Nutricionizam - ishrana sportista

Gejner, pa gejner! :D Vidim da često pominješ gejnere, a ne znam zbog čega.

I, zašto, zaboga, gejner da bi neko izbacio nešto jaču kilažu na benču? :D Da si rekao kreatin ili NO reaktor, pa hajde nekako, ali gejner... :S

Taj ko izbacuje 160kg i koristi supse, bez njih može barem 140kg. Ti zaista zamišljaš suplemente kao druidov čarobni napitak, koji će ti dati 100% više snage i mišićne mase. :D U najboljem slučaju, uz sklopljene sve ostale kockice, dobićeš 10-15% više na performansama. A, ne bi bio ni prvi ni poslednji koji je ispio kutiju kreatina ili wheya i rekao kako ništa nije postigao. :D A, i šta je očekivao da postigne?!

To što si nekada davno koristio whey i, kako kažeš, dugo godina treniraš, apsolutno ne znači ništa. Mnogi bodibilderi(znači, ozbiljni takmičari a ne rekreativci) blage veze nemaju o suplementaciji,a vala i o treninzima, ali slušaju nekog pametnijeg pa naprave rezultate. Kakvih sam se sve bisera naslušao od nekih naših prilično dobrih takmičara... :S

Coleman, 8 x Mr. O, na seminaru u BG-u pojma nije imao o suplementaciji. Lupao neke gluposti. Otvara kutiju Nitrixa i nema pojma kako se koristi. :D

A, što se tiče priče o podeli na "prirodnu" i "veštačku" hranu, reci mi koliko onoga što jedeš možeš ubrati/uloviti u prirodi u svom prirodnom obliku? :) Šta kažeš, da idemo da lovimo fazane i zečeve jer je poznato kako se uzgaja domaća stoka i živina?
Da idemo svakog dana na selo i muzemo krave jer nećemo "neprirodno" mleko sa 0.5, 1.6 ili 2.8% mm?
Hleb raste negde u prirodi ili se dobija mešanjem više sastojaka? To ga čini onda neprirodnim, zar ne? :D
A, šećer? Gde raste šećer? Ček malo, jesi razmišljao kojim procesom se dobija šećer? :) Iscedi se samo šećerna repa,a? :D

Joj, a šta ćemo sa mlekom za bebe koje se koristi u prehrani odojčadi? :) Ma, bre, sve je to veštački, nećemo nista jesti i piti, tako ćemo biti sigurni. :D

Za kraj, zašto na ovoj slici iz prodavnice vidimo zajedno čokolade, whey, žitarice, kreatin, čokoladno mleko, energetske i proteinske čokoladice, mleko...??? :) Zato što je to u civilizovanom zemljama sasvim normalno i nije nikakav bauk. ;)

orq6vd.jpg

http://www.dge.de/modules.php?name=News&file=article&sid=283

zanima me kako kolega komentira ovaj clanak

Sto se mene tice ja mleko i jaja i uzimam od ljudi sa sela.
Ova polica sto si je uslikao je zdrava taman onoliko koliko industrijska hrana moze i da bude.

Tacno si definisao whey,kao vecinom beskorisnu stvar,ali u vecim kolicinama malo vise korisnu ali i stetnu.
Samo mi reci ko je taj pametniji - neko ko radi na procenat za trgovce suplementima?
Secer ne konzumiram,a hleb pravim sam.
Bebe treba da sisaju majcino mleko a ne da piju prasak kao sto rekreativni wanna be bilderi piju whey.
Ova polica je tvoja definicija zdrave hrane a meni je to definicija junk food-a koji se lazno prodaje sa predznakom zdrava hrana i dodaci ishrani.

Sto se mene tice ja mleko i jaja i uzimam od ljudi sa sela.
Ova polica sto si je uslikao je zdrava taman onoliko koliko industrijska hrana moze i da bude.

Tacno si definisao whey,kao vecinom beskorisnu stvar,ali u vecim kolicinama malo vise korisnu ali i stetnu.
Samo mi reci ko je taj pametniji - neko ko radi na procenat za trgovce suplementima?
Secer ne konzumiram,a hleb pravim sam.
Bebe treba da sisaju majcino mleko a ne da piju prasak kao sto rekreativni wanna be bilderi piju whey.
Ova polica je tvoja definicija zdrave hrane a meni je to definicija junk food-a koji se lazno prodaje sa predznakom zdrava hrana i dodaci ishrani.

Pojasni,molim te.

