Odakle su se Grci doselili na Balkan ?

samo jedan komentar
Sto se tice preseljenja grka iz male azije,tj,danasnje teritorije rep.turske
citam ovde,kaze neko,to nisu grci
pa nego sta su nego grci?? pre dolaska turaka mala azija i sva ostrva su bila grcka,cak je i istambul,bio grcki grad gde je poturceno mnogo mnogo grka
e sad,po propadanju otomanskog carstva ,koje je bilo multietnicko,multi versko,uopste jedno drustvo koje se nije obaziralo na mesanje stanovnistva unutar svojih granica,krece stvaranje moderne nacionalne turske drzave,u kojoj jermeni i grci,kao najbrojniji narod,nisu imali sta da traze,jer su i oni u medjuvremenu stvorili svoje nacionalne drzave,i tada dolazi do nekog,ajd da kazem,dogovora,o razmeni stanovnistva,tako su GRCI,namerno velikim slovima,jer su GRCI,pravi etnicki,dosli u grcku,a muslimani grcke vere,tj,turci,presli u tursku
isto je ucinjeno i u bugarskoj sa pomacima,a bogami i kod nas je posle 1912,pre i kasnije,ogroman broj muslimana iz pazara,makedonije,kosova,vranja te siptara i iz albanije cak,otisao u tursku
tako je danas ne retko,da na nekom bazaru negde,naletite na vlasnika radnje koji zna srpski,jer su njegovi doselili u tursku
elem,jedan od najpoznatijih grka,aristotel onazis,je iz smirne..tj,danasnjeg izmira,e sad,ako on nije grk,onda sam ja pera detlic:):):)

samo jedan komentar
pa nego sta su nego grci?? pre dolaska turaka mala azija i sva ostrva su bila grcka,cak je i istambul,bio grcki grad gde je poturceno mnogo mnogo grka
e sad,po propadanju otomanskog carstva ,koje je bilo multietnicko,multi versko,uopste jedno drustvo koje se nije obaziralo na mesanje stanovnistva unutar svojih granica,krece stvaranje moderne nacionalne turske drzave,u kojoj jermeni i grci,kao najbrojniji narod,nisu imali sta da traze,jer su i oni u medjuvremenu stvorili svoje nacionalne drzave,i tada dolazi do nekog,ajd da kazem,dogovora,o razmeni stanovnistva,tako su GRCI,namerno velikim slovima,jer su GRCI,pravi etnicki,dosli u grcku,a muslimani grcke vere,tj,turci,presli u tursku
isto je ucinjeno i u bugarskoj sa pomacima,a bogami i kod nas je posle 1912,pre i kasnije,ogroman broj muslimana iz pazara,makedonije,kosova,vranja te siptara i iz albanije cak,otisao u tursku
tako je danas ne retko,da na nekom bazaru negde,naletite na vlasnika radnje koji zna srpski,jer su njegovi doselili u tursku
elem,jedan od najpoznatijih grka,aristotel onazis,je iz smirne..tj,danasnjeg izmira,e sad,ako on nije grk,onda sam ja pera detlic:):):)

Meni je drago da nisu uopce Grci , da budem iskren .
To je moja zelja , ali hocu da budem realan , jer ako nisu postojali , sta je bio HERODOT Grk ako se ne lazem i vecina antickih Istoricara isto .
Tako da moja je zelja meni sumnjiva :mrgreen:
-----------------
Ako su bili Atinjani Pellasgi , ako su bili Heleni u sastavu unutar Pellazga , ako su u Antickoj Makedoniji nije se govorilo Grcki , ako u Epiru takodje nije se govorilo Grcki , onda gde su Grci ??

