Frederick_
Elita
- Poruka
- 19.132
Skoro sam naleteo na info da je u 2024. godini Srbija proizvodila 0.4% svoje potrosnje putem solarnih panela.
Sa sruge strane, Nemacka, koja ima oko 20-25% manje suncanih dana, dostigla je oko 15% svoje potrosnje da proizvodi putem solara.
Logicno, postavlja se pitanje, zasto mi vise ne ulazemo u tom polju, i to znacajno vise, na strateskom/drzavnom nivou, umesto sto pregovaramo o nuklearnim elektranama, koje su enormno skupe, jako dugo traje njihova izgradnja, i s obzirom da nemamo niti gorivo niti strucan kadar a niti ista od tehnologije, stavlja nas u politicku zavisnost od nekog spoljnog partnera?
Sta vi mislite o tome, nuklear ili solar?

Sa sruge strane, Nemacka, koja ima oko 20-25% manje suncanih dana, dostigla je oko 15% svoje potrosnje da proizvodi putem solara.
Logicno, postavlja se pitanje, zasto mi vise ne ulazemo u tom polju, i to znacajno vise, na strateskom/drzavnom nivou, umesto sto pregovaramo o nuklearnim elektranama, koje su enormno skupe, jako dugo traje njihova izgradnja, i s obzirom da nemamo niti gorivo niti strucan kadar a niti ista od tehnologije, stavlja nas u politicku zavisnost od nekog spoljnog partnera?
Sta vi mislite o tome, nuklear ili solar?

Koliko Srbija godišnje troši struje?
 Koliko Srbija godišnje troši struje? Koliki je solarni potencijal Srbije?
 Koliki je solarni potencijal Srbije? Tehnički potencijal (potpuno iskorišćenje)
 Tehnički potencijal (potpuno iskorišćenje) To znači da sam solar može teorijski pokriti i do ~80% današnje potrošnje — ali samo ako zanemarimo problem varijabilnosti i potrebe za balansiranjem.
 To znači da sam solar može teorijski pokriti i do ~80% današnje potrošnje — ali samo ako zanemarimo problem varijabilnosti i potrebe za balansiranjem. Realizabilni maksimum (uz mrežu i balansiranje)
 Realizabilni maksimum (uz mrežu i balansiranje) Zato je realno postići 8–10 GW solara u narednih 15–20 godina
 Zato je realno postići 8–10 GW solara u narednih 15–20 godina