Oblici vladavine u Srbiji kroz istoriju?

Prosto, meni nije jasno zašto bi se neko dodvoravao tamo nekoj underground partiji iz podzemlja, posve nebitnoj...

Једноставно због моде, као што је у моди рећи за 4 С да су оцили, а кад се питаш шта престављају оцили у српском грбу? Нећаш наћи одговор, док 4 С престављају инвокацију наслеђену од Византијске Цркве, али у том друштву је назадно бити верник или се служити нечим што је црквено. Сад се то каже бити "ин" тако је почетком 19-ог века и даље за студенте и интелегенцију било ин подржавати Маркса и Француску Револуцију. Отуда и популаризација тих левичарских термина, Феудализам, Капитализам, Робовласништво, Рекспубликум, класе и друго а у пракси не изводиво нити доказиво, осим употребом силе.

Neku osobu koja je uradila istorijsko-političku analizu Srbije, što je i tema, a da nije predstavila komunisitčki stav ili stav koji je oblikovan zbog dodvoravanja komunistima.

Има један, Љуба Стојановић, али уместо комунистима он се морао удварати Турцима. Нема пуно разлике, осим што је он морао ради политике.

Има један, Љуба Стојановић, али уместо комунистима он се морао удварати Турцима. Нема пуно разлике, осим што је он морао ради политике.
E, bre, Vujadine!

Slobodan Jovanović se udvarao komunistima, Ljubomir Stojanović Turcima... ko god je nešto napisao a nije tebi po volji – nekome se udvarao!?

Bojim se da ćeš negde, u periodu izmedju dva rata da "iskopaš" i neku organizaciju koju je vodio general Pera Živković, pa da sve ove "udvarače" počneš da "učlanjuješ" tamo.

Preteruješ, druže, mnogo sa pripisivanjem ljudima, srpskim akademicima, takvih banalnih "aktivnosti", koje zbog prekomerne upotrebe, prelaze u vulgarnost!!!???

E, bre, Vujadine!

Slobodan Jovanović se udvarao komunistima, Ljubomir Stojanović Turcima... ko god je nešto napisao a nije tebi po volji – nekome se udvarao!?

Bojim se da ćeš negde, u periodu izmedju dva rata da "iskopaš" i neku organizaciju koju je vodio general Pera Živković, pa da sve ove "udvarače" počneš da "učlanjuješ" tamo.

Preteruješ, druže, mnogo sa pripisivanjem ljudima, srpskim akademicima, takvih banalnih "aktivnosti", koje zbog prekomerne upotrebe, prelaze u vulgarnost!!!???

Извињавам се Љубо, али да сам рекао Ћоровић, Новаковић, Јирећек, или било који други морао бих такође рећи да су били под утицајем времена и прилика, било турским или аустријским.

Dobro, ali za Peru Živkovića – ništa!? Hajd, ja ću...

Sećanja kraljevića Đorđa Karadorđevića.

U svojim memoarima nesuđeni srpski kralj opisuje jednu od svojih mnogobrojnih svađa sa bratom, kada on (Đorđe) u nastupu besa kaže Aleksandru, tadanjem regentu, između ostalog sledeće:

''Čudo me nisi uporedio sa Pašićevim sinom, koji juri žene po Evropi dok Srbija ratuje, ili sa tvojim prisnim prijateljem Petrom Živkovićem... On doduše ne juri žene... ali je u pozadini... Pričuvaj malo svoje vojnike od njega...''.

Aleksandar je mnogo voleo Petra Živkovića i dobro je osetio smisao mojih reči. U Beogradu se svašta govorkalo... Znao sam to i ja, a znao je i Aleksandar. Beogradske priče, o kojima smo često slušali obojica, izazivale su moje osmehe, ali je Aleksandar bio ogorčen zbog njih. Sada, u ovom duelu reči, on nije mogao da svari uvredu.

''Ostavi na miru Živkovića! - uzviknuo je ljutito. - Ako i dalje nastaviš da vređaš oficire, stavicu te pod sud... Dosta mi je.''