Mozda upravo ovo je njihova tatkovina , jer i nose iste prezimena dan-danas ,
pr. Ministar spolnjih poslova Grcke , Kara man (lis)
Idi na googel translate TR/GR i vidi prevod = Crni covek :)

Poslednja izmena:
Arberi,znam turski za toliko,ali,po meni,grci i turci su toliko slicni,toliko isti,da je razlika gotovo,golim okom neprimetna
to je upravo zato sto su svi pismeni turci,cak i danas dani,poturceni grci,i ajd da kazem,neki procenat balkanskih poturcenjaka
i u srbiji ima mnogo mnogo turskih prezimena,ali sta je tu cudno,pa izmesanost je ogromna,otomansko carstvo je bilo kao amerika,multietnicko
prezimena,kahriman,terzic,erdoglija,kovrlija,curuvija,..itd da ne jurim dalje...ime zoran..itd itd

elem,suma sumarum,mi tragom ove teme,dodjosmo dotle,da grci nisu ni postojali
jer je jedan homer,ponistio ceo rad i stvaralastvo,arhimeda,sokrata,aristotela,herodota,solona,periklea i mnogih mnogih drugih,koji su svoj trag ostavili u necemu korisnom,poput pitagore na primer,a ne homera,koji je pisao romane....ROMANE,velikim slovima,na osnovuy kojih,ljudi veruju da postoji atlantida

znas,arberi,na ovom pdf,ima mnogo onih koji kazu da ni tvoj narod ne postoji,da ih je doveo vojskovodja manijak,ili tako nesto
da ste sa kavkaza,braca sa onim cacanima:):)
tako da,to sto bi neki ljudi hteli i zeleli,to bas ne stoji,

Arberi,znam turski za toliko,ali,po meni,grci i turci su toliko slicni,toliko isti,da je razlika gotovo,golim okom neprimetna
to je upravo zato sto su svi pismeni turci,cak i danas dani,poturceni grci,i ajd da kazem,neki procenat balkanskih poturcenjaka
i u srbiji ima mnogo mnogo turskih prezimena,ali sta je tu cudno,pa izmesanost je ogromna,otomansko carstvo je bilo kao amerika,multietnicko
prezimena,kahriman,terzic,erdoglija,kovrlija,curuvija,..itd da ne jurim dalje...ime zoran..itd itd

elem,suma sumarum,mi tragom ove teme,dodjosmo dotle,da grci nisu ni postojali
jer je jedan homer,ponistio ceo rad i stvaralastvo,arhimeda,sokrata,aristotela,herodota,solona,periklea i mnogih mnogih drugih,koji su svoj trag ostavili u necemu korisnom,poput pitagore na primer,a ne homera,koji je pisao romane....ROMANE,velikim slovima,na osnovuy kojih,ljudi veruju da postoji atlantida

znas,arberi,na ovom pdf,ima mnogo onih koji kazu da ni tvoj narod ne postoji,da ih je doveo vojskovodja manijak,ili tako nesto
da ste sa kavkaza,braca sa onim cacanima:):)
tako da,to sto bi neki ljudi hteli i zeleli,to bas ne stoji,
Upravo ja i mislim tako , rekao sam gore jer sam na sebe sam sumnjiv .
Nekako sve mi je u vezi Grka mesano , da nikako ne mogu doci na glavni cilj .
Evo ja priznajem da jesu postojali jer moram prema ovim dokazima nemam gde pobjeci: arhimeda,sokrata,aristotela,herodota , tukidi , apiniani itd..
Ali jezik njihov opet je meni sumnjiv , noshnja njihova takodje ?
Kako i da je , hvala za odgovor , jer ovo nema kraja .
Navijamo i dalje svaki za svoje :mrgreen:

da ste sa kavkaza,braca sa onim cacanima
Samo jos da dodam ovde , ovo je palo u vodi , jer Albanci se spominju ovde pre toga (postirao sam tamo dokumenat ) , ili pre ovog Maniaka , pricali smo u taj drugi topic za ovo a i necu vise jer mi se sve dosadilo .

Poslednja izmena:
Samo jos da dodam ovde , ovo je palo u vodi , jer Albanci se spominju ovde pre toga (postirao sam tamo dokumenat ) , ili pre ovog Maniaka , pricali smo u taj drugi topic za ovo a i necu vise jer mi se sve dosadilo .

