Очистимо Србију - шта сте ви данас очистили? :)

Andjeo cuvar!

Početnik
Poruka
17
На овој теми би учесници ове акције могли да нам пренесу своја искуства и импресије! У ком граду сте чистили, које локације, колико је људи било, да ли сте задовољни урађеним, како је све протекло... ?!?

Велики поздрав за све људе добре воље који су данас учествовали у горе наведеној акцији и за оне који иначе чувају природу!

На овој теми би учесници ове акције могли да нам пренесу своја искуства и импресије! У ком граду сте чистили, које локације, колико је људи било, да ли сте задовољни урађеним, како је све протекло... ?!?

Велики поздрав за све људе добре воље који су данас учествовали у горе наведеној акцији и за оне који иначе чувају природу!

I svaki gradjanin da godisnje posadi MAKAR JEDNO DRVO! :ok:

"KO U ZIVOTU NIJE DRVO POSADIO,
TAJ NISTA NIJE URADIO
I SHVATICE KAD-TAD,
DA NE ZNA STA JE HLAD!"

Ајде нека ми неко појасни СВРХУ ЈЕДНОГОДИШЊЕГ великог чишћења?
После 7 дана ће бити прљаво као и пре.И где је ту резултат?Да се чисти сваке седмоце па да има сврху,овако...

e pa ova ti je dobra. aj na 7 dana bi bilo mnogo al na vise. a opet sta rade gradske cistoce?! cemu uopste volonteri kad postoje profi cistaci?

aha ovo je mozda u fazonu da vidis kako je to biti djubretar

pa oni ciste inace a ti jedan dan vidis kako je to biti djubretar, posto se o njima prica pogrdno i nekad dobiju i batine.
znaci trebalo je da ide i jedna rulja da bije ove sto ciste

ali ne dobiju bas tako cesto batine.

ili kao siromasna zemlja pa nema se para za ciscenje za dovoljan broj cistaca.

znaci ko je danas cistio moze i sam da cisti neki drugi dan. znaci organizacija ovog skupa je bila skuuuupa pa ne moze cesce da se skupe volonteri. jedino oni sami da se organizuju da skupljaju smece.

a ta organizacija je jeftinija nego da placas dodatne cistace. a ukinuce plasticne kese

Udruženje "Zaštitimo Zvezdarsku šumu" ne učestvuje u akciji koje organizuje Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja, jer ne želimo da budemo povezani sa negativnim publicitetom koji prati tu akciju zbog raznih finansijskih malverzacija.
Umesto toga, samostalno organizujemo tri sezonska čišćenja Zvezdarske šume svake godine.
Sledeće je 18. juna.

Ајде нека ми неко појасни СВРХУ ЈЕДНОГОДИШЊЕГ великог чишћења?
После 7 дана ће бити прљаво као и пре.И где је ту резултат?Да се чисти сваке седмоце па да има сврху,овако...
Svako đubre koje se ukloni je rezultat sam po sebi.
Svrha ovakvih akcija je podizanje ekološke svesti građana i upoznavanje iz prve ruke koliko smo bahat i samživ narod postali (što je posledica toga što smo se odvojili od narodne kulture) i kako to možemo da promenimo.

Cemu onda sluze djubretari ako ja treba da cistim?Za sta su oni placeni?
Prvo, nema tih đubretara koji mogu da očiste sve što se baci.
Drugo, postojanje đubretara ni na koji način ne opravdava bacanje motornog ulja u jezero pijaće vode, niti bacanje akumulatora u šumu, niti mnoge druge stvari koje čine oni koji ne zanima ništa sem sopstvenog dupeta

bas sam objasnjavala ... zasto je u srbiji prljavo a recimo u sloveniji nije
moja teorija je, a ok ne samo moja al kao neki zakljucak... zato sto se u srbiji uvek nesto razaralo pa nije fora da se vezujes za prirodne lepote?
ili mozda zbog neke hajducije, gledas da se sakrijes u sumu a ne gledas opet te prirodne lepote?

eto zasto je po vama u srbiji cesta pojava u sumama one gomile djubreta. ne znam kako je u bosni i hrvatskoj i makedoniji grckoj... u sloveniji nije. to je prosto neki mentalitet. a sad ce da nas prevaspitaju !

bas sam objasnjavala ... zasto je u srbiji prljavo a recimo u sloveniji nije
moja teorija je, a ok ne samo moja al kao neki zakljucak... zato sto se u srbiji uvek nesto razaralo pa nije fora da se vezujes za prirodne lepote?
ili mozda zbog neke hajducije, gledas da se sakrijes u sumu a ne gledas opet te prirodne lepote?

eto zasto je po vama u srbiji cesta pojava u sumama one gomile djubreta. ne znam kako je u bosni i hrvatskoj i makedoniji grckoj... u sloveniji nije. to je prosto neki mentalitet. a sad ce da nas prevaspitaju !

