Obnova pećke patrijaršije

ancika:
Khm, ja cu sad malo da preteram, ali ova tema me interesuje...
Nigde nisam videla Dachino i Akhenatonovo razmishljanje o tome koje su slichnosti i razlike izmedju nemanjicke Pecke patrijarshije i obnovljene Pecke patrijarshije.

Pa sad, draga moja nisi ni mogla. Dača je te bilo tu , te nije. A evo od sinoć debelo se udaljio od svog diplomskog rada i ove teme ! Otišao čak tri veka -unazad. Izgleda mi da bi bilo bolje Dalibore da si za diplomski odabrao temu o Sv.Savi. Koliko vidim više se zanimaš za njega u poslednje vreme nego za Mehmedpašu i Makarija Sokolovića!

Rujevit:
Slazem se sa tobom u vezi tih prica koje smo ucili u skoli, ali ne mogu da prihvatim tvrdnju da je delanje Sv. Save bilo mitsko i da je on sam bio mitska licnost.To ne mogu da prihvatim.

Dok ste tu vas dvoje, ja bih neku reč o nekom "mitu" i o Sv.Savi. Ne znam šta ste vi, kao mladje generacije, učili u školi o njemu.Al znam, šta sam ja. Pošto se kod nas uglavnom istorija samo prepisuje, ne verujem da ste nešto više saznali od mene. Može biti samo obrnuto, da se u toku prepisivanja godinama po nešto- zagubilo.
- Htela bih da vam objasnim jedan dogadjaj iz mog života vezan za Sv.Savu, što ću pamtiti dok sam živa:
27.januar 1995.g. radni dan, 15.10 ili 15.15.min(vidite koliko mi je to ostalo upečatljivo kad sam čak i vreme zapamtila !) došla sam s posla, kafica i čitanje novina. Odjednom se čula strašna, zaglušujuća tutnjava. Meni je barem tako ličilo. Da li moram napomenuti da sam se uplašila? Jednom, drugi put. Nebo se prolomilo. Na treći put već sam ustala sa stolice i prišla prozoru. Napolju je sve bilo ok. Samo je grmelo.
1995.g. Vrbica. Puna Crkva naroda, i ja. Završena liturgija, sveštenik se obraća vernicima.
Podseća nas na strašnu svetosavsku grmljavinu (" kad joj vreme nije") Sledila sam se, jer sam se još uvek sećala toga. Pita čovek masu, da li iko od nas zna kada se zadnji put čula grmljavina na Sv.Savu? Muk. Samo pred Kosovski boj i - sad! Znate šta nam se dogodilo tad, pitajte se šta će nam se dogoditi sad?
Izašla sam iz Crkve po pijana. Nisam čekala dugo na odgovor.
1995.g. avgust 4/5. "Oluja" Izgubismo teritorije, izgubismo ljude ! Tako strašno nije bilo ni
posle Kosovskog boja.
To sam ja lično doživela, čula i uverila se. E, sad se vi mladji pitajte da li je i to jedan od
"mitova" ili je Sv.Sava zaista svetac ?

ANCIKA. može jedno pitanje za tebe ? Znaš, mene lično veoma zanima neki drugi period naše prošlosti - Nemanjići. Vidim, pominješ Sofiju. Da li znaš da je u toj Crkvi,u kojoj je sahranjen naš kralj Milutin sa njim sahranjena (da li je tamo još uvek) Simonida? Ne, sada. Kad budeš imala vremena naravno.Pozz

Bi2:
ANCIKA. može jedno pitanje za tebe ? Znaš, mene lično veoma zanima neki drugi period naše prošlosti - Nemanjići. Vidim, pominješ Sofiju. Da li znaš da je u toj Crkvi,u kojoj je sahranjen naš kralj Milutin sa njim sahranjena (da li je tamo još uvek) Simonida? Ne, sada. Kad budeš imala vremena naravno.Pozz
To je crkva Sv. Nedelja. Koliko znam, Milutin i Simonida (mada za Simonidu nisam bash sigurna) su sahranjeni tamo, ali ova crkva je u XX veku dva puta bila podlozena explozijama od strane komunista, tako da ne znam shta je trenutno ostalo od svega toga.

Bi2:
Kako bre neko lupetao gluposti ? Na "Studiu B" emisija "Učiteljica života" o manastiru Mileševa ! Vodio je program brate mili Velja Pavlović i neki monah iz manastira. Naravno da je i ćivut sa ostacima Sv.Save ! Uostalom, tu je i bio sahranjen sve do Sinan -paše, zar ne?
Ma niko ne osporava da je u Mileševi bio ćivot i da je tu bio sahranjen ali nikad do sad nisam čuo da se tu nalazi deo njegovih moštiju

Ancika, ja ne mogu više. Idem da pavam. Pišemo se danas.
Dalibore: mislim da bi i ti trebalo da se odmoriš. ako ni zbog čega drugog, ono da bi mogao lepo da nam spremiš još malo teksta (obećao si odnos Osmana prema Katoličkoj crkvi) i odgovore na preskočena pitanja. Pusti Sv.Savu, on nam nije tema.
Ajd, ćao

Rujevit:
Mene ovde svi izuzev ancike ignorisu.Mislim da je svaka diskusija sa ovakvim 'istoricarem' suvisna.Postavih par pitanja, a ni na jedno ne dobih odgovor.Ovu temu ostavljam ad acta, osim ako ne bude nekih zescih gluposti.
Što se mene tiče ja sam ti odgovorio na par pitanja a pošto čitam sve postove poredu neznam dali je to stiglo Inače spremam za sutra jedan tekst o Jovanu Kantulu

Dobro DAČO vidimo da si se umorio od naših pitanja i da si nov na Forumu ! Mi, te smotali sa pitanjima pa ti na jedno isto pitanje jutros u 4.08.odgovaraš Rujevitu a na to isto pitanje odgovaraš meni malopre ! Pusti bre sad poreklo imena Jasmina ! Ima ovde ozbiljnijih pitanja koja ti se gomilaju,a vezana su za tvoju temu !

AKHENATON:
Sto se mene tice samo napred. Izvini kolega, ali trebao si da znas u sta se upustas :smile:
Ja se stvarno trudim da odgovorim na neka vaša pitanja i spremam neke tekstove po tom pitanju. Možda je problem to što sam ja spor a vi ste se raspisali o ovoj temi pa ja nemogu na sve da stignem da odgovorim pa ispada da neke ljude ignorišem što mi uopšte nije namera. Ja još nisam počeo datražim literaturu za diplomski pa je i to možda razlog što nisam mnogo ažuran po pitanju tekstova. Možda sam trebao ovu temu da otvorim kad prikupim dovoljno literature, ali i sa ovim što imam valda ću se snaći. Dakle samo mi dajte malo vremena i tako sam u nekoj velikoj gužvi oko ispita a ja ću se potruditi da nadoknadim propušteno hvala na razumevanju Dača

Back