ukratko o krfu /my point of view/ =]
- kako smo u poslednjem casu uplatili letovanje jedino sto je bilo slobodno bila je vila Elena u Pirgiju (20m od Dasije na kraju se ispostavilo) ..
- pre kretanja sam na netu pokusala naci slike Pirgija i naisla na par koje delovale su kao da je to simpatican mali stari gradic..
-
sto se puta tice > budite spremni na serpentine kojima voznja moze da traje 5-7h na toj severozapadnoj obali Grcke dok se ne dodje do trajekta.. Stvarno tezak deo puta.. ja sam ga u dolasku nekako prespavala ali u povratku nisam uspela i bilo je 'samoubistvo' .. tako da budite spremni na tih nekoliko sati mucenja zarad onoga sto ce vas tamo docekati
- trajekt - zavisi koji vam upadne, neki su iz praistorije neki su skroz moderni i luksuzni .. u svakom slucaju prija posle voznje busom..
* ako vam se jedu sendvici - nikako ne kupujte one u divnim omotima /laz najgora/, vec samo one kroz ciji omot se sendvic vidi, zapravo domace napravljene tu na trajektu..
- stigosmo u dugo ocekivani
Pirgi za koji se ispostavilo da nije nista osim jedna mala ulica, sa nekolicinom kucica, vila, kafea i marketa.. 10 dana smo mi iz zezanja trazili ono sa slika na netu /kao neki stari gradic/ ali Pirgi zaista nije nista vise nego jedna ulica
-
vila Elena [1 i 2].. na slikama u ponudi meni je izgledalo odvratno.. al kad nismo imali izbora.. u stvarnosti ne izgleda ni blizu tolko socijalno koliko u toj brosuri..
* smestaj: uz svo nase insistiranje da dobijemo francuski lezaj docekala su nas 2 spojena kreveta, sto nije bas zahvalno ako idete sa dragom osobom, al mi smo rupu popunili peskirima pa donekle mogli da spavamo u zagrljaju..
carsavi i posteljina cisto, dok ormani i cebad u njima nije bas za hvalu.. kupatilo standardno malo, kuhinjica - docekalo nas prljavo posudje.. al oprali smo i sve je bilo ok
povremeno smo culi pacove gore posto smo bili na 2.tj gornjem spratu.. al nije bilo nacina da se spuste dole odim da grebu po plafonu tako da nije bilo straha..
terasa divna - i dok smo budni smo vreme provodili na njoj
- Pirgi plaza - ni jednom se nismo okupali na njoj.. razocarenje potpuno.. mada jedan par u nasoj grupi nije se pomerio sa te plaze i bilo im je kao divno..
- 1. dana smo iznajmili skuter za 10 dana, kod simpaticnog mladog Cheha koji ih je drzao odmah naspram vile Elena.. inace ako se dobro secam cene skutera su u sred sezone bile oko 20 e po danu, automobila oko 35e.. mi smo sa njim napravili dil 140e za 10 dana sto bio je neplaniran trosak, ali drugacije ne bi nista videli osim skrnavog Pirgija..
-
Dasija , kako se Pirgi nastavlja na Dasiu par puta smo kad smo umorni zavrsili tamo na plazi.. Plaza je pescano-sljunkovita, ima hlada ali nije preterano lepa niti uredna.. Za kupanje ok, ali plaza kao plaza meni se bas nije svidela..
Al smo se tu zato lepo zabavljali igrajuci odbojke i pecajuci (na levoj strani plaze, kao mali dokic)
-
Glifada .. slusali smo mnogo o ovoj plazi i kako se ne sme propustiti..
za sve ljubitelje predivnog peska, lezanja u hladu uz pijuckanje soka na lezaljci pod suncobranom - pravo mesto.. plaza jeste divna i pesak i more .. ali za mene - nista posebno naspram nekih manjih plaza i uvalica

