Nozevi uopste

Knife,

Bravo !!!!!
:klap::klap::klap::klap:

Hogar je u pravu: prvi, drugi, ko zna koji...... zar ima veze :)
Vazno je da ima "potpis" :)

Sto se tice ninte, mislim da je uvek bolje mali, mali, najmanji cekic
OOOOOOOOOOobavezno moram ga vidim uzivo !!!!!

Fallkniven A1 – test u terenskim uslovima

Fallknivenov nož model A1 u ruci leži apsolutno savršeno. Bilo da je mokar, blatnjav ili masan balans je takav da ruku zamara samo rad, a ne i loša geometrija noža. Široko sečivo debljine 6 mm, dosta posla obavlja već samom svojom masom i izrazitom oštrinom. Oštrica je duga 160 mm, a rez sa malo pažnje veoma precizan, tako da se i vrlo zahtevni poslovi sa lakoćom završavaju. Pri tom, oštrica traje zaista dugo.
Na terenu smo bili pet dana i nož koristili za najrazličitije poslove: čišćenje krompira, otvaranje limenih konzervi, sečenje grana za klinove, grančica za potpalu, debljeg drveta za podupirače i nosače kolibe, pljoštimice smo ukucavali klinove, kopali kanale oko šatora i u relativno suvoj zemlji sa dosta kamena, kao i u raskvašenoj zemlji… Po gornjoj tupoj strani noža je udarano bukovom granom debljine oko 50 mm. Da bismo isekli suve borove grane za potpalu, koristili smo nož kao široki klin za uzdužno cepanje suvog drveta, udarajući po zadnjoj ojačanoj strani drške granom kao čekićem. Ostricom noza smo više puta sekli čak i bodljikavu žicu. Osim normalnno istupljenog sečiva, nikakvih drugih oštećenja nije bilo.
Drška noža je podjednako udobna za rad i sa mekim rukavicama, kao i bez njih. Tek kada se ruke toliko oznoje da su i same rukavice vlažne, kontrola počinje da se gubi.
Nož u plastičnoj futroli leži stabilno i ne ispada ni pri veoma jakim potresima. Na futroli je montirana navlaka za fire steel, a ispod nje je oštrač, što takodje nije uticalo da posle dugog hoda, savijanja na kajišu, kačenja o travu i granje nož i dalje ostane na svom mestu. Nož nije ispao iz futrole čak ni kada se pri penjanju na drvo otkopčao driker. Preostalo je da se nož isproba još samo u morskoj vodi, pre nego utiske sažmemo u reč – izvanredno!

Borise, dobrodosao na forum.

Nemoj da pomislis da ne cenim to sto si podelio sa nama svoje utiske o Fallkniven A1 nozu ali moram nesto da dodam.
Mislim da je tvoja ocena malo preterana. Malo mi tesko da poverujem da si dokacio kamen ili sekao bodljikavu zicu (koja se "u narodu" vodi kao polu-celicna ako se ne varam, tj. nije bas pogodna za seckanje nozem) a da se ostrica nije ostetila, manje ili vise.
Koliko se iz tvoje price da naslutiti, rekao bih da ga ti i ne koristis za neke precizne radove vec za ono za sta je i projektovan - tezi radovi u i oko kampa, pa ti debela ostrica i ne smeta ali nisam siguran koliko ostrica od VG-10, okaljenog na 59 HRc, treba da bude debela pa da "ne izvrci" na kamenu.

Nego, jesi li A1 nabavio u Srbiji? Ako jesi, gde? Meni se u glavi motaju nekakve ideje ali nisam siguran koji bi mi model najvise odgovarao za prepravku sve dok ih ne bih uzeo u ruku i detaljno pogledao sa svih strana. Iz tog razloga mi treba neko ko ima Fallkniven-e u prodavnici u Srbiji.

Pozdrav.

Posetite sajt ipas.rs, imaju najboli izbor noževa u Srbiji.
Fallkniven ,Zlatoust, Kizlyar, Enzzo, Puma,Bora.
Čelike za noževe (440C), materijale za drške (micarta, rogovlje, drvo, poliamid, elufon ).
Kožu za futrole, kao ifutrole po narudžbini i puno toga.
Pozdrav

Knife lepo odradjeno. I ja mislim da je vazno da si ti zadovoljan. Jedan od nozeva koji sam ja napravio ima primetan ugao izmedju ose seciva i ose drske. To je inace uzrokovano veoma debelim slojem kartona kojim sam zastitio secivo tokom rada tako da sam stekao pogresan utisak o njegovom pravcu. Ali bez obzira na to to mi je jedan od omiljenih nozeva. A i malo je nakrivo u levo tako da mi nekim cudom ergonomski odgovara.

