Od male sobe napraviti veliku

danas sam sredjivala ostavu i bas razmisljam kako je na tako malom prostoru stalo toliko stvari. ostava ima kvadrat i po i tu sam smestila - masinu za ves, bojler, police za kojesta. uzela sam one vece kutije (sto sami pravimo), kartonske, te raspodelila stvari - novogodisnje ukrase, alat, boje, bla bla, stala mi je jedna veca korpa za ves, usisivac, daska za peglanje i sijaset onih stvari koje mi zatrebaju svako malo a neam gde da ih stavim. uslikau kasnije pa cu okaciti slike :)

Ma zezam se bre... Nego ovaj lik je prvi pomenuo kako 25 ili 30 kvadrata nije nista, kako to moze lepo da se sredi, kao da je 80 upitanju... I sad je kao 14 mali prostor, a 30 je veliki... Tako je ispalo... Zato sam ja rekla za 5 kvadrata... Eto i od malo ima manje i sta sad?

ja sad treba da sredim jedan od 21 m2... eb ga... tako se gradi u srbiji, msm troclana porodica na 21 m2 :dash:

danas sam sredjivala ostavu i bas razmisljam kako je na tako malom prostoru stalo toliko stvari. ostava ima kvadrat i po i tu sam smestila - masinu za ves, bojler, police za kojesta. uzela sam one vece kutije (sto sami pravimo), kartonske, te raspodelila stvari - novogodisnje ukrase, alat, boje, bla bla, stala mi je jedna veca korpa za ves, usisivac, daska za peglanje i sijaset onih stvari koje mi zatrebaju svako malo a neam gde da ih stavim. uslikau kasnije pa cu okaciti slike :)

Ovo me vrlo zanima. Za jednu omanju Kinezima sam dala 800-900 din a jos mi je i dezen bio bljak.
Hoces da objasnis?

Ma zezam se bre... Nego ovaj lik je prvi pomenuo kako 25 ili 30 kvadrata nije nista, kako to moze lepo da se sredi, kao da je 80 upitanju... I sad je kao 14 mali prostor, a 30 je veliki... Tako je ispalo... Zato sam ja rekla za 5 kvadrata... Eto i od malo ima manje i sta sad?

Ја, на жалост, нисам лагао.
Кухиња 2,40 x 2,50 и соба 2,40 x 3,70. Улаз директно у кухињу и врата између собе и кухиње.
Свако има своју душевну храну...

Po meni, americki plakari su dusu dali za mali prostor jer se koristi cela povrsina, od poda do plafona, a klizna vrata uredno sakriju svu tu sarolikost i eventualno nered.

Ikea ima puno resenja za skucene prostore, njihov katalog mi dodje kao biblija za male stanove (naravno ne sve sto imaju odgovara malim prostorima, ali ima puno toga).

Recimo, ova "stanica za laptop":

http://www.ikea.com/us/en/catalog/products/10139134

ikea-laptop-station.jpg

Po meni, americki plakari su dusu dali za mali prostor jer se koristi cela povrsina, od poda do plafona, a klizna vrata uredno sakriju svu tu sarolikost i eventualno nered.

Ikea ima puno resenja za skucene prostore, njihov katalog mi dodje kao biblija za male stanove (naravno ne sve sto imaju odgovara malim prostorima, ali ima puno toga).

Recimo, ova "stanica za laptop":

http://www.ikea.com/us/en/catalog/products/10139134

ikea-laptop-station.jpg

to nije americki plakar, to je plakar sa kliznim vratima. moze biti samostojeci, a moze biti i ugradni.
americki plakar je citava jedna prostorija koja sluzi samo toj nameni - garderobi.

