Nozevi uopste

Pozdrav svima,Posle dugog teoretisanja resio sam da pokusam da napravim sopstvenim rukama noz.Ovaj na slici je drugi koji sam uradio,napravicu sliku i mog prvenca.Molim za misljenje...:D

Prilozi

• Image146.jpg
    Image146.jpg
    27 KB · Pregleda: 62
  • Image144.jpg
    Image144.jpg
    35,5 KB · Pregleda: 47
  • Image143.jpg
    Image143.jpg
    34 KB · Pregleda: 45
Pa da,napravljen od gibnja,ful tang,drska orahova.Namerno sam mu ostavio deblja ledja,nije mi bio problem istanjiti ga josh.Ovako mi je nekako lepsi.
Ne samo da je lepsi, nego je i puno cvrsci. Ne zaboravi, noz je alatka sa kojom moze i treba da se svasta radi.
Cestitam, lep rad, samo nastavi dalje.
Mozda jedna mala sugestija. Noz koji si napravio je po obliku pravi radni noz. mozda si mogao da na kraju drske probusis rupu za gajtan za osiguranje kada je noz u kanijama da ne ispadne.

Poslednja izmena:
Ne samo da je lepsi, nego je i puno cvrsci. Ne zaboravi, noz je alatka sa kojom moze i treba da se svasta radi.
Cestitam, lep rad, samo nastavi dalje.
Mozda jedna mala sugestija. Noz koji si napravio je po obliku pravi radni noz. mozda si mogao da na kraju drske probusis rupu za gajtan za osiguranje kada je noz u kanijama da ne ispadne.

Znam i prihvatam sugestiju.To sam i ja uvideo ali kasno,posto sam mu tretirao dsku.Razmisljam da mesto gde bi trebala biti rupa oblepim izolir trakom pa onda busim.Nadam se da tada necu napraviti neke slucajne riseve po drvetu.Moze i predlog ako ga ko ima.Kako sada izbusiti rupu???:think:

Znam i prihvatam sugestiju.To sam i ja uvideo ali kasno,posto sam mu tretirao dsku.Razmisljam da mesto gde bi trebala biti rupa oblepim izolir trakom pa onda busim.Nadam se da tada necu napraviti neke slucajne riseve po drvetu.Moze i predlog ako ga ko ima.Kako sada izbusiti rupu???:think:
Zdravo druze,
vidim da imas proiblem kako izbusiti paket sa dve strane drvo, a u sredini celik i to termicki obradjen.
Moj ti je savet da to i ne pokusavas. Nije ti najveci problem sto ces eventualno ostaviti riseve na drvenim drskama, veci ti je problem sto ce ti burgija lako probusiti drvo, a kada naidje na termicki obradjen celik ce skrenuti na neki stranu i skroz ti razvaliti drvene drske.
Drvena plocica je premekana i nece pruziti dovoljno dobro vodjenje burgiji, tim pre sto je sa druge strane ovalna drska pa nemozes da je stabilno naslonis na podlogu
A da ne govorim o tome da ako ti je celik okaljen na tvrdocu vecu od 35-40Hrc a trebao bi biti okaljen na najmanje 52-58Hrc, nema sanse da ga probusis obicnom burgijom.
Za tako nesto se koristi specijalna vidija burgija, pa i ona ako nije dobro naostrena, a industriski ostrene burgije najcesce nisu, nema sanse da probusis tako termicki obradjen celik.
Zato mislim da je najbolje da ovaj noz ostavis ovakav kakav jeste. Izgleda vrlo lepo, a po obliku rucke i seciva bih rekao i da je funkcionalan.
A kada budes radio sledeci, imaces vise iskustva pa pre termicke obrade izbusi rupi i to je to.
Pozdrav i sretan rad

Po meni noz je odlican ovakav kakav je, ali ako bas resis da ga busis raspitaj se da li neko u tvojoj okolini ima burgije za prohrom ili burgije sa kobaltom u sebi, normalno da budu naostrene i obavezno u stabilnoj busilici sa nenazubljenom stegom, mozes da ubacis i po komad gume izmedju paknova stege i noza i jos jednom noz je super ispao!!

Pozdrav svima, ja sam prvi put ovde (zarazio me jedan drug nozevima),i odmah imam pitanje :)
Moze li mi neko reci nesto o nozu smith & wesson performance 179 AM R.O.C. - 440? Kupio sam ga pre neki dan ali ne mogu da iskopam nista o njemu... E da i cemu sluze ona 2 srafica na gornjoj(tupoj) strani seciva? Hvala unapred...

Moze li mi ko dati savjet za Helle GT. Dali taj noz stvarno vrijedi 130E?
Meni je prelijep, ali ne znam previse o ovim laminiranim celicima, osim da mu je sredina kaljena na 59 Hrc. Jeli ovo tacno?
Dal je otporan na koroziju?
Moze li poredjenje ovih celika sa recimo Martinijevim?
Hvala za odgovor.

Evo malo da osvezim temu.
Ovo je noz koji sam pravio. Celik za secivo sam koristio od gibnja. Za drsku sam koristio kombinaciju orah-mesing. Duzina celog noza je 250mm a seciva 120mm.
Sugestije su dobro dosle.