Borise dobrodosao

Fallkniven A1, nema sumnje dobar noz za ono za sta je namenjen. Jedan noz za sve prilike uz koji vam obavezno treba i drugi noz;).

Hvala na pohvalama Kodzo

Borise dobro došao
Lepo si nam predstavio A1 meni se taj nož mnogo sviđa pa mi je drago što se dobro pokazao.

Hogare neznam dali si gledao testove za A1 na You tube-u ako ne ovaj tip se nabacao para da nam pokaže šta razni noževi mogu i kako se materijali ponašaju

Meni se jako svidelo šta je D2 čelik pokazao u varijanti čuvenog američkog Ka-Bar - D2 Extreme

Fallkniven u svojoj produkciji koristi čelike iz Japana Seki city, VG10, Laminated VG10, tvrdoće 59 hrc kao i apsolutno danas neprevaziđeni SGPS-3G ss tvrdoće 65 hrc.
Ovim kvalitetom već godinama zadaje akutne glavobojle konkurenciji (ako je i ima).
Sa ponosom ističe da nema proizvodnju u Kini, (na sertifikatima jasno stoji- country of origin Japan ).
Neko bi rekao da testovi sa yu tub-a previše potenciraju destrukciju koju S K O R O nikad ne
doživljavamo. U svemu ipak postoji PRVI I JEDINI PUT.
Boris.

Jeste da takvu destrukcuju nikad ne doživljavamo ali kad se nešto stvarno testira treba ga testirati do uništenja jer se samo tako dolazi do prave spoznaje mogućnosti nekog materijala ili noža u ovom slučaju.

Što se mene tiče ja nož retko gotovo nikad ne izlažem nekim ekstremnijim uslovima, ali volim da kraj sebe imam dobar nož po fazonu nikad se nezna kad će da zatreba.

Što se tiče konkurencije kao ozbiljni kandidati su CS, Rat 6-7, a kao možda najozbiljniji je Busse iako je malo skuplji

Poslednja izmena:
knifetests... e pa šteta što ova tema nije iskočila malo ranije. Čuli bi ste takvih pogrdnih reči za koje ni slutili niste da postoje. Ali sad samo mogu da kažem da ja licno iz onih testova mogu da zaključim da je "štemajz" mnogo bolji za beton nego nož. Nego stvarno o slicnim(uglavnom američkim) budalastinama ne vredi tupiti zube.

Zadnji put kad sam ja proveravao, Fallkniven je reklamirao seciva od VG-10 sa tvrdocom od 59 HRc, SGPS-a od 62 HRc a Cowry X-a od 64 HRc, no to i nije tako vazno ali tvrdnja da je SGPS najbolji celik danas dostupan je svakako ozbiljna i zahteva obimna testiranja i uporedjivanja da bi se ozbiljno i shvatila. Takva testiranja, naravno, nisu izvrsena. Ono sto je Fallkniven radio mogu sa sigurnoscu da tvrdim da nisu objektivni i dovoljno studiozni testovi da bi se iznele ovakve tvrdnje, pored toga nisu ni poznati javnosti tako da mozemo samo da verujemo na rec Mr. Hjortberger-u da je uradio "to i to" i da su rezultati "ti i ti".
Ako pogledas reklame raznoraznih proizvodjaca nozeva, videces da svaki od njih za celik koji koristi tvrdi da je najbolji dostupan i da su do toga dosli posle obimnih testiranja hrpe celika. Iskreno, krajnja odluka o koriscenom celiku se ne zasniva samo na njegovom kvalitetu vec dobrim delom i na jedinstvenosti njegovog koriscenja, da bi se razlikovali od konkurencije, ali i na ekonomskim faktorima vezanim za proizvodnju. To ne znaci da SGPS nije u samom vrhu danasnjih nerdjajucih celika ali ne mogu da kazem i da je najbolji jer svaki celik ima dobre i lose strane i u necemu je bolji a u necemu losiji od drugih. Konacna ocena kvaliteta se svodi na licno misljenje korisnika.

Borise, jel ima Ipas neki maloprodajni objekat? Slika na Net-u ima brdo ali to mi ne pomaze puno ako noz ne uzmem u ruku.

Kad Knife spomenu Busse, evo jedne fotografije koja ce da pokaze kolika je "slicnost" u brusenju izmedju Fallkniven NL1 (Thor) i Busse Heavy Heart
thor7.jpg

Za knifetests.com sam rekao sta imam jos na OMF-u i ne bih opet da ponavljam to isto jer zaista nemam nista pohvalno za reci.

Slažem se da je Buss ružan i glomazan ali za to je i pravljen koliko znam da je Tor jedan od elitnijih modela Fallknivena pa je i finiš takav, ima ih kod bussa noževa koji su lepo finiširani ali su oni i skuplji.

