Od 2010. neće biti isplate zarada bez uplate doprinosa

Taj poslodavac koji je drzao prijavljenog radnika i isplacivao mu zarade bez doprinosa radio je to jer za isplatu i plata i doprinosa nije imao dovoljno sredstava. Za neupucene i sada je isplata plata pre isplate doprinosa, pa taman za samo jedan dan - poreski prekrsaj.
Dakle, ovim ce se postici samo jedna stvar -umesto da isplate makar plate sad nece uraditi ni to. Verujem da ce ti radnici biti do neba zahvalni i tebi i Dinkicu.

evo, rasplakacu se nad tuznom sudbinom te bremenom....poslodavaca...bizmismena
i ostalih...postenjacina...:zper:

Rade i za 8 000 dinara, koliko mi rece jedan momak iz Vranja pre neki dan......radio u hotelu u centru grada za 8 000........i dosao u Bgd da radi za 20 000 bez prijave + baksis kojim placa sobu.................

dakle, kao sto rekoh..........dok plate ne budu na iole normalnom nivou, mnogi nemaju interesa da im se 70 % uplacuje u neki imaginarni "penzioni fond" koji ce verovatno da ispari kao i onaj pre njega............

radije rade za duplu platu na ruke ........kesh....

Ovaj zakon je za civilizovana drustva , na odredjenom stupnju razvoja ok.....i normalan......

Za srbistan koji je na nivou yebene somalije, nema veze sa zivotom:roll:

sve to stoji, ali od nekud se mora poceti....
doduse, zasto ne od toga da se poslodavce prisili isplacivati normalne platje...
ukinuti mogucnost prijave zaposlenih na najnizu mogucu strucnu spremu...

Pa šta hoćeš sad da kažeš, Navar? Ja npr nemam para da započinjem neki privatan posao, ali treba da nešto prodam za početni kapital, a posle da živim tj. da mi zarada bude ono što sam trebao da uplatim za zdravstveno svojim radnicima? Tri ili četiri minimalne uplate doprinosa po 14000 mesečno? Je l' to?
a ko je odgovoran za takvo stanje stvari? pera lozac?
ti ljudi koj ne umeju da rade?
ja sam jasno i glasno rekao ..ljudima i tim malim firmicama je klijentela narod koji nema cime da im plati rad i njihov rad je takodje jeftin kao i svaciji tudji u ovoj zemlji ukoliko nisi tajkun pa deljes drzavu za pare..
kad u narodu nema para sve crkava.
kako ce oni da naplate rad kad nemaju od cega ljudima da naplate?
po tebi ispada kao najbolje resenja da svi lepo zatvore radnje i sta onda? socijalna pomoc?

Pa upravo razmišljanje poput tvog i donose probleme radnicima...
beneton u italiji ima 47 iljda zvanicno zaposlenih radnika za beneton radi oko 120 000 radnika ostatak radi na crno i drzava to zna i dopusta jer je i za drzavu i za te radnike bolje da nesto rade i na crno nego da ih drzava izdrzava preko socijalne pomoci..
ali to je VELIKI biznis..uporedimo to sa firmom koja ima 3 radnika

evo, rasplakacu se nad tuznom sudbinom te bremenom....poslodavaca...bizmismena
i ostalih...postenjacina...:zper:
pa nije tu samo stvar biznismena ,nego i radnika koji pristaju na to ,imas gomilu firmi gde radnici imaju izbor da li ce da rade za 15-20 iljada sa svim doprinosima , ili ce da rade sa 25-30 na crno ,bez icega i mnogi se odlucuju sami na ovu drugu varijantu , a gazdi je sve jedno jer izdvaja istu sumu u oba slucaja .

a ko je odgovoran za takvo stanje stvari? pera lozac?
ti ljudi koj ne umeju da rade?
ja sam jasno i glasno rekao ..ljudima i tim malim firmicama je klijentela narod koji nema cime da im plati rad i njihov rad je takodje jeftin kao i svaciji tudji u ovoj zemlji ukoliko nisi tajkun pa deljes drzavu za pare..
kad u narodu nema para sve crkava.
kako ce oni da naplate rad kad nemaju od cega ljudima da naplate?
po tebi ispada kao najbolje resenja da svi lepo zatvore radnje i sta onda? socijalna pomoc?

aj navedi jednu pravu sirotu firmicu kojoj je...klijentela narod koji nema da joj plati?

pa nije tu samo stvar biznismena ,nego i radnika koji pristaju na to ,imas gomilu firmi gde radnici imaju izbor da li ce da reade za 15 iljada sa svim doprinosima , ili ce da rade sa 25 na crno ,bez icega i mnogi se odlucuju sami na ovu drugu varijhantu , a gazdi je sve jedno jer izdvaja istu sumu u oba slucaja .

e, pa vidis....ispade da je Dada u pravu;
pravi problem je sto je "suma koju gazda izdvaja"...nerealno mala....
realno, on ni puno vecu sumu osjetio ne bi...

npr. kaze mi radnica u jednoj pekari
imaju promet dnevno, kad je slabo oko 20 000 din u jednoj smjeni...
njena mjesecna zarada je 12 000 din
ko tu koga zaebava? :confused:

pa nije tu samo stvar biznismena ,nego i radnika koji pristaju na to ,imas gomilu firmi gde radnici imaju izbor da li ce da reade za 15 iljada sa svim doprinosima , ili ce da rade sa 25 na crno ,bez icega i mnogi se odlucuju sami na ovu drugu varijhantu , a gazdi je sve jedno jer izdvaja istu sumu u oba slucaja .
otprilike tako ..a ni on sam uglavnom ne zardjuje vise..mislite vi da je tima malim gazdama milo zbog toga i da vole tako da rade?
a 1 800 firmi se zatvori mesecno vise nego sto se otvori ..nezaposlenost raste samo tako..

To odavno postoji u razvijenim zemljama. Znam ljude koji su u Nemačkoj radili pre 20 i kusur godina... Bilo je da li želi bruto platu (dobije platu uvećanu za doprinose) ili normalno sve, ali uplaćuje se penziono i zdravstveno. I to je izbor radnika.
A kao što kažeš, vlasnik svakako daje keš. Ali ovaj naš poslodavac nije nešto rad da to što nije njegovo da onome čije je.... I to se podržava. :roll: Znači prika je oštetio i radnika i državu... Ali ok je to. :ok:

PS
I onda na nekim temama kukaju na lopove kukaju na manjak para u budžetu...

Haj'te vi na neku temu o Šešelju, a?

otprilike tako ..a ni on sam uglavnom ne zardjuje vise..mislite vi da je tima malim gazdama milo zbog toga i da vole tako da rade?
a 1 800 firmi se zatvori mesecno vise nego sto se otvori ..nezaposlenost raste samo tako..

aham....a koliko od tih..."firmi" su stvarno...firme, a koliko je
presipanje iz supljeg u prazno...otraj-dotraj doo i slicni
ambiciJozni poslovni...podvizi....?

Ja sam predlozio realno reshenje za nezaposlenost. I ne treba svi da zavisimo od provincijskih cifti koji su umislili da su neke "gazde".

Back