Odbijanje od plate

Nifont

Domaćin
Poruka
3.313
Koliko posto poslodavac ima pravo da odbije? Negde sam citao da zakon predvidja samo maksimum od 20%. Drugo, da li poslodavci imaju pravo u nedogled da izricu takvu meru ili ima neko ogranicenje? Da recimo moze dva tri puta da se odbije pa otkaz.

Pa ako mu neko reže platu bez da je napravio povredu radnih obaveza onda pitanje nije za forumaše već za inspekciju rada.
I kada napravi povredu radnih obaveza moze da se izrekne opomena pred otkaz, 20% od plate i 15 dana udaljenja sa radnog mesta. Posle toga bi trebao da usledi otkaz a ne da se ove mere opet ponavljaju.

Na prethodnom radnom mestu se desilo ovo:
Gostima hotela je nedostajala stolica da bi igrali neku svoju igru, i to su podelili sa mnom kad sam već završila svoju smenu, ali su me prepoznali kao radnicu hotela.
Izdala sam im stolicu iz svoje sobe. Oni srećni, ja mirna... odoh da spavam. vRatili mi stolicu, sve OK.
Sutradan sam nadređenom ispričala šta se desilo, nešto "trivija" fazon. Trebalo je samo da se nasmeje i čak pohvali moju dosetljivost.
Naljutio se, izdrao kao da sam mu dete koje ne voli, i momentalno izjavio da mi leti 10% od plate.
Recite mi... u čemu sam ja tačno pogrešila???

Na prethodnom radnom mestu se desilo ovo:
Gostima hotela je nedostajala stolica da bi igrali neku svoju igru, i to su podelili sa mnom kad sam već završila svoju smenu, ali su me prepoznali kao radnicu hotela.
Izdala sam im stolicu iz svoje sobe. Oni srećni, ja mirna... odoh da spavam. vRatili mi stolicu, sve OK.
Sutradan sam nadređenom ispričala šta se desilo, nešto "trivija" fazon. Trebalo je samo da se nasmeje i čak pohvali moju dosetljivost.
Naljutio se, izdrao kao da sam mu dete koje ne voli, i momentalno izjavio da mi leti 10% od plate.
Recite mi... u čemu sam ja tačno pogrešila???
Nista, jel ti odbio tih 10%?

Nista, jel ti odbio tih 10%?
Jeste. I još 10% za neku drugu glupost, i još 10% za treću.
Bog neka mu to oprosti, i ja sam.
Ne želim biti zajedljiva osoba, i sve im se pozlatilo... ali... zauvek će ostati u mom sećanju kao čovek koji je skakao na svaki moj mig-dok nisam samostalno odlučila da odem.
Važna mi je moja glava-važnija od tamo nekog tripa!

Back