Tačno je da svi hvališu ali hvala bogu te imamo internet pa možemo da saznamo kakva su iskustva korisnika pre nego što nešto kupimo

Prilozi

• lefbm-260-6-hi-1.jpg
    lefbm-260-6-hi-1.jpg
    12,2 KB · Pregleda: 21
  • mrs-right-2.jpg
    mrs-right-2.jpg
    32,4 KB · Pregleda: 25
  • sow-6-hi-3.jpg
    sow-6-hi-3.jpg
    9,8 KB · Pregleda: 29
Ako je pitanje bilo upuceno meni. Nisam imao CS nož.

Busse-geometrija kao sekač za gvožđje po mojoj proceni sam rez je pod uglom od oko 50stepeni ako ne i vise. Razmislite koliko to muke donosi pri svakodnevnom korišćenju a realno ne dobijate ama baš nista za svoje"debele" pare.

Evo slike kako izgleda sečivo Fallkniven BH1 sa ručkom od braon micarte koju smo mi napravili, kao i kožna futrola sa nosačem za fire steel za A1 Fallkniven. Futrolu za H1 Fallkniven kačim za neki dan.

Svi noževi se mogu videti, po telefonskom dogovoru. Kontakt podaci na www.ipas.rs.

Prilozi

• DSCF7925.jpg
    DSCF7925.jpg
    10,5 KB · Pregleda: 68
  • DSCF7931.jpg
    DSCF7931.jpg
    23,2 KB · Pregleda: 74
Evo slike kako izgleda sečivo Fallkniven BH1 sa ručkom od braon micarte koju smo mi napravili, kao i kožna futrola sa nosačem za fire steel za A1 Fallkniven. Futrolu za H1 Fallkniven kačim za neki dan.

Svi noževi se mogu videti, po telefonskom dogovoru. Kontakt podaci na www.ipas.rs.

Pa tako brate, kazi da si predstavnik Ipas-a. Naslutio sam to iz drugog posta jer test ima blago promotivni karakter (kao i treci i cetvrti).;)
Nije lose da imamo i trgovca na forumu koji ce nam skretati paznju na stvari koje propustamo ili na zanimljive novitete.:ok:

Mozes li nam, molim te, reci u koje vreme da zovemo jer na sajtu ima samo telefon ali ne i vreme u koje je pozeljno zvati. Ne bih nekog da ometam u delu dana koji nije odredjen za radno vreme.

Pozdrav.

Kodzo u pravu si da je kao sekač i da je u golbalu nepraktičan ma da se to može preoštriti skup je prilično a nikad ga verovatno nečeš koristiti za tako nešto.

Borise futrola je zaista lepa, sviđa mi se i drška na H1. Samo ti predloži modele pa ako ne izdrže što si reko .....;)

Poslednja izmena:
Nemožeš da zapostaviš tuđa iskustva pogotovu ako hoćeš da uzmeš nešto sa strane čega ovde nema ili da saznaš koji čelik se kako popnaša i kome se šta dogodilo sa određenim modelom noža ili firme.

Kodzo znam da je neko imao loše iskustvo sa CS SRK nožem na OMF pa sam mislio da si ti, ustvari bio je to Mariobab-ov nož setih se da pogledam u arhivi OMF-a za koju je Hogar ostavio adrese ( Izvini što sam te pomešao sa njim). Nekom je samo ispao na pločice i polomio se . Takvo iskustvo je dovoljno da me odbije od tog modela i od tog materijala.

Dali neko ima iskustva sa RAT-ovim noževima

Poslednja izmena:
Pozdrav svima :)

Ja imao CS, Masterhunter, pre mnogo godina!
U to vreme je CS bio popularan do neba ! Za velike pare sam nasao Masterhunter, i bio sam prezadovoljan. Iste godine ga poklonim kumu, koji ga istog dana udavi na jedrenju :hahaha:

Zadnjih godina sam imao licna razocarenja od Cold Steel-a, a cujem da im je cela proizvodnja u Kini. Ja nisam neki navijac CS-a, i ne bih investirao

Stevan78
Eka ili Helle !!
Ja imam najbolja iskustva sa EKA nozevima.
A10 nisam imao u rukama, i meni je lepsi od Eggen-a
Helle Eggen znam odlicno, i to je vrlo popularan model na ovim prostorima.

Eggen je tipican scandi grid, a za A10 nisam siguran?!
Znam da Eka ima i jedan model koji je hollow grid !!!!!!!!?????
Ja bih uzeo A10 kao izbor lovackog noza
To je moj konacni odgovor :rotf:
Pre toga mozda treba razmisliti o kolicini novca za relativno "obican"noz!!!
Ima li neko u Bgdu A10 u prodaji???

Borise, dobro dosao :)

Knife,
jedva cekam da vidim Trapera :)

Back