Albanci se prvi put spominju pre 250 godina..
Pre toga se spominju Arbanasi-doseljeni sa Sicilije i Juga i Italije i Arnauti doseljeni iz Severne Sirije-u Siriju doseljeni iz Jemena..
Grci su cesto migrirali u Istoriji.
Lesandar Srbljanin je posle osvajanja Tebe -sve Grke prodao kao roblje...
Pocetkom 8 Veka-Balkan je bio uglavnom slovenska zemlja-Grci su bili raseljeni u Italiju i Malu Aziju..

8th century BC First major colonies established in Sicily and Southern Italy.
6th century BC Colonies established across the Mediterranean Sea and the Black Sea.
5th century BC Defeat of the Persians and emergence of the Delian League in Ionia, the Black Sea and Aegean perimeter culminates in Athenian Empire and the Classical Age of Greece; ends with Athens defeat by Sparta at the close of the Peloponesian War
4th century BC Rise of Theban power and defeat of the Spartans; Campaign of Alexander the Great; Greek colonies established in newly founded cities of Ptolemaic Egypt and Asia.
2nd century BC Conquest of Greece by the Roman Empire. Migrations of Greeks to Rome.
4th century AD Eastern Roman Empire. Migrations of Greeks throughout the Empire, mainly towards Constantinople.
7th century Slavic conquest of several parts of Greece, Greek migrations to Southern Italy, Roman Emperors capture main Slavic bodies and transfer them to Cappadocia, Bosphorus re-populated by Macedonian and Cypriot Greeks.
8th century Roman dissolution of surviving Slavic settlements in Greece and full recovery of the Greek peninsula.
9th century Retro-migrations of Greeks from all parts of the Empire (mainly from Southern Italy and Sicily) into parts of Greece that were depopulated by the Slavic Invasions (mainly western Peloponnesus and Thessaly).
13th century Roman Empire dissolves, Constantinople taken by the Fourth Crusade; becoming the capital of the Latin Empire. Liberated after a long struggle by the Empire of Nicaea, but fragments remain separated. Migrations between Asia Minor, Constantinople and mainland Greece take place.
15th century
-
19th century Conquest of Constantinople by the Ottoman Empire. Greek diaspora into Europe begins. Ottoman settlements in Greece. Phanariot Greeks occupy high posts in Eastern European millets.

http://en.wikipedia.org/wiki/Greeks#Timeline

Poslednja izmena:
Наравно, неки ће рећи да је ово чиста случајност:

The Lemba or Lembaa are an ethnic group numbering 70,000[1] in southern Africa who claim a common descent and belonging to the Jewish people.[2]

Lempa is a village in Cyprus located approximately 4 km (2.5 mi) north of the town of Paphos. It is sometimes written as Lemba, which is also closer to the correct pronunciation. Neighboring villages are Empa, Kissonerga and Chlorakas.

Grčko NE:

The Greek 'No'

I read up on the subject of gestures, and here's a nice find that I already alluded to:

Desmond Morris, Bodytalk, 1994

Head Toss

Meaning: No!

Action: The head is tilted vigorously backwards.

Background: Most people, throughout the world, shake the head from side to side when saying "No!", but in a few regions there is an alternative head movement, the Head Toss. Both appear to have originated from a childhood action. When an infant has had enough to eat, but the parent insists in trying to push one more spoonful into its mouth, one of two reactions may occur. The child may either twist the head sideways, or tilt it upwards, in an attempt to reject the food offering. In other words, moving the head smartly sideways or upwards means 'No!' for the infant. The sideways head movement has developed into the familiar, negative Head Shake in most cultures, but in a few cases it is the other action, the upward tilt of the head, that has become the negative Head Toss.

Locality: This action has been observed in most Arab cultures. In Europe it is usually known as the 'Greek No' and has spread from there to modern-day Turkey, Corfu, Malta, Sicily and the southern parts of Italy. Of particular interest is the fact that, in Italy, its use only extends as far north as the Massico range of mountains between Naples and Rome. This is the point at which the Greek colonization of Italy stopped two and a half thousand years ago. This 'gesture barrier' reveals that ancient forms of body language can be extremely conservative and show little change over the centuries, despite the mobility of modern living.

БЕОГРАД СЕ ЗВАО АЛБАБУЛГАРИЦА Када су га Бугари освоили.

