Nozevi uopste

I ja se slažem sa KODZOm dajte da otvorimo još tema, predlažite i izlažite. Ja pokrenu temu EDC i imamo samo 19 postova koliko se sećam da je na OMF-u to bila jedna od vodećih tema. Možda je mali problem u tome što mi međusobno znamo ko šta voli i ko kakve noževe koristi i zašta pa nam deluje malo dosabno da prežvakavamo stare i poznate stvari. Ovde koliko vidim smo počeli da pričamo o naprednijim stvarima kao što je kovanje i izrada noževa. Možda bi trebalo obnoviti neke teme kao što je kortišćene noža u prirodi, oštrenje, šta i kako, koji je nož koliko koristan i sl.

... i meni je drago da smo na okupu ponovo :cool:
Hvala na dobrodoslici :pivce:

Evo s' cim se trenutno bavim ...
necu da zurim, trenutno pravim bolster i trazim neko dobro drvo

poz svima!

Prilozi

• lastu1-1.jpg
    lastu1-1.jpg
    12,3 KB · Pregleda: 41
  • lastu2-2.jpg
    lastu2-2.jpg
    19,3 KB · Pregleda: 45
Po mom mišljenju naj "elegantnije" scandi sečivo. Kad završim sve što sam započeo nameravam da spakujem i jedno Hankala sečivo.

Nedavno u potrazi za nekim reznim alatom naletim na dva Bahco preklopna noža koja do sada nisam video. Jedan je kombinacija nož i preklopmi scalpel dok je drugi samo nož. Izgledaju zanimljivo i kvalitetno. Ako su sečiva kvalitetna kao fiksna vredi ih kupiti. Ovaj kombinovani košta oko1900 a drugi1100din. Na internetu nisam uspeo da nađem ništa o njima. Zna li neko o čemu se radi.

Poslednja izmena:
Kodzo,
gde si nasao te preklopne BAHCO ?

Canis Lupus,
odavno merkam Hankalino secivo !
secam se i da ga je Senad mnogo hvalio
Od drvene gradje trenutno nemam nista da ponudim.
Od cega radis bolster?
Stavi fotke dok si u procesu....

Knife,
dokle je stigao Traper?
Ja sam uzeo dva zadnja BAHCO iz Sarajevske, i trenutno nemaju. Uzeo sam i Fiskars testeru !
Ako si u prilici, OBAVEZNO, OBAVEZNO uzmi Bahco !!!!
Neces verovati sta sve dobijes za 7eura !!!!
Momci kazite da je tako :)

Poslednja izmena:
Traper trenutno stoji samo sam uradio pločice od kruške i trebalo bi ovih dana da nastavim sa radovima, pošto radim u radionici jednog prijatelja pa kad se nađemo sa vremenom onda majstorišem kod njega.
Što se tiče BAHCO-a moraće da čeka neku drugu priliku.

Dok ne nabavim onog Tornedala trebace mi nesto manje paradno.
Imam priliku da nabavim Bahco po ceni koja ce verovatno biti povoljnija nego u radnji, a vidim da lepo pricate o njemu. Sa druge strane tu je Mora 2000 koja deluje kao izuzetan noz ali koliko sam uspeo da nadjem samo jedna firma ih prodaje kod nas i on bi me kostao 2 i nesto hiljade vise nego Bahco.
Sta ciniti :dash:
Ovih dana cu imati tacne cene Bahco nozeva i preklopnih testera pa cu da javim ako bude jos zainteresovanih.

BAHCO = Mora Cliper = 700 dinara u Sarajevskoj, ja uzeo dva zadja,.... kazu bice jos

Preklopnih testera imas od 300 do .........
U sarajevskoj Fiskars = 1100 din......predivan design :)

KUPI BAHCO !!!!!!!

Evo, da se pohvalim, sad imam komplet opremu. Na osnovu brojnih pozitivhih recenzija koje sam procitao odlucio sam da sve bude Bahco.

Prilozi

• img_0313.jpg
    img_0313.jpg
    30,4 KB · Pregleda: 90
  • img_0314.jpg
    img_0314.jpg
    28,9 KB · Pregleda: 70
Odlicno, vise ti nista ni ne treba.:super:

Jedan komentar u vezi testere - Ako ti se ucini da su previse hvalili Bahco Laplander, seti sa da ona sece u oba pravca a ova tvoja samo u jednom. Nije to neki nedostatak samo ce sporije da sece a ti ces morati par puta vise da je cimas napred-nazad.

U zdravlje.

P.S.: Gde si nabavio testeru i noz i po kojoj ceni.

