Do tada, me je sramota, i gadim se što sam pripadnik istog roda kao neki, a krivo mi je što nisam Ponositi Kamen ili Uzvišeno DRVO...
А ја се видиш поносим што сам човек а гадим се према природи и њеним начелима.
Ти се клањај природи и имаћеш њу и њена "дивна" начела колико ти душа жели, али можда једном схватиш да је та твоја природа далеко од нечега узвишеног и да није циљ клањати јој се, већ негирати творевину у самој њеној суштини како би се спасили исте!
Невероватна је та можео рећи, општа психологија у којој се природа третира на начин нечега вредног слављења. Као да је она симбол свега узвишеног и лепог, а ми људи смо ето нека оличења зла. Обрнуто је заправо истина а ми људи смо једини који имамо шансу да негирамо вољу и самим тим и основу те природе у целини.
"Natura daemonia est, non divina"( Природа је демонска а не божанска) давно је говорио Аристотел и био у праву.
Природа је демонска творевина ако нисте знали , демонског света, демонског творца . У природи влада страва и ужас.
Рецимо, ове жене на слици , припаднице покрета који слави природу....диве се лепоти цвећа и цвркуту птица као и лету сокола на небу. Како је то идилично.

А што и ви љубитељи природе славите као нешто узвишено.... несвесни да ће тај соко следећег тренутка зграбити ту птицу која цвркуће, и растргнути је канџама и зубима .
Ово је заправо права слика те сцене коју славите.

Основа природе је метафизичка воља. Она је наша сопствена заједничка суштина свега живог и неживог. А та воља је нешто што требамо негирати. А једино човек захваљујући својој самосвести има неку шансу за то.
Šopenhauer - Negacija volje
http://forum.krstarica.com/entry.php/6264-Negacija-volje