Prilozi

• IMG_2668.jpg
    IMG_2668.jpg
    46,8 KB · Pregleda: 44
  • IMG_2673.jpg
    IMG_2673.jpg
    53,8 KB · Pregleda: 43
Evo malo da osvezim temu.
Ovo je noz koji sam pravio. Celik za secivo sam koristio od gibnja. Za drsku sam koristio kombinaciju orah-mesing. Duzina celog noza je 250mm a seciva 120mm.
Sugestije su dobro dosle.
Cestitam druze, lep noz. Da li si ga kalio diferencijalno ili kompletno? Kako si izveo rep noza deo koji je u drsci?
Kako si ucvrstio zadnju mesinganu plocu za rep noza? Ovo sve sto te pitam je od izuzetnog znacaja za cvrstocu noza.
Vidim da si ga ispolirao kao ogledalce, to je dobro za estetiku, a bogami dobro je i za upotrebu. Ispolirani rez bolje sece.
Sto se rucke tice tu visoki sjaj i sjajni lak bas i nisu dobrodosli.
Mokra ili znojava ruka lako oklizne, a tvoj noz nema branik i eto mogucnosti ozbiljne povrede.
Sto se tice kombinacije orah-mesing to je u redu, ali kao sto rekoh ne poliraj i ne lakiraj drsku.
Kada smo vec kod drske, porazmisli da sledeci put prednji, mesingani deo koji bi trebao da bude branik malo redizajniras.
Gornji kraj mesinga na strani teluca izvuci prema napred za oko 10mm i onda koso ili jos boljue lucno oblikuj prema donjem kraju koji treba da ostane na mestu kao i sada. A onda sa gornje strane mesing nazubi sitno sa korakom najvise
1mm i u dubinu oko 0,5mm. Nekoliko tih zuba mozes napraviti i na pocetku teluca noza. Na tako nazubljeni deo se nasloni palac kada se drzi noz i nesto sa njime radi ili kada je noz u polozaju za odbranu.
A zadnji mesingani deo i deo drveta koji se naslanja na njega sa gornje strane lucno skini za oko 5mm. I eto ti dobrog i upotrebljivog noza i za rad,a bogami i za odbranu nedaj Boze nuzde.
Jos jednom cestitam i nastavi dalje. Da nas uskoro obradujes slikom novog noza koji si sam napravio.
Pozdrav

To mi je prvi noz koji sam napravio, pa su i greske oko dizajna drske primetne. Kaljena je cela ostrica pa kasnije samo ledja popustana. Sto se tice zadnjeg mesinganog dela, na njemu je urezan navoj M10 a na repu noza je navarena navojna sipka M10 na koju je jednostavno nasrafljen i zalepljen epoksijem mesingani deo. Sto se upotrebne vrednosti noza tice ipak to nece biti radni noz zbog celika koji je koricen (gibanj) nije neredjajuci, pa me iskreno mrzi da noz posle svake upotrebe poliram. Imam poteskoca da nadjem neki dobar nerdjajuci celik od kojeg bih pravio sledeci noz, pa bih od njega napravio pravi radni noz koji bi imao manje sminke a vecu upotrebnu vrednost. Dotle se igram sa komadom gibnja sto sam nasao pa cemo videti kakvih ce jos igrackica ispasti.

Pozdrav iz Valjeva,jedan clan ovog zanimljivog foruma je napisao citiram njega

Ja kozu nabavljam u Kragujevcu u radnji u kojoj se snabdevaju obucari i saraci. Ima razlicitih vrsta koze. Ja koristim stavljenu govedju kozu.

Zanima me gde u Kragujevcu ili kontakt telefon,moze da se dobije da porucim kozu za izradu futrola za lovacke nozeve!!! koje pravim za licnu svoju kolekciju!!!
Hvala unapred

Ne mogu da shvatim da za jedan mali komad metala samo sto je malo estetski bolje uradjeno dam platim 200eura mnogo je to za mene bas bas mnogo...
Briga mene za kvalitet vazno mi je da noz lepo izgleda estetski onako nesto malo po mom ukusu a sad da li je kvalitetan i ne bas me briga!
Naravno bitno mi je do odredjene granice i to da nprimer moze da se koristi dobro nekih 5 godina bicu zadovoljan a da dam onolke pare za komad metala nikako!!!
Pa moja gitara kosta manje od jednog noza a sta sve ona zahteva!!!
Ja bih najvise za noz dao 1000 din i kraj...
Bitno mi je da obavlja dobro poso nekih 5 godina i da je estetski solidno uradjen nesto po mom ukusu...
Ima li nekih preporuka...?

za pocetak:
noz nije alatka kojom se radi svasta
:dash::dash::dash:

o nozevim pitaj onog ko ga stvarno koristi
ovde imas opake face koje prave i koriste nozeve.
www.outdoors-forum.com
za pocetak, noz je nastao kao alatka, ali i oruzje koje je koristio primitivni lovac i pravio ga je od kamena, roga zivotinja itd. kasnije pocinje izrada od bakra, bronze, gvozdja itd.
A sad sto je kasnije nekima noz postao fetis to je vec za neki drugi pdf.
Ako ti je dostupan internet pogledaj na diskaveriju imas dve serije o prezivljavanju i u obe mozes videti da je noz osnovna alatka za prezivljavanje u prirodi.
U ratovima se ponekad koristi i kao oruzje, ali od najranijih vremena je covek u ratovima prvenstveno koristio neka efikasnija oruzja, noz je bio za kraj, za zadnju nuzdu.
Ako se bavis lovom isto tako znas da noz koristis i da naseces granja za vatru, i da oteses raznjice, ako imas sta da na njih nanizes, i da oderes divljac ako si imao srece i znanja da sta ulovis, i da naseces hleba, paradajza, slaninice i da ne nabrajam. A te "opake face" kojima je noz fetis oni su za neki drugi pdf. Vrlo dobro bi im pristao pdf zdravlje ili tako nesto sto se bavi psihickim zdravljem stanovnistva.
I uz put, da poslusam tvoj savet pa da pitam nekog ko stvarno koristi noz za sta ga to koristi?

Poslednja izmena:

Back