Da li moze neko da mi napise kvalitetan jelovnik za mrsavljenje...trebao bih da smrsam jedno 10 kg,
Poceo sam da trcim svakog dana po pola sata,kuci preskacem vijacu,video sam ovde negde da je 5min vijace kao 20 min trcanja,te se trudim i to svaki dan da radim...
Ne zelim da se nabildujem nesto,da imam masu,samo bih da skinem ovo sto imam.
Imao sam povredu proslog leta,od tad sam se ugojio tih 10 kilograma,ranije sam isao na basket,ali vise ne mogu...
Znaci uz svakodnevno trcanje od pola sata + vijaca 5minuta,nadam se da cu moci za mesec dana da trcim duze,moze li se nesto uraditi sa ovim? I sa pravilnom ishranom,naravno...tu mi trebate vi
Evo mog trenutnog jelovnika,molim vas ispravite gde gresim...
Za dorucak cornflakes...sa jogurtnom Da li je to dovoljno?
Za uzinu jabuka...ili neko drugo voce,i jogurt
Za rucak obicno piletina,e sad,ja nisam neki fan belog mesa,obicno smazem batak i karabatak...i povrce...kuvano uglavnom...jedem i junetinu,pirinac,ribu ne,jedino ponekad filete + jogurt
Uzina br 2...vockica neka...ili jogurt,mleko
Vecera...to mi je onako,najveci problem..napravim sendvic sa integralnim hlebom,krastavcem,krem sirom,i to je to...ili uzmem batak ako je ostao od rucka :lol: ponekad pirinac...
U toku dana popijem sigurno litar jogurta...ne mogu bez toga,to sam i ranije pio uvek...i casu mleka,mozda umesto jutarnje uzine
Trudim se da popijem i litar do dva litra vode,mada mi to tesko ide...
Takodje,volim pavlaku uz skoro sve slano sto jedem,mozda ni to ne valja
Ne pijem alkohol,i ne pusim,to je valjda neka olaksavajuca okolnost
Popijem po dve-tri nes kafe dnevno...one tri u jedan

MOlim vas ispravite sta ne valja...

Pozdrav... Video sam da se dosta prica o "proteinskim sejkovima" pa me zanima, da li se to kupuje u radnji ili moze da se napravi kuci (kako)?

Nemoj da kupujes sejkove , to je cista glupost . Ovde imas razlicite strane placenike koje reklamiraju svoje proizvode(tipa sir ella tima pansportasi ( presli sa pan erotice na pan sport ) . Ti ljiudi sto ih gledas i piju sejkove , najcesce idu u teretanu pa igledaju krupnije od tebe . Mozes sve sa dobrom hranom da postignes , Izbecis za pocetak hleb i jedes umesto toga kuvan krompir i pirinac . Za dorucak jedes 5 jaja i to jedno ili 2 zumanceta ostatak bacis . Jedes lorase pasulj , boraniju i riblje meso . Po telesnoj masi ti treba kao amater 0.8 do 1 grama proteina po kilogramu mase . Cak i 0.6 radi posao .
Ovde formuski amateri misle da su proteini primarni izvor energije , a to oni nisu niti ce biti .

zavisno od toga koliko ko treba da smrsa treba samo da redukuje unos ugljenih hidrata, svakako... medjutim, tokom leta usled vece iscrpljenosti cesto ne mogu da izdrzim sa manjim unosom ugljenih hidrata... sta vi radite, je l' uzimate suplemente za oporavak misica ili...??
ja se posle svakog treninga po ovoj spariin osecam kao da cu da kolabiram, i to pocinje da se odrazava ne samo na fizicke preformanse, vec i na moju psihu... konstantan umor me vec nervira...

znam, svestan sam toga, ali cim povecam unos od trenutnog, pocinjem da dobijam na masi, a to zbog kondicije i kinematike misica ne smem da dopustim, ionako sam na granici za sport kojim se bavim, a to je tekvondo... sto se tice masti, trudim se da unos istih obezbedim preko kostunjavog voca, ali ako znas neke pristupacne namirnice za studentski budzet, ti ih nabroj... :)

Procitao sam toliko toga na ovom forumu i na raznim forumima, i manje vise vidim samo misljenja raznih ljudi, neka na osnovu njihovog iskustva, neka na osnovu tudjeg iskustva, culi su nesto, neke pretpostavke i tako dalje. Sve sto zelim da mi neko kaze, tj da me neko uputi na neki strucan sajt gde cu moci da saznam sve o proteinima, ugljenim hidratima, mastima, njihovom hemijskom razgradjivanju, hemijskim reakcijama, sta se pretavara u sta, koliko treba vreme za te reakcije, kako sta deluje na nas organizam, tipa da li ugljene hidrate treba pre treninga a proteine posle? Jer to je meni logicno, prvo da dobijemo enegriju a posle da se izgrade misici, medjutim video sam na par mesta da preporucuju obrnuto. Tako da, samo ako neko moze da me uputi na neki strucan sajt ili sajtove. Hvala napred.

Back