Od ljubavi do katastrofe

Trebalo bi svakome da smeta ko,kao sto rekoh,ima i gram mozga i ko moze da razgranici sta je dobro a sta lose.

Evo uzecu sebe kao banalan primer.Ja sam odrastao u sasvim normalnoj porodici u kojoj je,da kazem,u glavnom sve lepo i harmonicno funkcionisalo.Ali moj pokojni deda je bio tezak,ali bas tezak alkoholicar.A bio je jako dobar covek i znam da je mene najvise na svetu voleo (nek' mu je laka zemlja) i bio je poznat kao miran,posten i vredan covek.Ali ja sam ga,tako,svaki dan gledao kako kuci dolazi mortus pijan a to,veruj mi,nije uopste lep prizor.I jos tada,kao klinac,(imao sam 15 godina kada je deda umro) sam nebrojeno puta u sebi pomislio "ja nikada necu biti ovakav taman po cenu mog zivota.Ako ikada budem imao svoju decu oni me nikada nece videti ovakvog".I eto mnogo godina kasnije jos uvek nisam okusio ni kap alkohola jer sam imao u sopstvenoj porodici primer koliko on lose utice na coveka.

Ali da ne odlazim previse od teme,jos jednom cu da podvucem - poremeceni porodicni odnosi nisu nikakvo opravdanje za nasilnog coveka vec naj prostiji izgovor.

Pa sa takvom porodicnom istorijom ja bih se zabrinula...pijes li neumereno povremeno :D

Razumem ja sve to ali moje vidjenje je da su poremeceni porodicni odnosi i nasilje u porodici veoma glup izgovor za nekog ko je inace nasilan i bavi se takvim stvarima kao sto je konzumiranje ili dilovanje droge.
Ako je neko odrastao u nasilnickoj porodici i uz to ima gram mozga u glavi,to ce uticati na njega da on ne bude takav kad odraste jer je na svojoj kozi osetio sta znaci nasilje u porodici i poremeceni odnosi u istoj.Nije normalno kada pored svega toga imas poriv da i dalje jos sam sebi unistavas zivot i plus unistavas zivot onima koji ti nista nisu skrivili.

Nisam rekao da ce svi i sami postati alkosi i nasilnici. Reako sam da su vece sanse. Kada dete od 5 godina cuje i vidi kako mu otac bije majku to ostavlja traume za ceo zivot. I te traume ne moraju da se ispolje kao agresivno ponasanje. Moze da bude i skroz suprotno. Svi mi imamo neke individualne predispozicije ka odredjenom ponasanju. Od sredine u kojoj odrastemo i zivimo zavisi koje ce se osobine ispoljiti a koje ce zauvek ostati negde ispod povrsine.

nisam bas sigurna...secam se da je tatin kolega bio na lecenju, ali 3 meseca nije imao pravo ni na kakvu posetu

To je bila samo pretpostavka. Mozda ljudi razlicito reaguju... Nekome je mozda bolje kada je u drustvu nekoga kome veruje a nekome je mozda bolje da se sam suoci... Kao sto ne pocinju svi da piju iz istog razloga. Neko zbog drustva a neko zato sto ga nesto drugo muci

kakva bre poseta i kakve žene kraj njih...smeštaju ih na psihijatriju

Sta znam. Dzabe psihijatrija i lecenje ako sam ne shvati da mu je bolje bez alkohola. Imao sam kolegu koji se skidao sa alkohola. Kaze da je definitivno odlucio da batali alkohol kada mu je rekla cerkica da joj se mnogo vise svidja kada je trezan zato sto je bolji tata. Covek skoro zaplakao kada je to pricao.

