Када је делегација најзад стигла у Словенију, успостављена је радио веза између Драже и Љотића, најпре преко Ђујићеве радио станице, а потом директно. Прва Љотићева депеша није позната, а прва Дражина депеша, одаслата 31. марта 1945, гласи:
Потврђујем пријем Ваше депеше бр. 1. Ви нам можете много учинити сада. Мој повереник ће Вас обавестити о тачном стању код нас. Ми тежимо Србији, то нам је циљ. Очекујемо да ћете се и Ви са свима снагама кренути овамо. То ће олакшати и Ваш положај тамо, јер ћете моћи добити већу попуну у људству кад се будете кренули овамо.
Док не кренете помозите нам у материјалу колико год највише можете. Питање муниције је најактуелније. Обећања нам слабо користе. Мора се активно радити да је добијемо. После тога обућа, одећа, веш су веома потребни. На нашем простору акције се веома повољно развијају за нас. Уверен сам да ћете нас помоћи највише што можете.
Поздрав генерал Михаиловић.
Очекујемо успостављање директне везе.
Дакле, на Љотићев позив у Словенију, Дража је одговорио контрапозивом. Образлажући зашто је важније да четници дођу у Словенију, него љотићевци у Босну, Љотић је 10. априла писао:
Овдашњи Немци очекују појачање притиска совјетског са Тромеђе у правцу Дравске долине ради што бржег избијања на пролазе алписке из Италије.
Ако се то обистини, онда је јасан план да се онемогући савезницима избијање у Централну Европу. Тиме се опет оправдава наш садашњи положај у Истри.
Ово је опет услов словеначке и хрватске борбе за Краљевину Југославију…
Зато сам и молио непрестано концентрацију и ваш долазак овамо.62
Овим је Љотић мање-више отворено саопштио како је концентрација ”националних снага” у Словенији срачуната на помоћ Немцима да спрече продор Западних савезника у Централну Европу, односно у само средиште Трећег Рајха.
Даље у овом радиограму Љотић пише да устанак у Србији не може успети, односно да је ”потребан само под једним од ова три услова: немачко неко чудо и реакција у правцу Балкана, сукоб Англоамерички са Совјетима, унутрашња револуција у Совјетији”.
Дража је успоставио радио везу са Љотићем у покушају набавке ратне спреме, пре свега муниције, пошто су љотићевцима били доступни немачки магацини. Његов радиограм генералу Дамјановићу од 31. марта 1945. потврђује да је тај циљ донекле остварен. Поред осталог, Дража је тога дана писао Дамјановићу:
Радостан сам кад сам добио вест да сте стигли на одређено место. Брашно и пасуљ смо добили, али муницију нисмо. Ургирајте за муницију ако можете отуда. Примили смо размењене фунте по врло повољном курсу и за 50 фунти добили 18.400.000 куна…
https://www.pogledi.rs/ljoticevci-u-istri-i-sloveniji-194445.html
Због дужине текста, постављао сам скраћени извод из ,,Погледа'' са линком. који описује разговоре и договоре Љотића и Драже. Мислио сам да ћеш детаљније прочитати тај текст а не само извод. Али твојој манипулацији нема краја и веома ти је стало да оспориш написано па макар то написано било из ,,Погледа''. Уосталом, сада су кренули и
znaci.net, па ће тих доказа о сарадњи Љотића и Драже бити још више. Само уживај.
Да не би ти опет изврдавао и манипулисао са неким другим прилозима из ,,Погледа'', прилажем дужи извод који се налази на крају текста ,,Љотићевци у Истри и Словенији''. Ред је бар то да прочиташ и увериш се да је неке сарадње ипак било.