Elan Vital - Lisica i roda - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

oziman

Elan Vital - Lisica i roda

Oceni ovaj blog
Elan Vital je objektivno uzeto zivotna sila koja se probija kroz opstu entropiju i inertnost materije.
Subjektivno, Elan Vital je napregnutost volje koja se probija kroz otpustenost te iste volje ili onaj primer sa rukom nikada nije suvisno ponoviti.

Ako podignemo ruku paralelno ispred sebe. Posle par minuta izgubicemo snagu i ruka ce protiv nase volje poceti da pada. Upravo je to situacija koju trazimo! U tom trenutku spustanja ruke u njoj ce i dalje biti delic nase volje koja je ruku podigla. Medjutim, taj delic volje sada nije vise u stanju da spustanje ruke spreci ali ga moze barem usporiti.

Taj ostatak volje koji postoji u ruci mozemo smatrati za Elan Vital koji susrece otpor otpustene volje. To je kao susret sa zidom. Kao podizanje tereta koji pada. Kao rvanje dva rvaca. Iz te borbe napregnutosti i otpustenosti volje, Elan vital ima "zadatak" da u opstu predvidljivost uzroka i posledice, opstu inertnost i automatizam, unese najvecu mogucu sumu slobode. Pri tome iz te borbe nastace zivi oblici, spomenici prvobitnog poleta. Upravo sam rekao "spomenici" jer svaku zivotinju mozemo uzeti bas tako. Kao ucvrscenu i zarobljenu zivotnu silu koja je pokusala da padajucu materiju podigne, ali se u tom naporu iscrpla i bila uhvacena u mrezu nuznosti i inertnosti. Zivo bice je neuspeo pokusaj Elan Vitala da se probije kroz materiju. Neuspeo pokusaj trijumfa slobode nad nuznoscu.

Pogledajte ovu zivotinju:
TRS-Delphin_1164029666_80318883_zps7f17abe3.jpg

Elan Vital koji se otelotvorio u delfinu prilagodio je njegovo telo otporima vodene sredine. Ta borba na kraju je dovela do oblika koji je savrsen za probijanje kroz tu "otpustenost ruke"..vodu. Medjutim, volja je susta sloboda, ona ne voli biti svezana u lance a ma koliko da ovaj delfin izgleda slobodno, on jeste svezan u lance. Volja bi mozda pozelela da izadje na kopno, ali to nece moci jer je zarobljena u telesnom obliku delfina.

Nalazim da je ova Ezopova basna veoma ilustrativan primer toga.
LISICA I RODA
Lisica je odlučila da se našali sa svojom prijateljicom rodom. Pozvala ju je na ručak i iznela pred nju neku retku supu u plitkom tanjiru. Takav ručak se mogao samo polizati, a roda nije mogla ni kap da uhvati kljunom. Lisica se pretvarala da joj je jako žao što se rodi nije dopao ručak, pa se gladna vratila kući.
i039_th_zpsf7363dd9.jpg
Sledećeg dana lisica je bila rodin gost.Zadovoljna i nestrpljiva požurila je rodinoj kući, jer je bila gladna. Ali je tamo sa užasom primetila da je ručak poslužen u dubokim ćupovima, sa vrlo tesnim grlićem, iz kojih je roda vrlo lako jela. Lisica nije dohvatila ni mrvicu ukusnog jela i otišla je kući gladna.
A onda je rekla sama sebi:" Zapravo nemam pravo da se žalim. Roda mi je samo vratila milo za drago.. Ezop
Iako pisana za drugo "naravoucenije" iz ove price mozemo videti da su i lisica i roda bili zarobljeni svojim oblikom tela. Roda moze da jede samo iz flase, iako volja koja u njoj deluje zeli da jede i iz tanjira. Lisica isto tako. Elan vital u njima je neslobodan, zarobljen u mehanizmima koje je sam podigao.

Ove Bergsonove reci na tu temu ne mogu ne citirati:
Radilo se o tom da se od materije, koja je čista nužnost, stvori jedan instrumenat slobode, da se izradi jedna mašina koja bi trijumfovala nad mehanizmom, da se upotrebi determinizam prirode za prolaženje kroz rupičastu mrežu koju nam je sam razapeo. Ali svuda, samo ne kod čoveka, svest se ulovila u mrežu kroz čije je rupice htela da prođe. Ona je ostala zarobljenik mehanizama koje je sama podigla. Automatizam koga je pokušala da izvuče u pravcu slobode skoturao se oko nje i povukao je za sobom. Ona nema moći da se izvuče, jer energija, od koje je napravila zalihu za aktove, upotrebljuje se gotovo celokupna za održanje ravnoteže beskonačno suptilne, beskonačno nestabilne, do koje je ona dovela materiju.
Medjutim ubacimo u onu bajku coveka. On moze da jede i iz flase i iz tanjira. Covek je najdalje otisao u pravcu slobode i to pre svega zahvaljujuci svom umu, mehanizmima koji mu omogucavaju izvesnu slobodu bez "ucvrcivanja" u oblik tela a koji bi ga "skoturao oko sebe a onda povukao za sobom".

Povukao gde?

U inertnost i automatizam ka cemu cak i covek, uz sve svoje pokusaje, neumitno ide. Jer bog zeli da spava. Ruka se spusta, a volja koja se tome suprostavlja moze samo da je uspori.

Pošalji "Elan Vital - Lisica i roda" na Facebook Pošalji "Elan Vital - Lisica i roda" na Google Pošalji "Elan Vital - Lisica i roda" na My Yahoo! Pošalji "Elan Vital - Lisica i roda" na Live Pošalji "Elan Vital - Lisica i roda" na MySpace Pošalji "Elan Vital - Lisica i roda" na Twitter Pošalji "Elan Vital - Lisica i roda" na Digg Pošalji "Elan Vital - Lisica i roda" na del.icio.us

Ažurirano 08.09.2017. u 17:11, autor: oziman

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari

 1. vanilaa (avatar)
  Kako prepoznati zivotnu silu po obliku?
 2. oziman (avatar)
  Isto kao sto prepoznas silu teze po tragu koju ostavi na pesku.

  Isto tako mozes prepoznati volju za hranom u obliku organa za ishranu kod zivotinja , volju za zivotom u organima odbrane..kandzama i oklopima, volju za razmnozavanjem u organima reprodukcije.

  Elan vital je kretanje .... oblik je slika..percepcija. Kretanje nije isto sto i oblik.... a oblik je otisak, nepokretna slika uzeta sa kretanja .... zivotne sile ili transcendentne volje.