General Živković umro je u Parizu 3. februara 1947. godine, sam i napušten od svih.

Vule, da li si ga sreo, možda?

Poslednja izmena:
Dobro, ali za Peru Živkovića – ništa!? Hajd, ja ću...

Sećanja kraljevića Đorđa Karadorđevića.

U svojim memoarima nesuđeni srpski kralj opisuje jednu od svojih mnogobrojnih svađa sa bratom, kada on (Đorđe) u nastupu besa kaže Aleksandru, tadanjem regentu, između ostalog sledeće:

''Čudo me nisi uporedio sa Pašićevim sinom, koji juri žene po Evropi dok Srbija ratuje, ili sa tvojim prisnim prijateljem Petrom Živkovićem... On doduše ne juri žene... ali je u pozadini... Pričuvaj malo svoje vojnike od njega...''.

Aleksandar je mnogo voleo Petra Živkovića i dobro je osetio smisao mojih reči. U Beogradu se svašta govorkalo... Znao sam to i ja, a znao je i Aleksandar. Beogradske priče, o kojima smo često slušali obojica, izazivale su moje osmehe, ali je Aleksandar bio ogorčen zbog njih. Sada, u ovom duelu reči, on nije mogao da svari uvredu.

''Ostavi na miru Živkovića! - uzviknuo je ljutito. - Ako i dalje nastaviš da vređaš oficire, stavicu te pod sud... Dosta mi je.''

General Živković umro je u Parizu 3. februara 1947. godine, sam i napušten od svih.

Vule, da li si ga sreo, možda?

Нисам, јер сам у Паризу од 1962-ге. Иначе је боље да не речем ништа ни о тој аутобиографији, или шта је у питању?
Принц Ђорђе је био болесник, и то није препрека да би га се користило у политичку пропаганду. Истина је увек штетна кад се сукобљава са политиком. Ево ти примера. Имамо више академаца него Француска, али нам још увек соле памет са Марксом и револуцијами, док се француска академија бави о побољшању услова живота, и то целога света. 1990-те смо имали више генерала него Европа па изгубишмо све што су нам створили краљеви са неколико генерала и без академаца. Имамо на стотине историчара а ни један не зна разлику измађу оцила и инвокације. Ено најновије књиге из ученог пера и за њега су оцили. а шта ти оцили престављају? Ја сам на почетку рекао да престављају циганско или турско кресиво за паљење чибука или ватре и да је логичније да се нађу у њиховим грбовима а не у српском грбу којима то не значи ништа.

Poslednja izmena:
E, bre, Vujadine!

Ljubo, sada je in blaćenje komunista što se više može, danas, pa mislim da i vujadin ništa drugo do samo prati trend.

Ljubo, sada je in blaćenje komunista što se više može, danas, pa mislim da i vujadin ništa drugo do samo prati trend.

Ја не блатим комунисте, него критикујем њихов рад у Краљевини Југославији. Они су према томе раду издајници Народа Државе и Краља. И докажи ми како ово може бити блаћење кад је опће позната и доказана истина.

Ја не блатим комунисте, него критикујем њихов рад у Краљевини Југославији. Они су према томе раду издајници Народа Државе и Краља. И докажи ми како ово може бити блаћење кад је опће позната и доказана истина.

Govorim o tome da svaku analizu Kraljevine Jugoslavije, ko ju je god i kada napravio, ti smatraš neprimerenom i neobjektivnom, tvrdeći da su nastale s ciljem promovisanja komunističkog vida ili iz pragmatičnih potreba ulizivanja komunistima.

Govorim o tome da svaku analizu Kraljevine Jugoslavije, ko ju je god i kada napravio, ti smatraš neprimerenom i neobjektivnom, tvrdeći da su nastale s ciljem promovisanja komunističkog vida ili iz pragmatičnih potreba ulizivanja komunistima.

Па да ли си читао Јовановића? А Ћоровића не могу описати јер он није штампао његов рад и постоји сумња да су неки делови избачени а неки прилагођени времену. И какво је зло то напоменути? Ако се испостави да није тачно, с тим боље, али ако је супротно?

Back