Samo malo da se umešam, dezhurna sam vecheras;), da ne dodje do zabune oko tako čestog imena Beograd za srpske gradove zidane od belog kamena.
Kad Bugari govore da su osvojili Beograd, oni govore o malenom mestu na obroncima Stare planine (Balkan,Haemus) koje se danas zove Belogradčik.To jesu osvojili na zelenom stolu, kad im je Nemac bio vladar Bugarske i kada je ruski car tu srpsku teritoriju poklonio Bigarskoj, ne bi li bili u potpunom vazalstvu mačici Rusiji.
http://sr.wikipedia.org/sr/Тврђава_Белоградчик

Beograd, glavni grad Srbije, kralj Balkana, vidoe je Bugare samo kad švercuju benzin i cigarete.

Beograd koji smo imali dok se ne nakotiše Šćipetari, danas se zove Berat..Sve do početka 20.veka zvao se Beligrad , dok su ga u otomansko vreme neki turski putopisci zvali i arnautsi Beograd.

i td.....i ma ih jos..Trazite, google je svemoguć.

Ovaj gospodin je radio za drzavnu TV u Grckoj , na ovaj dokumentarac samo zato sta je rekao Marko Botcari je bio Albanac odma najebo iz posla :mrgreen:

Znaci morali da pristaju .

Marko Botcari i takve poput njega su bili Arvanati-grupa grkog naroda ,oni sada su jedni od najnacionalisticke grka ...

albanski jezik je totalno prestao da postoji u grcku posle drugog svetskog rata,sada sve albance u grcku su migranti bez pasose nego sa dozvole za rad !

makedonski jazik ne postoji uopste

vlasi su totalno grcizirani a i one koje nisu pricaju grcki

turski jezik je prestao da postoji posle razmenu naselenje megu tursku i grcku i po lozanski ugovor -OFICIALNO U GRCKU NEMA TURAKA !

tako tvoje tvrdnje su smesne
budi realan

Marko Botcari i takve poput njega su bili Arvanati-grupa grkog naroda ,oni sada su jedni od najnacionalisticke grka ...

albanski jezik je totalno prestao da postoji u grcku posle drugog svetskog rata,sada sve albance u grcku su migranti bez pasose nego sa dozvole za rad !

makedonski jazik ne postoji uopste

vlasi su totalno grcizirani a i one koje nisu pricaju grcki

turski jezik je prestao da postoji posle razmenu naselenje megu tursku i grcku i po lozanski ugovor -OFICIALNO U GRCKU NEMA TURAKA !

tako tvoje tvrdnje su smesne
budi realan

Ti ''profesore '' ako neko tvrdi za ove danasnje ''Grke'' da su ovih starih Grci ( ako su i tih nekada postojali , sta nisam siguran ) za mene je smesno :mrgreen:
Nemoj mi reci meni sta ima i zasto nema , jer malo dete zna kakva je diktatura tamo kod ne-Grka , pocinji :Arvaniti,Sulioti,Vllasi,Turci,Makedonci,ostali Sllavjani = Grci :mrgreen:
Za kakve stare Grke vi mene govorite ?

Citaj ovde polako , pre nekoliko meseca sta kaze za nejvecu novinu sveta , direktor univerztiteta Athine NIKOS DOMOU :
Ali procitaj , nemoj samo opet llupati bez ikakve veze :

“It’s the fault of a German,” Mr. Dimou said about Greek pride in this cause. He was referring to Johann Winckelmann, the 18th-century German art historian whose vision of an ancient Greece “populated by beautiful, tall, blond, wise people, representing perfection,” as Mr. Dimou put it, was in a sense imposed on the country to shape modern Greek identity.