Poslednja izmena:
naša sredina je puna priča
o ženama koje počinju brak u velikoj ljubavi
a uskoro ta sjajna zvezda postaje alkoholičar, tabletoman, batinaš, sadista
zašto naša sredina proizvodi toliko agresivnih muškaraca i pasivnih žena koje trpe i žrtvuju se?
ne postaje nego je verovatno oduvek i bio a ili je vredno radio na skrivanju tragova ilij e ona to oduvek znala a ko toliko zena se nadala de ce se on promeniti zbog nje i njihove velike ljubavi...a ljudi se menjaju samo zbog sebe samih i po pravilu sta ne valja sa godinama moze da bude samo jos gore osim ako osoba sama ne odluci da treba da se menja...

nije samo nasa sredina koja proizvodi takve muskarce ali sto je zemlja siromasnija razvijanse vise taj potencijal za ponasanje te vrste,autodestruktivnost i agresiju...mada se meni cini da u slovenskim zemljama to nekako ne tako retka pojava,tako da mozda ima i neki sablon obrazovanjani ponasanjana koji se ucii. prebacuje sa generacije na generaciju....daleko bilo da su redom takvi,bar ja znam vise normalnih veza i muskaraca nego tih budala,iako min i ovi drugi nisu strani,samo iz tudjih iskustava i prica,hvala svemu :neutral:

naša sredina je puna priča
o ženama koje počinju brak u velikoj ljubavi
a uskoro ta sjajna zvezda postaje alkoholičar, tabletoman, batinaš, sadista
zašto naša sredina proizvodi toliko agresivnih muškaraca i pasivnih žena koje trpe i žrtvuju se?

Bilo je ovih tema... (Nasla sam neku, pa kopirala svoj komentar)

Kada si sam, mozes vise da rizikujes, imas odgovornost samo prema sebi. Pa resis da se suprotstavis sa parolom pukovnik ili pokojnok. Idem, menjam, pa makar me nasao i pucao u celo.

U ovim odnosima nema ljubavi. Mislim, nju je jednako smesno i tuzno spominjati u takvim okolnostima. One zene koje tvrde da vole svoje nasilnike su zaista psihijatrijski slucajevi. A nasilnici, svi do jednog. Ona je njima samo cef, hir.

Kada imas decu, razmisljas, MORAS da razmisljas drugacije. Jeste, jeste, detetu su najpotrebniji zdravi zivotni uslovi, bez tenzija, sa normalnim roditeljima. Najprirodnije je pomisliti- pokupis osnovno, decu za ruke pa gde stignes, svuda je bolje. Ali, nije uvek tako. Ko se nije sreo sa tim pogledom i "osmehom" od kog se doslovno ledi krv u zilama ne moze da razume. Cak i da ti neko pruzi zaklon, da se umesa policija, da ga osude,... Postoje ljudi koji ce cekati, godinama, decenijama, prevrnuti nebo i zemlju, i vratiti se... Po tebe. Kao de je jedan slucaj u novinama gde muz ubije zenu nakon godina i godina razvoda. Mogao je 3 zivota poceti iznova, ali ne... Djavolski nagon, ne znam kako drugacije da definisem. I ona cuvena:"Ja u zatvor, ti pod zemlju". A deca? To je, dam svoju glavu, najveci razlog trpljenja. I ne, nije to labilanost. Za to je potrebna ooogromna snaga.
Druga bitna stvar je neverovatna sposobnost transformacije i manipulacije ljudi sklonih nasilju. Ne prema zeni, poznaje ona njega odlicno, nego prema okolini. Kako samo znaju da navedu sve na svoju vodenicu i ispadnu zlatni.
Takodje, u vecini slucajeva je tu zastupljen jos neki porok.

I za sve one koji osudjuju... Da li znaju kako izgleda narkoman u krizi? Da li znaju kako je kada ti pokupi sav novac koji cuvas za odecu i hranu deteta? Da li znaju kako je kada sve proda i preti ti da ce te naterati na prostituciju? Kada nemas ni oca ni brata, a druge ne zelis i nemas pravo da uvlacis u to? Kada mu je ceo svet kriv, a ti si na dohvat ruke? Kada ujutru zakasnis na ispit jer ste se sinoc raspravljali, probudila si se natecena, a medjuvremena se ne secas? Nadam se, zaista iskreno, da ne znaju. Ja znam.

Mora "krivac" da bude priveden. :lol:

Vruće, vruće....
Vrlo si blizu !
Za početak napijavanja (alkoholizma) UVEK je inspirator žena !

Ne znam da li bi i koliko pomogla lopata kao terapija !?