Kupio sam ih u Impex Metalu,Visnjicka 28.
Testera 2300, noz 500, s tim sto imam posebne uslove tako da su regularne cene 30% vise.
Laplander jeste babaroga ali vise ne idem tako cesto u prirodu tako da mi je ova i vise nego dovoljna, pogotovo uz sekiru.

:super:

Još kad bi mi rekao kakve su cene. Sekira deluje jako dobro. Ja čekam jednu wetterling da stigne iz Švedske ali osećam da će čekanje jako brzo da mi dosadi pa ću da uzmem nesto tako. Video sam i jednu jako lepu stanley navodno "made in UK" ali ne znam kakvog je kvaliteta.

OSTRES,

bravo za tebe :super:

Sto rece Hogar, bas nista ti vise ne treba !
Jedva cekam da upoeredis noz sa outdoor tipovima :)
Bas svaki posao ces uraditi bolje, udobnije, sa vise meraka :)
Od secenja slanine, luka,... jabuke,.... pa preko potpljivanja,...... o dranju da ne pricam :)
Jos samo da dodje prolece :)

Juce se setih Kodze kako mu "vise odgovara ovo vreme" :)
Ja upao u sneg do grudi, i jedva stigoh u civilizaciju duboko u mrak !
Nisam mogao da propustim vejavicu i sneg na planini :)
i bilo je luuuuuudooooooooooo :super:

ali meni ipak vise odgovara toplo vreme, sunce, goli dupici....... :lol:
Pokusao sam da snimam nesto kao tutorial za vatru... firesteel, ... duboki sneg...
ali nisam uspeo :(
smrzli se prsti, upao mi aparat u sneg.....
a kad sam se "podgrejavao" uz vatru,.... i "domacu".....
vise mi nije bilo do snimanja :rotf:

Pozdrav svima! Moram da se pozalim da mi nije uspeo projekat sa plocicama od jelenskog paroga za trapera, grana je celom duzinom sundjerasta krpz sredinu osim spoljasnjih 8-9 mm sto nije dovoljno,moze se iskoristiti veliki deo grane ali ne za ovaj noz!
Pomazite sa savetima ,molim Vas! zeleo bi svetliju drsku na traperu ali mi je izbor drveta mali?
Nisam znao da postoji razlika izmedju laplendera i obicne bacho testerice?!

Ja sam namerio da drsku na EnZo badger-u uradim kao kombinaciju roga od irvasa i bivola ali korice od irvasa uopste nisu odgovarale dimenzijama koje su na sajtu date. Pisalo je od8 do 10mm a debljina je na nekim mestima iznosila 3mm sto je pretanko. Tako da se sad nalazim u istoj situaciji.

Jedan komentar u vezi testere - Ako ti se ucini da su previse hvalili Bahco Laplander, seti sa da ona sece u oba pravca a ova tvoja samo u jednom. Nije to neki nedostatak samo ce sporije da sece a ti ces morati par puta vise da je cimas napred-nazad.

Hogare mislim da nisi u pravu,Iz mog skromnog znanja iz teorije rezanja obe testere su opremljene prostim nazubom sa trouglastim tipom zuba koji imaju dve bocne ostrice za rezanje bocnih zidova ivera a te dve ostrice cine kratku ostricu koja struze iver od drveta,pa samim tim se kod obe testere drvo prerezuje u oba pravca.

pozdrav

Moguce da gresim. Ima vise od godinu dana da sam drzao Bahco testeru sa JT konfiguracijom zuba u ruci. Mozda sam je pobrkao sa nekom drugom.

Prilozi

• 31rLkDF4tcL.jpg
    31rLkDF4tcL.jpg
    9,6 KB · Pregleda: 30
  • 22980.jpg
    22980.jpg
    14,9 KB · Pregleda: 30
  • 396-JT.jpg
    396-JT.jpg
    9,7 KB · Pregleda: 24
  • laplander.jpg
    laplander.jpg
    62,1 KB · Pregleda: 26
Poslednja izmena:
Sumar,

jednom sam video kako je moj rodjak iz Bosne, celom duzinom ocistio spongioznu kost jelenjeg paroska, i ubacio drvo, zalepio......
Noz je bio "hiden tang" i nemam pojma da li neka slicna improvizacij pije vodu sa "plochicama" ?!?!?
Ja sam pravio plocice od govedje kosti, i sluze me dobro vec nekoliko godina.
Cim ga donesem, postavljam fotke
Kosti sam kuvao da odmastim, izbelio u peroksidu, te je boja vrlo bela :)
Lepo se polira, na nekim mestima se prepoznaje tekstura kosti........
Istini za volju, dosta ga "pazim" na udarac, jer verujem da je kost prilicno krta :(
Ako radis sa koskom, iseci plocice dok je sveza, jer je kasnije malo tvrdja !
Javi sta je bilo
Pozz

Back