“We used to speak Albanian and call ourselves Romans, but then Winckelmann, Goethe, Victor Hugo, Delacroix, they all told us, ‘No, you are Hellenes, direct descendants of Plato and Socrates,’ and that did it. If a small, poor nation has such a burden put on its shoulders, it will never recover.”
http://www.nytimes.com/2009/06/24/arts/design/24abroad.html?_r=4&pagewanted=2&sq=Albanian

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
Ne , ne pokusavam ih pretvoriti u Albance jer tu su i Vllasi+Turci+Makedonci+Romi a i bilo je i Srba Valla , zato mislim kako je moguce 5-6 raznih nacija da se zovu Grci danas ??:dontunderstand:
http://forum.krstarica.com/showpost.php?p=13968607&postcount=94

Љуљезим је у праву, Грци веома чврсто, законом и репресијом одржавају "компактност нације", 98% Грка ( националности) у Грчкој, у ствари, може да се протумачи само на тај начин да је држављанство поистовећено са националношћу. И Албанија поступа на исти начин.
А кад те већ хвалим, да те питам за једну реч из албанског језика:

books

Шта значи брезименуем на албанском ( то је иначе старо име Подгорице)?:per:

Poslednja izmena:
Љуљезим је у праву, Грци веома чврсто, законом и репресијом одржавају "компактност нације", 98% Грка ( националности) у Грчкој, у ствари, може да се протумачи само на тај начин да је држављанство поистовећено са националношћу. И Албанија поступа на исти начин.

Jedan dedidca od 98.godina zivi u mom kraju, kaze za sebe da je Grk. Malo mi je bilo cudno posto covek ima plave oci, svetao ten.... pitao sam ga odakle su njegovi, on mi je rekao iz okoline Soluna. Jednom kada ga sretoh, ukazao sam mu na moju sumnju da je grk zbog plavih ociju i kako mi je tada rekao svetlo smedje kose u mladosti. Posle nedelju dana ponovo ga sretoh, on me zaustavlja i kaze, setio se da je kao dete slusao svog dedu i pradedu kako pricaju nekim jezikom koji nije bio grcki i da su zbog toga imali problema sa grckom milicijom, hapšeni, jer su trazili da se prica iskljucivo grcki jezik. Taj su jezik zvali pazanski, meni je to licilo na paganski, pitao sam ga da mi kaze neke osnovne reci, a one glase ovako, voda se kaze voda samo se naglasava slovo a, čaša isto tako samo a naglaseno na kraju, vatra se kaze na tom pazanskom ognj .

Poslednja izmena:

Uskoro i Crna Gora...

Nisu valjda ludi da reč za boju, Chroma, mešaju sa bivšom rečju za GROM, zato su morali da izbace ovu reč koju je Homer upotrebljavao, sad je βροντή ( vronti)

books

Homeru je Grad bio grad, njegovim naslednicima Grcima je πόλη (poli)

books

Kod Homera, kiša je kaptala, a kod Grka στάζουν (stazun)

books

Prokleti su bili kleti i prokleti, sada su κατάρα ( katara) , Katari,

books

Па да наставимо, иста тема, предгрчки језик, друга књига:

books

books

за почетак, раније су нас убеђивали да је реч ЈАГЊЕ грчког порекла, тек толико да се покаже да није:

books

Оба - данашњи грчки τόσο (тосо) латински АМБО као позајмљеница из пелашког језика

books

Бокал - грчки στάμνα (стамна) латински покулум

books

Брак - брачни савез - грчки γάμος ( гамос) а Дионизије записао Пелашки:

books

Буре, бачва - грчки βαρέλι ( варели)

books

Можда је важно Вароново сведочење да се богиња лова и шуме код Пеласта звала ДИВИАНА ( и старословенска богиња се звала ДЕВАНА, па сад , сами просудите да ли су Словени име ове богиње императивно примили од Римљана , како неки наводе) и да је то кондензовано у ДИАНА, иста та богиња се код Етрураца звала ЛОСНА те и код њих постоји веома велики етимолошки афинитет ка ЛЕСУ или шуми

books

books

"Greškom" sam kliknuo istoriju i temu o Grcima.
Istoriju nisam voleo ali ni ondašnji zemljopis. No, priznam da sam uživao čitajući vaše polemike.
Priznam još jedno; ni sada ne shvatih ko su Grci a nije mi ni važno. Jer, moja saznanja su da je na ovoj planeti oduvek vrilo, komešalo se, selilo, preseljavalo, ponekada milom a najčešće silom. Na žalost tako će i ostati da bude.
Svratiću opet.
Živeli!

Back