- - - - - - - - - -

odakle ti pa to ?

Od informisanja !

- - - - - - - - - -

ovo prvi put cujem, aj reci zasto

Rek'o, maloćas !

- - - - - - - - - -

ma to nam je Grof udario zisku

Tačno je, 'leba mi !

Bilo je ovih tema... (Nasla sam neku, pa kopirala svoj komentar)

Kada si sam, mozes vise da rizikujes, imas odgovornost samo prema sebi. Pa resis da se suprotstavis sa parolom pukovnik ili pokojnok. Idem, menjam, pa makar me nasao i pucao u celo.

U ovim odnosima nema ljubavi. Mislim, nju je jednako smesno i tuzno spominjati u takvim okolnostima. One zene koje tvrde da vole svoje nasilnike su zaista psihijatrijski slucajevi. A nasilnici, svi do jednog. Ona je njima samo cef, hir.

Kada imas decu, razmisljas, MORAS da razmisljas drugacije. Jeste, jeste, detetu su najpotrebniji zdravi zivotni uslovi, bez tenzija, sa normalnim roditeljima. Najprirodnije je pomisliti- pokupis osnovno, decu za ruke pa gde stignes, svuda je bolje. Ali, nije uvek tako. Ko se nije sreo sa tim pogledom i "osmehom" od kog se doslovno ledi krv u zilama ne moze da razume. Cak i da ti neko pruzi zaklon, da se umesa policija, da ga osude,... Postoje ljudi koji ce cekati, godinama, decenijama, prevrnuti nebo i zemlju, i vratiti se... Po tebe. Kao de je jedan slucaj u novinama gde muz ubije zenu nakon godina i godina razvoda. Mogao je 3 zivota poceti iznova, ali ne... Djavolski nagon, ne znam kako drugacije da definisem. I ona cuvena:"Ja u zatvor, ti pod zemlju". A deca? To je, dam svoju glavu, najveci razlog trpljenja. I ne, nije to labilanost. Za to je potrebna ooogromna snaga.
Druga bitna stvar je neverovatna sposobnost transformacije i manipulacije ljudi sklonih nasilju. Ne prema zeni, poznaje ona njega odlicno, nego prema okolini. Kako samo znaju da navedu sve na svoju vodenicu i ispadnu zlatni.
Takodje, u vecini slucajeva je tu zastupljen jos neki porok.

I za sve one koji osudjuju... Da li znaju kako izgleda narkoman u krizi? Da li znaju kako je kada ti pokupi sav novac koji cuvas za odecu i hranu deteta? Da li znaju kako je kada sve proda i preti ti da ce te naterati na prostituciju? Kada nemas ni oca ni brata, a druge ne zelis i nemas pravo da uvlacis u to? Kada mu je ceo svet kriv, a ti si na dohvat ruke? Kada ujutru zakasnis na ispit jer ste se sinoc raspravljali, probudila si se natecena, a medjuvremena se ne secas? Nadam se, zaista iskreno, da ne znaju. Ja znam.

To je sve tacno, ali ima tu onda i jedna stvar koja prethodi svemu tome- Ako je taj takav i tu nema ljubavi nego samo patologije, onda se deca ne prave sa takvim likom.

To je sve tacno, ali ima tu onda i jedna stvar koja prethodi svemu tome- Ako je taj takav i tu nema ljubavi nego samo patologije, onda se deca ne prave sa takvim likom.

Tacno.
Tako i ja sada, sa 28 god. razmisljam.
Ali pre 12, kao dobro dete (ma kako to smesno zvucalo) i bez kontakta sa nekim slicnim, nisam umela to da prepoznam. Prvo se dobro kamuflirao, posle sam naivno verovala da su izgubljen pogled i obesena vilica posledica umora, a onda ti dodje iz... u glavu. I kao sto to obicno biva- kasno...

- - - - - - - - - -

Trebalo bi svakome da smeta ko,kao sto rekoh,ima i gram mozga i ko moze da razgranici sta je dobro a sta lose.