mada lazem.. ronila sam ko luda na glifadi.. mada je malo fancy a i duvao je neki vetar taj dan pa je mozda i to malo pokvarilo utisak.. a mozda i put do glifade..
jer ako ste u Dasiji, Barbatima, Pirgiju - odlazak u Glifadu je stvarno izazov buduci da je na suprotnoj strani ostrva.. postoje 2 opcije - da idete okolo i napravite ne znam koju kilometrazu, ili da idete opasnijim putem - preko ostrva zarad brzeg stizanja.. mi smo se odlucili za 2. varijantu - preko ostrva i to tako da se gl.putem ode do krfa a potom isto gl. putem presece celo ostrvo. Put je prilicno zeznut pun uspona i padova, serpentine da ne spominjem.. vozacu svakako nije lako.. par koji je isao pre nas cak se skrshio sa skutera na 1 krivini...
buduci sta smo morali da uradimo da do glifade stignemo a da nas tamo nista posebno nije docekalo - to je jedini put da smo tamo isli..
-
Barbati znam da mnogi ljudi cak letuju tamo.. mi smo se jednom spustili dole do plaze odmorili se 10 min pa dalje nastavili..
Sam spust do plaze je uzasno strm, ja sam se bojala i sisla sam sa skutera..
Plaza je mala, kamena /od kamenja/ i bila prilicno pretrpana kad smo mi stigli.. nista privlacno..
- e sad.. ceo taj put od Dasije ka gore, u suprotnom pravcu od grada Krfa, na svakih 100-500 m postoje uvaline do kojih se teze ili lakse moze spustiti.. Mi smo dosta vremena proveli na takvim mestima - predivna voda, raj za ronjenje, preslatka 'plaza' 5-10 m dugacka, stene za skakanje odma pored.. cesto su takva mesta prazna ili sa 2-4 ljudi..
meni mnogo zanimljivija i intimnija i prirodnija od plaza u dasiji, pirgiju, barbatima..
Nazalost ne mogu da objasnim kako do koje stici niti se secam vise koja je koja uvala bila.. Ima i jedan deo sav u stenama ali tako savrsenim za suncanje na njima i pecanje sto provalili smo tek poslednji dan.. U svakom slucaju - istrazivanje svih spusteva od Dasije nagore - necete se prevariti! /najcesce prevoz morate ostaviti gore i spustiti se peske dole.. kroz divnu dudovu ili maslinovu sumu/
-
Paleokastrica nama jedna od najlepsih plaza /kad izostavim divlje uvaline/ na koju smo otisli vise puta... voda je cista i prozirna, ronjenje pravi raj - ima i ribica svakakvih, skoljki.. ma svega.. najbolji put do tamo ako ste ne istoku ostrva > krenuti ka gradu krfu, nesto posle dasije ima mesto gde se put racva /mislim da cak ima i tabla/, skrene se desno al neka cudna krivina i sasvim je lep i lagan put do paleokastrice.. usput przi sunce.. al tu su maslinjaci, par radnjica sa svime i svacime spravljenom od masline /od ulja do nakita od maslinovog drveta/ a kako nije blizu ni jednog velikog grada- cene su smesne..
- sad pokusah po slikama da se setim ostalih plaza koja je koja bila, ali potpuna konfuzija jer smo brdo plaza obisli.. mozda i bolje sto nisam pre znala za ovaj forum, pa je sve nekako spontano bilo, ne znas gde ides pa se obradujes a nicemu se ne nadas..
Ostale plaze posetili smo samo po 1.. ni jedna nam se nije dojmila vise od divljih uvala osim Paleokastrice.. mada zavisi sta trazite (meni treba prozirna, kristalna voda, morski svet, da nema guzve i da je plaza lepa pescana)..
-
izleti mi smo isli samo na jedan i to onaj koji je ukljucivao ostrvo Vido.. zaista divan izlet, ne treba propustiti! puno sam tom prilikom naucila i o krfu i o grckoj i o srbiji..
-
grad Krf > ono zbog cega bih ponovo na Krf otisla..
Istina da se lepe plaze, uvale i divna voda mogu naci i na drugim grckim ostrvima..
Ali pri dolasku u gl.grad stao nam je dah! I svaki dan smo odlazili do grada Krfa bez obzira na kilometrazu.. Cak smo 1 dan odustali i od kupanja i odlucili da ceo dan provedemo u gradu... Obisli smo ga uzduz i popreko, upoznavali ljude ali i dalje imamo potrebu da se vratimo i jos u njemu uzivamo. Grad je prelep, arhitektura, atmosfera, taverne, bilo one u centru, bilo na periferiji! Bas avantura i istrazivanje krstariti gradom.. Posetili smo Arheoloski muzej koji nije nista posebno i Kineski muzej - u kom ima svasta zanimljivog da se vidi, dosta vremena proveli smo tamo.. Nazalost nismo stigli da odemo u Vizantijski
ali kad sledeci put dodjemo u Krf to nam je 1.na listi

)
Grad je inace pun iznenadjenja, tu i tamo otkrijete divnu malu ulicicu, pa rusevine anticke, pa venecijanski bunar.. Zaista savrseno za spontano otkrivanje, ne treba vam mapa, uputstva, samo se opustite i uzivate u gradu i otkrivate ga!
prodavnica ima svih vrsta i cena,
sto se klope tice cini mi se da je nesto skuplja u modernom nego u starom delu grada..
sto se kafica tice - nama u srcu ostao
Micro cafe , valjda najsimpaticniji u gradu

jednom smo divno rucali u nekoj taverni dalje od strogog centra, koja zauzima ogroman prostor, a drvene stolice i stolovi su na zemlji, travi, dok kad pojedete vrapci se sjate da pokljucaju sve sto je ostalo na stolu.. skroz prirodno!

)
i poslednje vece seli smo u valjda najstariju poslasticarnicu u gradu, koja ne izgleda bog zna sta ali istorija! hehehe , super usluga i cikica-vlasnik koji nas je grlio i ljubio kad je cuo da smo iz srbije /mada su u sustini svi grci, a posebno na krfu odusevljeni srbima/
- sto se
cena hrane tice malo smo se razocarali po pitanju maslina, sira, voca i povrca.. mislili smo da ce u grckoj tako neke stvari biti jeftinije ili bar ko kod nas (masline pogotovo) kad ono potpuno 2. situacija - sve je 2-6 puta skuplje.. tako da ako ste u apartmanu, a zelite da idete na ruckove/vecere u taverne ponesite neke stvari od kuce kako bi ustedeli sto vise para..
generalno- hrana i osnovne dnevne potrepstine su uvek na ostrvima skuplje, jer nemate gde drugde da odete da ih kupite..
ima par hiper marketa pre grada krfa > ali cene tamo su neznatno nize nego u super marketima..
-
taverne na tom putu barbati-dasia-guvia > ima dosta simpaticnih, na vama je da izaberete svoju.. mi smo 1 vece vecerali na jednoj prelepoj u blizini dasije na nekoj 'litici' sa pogledom na more ali joj se ne secam imena.. secam se samo da je bio mrkli mrak kad smo se vracali i da smo se malo zagubili posto nije bila bas na putu...
ali i pored puta ima na svakom koraku zanimljivih taverni..
u gradu krfu jos vise naravno /ako cete kao i mi svaki dan da palite tamo/
inace pirgi i dasija > setalista pored mora, vise nalik becicima nego grckoj, tako da mi tu nismo proveli vise od 10 min..al sve zavisi sta zelite > ako cete provod i napijanje > to je pravo mesto! + 1000 bucnih ludih Italijana

)