Ne valja ti teorija. Dok je bilo hajduka itekako se pazilo kako na šume, po kojima je srce Srbije i dobilo ime - Šumadija (jer su šume skrivale i hranile hajduke), tako i na bacanje otpadaka, jer su isti lako dovodili do otkrivanja i hvatanja hajduka.

U Srbiji se ljudi bahato ponašaju jer su se odvojili od narodne kulture. Ili da budem precizniji - po većim gradovima se ljudi bahato ponašaju jer su se odvojili od narodne kulture. Kad zađeš po selima gde još uvek ima pravih srpskih domaćina nećeš naći divlje deponije niti budale koji motorno ulje prosipaju u pijaću vodu, koju pioju i njegova sopstvena deca.

Jedam od mojih omiljenih pokaznih primera su Srbi na Kosovu i Metohiji. Na primer, u Zvečanu svaka ekološka akcija ima skoro 100% uspeh, jer oni Srbi koji žive na Kosovu i Metohiji jesu pravi domaćini, koji vole zemlju na kojoj su.

Sa druge strane, Beograd je izuzetno negativan primer, jer se u isti doselila ogromna količina šljama, baraba, lezilebovića i hohštaplera, samoživih sebičnjaka koji gledaju samo svoje dupe.
To su oni ljudi koji do trafike idu automobilom, koji smatraju da imaju pravo da bacaju đubre gde god stignu, jer postoji JKP "Gradska čistoća", koji veruju da imaju pravo da seku šumu da bi sebi napravili parking i tome slično.

e a sigurno ti sto su bacali dodju pa ciste. dodju da ciste oni sto inace i ne bacaju. znaci dosla mama pokupila za detetom. aha, to da izazove bes u skupljacima da sledeci put onog sto je bacao sljepe po ruci.? svako od nas je pomalo policajac

ili ide odeljenje i cisti a posle ode u neko dvoriste i obelezi teritoriju plasticnom flasom
O da, itekako!
Tokom prošlog čišćenja Zvezdarske šume sam jednu te istu stazu morao tri puta zaredom da čistim, jer su budaletine koje su prolazile stazom dok smo mi čistili bacali đubre iznova i iznova.

U Srbiji se ljudi bahato ponašaju jer su se odvojili od narodne kulture. Ili da budem precizniji - po većim gradovima se ljudi bahato ponašaju jer su se odvojili od narodne kulture. Kad zađeš po selima gde još uvek ima pravih srpskih domaćina nećeš naći divlje deponije niti budale koji motorno ulje prosipaju u pijaću vodu, koju pioju i njegova sopstvena deca.

Zajeba se ti ojace,ali bas. U gradu ako se sta baci to ce neko i da pokupi. Dok na selu ako se baci kesa puna djubreta (a da nije ispred necije kapije) to ce ostati tamo do vecnosti.

O da, itekako!
Tokom prošlog čišćenja Zvezdarske šume sam jednu te istu stazu morao tri puta zaredom da čistim, jer su budaletine koje su prolazile stazom dok smo mi čistili bacali đubre iznova i iznova.

To kao u vojsci :cool:

Zajeba se ti ojace,ali bas. U gradu ako se sta baci to ce neko i da pokupi. Dok na selu ako se baci kesa puna djubreta (a da nije ispred necije kapije) to ce ostati tamo do vecnosti.
Da nije zbog toga najveći broj divljih deponija baš u gradovima?
Ti što kupe u gradu su plaćeni za to i nema ih ni izbliza dovoljno za ovakvo bahato ponašanje. Sa druge stranu, na selu je daleko manje ambalaže i drugih materijala koji čine najveći deo đubreta.
Već sam naveo primer Zvečana.

To kao u vojsci :cool:
Been there, done that. ;)

Back