...al' niko ne napisa kako urediti mali stan....

nismo? :sad2:

manji namestaj, nikako glomazan, po mogucstvu sa sto vise mehanizama na rasklapanje. plakar preko celog izda kombinovan sa delom za garderobu, knjige, tv i sl. svetle boje. sto vise svetlosti. ne preterivati sa sitnicama. bez velikih tepiha i teskih zavesa draperija. sve u svemu, zavisi i od povrsine, strukture. neko ima veliki stan pa ne zna da iskoristi svaki cosak ;)

ja sad treba da sredim jedan od 21 m2... eb ga... tako se gradi u srbiji, msm troclana porodica na 21 m2 :dash:
Nemoj tako eto mi dok smo bili tročlana porodica živeli smo u 20 m2 .Ali sam nekako znala sve gde mi je šta i sve je bilo na tom mestu gde je ostavljeno i nije bilo ničeg viška.Ovako čim je prostor malo veći čini mi se i lom je veći, mislim na višak gluposti sitnice i tome slično.:confused:

Nemoj tako eto mi dok smo bili tročlana porodica živeli smo u 20 m2 .Ali sam nekako znala sve gde mi je šta i sve je bilo na tom mestu gde je ostavljeno i nije bilo ničeg viška.Ovako čim je prostor malo veći čini mi se i lom je veći, mislim na višak gluposti sitnice i tome slično.:confused:

znam, ali negde 20 m2 je po nekim normativima potrebno samo za dnevnu sobu. a gde su kuihnja i trpezarija, kupatilo, ostava i td... pa detetu soba..

nismo? :sad2:

manji namestaj, nikako glomazan, po mogucstvu sa sto vise mehanizama na rasklapanje. plakar preko celog izda kombinovan sa delom za garderobu, knjige, tv i sl. svetle boje. sto vise svetlosti. ne preterivati sa sitnicama. bez velikih tepiha i teskih zavesa draperija. sve u svemu, zavisi i od povrsine, strukture. neko ima veliki stan pa ne zna da iskoristi svaki cosak ;)

...uh, kako je sve lako kad se pise....al' malo teze kad mora da se namesti,
a jos imas jako ograncene finansije....onda nemas bas neki narocit izbor..onda
i gradjevici koji u stanu od 30kv naprave kupatilo vece nego u nekom trosobnom
stanu..pa kuhinju tamo gde je glat mogla biti i soba...a od jedne sobe naprave
lep "svetlarnik" jer na skoro svakom zidu imas bar 1 prozor...i jos ti ostave hodnik
u koji su slupali bar 3mkv....ludilo totalno...i sve bi to moglo da se preradi, samo
za puno para.....:besna::besna:

У малим просторима треба што више искористити висину. У комбинацији са рецимо, дрвеним кутијама (врло лако се могу направити од шпера) које скривају оно што не користимо свакодневно. Наравно, морамо знати где је шта па је један од бољих начина да кутије буду разнобојне а да имамо списак ствари спакованих у њима. Уколико се користи кревет на расклапање, тросед, двосед или нешто слично, простор изнад је душу дао за паковање оваквих кутија. Неко би могао да помисли да је боље изнад поставити неке зидне плакаре али много више ствари стане у кутије и при томе могу да буду разнолике. Паковање оваквих ствари у плакар може да изазове једно непријатно просипање ствари приликом отварања, још ако су гости ту....

Na poslu sam pa ne vidim sliku (blokirana je), ali po meni jedna vazna stvar je sto vise pojednostaviti prostor, izbaciti sitnice.

Bas sam se sad vratila iz Srbije (zivim u SAD), i frapiralo me koliko ljudi drze stvari u kupatilu a narocito oko kade. Kad se rascisti prostor i skloni ono sto nije u svakodnevnoj upotrebi, odnosno prvo se potrosi ono sto je ionako pri kraju, dobija se osecaj veceg prostora, i sve jednostavno deluje urednije, i prostor jednostavno smiruje. Meni nekako skoci pritisak kad sam okruzena sitnicama od kojih ne mogu da se okrenem a da u nesto ne udarim.

Takodje bih predlozila da ne drzis miljee na stolovima i stocicima, jer i to vizuelno nepotrebno popunjava prostor.

Back