedjujuci vas da niste

U rl retko dozivljavam uvrede, ne pamtim kad me je neko poslednji put uvredio.
Nesvesno ili svesno povredjivanje se desavalo ali to je vise bazirano na neke emocije
koje su priznate ili nisu pa malo povrede ego ali sa tim lako izlazim na kraj..
Na forumu je, kad malo bolje razmislim, to zaista drugacije...volim da uzvratim ali retko uvredama, vise volim
da se nadigravam recima pa nekad to nekom zazvuci grubo, mada mi to nije namera ali desi se..

Zakazem dvoboj pesnicama kao i svaki normalan srbin:zaljubljena:

Lako je braniti se kada si ispravan, ne osecas krivicu.
Problem je uvek onima koji se kurce bez argumenta.
Na forumu, kao uostalom i u zivotu razne budale misle da ih je bog izmislio da vladaju ljudima i kada dobiju po tamburi onda se cude sta ih je snaslo...
Poenta posta je da je bezobrazno glumiti ono sto nisi pokriven tudjim imenima i onda su svi u pravu koji nastupaju bezobrazno.
Normalnim ljudima i kada ih vredjate ego nije ugrozen, jer je lako biti bezobrazan, ako mozes da ga ugasis.

Ovako,
zavisi od koga je upucena.
Sto sam starija, sve vise me bas boli uvo sta ko misli, i od ovih bliznjih. Ostali me nikad nisu ni zanimali.
uh bre Čile, a da vidis kad jos malo porastes da ne kazem ostaris sto je ovo sto si napisala dobro i primenjivo

odrasla sam u okruzenju i u vreme u kome je bilo najvaznije kakav ces utisak ostaviti na okolinu koliko ces biti ljubazan i predusretljiv i koliko ces svoje intime uspeti da sakrijes od sveta.
samo da ne provale da mozda imas neki problem, sve je moralo biti u savrsenom redu
porodica, kuca, posao....
kakvi su to lanci bili teski za nosenje
stresem se kad se setim

uh bre Čile, a da vidis kad jos malo porastes da ne kazem ostaris sto je ovo sto si napisala dobro i primenjivo

odrasla sam u okruzenju i u vreme u kome je bilo najvaznije kakav ces utisak ostaviti na okolinu koliko ces biti ljubazan i predusretljiv i koliko ces svoje intime uspeti da sakrijes od sveta.
samo da ne provale da mozda imas neki problem, sve je moralo biti u savrsenom redu
porodica, kuca, posao....
kakvi su to lanci bili teski za nosenje
stresem se kad se setim
TE lance sam ja sama sebi stavila.
A nisu cak ni moji.

A posto sam ih dugo stavljala i nosila, sad treba vremena i da se skinu. :aha:

uglavnom se povlacim u ovakvim situacijama ali ima nekada kada se uzjogunim i ne odstupam
uglavnom na salterima sto rece Honduras,
tu se otvori neki ventilčić i baš poželim da očitam nekom bukvicu o lepom ponašanju i vaspitanju
u ostalim situacijama sve zavrsavam osmehom i salom nekad na svoj nekad na tudj racun
tako peglam i situacije sa nervoznim kolegama

svako vreme nosi svoje breme..procito sam negde..no lanci koje nosimo oko vrata smo sami sebi okacili..Ovisno od okruzenja u kome zivimo i odnosu ljudi prema nama oni mogu ponekad postati preteski..onda normalno proradi mehanizam za samoodbranu i tiho ili brzo povucemo se u sebe i svet posmatramo kroz tamne cvikere.. kasnije shvatimo da smo postali ko oni koje smo kritikovali ali vise nema ko da nas cuje..paradoks..

Najbolje je ignorisanje.Zatim smeh.
Ali to ne pali u svim situacijama i sa svim osobama .
Rekla bih da je moj odbrambeni mehanizam -ironija i sarkazam.
Kada iritiranje pređe moj prag tolerancije , a nizak je -agresija.
Uvek ću terati svoje , ako mislim da sam u pravu i neću dati da me prozivaju , bez obzira kakve bile posledice.
O posledicama premalo razmišljam.

Back