Nozevi uopste

Damaskus i turpije. Uh, probacu da ne zakomplikujem previse.

Moje znanje iz oblasti kovanja damaskusa (bilo koje vrste) je cisto teoretsko jer se jos nisam odvazio da se uhvatim u kostac sa kovackim zavarivanjem.

Prilikom kovanja damskusa (mislim na ono sto se na engleskom govornom podrucju naziva Pattern welded steel) najbolje je ne komplikovati previse i za pocetak koristiti dve vrste celika. Hemijski sastavi odabranih celika bi trebali da imaju priblizno jednaku kolicinu ugljenika i trebali bi da se ponasaju sto slicnije prilikom kovanja i termicke obrade (takoreci, treba da imaju slicne Time Temperature Transformation Curves), tj., grubo receno, slicne temperature kaljenja i otpustanja. Podrazumeva se da bi i rashladni medijum trebao da bude isti ali ovo bas i nije obavezno dok god ta razlika ne dovodi do nepotpunog zakaljivanja ili velikog nagomilavanja stresa jednog od njih.

Ono sto treba da sa razlikuje u hemiskom sastavu nasih kandidata je sadrzaj legirajucih elemenata, najcesce nikla. Celik koji sadrzi nikl ce da ostane srebrnkasto siv a ovaj drugi ce poprimiti tamno sivu boji (cak i crnu ako sadrzi dovoljnu kolicinu mangana). Treba napomenuti da i vreme drzanja u kiselini ima uticaja na boju.

Kad je noz iskovan, obrusen, okaljen i ispoliran nagriza se u kiselini (tzv. Etching) i tako se dobija onaj poznati "slojeviti" damaskus izgled.

Kao sto vidis, lutrija je upariti dva celika nepoznatih k-ka i dobiti zadovoljavajuci rezultat. Turpije se rade od vise vrsta celika raznolikih hemijskih sastava tako da je tesko "ubosti" neku makar sa poznatom kolicinom ugljenika (koliko je meni poznato, za turpije se koriste celici sa 0.7 pa do 1.5% ugljenika). Dalje, treba upariti turpiju sa necim sto ima oko 1% nikla, ili vise. U celicima za turpije moze da se nadje i ponesto nikla ali to je nedovoljno za "damaskus efekat".

To je kratka verzija naucne strane koja ukratko kaze da ako nemas celike poznatog sastava, nemoj ni pocinjati sa kovanjem. Ali ....

.... ako mislis da bi mogao da uspes "na slepo", potrazio neku deblju testeru za drvo (savrseno ako imas kakvu pilanu u komsiluku) i "umlati" je zajedno sa tom turpijom. Sanse da dobijes upotrebljiv damaskus su ti 50/50.

Ja sam nekako ubedjen da bi to trebalo da da zadovoljavajuci efekat mada turpije imaju uglavnom preko 1%ugljenika. Lisnate opruge su oko 0.7% kao i testere. E sad i kod testera treba malo poznavati materijal posto se u poslednje vreme i one prave od loseg celika a samo na zube se nanosi malo tvrdog metala(to su one koje se ne ostre) a ima i onih koje mogu da se ostre ali su bimetalne ali to nije tesko primetiti. Ljudi kuju sve i svasta celicne sajle, lance za testere, pa i cele lagere tako da mislim da nije u pitanju materijal nego vestina.

Nego drugari diskusija je krenula u vise pravaca pa je sve vec postalo konfuzno. Od ovoga smo mogli da napravimo nekoliko tema. Bilo bi lakse za snalazenje a mozda bi i nekog sa strane zainteresovalo.

Ljudi kuju sve i svasta celicne sajle, lance za testere, pa i cele lagere tako da mislim da nije u pitanju materijal nego vestina.

Slazem se da je rec o vestini kad treba skovati tako nesto ali se i dalje dovodi u pitanje upotrebljivost takvog damaskusa, mozda ti se posreci (lezajevi) a mozda i ne (sajle i lanci za testere). Ako se koristi monolitno jezgro onda u redu ali u suprotnom se mora obratiti VELIKA paznja na odabir celika. Tako kaze suva teorija.

U potpunosti se slazem sa tobom. Ja sam na damaskus gledao kao na ukrasni detalj i mislim da mu je to jedina primena.