Evo uzecu sebe kao banalan primer.Ja sam odrastao u sasvim normalnoj porodici u kojoj je,da kazem,u glavnom sve lepo i harmonicno funkcionisalo.Ali moj pokojni deda je bio tezak,ali bas tezak alkoholicar.A bio je jako dobar covek i znam da je mene najvise na svetu voleo (nek' mu je laka zemlja) i bio je poznat kao miran,posten i vredan covek.Ali ja sam ga,tako,svaki dan gledao kako kuci dolazi mortus pijan a to,veruj mi,nije uopste lep prizor.I jos tada,kao klinac,(imao sam 15 godina kada je deda umro) sam nebrojeno puta u sebi pomislio "ja nikada necu biti ovakav taman po cenu mog zivota.Ako ikada budem imao svoju decu oni me nikada nece videti ovakvog".I eto mnogo godina kasnije jos uvek nisam okusio ni kap alkohola jer sam imao u sopstvenoj porodici primer koliko on lose utice na coveka.

Ali da ne odlazim previse od teme,jos jednom cu da podvucem - poremeceni porodicni odnosi nisu nikakvo opravdanje za nasilnog coveka vec naj prostiji izgovor.

Htedoh da ti dam rep., ali ne daju.

Retki su oni koji uce na tudjim greskama. Izgleda da si jedan od njih :zag:

Tacno.
Tako i ja sada, sa 28 god. razmisljam.
Ali pre 12, kao dobro dete (ma kako to smesno zvucalo) i bez kontakta sa nekim slicnim, nisam umela to da prepoznam. Prvo se dobro kamuflirao, posle sam naivno verovala da su izgubljen pogled i obesena vilica posledica umora, a onda ti dodje iz... u glavu. I kao sto to obicno biva- kasno...

Ok, to je onda razumljivo, ali idemo i unazad onda. Tako nesto ne moze da se desi osobi gde su medjuljudski odnosi u porodici fenomenalni, sto znaci da nesto tu izmedju roditelja, ili u odnosu roditelj-dete nije ok.

Ok, to je onda razumljivo, ali idemo i unazad onda. Tako nesto ne moze da se desi osobi gde su medjuljudski odnosi u porodici fenomenalni, sto znaci da nesto tu izmedju roditelja, ili u odnosu roditelj-dete nije ok.

Mislis na moje ili njegove roditelje?

Da, desavalo mi se par puta da osetim bes kada pomislim da mi mama nije izricito zabranila taj odnos. Ali, posto je moj deda bio jako strog, ponasao se kao vojno lice, ona je isla drugim putem i nije htela da me sputava.
A njegovi... Mislim da je najveca greska sumanuto trcati za novcem kada ti je dete u najkriticnijim godinama i zanemariti ga. Za vreme inflacije, kada je plata 3 marke dati detetu za vikend dzeparac od 20 nije normalno. Mada, nije mu to opravdanje. Neko bi to drugacije iskoristio

svako dobije ono što zaslužuje, tj. ono što je birao

Pa,ne bih se složila sa tom tvrdnjom.
Često je duga veza ili brak-samo inicijalna kapisla za čoveka psihopatskih sklonosti, dakle nije zlatno pravilo da se neko i ranije nasilnički ponašao, prosto je trebao doći u okruženje kada će mu flipnuti neka žiška u glavi....Što opet ne isključuje ni onu drugu vrstu psihopata-da su i ranije pokazivali slične ili iste sklonosti.
Elem, nikako ne bih mogla tvrditi da je zlostvaljana žena zaslužila zlostavljanje. I ne vidim čak ni njen greh u tome, ako se zanela,mislila da će ga promeniti, to možda jeste najveća glupost, ali nije razlog da se takvoj osobi ne pomogne.

Vidis, uvek sam znao da cu dilovati drogu, jos odmalena. Gledao sam kako otac tuce majku, majka tuce brata, brat tuce sestru a sestra se hebe sa ocem. Tako da je neizbezno. Hocu da kazem, moras da budes na drogama da bi uopste preziveo u takvoj ludnici

Ako ćemo tako
uopšte nije neistinito izjaviti da moraš da budeš na nečemu da bi preživeo život u Srbiji
ili život uopšte

Back