Običaji na venčanjima

Meni je najgluplji obicaj bio na jednoj svadbi u timockoj krajini:
U restoranu, na pocetku, mlada i mladozenja su isli od stola do stola i pozdravljali se sa gostima, a za njima isla neka devojka sa korpom u koju je svako stavljao novac.
Pre vecere je neka zena isla sa pogacom na tacni do svakog gosta, a na pogacu su svi stavljali novac, ponovo...
Posle toga, ja i drugarica izasle napolje, i kad smo se vratile, vidimo ispred svakog gosta tanjir sa vecerom a za nasim delom stola - nista! Pitam ja konobara da i nama donese, kad ce on: a gde su vam kartice? Kartice? I objasni meni zena do mene kako su mlada i mladozenja ponovo isli od mesta do mesta i delili neke kartice (bonove!) za veceru a za uzvrat dobijali, pogadjate - novac! Po treci put...
Ja onda popizzdim na taj bezobrazluk skroz, odem do mlade (koja je inace moja drugarica) i pitam je: kol'ko ti kosta taj bon za veceru? Ona: pa sta cu, obicaji su takvi ovde...
Po meni je to cist bezobrazluk i nista vise...
Da ne pricam da sam u prvoj turi dala veoma pristojnu novcanicu jer sam mislila da je to i zadnji put, pa reko' da se ne brukam kad je obicaj...a ono...:neutral:

:zcepanje:

ovo je vrhunac!

da podmladimo malo temu. u nedelju mi se sestra udaje. znam da sestra treba devera da okiti belim peškirom ili košuljom preko ramena. nešto sam načuo da i mladin brat treba isto to da nosi, mada se ne sećam da sam negde ranije video...? zna li neko nešto o tome? hvala :)

Za devera srpsko platno, a za brata može crvena traka-ja sam sestri rođenoj (nemam brata) stavljala predivnu zlatnu traku-da bude u tonu sa garderobom,a i da se razlikuje od ostalih gostiju;)! Izgledala je kraljevski:zper:

:zcepanje:

ovo je vrhunac!

I meni je ova priča vrh, a bila sam na dosta svadbi (uglavnom gradskih), ali uvek vidim i naučim ponešto novo kad se desi neka pod šatrom, a moram priznati da nije bila skoro.
Ovo sa koritom sam i ja doživela na svadbi u Velikom Selu kraj Beograda i isto je mlada odmah išla sa poslužavnikom i pogačom da stavljaš pare, ali nije bilo baš toliko krugova kao kod Lavine, a bogami ni bonova za ishranu:zcepanje:

Потпуно је илузорно питати некога какви су обичаји на свадби или сахрани.

Обичаји су толико различити од краја до краја, да ту не можете похватати конце.

У мом граду има много људи који су дошли са села и свако је из свог села понео своје обичаје које практикује на свадби.

Ја више нисам сигурна ни за свој крај, а камоли за целу Србију.

Овде можемо само да се изјадамо или насмејемо неким обичајима.

На жалост, многи лепи изворни обичаји су се изгубили у поплави новокомпонованих (као што је отимање пара на погачи и сл.).

Pozdrav
Imam jedno pitanje s obzirom da nisam u toku sasvim sa Srpskim obicajima da li neko mozda zna ko na vencanju kupuje burme,u pitanju je crkveno vencanje,i da li po obicajima kupovima burma moze da se razdvaja u smislu da kum kupi jednu a kuma drugu burmu?
Hvala unapred
:worth:
:dontunderstand:

nama je burme kupio kum, tj.mi smo izabrali, a on je platio
i ja nisam imala kumu, meni je drugi svedok bio stari svat, tj. mm ujak
i kod mene i kod njega u kraju je takav obicaj i nisam imala problem sa tim da to ispostujemo

Back