Eeeee, koliko je meni drago sa istomisljenicima :)
Kodzo, upravo to mislim o damaskusu... makar sa ono malo iskustva sto sam imao,.... iskljucivo drzeci ga u rukama... nikad nisam koristio.... nikad ostrio...... a i kad ostrim......... kukam i placem Hogaru :hahaha:

Ali kao sto rece Sasha, hocu da zazarim, da lete varnice, da sviram po gvodzju, i da ga "umlatim", savijam i presavijam nekih milion puta,.....i ako ne pukne dok se kali...... neka stoji.... uvek ce se naci dobar ortak da mu se pokloni Home Made Damascus :super:

Samo jos jedno pitanje dok ne upalim vatru:
jel neko kovao turpije?
uuuuups....
Jel neko Umlatio neku turpiju do kraja????

Da li je neko kovao one klinove sa pruge?

Jel' ima jos neko mesto kod nas gde mogu da se nabave nozevi po prihvatljivim cenama-konkretno me interesuje kvalitetniji folder,za neku edc upotrebu,do nekih 50 e;bio sam i u arsenalu,snajperu,army shopu,i preskupi su;canona prodaje uglavnom moru,snajper ima dobar izbor ali je preskup,a army shop je posebna prica-mali Cold Steel Voyager Tanto je pre 2 meseca bio preko 6000

Mislim da sam ja taj isti CS video pre nekoliko godina i bio je isto neprirodno skup tako da je mala sansa da ga je neko kupio pa su oni dobavili drugi. A koliko ja znam opcije za dobar folder su ili uvoz ili kod nas da das velike pare. Meni Spyderco Tenacious deluje kao odlican noz za jako male pare. Mislim da u USA kosta oko 20ak e.

Tako sam i mislio;nije mi problem da mi neko kupi noz u inostranstvu (sestra mi zivi u Parizu,a rodjaka u Londonu),problem je sto bih ja hteo da licno pogledam izbor nozeva i natenane se odlucim,ovako kad ih gledam na slikama,to prosto nije to

Ostres,

odlican izbor :)
Ja nekako ipak navijam da nabavis sebi Bahco (citaj: MORU) iz Sarajevske !
Ja sam po ko zna koji put opet uzeo dva komada !!!
Jedan sam vec poklonio
Takav noz, uvek, bas uvek treba da se nadje pri ruci ..... a cena ...!!!!
Imali smo temu na OMforumu "koja je razumna cena za noz"....
pretpostavljas da smo se tesko slozili :)
Celu stvar mozes da preracunas i na ovaj nacin:
Da li je Torndale 10 puta bolji od More ????
Svakako je 10 puta skuplji :p
Da znas da je secivo za Torndale, i ceo noz, skoro potpuno hand made !!!

Knife,
u najdebljem delu oko 19mm
secivo je 5mm
Izgleda da ces uspeti da sa tvojih 2x7 dobijes "trbuh" !?
Na kraju, nemas ta da izgubis :)
Izbusi rupe, stavi jednu plocicu preko druge, i radi !
Posle ubaci metal, i siguran sam da ces biti zadovoljan :)
Obavezno stavi fotke !!!

Poslednja izmena:
Evo ovako:

mislim da ne treba da kacim sve slike, jer su prethodne faze dovoljno poznate:
stara turpija (visoko ugljenicni celik)
"opustena" (uzarena, i ostavljena da se ohladi sama) ..... zanimljivo je sto je sve u zenskom rodu :rotf:
Turpija, i turpijanje, .... pa opet,.... pa jos malo.... pa opet..... i tako do kraja

Stigao sam upravo do pred kraj Turpijanja i postavljam fotke
Sledi smirgla, busenje, kaljenje..... pa ako sve bude ok, ostrenje,..... drska
Ovde ide i nekoliko medju faza u obliku kukanja, zalopojki, jadanja i profesionalne kradje zanata od Hogara i Kodze, ali.......
Mora se :)

Poslednja izmena:
Svaka cas', svaka cas'.:super:

Kradi kol'ko 'oces samo nemoj da te u'vatim na delu.;)

Ne bih nista ozbiljno da komentarisem dok sve ne bude gotovo (da ne ureknem:whistling:). Za sada mi se cini OK sem sto sticem utisak da si malo vise istanjio ostricu nego sto bih to ja uradio - jel ti to krades nocu?:hahaha:

Moj nož za *leba je oštriji od ovoga...haha...salim se...:super:
Ovo je trenutno samo komad celika pa tvoj noz za hleb i treba da je ostriji. Kad ovo parce celika postane noz voleo bih da ga vidim u uporednom testu sa tvojim nozem za 'leba. Mislim da bi posle toga imao sasvim drugacije misljenje.:tease:

Coffeinn

Ja to oradio i ygleda mi da sm malo promasio tj. da sam u najtanjem delu malo preterao sa otanjuvanjem. Videću dobio sam perveznu ideju da od kruške izvučem po dve pločice od po 5mm i da podmetnem pa kad posle dodatno obrađujem da se drvo izmeša i dobije čarobne boje i gravure.

Uzeo sam ono jeftinije ulje, ipak sam uslovljen finansijama i dalje me muče šrafovi, neznam šta sa njima da radim. Nego koliko je potrebno da se pri kuvanju koristi očvrćivač i u kojoj meri. Imaju neki koji mnogo košta negde oko 450 din a neka mala bočica je u pitanju. I koliko dugo je potrebno da kuvam drvo.

:super: :super: :super: :super: :super: :super: :super: :super: :super: :super: :super: :super: :super:

Svaka čast Coffeinn stvarno si mu se naoštrio i uspeo u tome da i njega naoštriš. Što se tiče krađe Mislim da je to više pozajmica koja će da se vrati zadovoljstvom Hogara i Kodze kada vide da si uspeo. voleo bih da vidim taj nož kada bude gotov.

Što se tiče sličica trapera ja ću da ih postavim nego se nadam da ćemo da ga zalijemo uživo kad bude kompletiran.

Moj nož za *leba je oštriji od ovoga...haha...salim se...:super:

:ljutko: Momak ti mora da koristiš urnebesne noževe za hleba:rotf: koliko ti košta komad i od kog su materijala BAŠ me zanima. :think:

Naravno :hahaha:;)

Poslednja izmena:
Knife,

evo sta sam ja uradio:

"kuvao" sam drvo u lanenovom ulju i terpentinu
TO NE SMES DA RADIS
NIKAD !!!
NIKAD !!!

umalo nisam upalio kucu, a posle mi je drugarica koja se bavi Pozarima, objasnila da je ta smesa uzasno zapaljiva, i da moze da napravi veeeeeeliki BUUUUUUM !!!
Tom prilikom sam ja bio uporan, i nekoliko puta ponavljao, i "krchkao" na tiho, gasio vatru, krckao, gasio..... i efekat je bio uzasno dobar !!!
Sve u svemu: lanenovo ulje sa terpentinom - ZABORAVI !!!

Kuvanje u lanenovom ulju, pa jos sa dodatkom ulja bora, pa malo ulja cimeta, takodje daje dobre rezultate. Ako se doda jos i kalafonijum,......mmmmmmm ......

E sad, koliko dugo se kuva?
Pojma nemam :hahaha:
dok ne zapalis kucu
dok ti se ne dopadne tekstura
dok ti se ne smuci od teskog mirisa lanenovog ulja
dok ne popijes tri piva, dve loze, pa opet tri piva
dok ima vatre
dok ti ne bude zao lonca
.....
Pazi i ovo:
"donji deo", onaj sto "lezi" na dnu suda, hoce da zagori !
Ja namerno ostavim da "zagori" i primi tamnu boju..... kao i sve sto zagori da dnu serpe :rotf:

VAZNA NAPOMENA:
sta ce biti, i kako ce biti, zavisi od drveta !!!
na nekom drvetu dobijes izrazajne teksture, duboke nijanse, i generalno ga zatamnis
na nekom drvetu posle "kuvanja" nije potrebno vise nista raditi
sve u svemu: pojma nemam, vezi kecelju pa na kuvanje :rotf:
zovi da vidimo kako je ispalo :)
ako smislis neku bolju kombinaciju, javi ekipi

Konkretno: ja bih maslinu kuvao dvajes minuta u onom "jeftinom" ulju, sa dodatkom kalafonijuma. Dok je vruce premozao bih ga uljem cimeta i uljem bora, i nista vise

ps
ideja za "laminatom" od kruske i masline je odlicna !!!
sve lamele prvo skuvaj, pa doooooooooobro osmirglaj, lepak i krvnicki stegni u presu
Jedva cekam da vidim :)

Back